O wszystkim i o niczym
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Re: O wszystkim i o niczym
U mnie się to nieźle rozjechało.
Ojciec mojej matki to rocznik 1895, mama 1938.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
No to rzeczywiście, bo mój jeden dziadek 1908 a tata 1938, drugi 1906 a mama 1942.Mysikrólik pisze: ↑28 gru 2024, 18:09 U mnie się to nieźle rozjechało.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Mysikrólik
- Zlotowicz

I teraz na to ja 1976, a Tosia 2021.
Świadome rodzicielstwo.
Cztery pokolenia w 126 lat.
Świadome rodzicielstwo.
Cztery pokolenia w 126 lat.
-
Fantomas
- Zlotowicz

- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 184 razy
PawelK dziadek był 1901 r., ale nie brał udziału w Powstaniu Wielkopolskim. Co do wujów to w Powstaniu brał udział brat babci oraz mąż siostry babci. Urodzeni w końcówce lat 90-tych XIX wieku. Ba, bracia babci brali udział w I wojnie światowej, w szeregach armii pruskiej.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
A ok, czyli to wujowie Twoich rodzicówFantomas pisze: ↑28 gru 2024, 21:47 PawelK dziadek był 1901 r., ale nie brał udziału w Powstaniu Wielkopolskim. Co do wujów to w Powstaniu brał udział brat babci oraz mąż siostry babci. Urodzeni w końcówce lat 90-tych XIX wieku. Ba, bracia babci brali udział w I wojnie światowej, w szeregach armii pruskiej.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Mój dziadek od strony taty rocznik 1898 był wcielony do armii pruskiej. Walczył pod Verdun i został tam ciężko ranny. Zmarł w 1935 roku w wyniku powikłań po ranach odniesionych w czasie wojny. Moja babcia dostała od państwa niemieckiego olbrzymie, jak na owe czasy, odszkodowanie, 8 tys. zł! Za to pobudowała dom. Oni mieszkali w Jabłonowie Pomorskim 15 km od Radzynia Chełmińskiego. Tam zresztą dziadek jest pochowany.
Drugi mój dziadek od strony mamy, rocznik 1899 był uczestnikiem wojny polsko - bolszewickiej. Był ułanem i dostał się do sowieckiej niewoli. Pamiętam jak babcia opowiadała jak z niej wrócił. To był obraz nędzy i rozpaczy.
Drugi mój dziadek od strony mamy, rocznik 1899 był uczestnikiem wojny polsko - bolszewickiej. Był ułanem i dostał się do sowieckiej niewoli. Pamiętam jak babcia opowiadała jak z niej wrócił. To był obraz nędzy i rozpaczy.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
Przepraszam, że tak prozaicznie wśród patriotycznej rozmowy, ale tak, te rynki i ryneczki zrobiły na mnie wrażenie. Odremontowane , śliczne i uporządkowane jak pudełeczka czekoladek. Widziałam kilka na trasie do Ojcowa, Zakopanego i Oświęcimia=0.95em - coraz ładniejsze te Rynki w miasteczkach.
-
Fantomas
- Zlotowicz

PawelK dokładnie wujowie taty. Rodzina mamy pochodzi z Kujaw. Dziadka, tatę taty, pamiętam dobrze. Babcię, mamę taty, wogóle. Najlepiej pamiętam jej siostrę Mariannę. To jej mąż walczył w Powstaniu, a bracia w wojnach światowych. W zasadzie to ciocia-babcia, ale nikt z rodzeństwa inaczej do niej nie mówił jak ciocia.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Czyli tak jak u mnie, na rodzeństwo dziadków mówiło się tak jak mówili moi rodzice - wujek, ciotka, stryj.Fantomas pisze: ↑29 gru 2024, 09:22 PawelK dokładnie wujowie taty. Rodzina mamy pochodzi z Kujaw. Dziadka, tatę taty, pamiętam dobrze. Babcię, mamę taty, wogóle. Najlepiej pamiętam jej siostrę Mariannę. To jej mąż walczył w Powstaniu, a bracia w wojnach światowych. W zasadzie to ciocia-babcia, ale nikt z rodzeństwa inaczej do niej nie mówił jak ciocia.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Zadbane Rynki to wg. mnie tez forma patriotyzmu.Brunhilda pisze: ↑29 gru 2024, 04:06Przepraszam, że tak prozaicznie wśród patriotycznej rozmowy, ale tak, te rynki i ryneczki zrobiły na mnie wrażenie. Odremontowane , śliczne i uporządkowane jak pudełeczka czekoladek. Widziałam kilka na trasie do Ojcowa, Zakopanego i Oświęcimia=0.95em - coraz ładniejsze te Rynki w miasteczkach.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Dzisiaj Środa Wielkopolska i Pobiedziska ze swoimi dekoracjami światecznymi.
Środa Wielkopolska Pobiedziska
Środa Wielkopolska Pobiedziska
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Ja też byłem zaskoczony tym fotelikiem. Dużo osób robiło sobie zdjęcia, głównie Panie i Dzieci. A naprzeciwko fotelika na Rynku jest kawiarnia, to ruch był dwukierunkowy: z Fotelika do Kawiarni oraz z Kawiarni na Fotelik
-
Fantomas
- Zlotowicz

Moja mama jest z tego samego rocznika. Zdrowia dla mamy!Mysikrólik pisze: ↑28 gru 2024, 18:09 U mnie się to nieźle rozjechało.
-
Fantomas
- Zlotowicz

