Kosmos i okolice
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Re: Kosmos i okolice
Przeczytałem i jest tam pierwsze wiarygodne oszacowanie wielkości tego meteorytu, na 6 metrów. To mniej niż 17 metrów meteorytu czelabińskiego, ale tamten rozpadł się wyżej i do Ziemi doleciały tylko drobne fragmenty. W Rezerwacie Morasko jest do znalezienia jeszcze ponad 1000 ton odłamków.
Na krakowskiej Giełdzie Minerałów w sobotę, był do nabycia odłamek wielkości 5cm, w cenie 1300 zł.
Na krakowskiej Giełdzie Minerałów w sobotę, był do nabycia odłamek wielkości 5cm, w cenie 1300 zł.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Profesor Muszyński wspomina o filmie zrealizowanym przez UAM - Dotyk Wszechświata:
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Zawsze mówiłem, że Poznań to taka dziura, nie wiedziałem jednak że to Kosmiczna Dziura ...
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Przeglądając materiały filmowe zrealizowane przez UAM natrafiłem na wzmiankę o filmie o Grobowcach Megalitycznych sprzed 5500 lat, które są podobno "najstarszym zabytkiem" na ziemiach polskich (m.in Wietrzychowice) i są starsze o prawie 1000 lat od kraterów w Morasku. W dziejach człowieka Grobowce i Morasko to chyba "podobny" okres.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Wczoraj obserwowałem przelot satelitow starlink na Polską. Dobrze, że było nie zachmurzone niebo.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Podobno w całej Polsce świetnie widoczna była też zorza polarna, człowiek siedzi w domu i go takie widowiska omijają.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Właśnie się dowiedziałem, że astronauta Jeff Williams kilka lat temu zachwycił się mozaiką pól w naszej części Europy, sfotografował z kosmosu i umieścił na Facebooku.
Jak ustalono, zdjęcie pokazuje okolice Bychawy. Czesiu, która działka jest Twoja ?
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Pociąg SpaceX bedzie przelatywal ponownie nad Polską 3.12 w godzinach 14-16. Możliwe , ze będzie widoczny. To moze byc ciekawe widowisko.
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 73 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
3 grudnia, niestety już był. Ktoś oglądał? Ja nie przepadam za nimi, choć ładnie to wygląda.
-
Kalikst
- Lubi przygody

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Kto z was oglądał naszą ziemię? Tu można zobaczyć kto posiada apcię telegram. Nasze kontynenty są w samym środku, poza Antarktydą jest sporo do odkrycia.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Nie posiadamy apciów i nie promujemy radzieckiego telegramu.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Ja osobiście niestety nie widziałem, ale koleżanka zrobiła przed wczoraj takie zdjęcie u nas nad Wisłą o 30 minut po północy.
fot. Justyna Małecka
fot. Justyna Małecka
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Nawet w rozświetlonym mieście udało Ci się kawałek jej złapać, ale chyba z jakiegoś wyższego piętra i trzeba się naprawdę mocno wpatrzeć.
Cieszy to, że ostatnio jest coraz więcej szans zobaczenia tego zjawiska i nie trzeba jechać do Skandynawii.
Cieszy to, że ostatnio jest coraz więcej szans zobaczenia tego zjawiska i nie trzeba jechać do Skandynawii.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Od wczoraj dla tych co mają bezchmurne niebo, widoczna jest kometa C/2023 A3. Najlepiej oglądać ją godzinę po zachodzie słońca nisko nad zachodnim horyzontem.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Nawet nie próbuję. Wiem że i tak nic nie zobaczę.
Pierwszy raz wypatrywałem komety w 1973 roku, nazywała się - kometa Kohoutka. Pisały o tym gazety, opowiadała telewizja, miała zajmować 1/6 nieba i być widoczna nawet w dzień. Potem się okazało że nic z tego nie wyszło, nie zobaczyłem żadnej komety.
Jak już dorosłem i w 1986 roku urodził się mój syn, podobno przeleciała najbardziej regularna - kometa Halley'a, ale znów nic nie było widać.
Dopiero w połowie lat 90-tych pojawiła się kometa Hale-Bopa (piszę z pamięci). Faktycznie, była widoczna przez kilka tygodni, jako taka rozmazana gwiazda. To nie tego oczekiwałem, po naczytaniu sie w młodości o kometach które straszyły w średniowieczu i zapowiadały wojny albo głód.
Doczekałem się dopiero kilka lat później. To była kometa Hyakutake. Faktycznie miała ogon, była jaśniejsza od gwiazd i było ją widać przez kilka miesięcy.
Na więcej spektakularnych zjawisk astronomicznych już nie liczę, ale zaliczyłem (i pokazałem dzieciom): dwa zaćmienia slońca, dwa księżyca, te dwie komety i wielką koniunkcję planet pod koniec lat 90-tych.
Pierwszy raz wypatrywałem komety w 1973 roku, nazywała się - kometa Kohoutka. Pisały o tym gazety, opowiadała telewizja, miała zajmować 1/6 nieba i być widoczna nawet w dzień. Potem się okazało że nic z tego nie wyszło, nie zobaczyłem żadnej komety.
Jak już dorosłem i w 1986 roku urodził się mój syn, podobno przeleciała najbardziej regularna - kometa Halley'a, ale znów nic nie było widać.
Dopiero w połowie lat 90-tych pojawiła się kometa Hale-Bopa (piszę z pamięci). Faktycznie, była widoczna przez kilka tygodni, jako taka rozmazana gwiazda. To nie tego oczekiwałem, po naczytaniu sie w młodości o kometach które straszyły w średniowieczu i zapowiadały wojny albo głód.
Doczekałem się dopiero kilka lat później. To była kometa Hyakutake. Faktycznie miała ogon, była jaśniejsza od gwiazd i było ją widać przez kilka miesięcy.
Na więcej spektakularnych zjawisk astronomicznych już nie liczę, ale zaliczyłem (i pokazałem dzieciom): dwa zaćmienia slońca, dwa księżyca, te dwie komety i wielką koniunkcję planet pod koniec lat 90-tych.
-
Ater
- Zlotowicz

