Typerek Mś Brasil 2014

Dział poświęcony konkursom i zabawom forowym
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Punktacja po pierwszym dniu zwanym dalej "Japońska masakra na zlecenie FIFA"

Wilhelm Tell 4
johny 1
złoczyńca 1
Stefanmalek 1
Brunhilda 1
Czesio1 1
Mysikrólik 0

Pawle
Wiadomo że Brazylia ma lepszych technicznie piłkarzy, że może są szybsi i sprawniejsi, ale po to jest taktyka, żeby niwelować przewagę. Chorwacja grała bardzo dobrze taktycznie.
Prawda jest taka, że bez pomocy sędziego Brazylia nie musiała tego meczu wygrać, choć przyznaję że piłkarsko byli lepsi.
Karny z kapelusza, a jeszcze nie wiem, czy nie było faulu przy przejęciu piłki na 3-1. Powtórki nie widziałem, ale tak jakoś dziwnie wyglądało.

Rozkład jazdy na dziś:

13 VI - 18:00
Meksyk - Kamerun

johny 3-0
złoczyńca 1-1
Mysikrólik 1-0
Stefanmalek 2-1
Brunhilda 3-2
Wilhelm Tell 1-1
Czesio1 1-1
Radek 1-1

13 VI - 21:00
Hiszpania - Holandia

johny 0-0
złoczyńca 2-1
Mysikrólik 1-1
Stefanmalek 1-0
Brunhilda 1-1
Wilhelm Tell 2-1
Czesio1 2-1
Radek 2-2

14 VI - 00:00
Chile - Australia

johny 3-0
złoczyńca 0-0
Mysikrólik 2-0
Stefanmalek 1-1
Brunhilda 1-2
Wilhelm Tell 1-0
Czesio1 2-0
Radek 3-2

Nie będzie mnie przez weekend, więc wyniki uzupełnię w poniedziałek
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, 14:11 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Mysikrólik pisze:. Chorwacja grała bardzo dobrze taktycznie.
Ale nie strzelała bramek, a co więcej, klarownych sytuacji miała dwie-trzy. Czy to rzeczywiście była dobra taktyka? A może to była taktyka na 0:0 a później na utrzymanie wyniku? Tylko, że mnie nie bawi taka taktyka. Wybacz. Ja oczekuję, że moja drużyna będzie zawsze wygrywała więc pewnie mamy inne oczekiwania.
Mysikrólik pisze:Prawda jest taka, że bez pomocy sędziego Brazylia nie musiała tego meczu wygrać, choć przyznaję że piłkarsko byli lepsi.
Karny z kapelusza, a jeszcze nie wiem, czy nie było faulu przy przejęciu piłki na 3-1.
A to są takie gdybania, które zazwyczaj prezentują przegrani, czy nie było faulu, czy piłka nie musnęła ręki, tylko że statystyka jest nieubłagana i liczba niegwizdniętych fauli w perspektywie czasu jest jednakowa dla wszystkich. Pewnie gdyby się przyjrzeć wszystkim meczom Chorwacji np. w eliminacjach to mogło by się okazać, że, w którymś meczu, w którym zdobyli jedną bramkę na wagę 3 punktów, też był faul (albo podejrzenie faulu) i Chorwacja wcale nie powinna być na tych Mistrzostwach. Taki jest sport, zdarzają się pomyłki albo różne interpretacje tego samego wydarzenia.

Ja nadal pozostanę przy swoim zdaniu, Chorwacja była słabsza - zero bramek strzelonych, dwa razy mniej celnych strzałów na bramkę, cztery razy więcej fauli to nie przypadek.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

