Edynburg 2024
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
Re: Edynburg 2024
Pewnie, że byłam! Dzięki Tobie. Pod wielkim wrażeniem. Ale pisze chronologicznie więc jeszcze za chwilę będzie o Rosslyn!
Na razie ciągle jeszcze jestem w Tallinie. Stare Miasto pięknie zachowane, aż dziw!
Oczywiście elementy współczesności. Kebab w starych murach na przykład .

Na razie ciągle jeszcze jestem w Tallinie. Stare Miasto pięknie zachowane, aż dziw!
Oczywiście elementy współczesności. Kebab w starych murach na przykład .

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Viru to jakieś słowo wytrych w estońskim. Wszystko niemal nazywa się viru. Nawet kebab..?
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Według tłumacza google viru oznacza stos.
Tyle że tłumaczenie w drugą stronę, z polskiego na estoński, jako stos tłumaczy virna.
Więc albo to jakaś odmiana przez przypadki czy coś, albo google nie ogarnia.
PS. DeepL w ogóle nie rozpoznaje viru, a stos to dalej virna. Więc pewnie viru znaczy jednak coś innego, tylko google idzie w krzaki.
Tyle że tłumaczenie w drugą stronę, z polskiego na estoński, jako stos tłumaczy virna.
Więc albo to jakaś odmiana przez przypadki czy coś, albo google nie ogarnia.
PS. DeepL w ogóle nie rozpoznaje viru, a stos to dalej virna. Więc pewnie viru znaczy jednak coś innego, tylko google idzie w krzaki.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Grok mówi tak
Słowo "viru" po estońsku ma kilka znaczeń, w zależności od kontekstu:
Viru może odnosić się do historycznej prowincji Estonii, znanej jako Virumaa, która dzieli się na Wschodnią i Zachodnią Virumaa. W tym kontekście "viru" jest częścią nazwy geograficznej.
Viru jest także nazwą popularnej marki wódki w Estonii, znanej jako Viru Valge.
W kontekście miasta Tallinn, możesz spotkać Viru väljak, co oznacza plac Viru, jedno z centralnych miejsc w stolicy Estonii.
Viru może również być nazwą własną, np. imieniem lub nazwą hotelu, jak Hotel Viru w Tallinnie.
Jeśli chodzi o znaczenie słowa "viru" w języku estońskim, to samo słowo nie ma wyraźnego, uniwersalnego znaczenia poza wymienionymi kontekstami. Warto zauważyć, że w języku estońskim "viru" nie ma jednoznacznego tłumaczenia jako słowo o samodzielnym znaczeniu, ale jest używane jako część nazw własnych lub w specyficznych kontekstach historycznych i geograficznych.
Słowo "viru" po estońsku ma kilka znaczeń, w zależności od kontekstu:
Viru może odnosić się do historycznej prowincji Estonii, znanej jako Virumaa, która dzieli się na Wschodnią i Zachodnią Virumaa. W tym kontekście "viru" jest częścią nazwy geograficznej.
Viru jest także nazwą popularnej marki wódki w Estonii, znanej jako Viru Valge.
W kontekście miasta Tallinn, możesz spotkać Viru väljak, co oznacza plac Viru, jedno z centralnych miejsc w stolicy Estonii.
Viru może również być nazwą własną, np. imieniem lub nazwą hotelu, jak Hotel Viru w Tallinnie.
Jeśli chodzi o znaczenie słowa "viru" w języku estońskim, to samo słowo nie ma wyraźnego, uniwersalnego znaczenia poza wymienionymi kontekstami. Warto zauważyć, że w języku estońskim "viru" nie ma jednoznacznego tłumaczenia jako słowo o samodzielnym znaczeniu, ale jest używane jako część nazw własnych lub w specyficznych kontekstach historycznych i geograficznych.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
Brunhilda
- Zlotowicz

To by się zgadzało. Wszystko jest „viru”. Spytam pacjentów po wakacjach o co dokładnie chodzi.
Tallin a właściwie Stare Miasto, otoczone jest średniowiecznymi murami, około 2 km! Przeczytałam, że to najlepiej zachowany przykład średniowiecznych fortyfikacji. Ten kawałek murów z kebabem to jedna część XIV wiecznej Bramy Viru ( oczywiście).

Druga część poniżej.

Tallin a właściwie Stare Miasto, otoczone jest średniowiecznymi murami, około 2 km! Przeczytałam, że to najlepiej zachowany przykład średniowiecznych fortyfikacji. Ten kawałek murów z kebabem to jedna część XIV wiecznej Bramy Viru ( oczywiście).

Druga część poniżej.

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Ulica rozciągająca się wzdłuż to ulica również Viru. Przy ulicy Viru takie ozdobniki

Bramy do podwórek, całkiem jak w Krakowie tylko wszystko jakieś jaśniejsze w kolorze

Bramy do podwórek, całkiem jak w Krakowie tylko wszystko jakieś jaśniejsze w kolorze

-
Brunhilda
- Zlotowicz

W nowszej części ulicy Viru sklepy, jakoś jednak przypominające była epokę. Towary niby już nie ale.. nie wiem co to za instrument, na którym gra ten facet?

O! A tu lepsze ujęcie Bramy Viru. W tle Hotel Viru.

O! A tu lepsze ujęcie Bramy Viru. W tle Hotel Viru.