Bruniu Wiwlkopolska zawsze była taka posprzątana i wymuskana. Na ulicach czysto i kwietniki obok chodników. Tak to zapamiętałem z moich wyjazdów jako dziecko.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Mysikrólik pisze: ↑28 gru 2024, 18:04 Mój dziadek oczywiście też był w pruskim wojsku przed Powstaniem.
A macie np. zdjęcia z tamtych czasów. U mnie w rodzinie zachowały się zdjęcia młodszego brata mojego pradziadka, który w armii CK w czasie IWŚ walczył we Włoszech, ale wpierw był na szkoleniu na Węgrzech.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Ten z prawej.
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 3):
- PawelK (30 gru 2024, 20:00) • johny (30 gru 2024, 21:50) • Fantomas (08 sty 2025, 07:22)
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Bardzo żałuję, ale niestety nie mam. Dziadek od strony taty zmarł tak jak pisałem w 1935, mój tata miał wtedy 6 lat... Żal też, że nie mam chociaż nagrań opowieści drugiegobdziadka lub babci. Dziadek zmarł jak miałem 7 lat, a babcia w 1984 ja miałem 11.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 73 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Akurat wszyscy moi przodkowie pochodzą z Mazowsza. Moi pradziadkowie mieli w czasie I wojny po 30, 50 lat. Jakby walczyli to za cara imperatora. Jeden nawet służył w armii carskiej (tak ma wpisane w akcie ślubu), ale raczej go nie brali w czasie I wojny, bo był po 50.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Wczoraj obfotografowałem kładkę pieszo-rowerową w Owińskach. Kładka łączy Poznań (po lewej stronie Warty) z Owińskami (po prawej stronie Warty), które to Owińska są "bramą" do Puszczy Zielonki, mającej wiele tras dla pieszych i rowerzystów. Zapewne najwięcej zyskają rowerzyści.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Takich ulic wyłożonych trylinką już coraz mniej. A wiecie skąd nazwa?
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Pochodzenia nazwy nie pamiętam, ale przeczytalem kiedyś, że to polski wynalazek. Tylko pierwowzór był na bazie gruzu i kamieni. U nas przy remoncie dróg czesto widać trylinkę jak zrywają asfalt, a w pracy mam cały parking z tego wyłożony, bo nie ma kasy na remont. Trzeba przyznać, że jest to solidna nawierzchnia.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Od nazwiska Władysława Trylińskiego.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

W Wikipedii podają, że opatentowal to w 1933 roku. I że faktycznie to nie jest sam beton. Ale coś innego mnie zainteresowało - razem ze Stefanem Bryłą byli odpowiedzialni za skonstruowanie pierwszego w Europie spawanego mostu koło Łowicza, w 1929 roku.
Swego czasu czytałem o oporze władz/decydentów wobec spawania zamiast nitowania. I przytaczano anegdotę: a jak krawiec szyje ubranie to zamiast szycia (nitowanie) miałby kleić (spawać) ?
Swego czasu czytałem o oporze władz/decydentów wobec spawania zamiast nitowania. I przytaczano anegdotę: a jak krawiec szyje ubranie to zamiast szycia (nitowanie) miałby kleić (spawać) ?
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Ten temat został już dawno zapomniany, ale ja dopiero teraz mam chwilę czasu żeby usiąść za komputerem i odpisać.
Przeczytałem z ciekawosci i czuję jakbym przeczytał rzeczywisty wywiad prasowy. Dużo ogólników, ale całość trzyma się kupy i nie nasuwa podejrzeń o udział komputera w powstawaniu tekstu. Ciekawe ile wywiadów w mediach powstaje w ten sposób
Natomiast jak na rozmowę bohatera książki prowadzącego śledztwo, tych ogólników jest za dużo. Brakuje mi literackich uzupełnień, typu "Tomasz spojrzał w zamyśleniu przez okno, rozważając usłyszane słowa", "dyrektor ubrany był w elegancki ganitur, do którego założył stare adidasy", "rozłożył wielką księgę i wskazał ilustrację belladonny". A to w dużym stopniu decyduje, że powieść jest lepsza lub gorsza. Nie wiem czy AI będzie w stanie to zrobić.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Grok został udostępniony szerokiej publiczności niedawno. To produkt Elona Muska, nie wiem jaki silnik stoi pod spodem.TomaszK pisze: ↑01 sty 2025, 20:08Ten temat został już dawno zapomniany, ale ja dopiero teraz mam chwilę czasu żeby usiąść za komputerem i odpisać.
Przeczytałem z ciekawosci i czuję jakbym przeczytał rzeczywisty wywiad prasowy. Dużo ogólników, ale całość trzyma się kupy i nie nasuwa podejrzeń o udział komputera w powstawaniu tekstu. Ciekawe ile wywiadów w mediach powstaje w ten sposób
Natomiast jak na rozmowę bohatera książki prowadzącego śledztwo, tych ogólników jest za dużo. Brakuje mi literackich uzupełnień, typu "Tomasz spojrzał w zamyśleniu przez okno, rozważając usłyszane słowa", "dyrektor ubrany był w elegancki ganitur, do którego założył stare adidasy", "rozłożył wielką księgę i wskazał ilustrację belladonny". A to w dużym stopniu decyduje, że powieść jest lepsza lub gorsza. Nie wiem czy AI będzie w stanie to zrobić.
Wszystko zależy od tzw. promptów. Ja poprosiłem o rozmowę, ale z mojego doświadczenia wynika, że to co jest dostępne w prosty sposób (czyli za darmo, albo w prostych abonamentach) książki nie napisze na podstawie prostego polecenia "napisz książkę", natomiast można stworzyć proces, w którym definiuje się bohaterów, prosi o strukturę a później w opisach coraz bardziej detaliczne fragmenty.