PawelK pisze:a i tutaj statystyki są przygniatające - Brazylia 4 - Chorwacja 0.
:-D :-D :-D :-D :-D
Brazylia była tak dobra, że nawet obrońca "szczelił" gola.
Wiem Paweł, że nie uznajesz Przeglądu Sportowego a czytujesz Piłkę Nożną? Właśnie wczoraj przeczytałem w ostatnim numerze analizę szans faworytów do zdobycia Pucharu świata. Przyznawali punkty każdej formacji plus za trenera, gwiazdę, psychikę i bonusy. Ale co ciekawe, najwyżej ocenili obronę Brazylii, dając maksimum punktów tylko dla Kanarków. I tak sobie przypomniałem ten mecz i ta obrona wcale nie była taka genialna. Samobój to raz a i w kilku przypadkach też interwencje obrońców nie były tak bezbłędne. Nie wiem, może trzeba to zrzucić na karb meczu otwarcia, że jednak nogi trochę miękną przy tej publice i przy świadomości że patrzy na nich cały świat? Być może pierwsze koty za płoty a potem będzie inaczej?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: Ale nie strzelała bramek, a co więcej, klarownych sytuacji miała dwie-trzy. Czy to rzeczywiście była dobra taktyka? A może to była taktyka na 0:0 a później na utrzymanie wyniku? Tylko, że mnie nie bawi taka taktyka. Wybacz. Ja oczekuję, że moja drużyna będzie zawsze wygrywała więc pewnie mamy inne oczekiwania.
Czy to znaczy, że kibicujesz Brazylii na Mundialu czy to tak ogólnie stwierdzasz o swojej drużynie?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze:
PawelK pisze: Ale nie strzelała bramek, a co więcej, klarownych sytuacji miała dwie-trzy. Czy to rzeczywiście była dobra taktyka? A może to była taktyka na 0:0 a później na utrzymanie wyniku? Tylko, że mnie nie bawi taka taktyka. Wybacz. Ja oczekuję, że moja drużyna będzie zawsze wygrywała więc pewnie mamy inne oczekiwania.
Czy to znaczy, że kibicujesz Brazylii na Mundialu czy to tak ogólnie stwierdzasz o swojej drużynie?
Nie, nie kibicuję szczególnie Brazylii ale nie lubię użalania się nad sobą. Dla mnie sędzia ma znaczący wpływ na wynik meczu jeśli drukuje karnego w ostatnich minutach, w pozostałych przypadkach jeśli drużyna jest wystarczająco dobra to sobie poradzi.

To takie stwierdzenie o mojej drużynie. Zauważ, że tutaj gdzie ja chodzę na mecze zawsze są takie oczekiwania. A jak pojawił się raz trener, który powiedział na konferencji prasowej, że on nie widzi podstaw do tego żeby takie oczekiwania mieć, to został odsądzony od czci i wiary. Gdy był drugi raz trenerem to już mu takie głupoty do głowy nie przychodziły.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK pisze:A może to była taktyka na 0:0 a później na utrzymanie wyniku?
Dobrze wiesz że drużyny teoretycznie słabsze, grają aby nie stracić bramki, ew. na remis jeśli po drodze coś wpadnie. Czyhają na kontry i próbują zaskoczyć przeciwnika i to jest dla mnie piękno futbolu. I taki właśnie lubię.
Inaczej można by prawie przed meczem rozdać punkty w wielu przypadkach, gdzie faworyt jest tylko jeden. A jak jeszcze sędziowie pomagają faworytom/gospodarzom/tym którzy mają wygrać bo się to najbardziej wszystkim opłaca, no to wtedy właśnie nie ma to wiele wspólnego z tym co chciałbym oglądać.

Gdyby karny był na 3-1, pewnie wielu by się za bardzo nie uniosło, ale bramka na 2-1 ustawiła mecz.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK pisze:Dla mnie sędzia ma znaczący wpływ na wynik meczu jeśli drukuje karnego w ostatnich minutach, w pozostałych przypadkach jeśli drużyna jest wystarczająco dobra to sobie poradzi.
:shock:
A co ze słabszymi drużynami, które zostają skręcone na początku, chyba że jesteś za tym, żeby na mistrzostwach grały tylko drużyny z TOP8, które powinny sobie poradzić w takich okolicznościach.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

PawelK pisze:Zauważ, że tutaj gdzie ja chodzę na mecze zawsze są takie oczekiwania.
Ciekaw jestem Pawle co powiesz jak twoja drużyna w kwalifikacjach LM trafi na Arsenal na przykład. :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

johny pisze:Ciekaw jestem Pawle co powiesz jak twoja drużyna w kwalifikacjach LM trafi na Arsenal na przykład. :-)
Też będę oczekiwał, że wygra. Ale to tylko teoretycznie, bo na Arsenal nie może trafić.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mysikrólik pisze:Dobrze wiesz że drużyny teoretycznie słabsze, grają aby nie stracić bramki
I to mi się nie podoba, dlatego nie kibicuję drużynom słabszym, które tak grają.