Niestety tej komety nie widziałem, może dlatego, że się w tym roku urodziłem
Ta kometa zrobiła na mnie ogromne wrażenie, może dlatego, że obserwowałem ją pod miastem. Była widoczna w 1997. Przez tą kometę i wizytę w planetarium zacząłem się interesować astronomią do tego stopnia, że poszedłem na ten kierunek studiów.TomaszK pisze: Dopiero w połowie lat 90-tych pojawiła się kometa Hale-Bopa (piszę z pamięci). Faktycznie, była widoczna przez kilka tygodni, jako taka rozmazana gwiazda. To nie tego oczekiwałem, po naczytaniu sie w młodości o kometach które straszyły w średniowieczu i zapowiadały wojny albo głód.
Chronologicznie ta kometa była widoczna w 1996. Niestety jej nie widziałem.TomaszK pisze: Doczekałem się dopiero kilka lat później. To była kometa Hyakutake. Faktycznie miała ogon, była jaśniejsza od gwiazd i było ją widać przez kilka miesięcy.
Jeszcze tyle spektakularnych zjawisk przed namiTomaszK pisze: Na więcej spektakularnych zjawisk astronomicznych już nie liczę, ale zaliczyłem (i pokazałem dzieciom): dwa zaćmienia slońca, dwa księżyca, te dwie komety i wielką koniunkcję planet pod koniec lat 90-tych.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Dzisiaj w końcu udało mi się zobaczyć kometę Tsuchinshan-ATLAS. Było bezchmurne niebo, ale trochę jasny księżyc przeszkadzał. Oto ona:
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Tutaj widok nieba jak chciałem zrobić zdjęcie zorzy polarnej, tylko chmury zasłaniały. Ale poświatę zielono-różową zorzy było widać.
-
Ater
- Zlotowicz

Też mi się w końcu udało zobaczyć i zrobić parę zdjęć komecie C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Ty to wiesz jak mnie zainteresować, rzeczywiście chcesz tam lecieć ? Hiszpania niedaleko, termin też, może jeszcze będę na chodzie ? Taki mini zlot jest realny, wystarczy zapaleniec, który to zorganizuje. Taka okazja już mi się w życiu nie trafi, a jest to jedno z moich marzeń.
Mój ojciec opowiadał mi, o prawie całkowitym zaćmieniu słońca w latach 50-tych. Jak wspominał, najlepsze wrażenie zrobiły kury, które podreptały gromadnie do kurnika, kiedy zrobiło się ciemno
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Po najbliższym zaćmieniu w 2026 r. już w 2027 w Hiszpanii będzie ponownie całkowite zaćmienie ale na mniejszym obszarze na południu kraju.
W Australii zaćmienie będzie w 2028, 2030, 2037 i 2038, a w Polsce w 2135 r.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Jak teraz sprawdzam w Wikipedii, zaćmienie z 2026 roku będzie tuż przed zachodem słońca, kiedy słońce bedzie prawie na linii horyzontu. Do tego potrwa tylko 2,5 minuty. Natomiast to z 2027 roku będzie o 8.45, w sierpniu, a zatem słońce będzie już dość wysoko, do tego potrwa 4 i pół minuty ! No i bedzie widoczne w Gibraltarze, a od dawna marzę zeby tam pojechać.