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Kwiaciarki na ulicy Vi4u, całkiem jak w Krakowie! w tle sławetny Hotel Viru , rzecz jasna.
Tam znajduje się Muzeum KGB. Niestety, pokutują tam jeszcze stare demony i nie mogłam zobaczyć. Zaparli się, że mam czekać godzinę na przewodnika ( dwa pokoje….) a ja miałam powrotny prom i nie zdążyłabym.
W Hotelu Viru, przeznaczonym dla zagranicznych gości działało KGB, podsłuchiwali rozmowy itd. Jest tam teraz muzeum co podobno jest szumną nazwą zważywszy, z muzeum zajmuje dwa pokoje hotelowe..

Tam znajduje się Muzeum KGB. Niestety, pokutują tam jeszcze stare demony i nie mogłam zobaczyć. Zaparli się, że mam czekać godzinę na przewodnika ( dwa pokoje….) a ja miałam powrotny prom i nie zdążyłabym.
W Hotelu Viru, przeznaczonym dla zagranicznych gości działało KGB, podsłuchiwali rozmowy itd. Jest tam teraz muzeum co podobno jest szumną nazwą zważywszy, z muzeum zajmuje dwa pokoje hotelowe..

-
Brunhilda
- Zlotowicz

No i promem, tym razem fińskim powrót do Helsinek

Na promie elegancko, wygodnie, ładnie, nawet jest poczęstunek! Chyba lepszy niż w samolocie Finnair!

i płyniemy sobie przez Zatokę Fińska

Na promie elegancko, wygodnie, ładnie, nawet jest poczęstunek! Chyba lepszy niż w samolocie Finnair!

i płyniemy sobie przez Zatokę Fińska

Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 11:09 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Frankfurter to nasza parówka. Wieprzowa. Rzeczywiście podobno pochodzi z Niemiec. W Polsce nazywają się ciągle parówki, prawda?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 11:26 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Miałam hotel z magicznym widokiem prosto na Rynek… coś nieprawdopodobnego!

A tu świtem..

I nocą! Wstawałam fotografować

A tu świtem..

I nocą! Wstawałam fotografować

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Dziecko przejechało się po Rynku powozem. Ja po wydarzeniu z 15 lat temu, w Zakopanem, kiedy koń poniósł z nami w bryczce, do koni się nie zbliżam.

Pokręciłyśmy się po Rynku. Jak w każdym dużym, turystycznym mieście, oczywiście Muzeum Tortur. Odniosłam wrażenie, że pod angielskich turystów…

Pokręciłyśmy się po Rynku. Jak w każdym dużym, turystycznym mieście, oczywiście Muzeum Tortur. Odniosłam wrażenie, że pod angielskich turystów…

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Musiałam się sfotografować z Aniołami z Krakowa rzecz jasna, te akurat przed jakąś knajpą przy Rynku. Ale drewniane!

-
Brunhilda
- Zlotowicz

W dziale o malarstwie napisałam trochę o Muzeum Czartoryskich. Niesamowite. Pod dużym wrażeniem jestem.
W części przy Bramie Floriańskiej czasowa wystawa Wojskowości Polskiej. Nagradzana. Świetna.

W części przy Bramie Floriańskiej czasowa wystawa Wojskowości Polskiej. Nagradzana. Świetna.

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Zbiory w głównej części muzeum ciekawe, dużo starych choć nieznanych prac.

To akurat bardziej znany portret Izabell z Flemmingow ks. Czartoryskiej autorstwa Aleksandra Roslina

[url=https://postimg.cc/crrmQzYS]
[/url]
No i wspaniała Dama z Gronostajem….

To akurat bardziej znany portret Izabell z Flemmingow ks. Czartoryskiej autorstwa Aleksandra Roslina

[url=https://postimg.cc/crrmQzYS]
[/url]No i wspaniała Dama z Gronostajem….

Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 13:02 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

A w sobotę Zakopane!

Chciałam zobaczyć czy rzeczywiście na Krupówkach mnóstwo turystów z Bliskiego Wschodu. Ale nie, ani jednego! Chociaż tłum ludzi! Może pora roku nie ta?

Za to pyszne góralskie wyroby..

tak obwieszonych sklepików to dawno nie wiedziałam!

Chciałam zobaczyć czy rzeczywiście na Krupówkach mnóstwo turystów z Bliskiego Wschodu. Ale nie, ani jednego! Chociaż tłum ludzi! Może pora roku nie ta?

Za to pyszne góralskie wyroby..

tak obwieszonych sklepików to dawno nie wiedziałam!

Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 12:59 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

-
Brunhilda
- Zlotowicz

I do zobaczenia Zakopane a następnego dnia szybki wypad pod Ojców.

Maczuga w pełnej krasie chodź pogoda niezbyt.

Zamek w Pieskowej Skale… to tam kręcili Janosika?

Maczuga w pełnej krasie chodź pogoda niezbyt.

Zamek w Pieskowej Skale… to tam kręcili Janosika?

-
Brunhilda
- Zlotowicz

Jakieś inne ciekawe skały wapiennie

No główna atrakcja dla mojej córki, szron, śnieg i wszystko co zamrożone.. co tam zabytki! Śnieg!

No główna atrakcja dla mojej córki, szron, śnieg i wszystko co zamrożone.. co tam zabytki! Śnieg!

- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Tak jest! Czeskiej knajpy nie widziałam ale moze mój radar nie był nastawiony na czeską knajpę
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Rewelacyjne to okno, prawda?
Feniks Fragola Apartments. Przy Św Jana 2.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 15:28 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yvonne
- Moderator

- Yvonne
- Moderator

Cudowne.
Marzę o takim w domu, ale niestety podczas naszej aktualnej rozbudowy nie udało się zrobić.
Może kiedyś.