Moim zdaniem to jest akurat problem polskiej ligi - drużyny nawet nie teoretycznie ale i praktycznie słabsze nie grają żeby wygrać tylko żeby uwalić faworyta. W związku z tym drużyny, które później mają grać w europejskich pucharach, przez 2/3 ligi muszą się kopać z przeciwnikiem, który nie gra w piłkę tylko: wykopuje 'na uwolnienie' najlepiej poza boisko, fauluje, symuluje faule lub regularnie zawiązuje buty, żeby ukraść trochę czasu. Wszystkim się zdarzają takie fragmenty ale jeśli przeciwnik robi to przez cały mecz, to konsekwencja jest taka jaka jest, czyli gdy przyjeżdżają drużyny, które grają w piłkę to odpadamy z pucharów.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie zmienia to faktu, że pomaganie faworytom, którzy do 70 min nie potrafią sobie poradzić mimo iż nie zostali wcześniej skręceni, jest po prostu nie fair i nie rozumiem, jak można usprawiedliwiać takie czyny. Bez przesady, Chorwaci nie grali jakiegoś antyfutbolu w stylu naszych słabeuszy ligowych.
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód
Tytuł: rozglądam się
Miejscowość: ćmiłów
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: złoczyńca »

tak sobie czytam i zastanawiam się, że niby miało być "o czapkę śliwek" a emocje sięgają zenitu i każdy próbuje za wszelką cenę udowodnić swoją rację. Ja nie zamierzam nikogo "nawracać" na moją rację tylko subiektywnie wyrażam swoją opinię o meczu i stwierdzam, że obie drużyny dały z siebie dużo, dużo dobrego, nie było chamstwa, złośliwych fauli, gry na czas, murowania bramki. Był to futbol w czystym wydaniu, na jaki czekałem od dwóch lat (od końca ostatniego Euro) i nie zawiodłem się, nie widziałem tu kalkulowania, każda drużyna chciała grać i wygrać. Umiejętności, wiadomo po stronie kanarków ale szachownice nadrabiały za to ambicją. Podsumowując, mecz super a gdyby nie samobój, którego nie kalkulowałem i karny, rzeczywiście niezasłużony, to moje typowanie by się sprawdził ;-). Więc życzę kolegom: mniej nerwów i niezdrowych emocji, nie psujcie sobie tego co tak wszyscy lubimy i na co tyle czekamy próbami udowodnienia wszem i wobec, że macie rację- każdy ma oczy i widział co i jak się działo, dzieje i dziać będzie. Oglądajmy dalej i bawmy się wspólnie tym "świętem"
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze:tak sobie czytam i zastanawiam się, że niby miało być "o czapkę śliwek" a emocje sięgają zenitu i każdy próbuje za wszelką cenę udowodnić swoją rację. Ja nie zamierzam nikogo "nawracać" na moją rację tylko subiektywnie wyrażam swoją opinię o meczu i stwierdzam, że obie drużyny dały z siebie dużo, dużo dobrego, nie było chamstwa, złośliwych fauli, gry na czas, murowania bramki. Był to futbol w czystym wydaniu, na jaki czekałem od dwóch lat (od końca ostatniego Euro) i nie zawiodłem się, nie widziałem tu kalkulowania, każda drużyna chciała grać i wygrać. Umiejętności, wiadomo po stronie kanarków ale szachownice nadrabiały za to ambicją. Podsumowując, mecz super a gdyby nie samobój, którego nie kalkulowałem i karny, rzeczywiście niezasłużony, to moje typowanie by się sprawdził ;-). Więc życzę kolegom: mniej nerwów i niezdrowych emocji, nie psujcie sobie tego co tak wszyscy lubimy i na co tyle czekamy próbami udowodnienia wszem i wobec, że macie rację- każdy ma oczy i widział co i jak się działo, dzieje i dziać będzie. Oglądajmy dalej i bawmy się wspólnie tym "świętem"
Oj tam, oj tam, złoczyńco, futbol wywołuje emocje i te przy okazji Mistrzostw świata sięgają zenitu.
Ale nie ma tu mowy o niezdrowych emocjach. Dyskutujemy we własnym gronie, mamy różne punkty widzenia na wczorajsze wydarzenia i wymieniamy się tymi poglądami, prawda Panowie? :564:
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Prawda, prawda. Ja tam nie mogę doczekać się występu 2 ekip: Urugwaju - ze wzgledu na Suareza i Belgii - dla mnie paka jakich mało, czarny koń - pod warunkiem, że się nie spalą psychicznie, nie mają na razie doswiadczenia.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

a, no i Neymar na prezydenta! ;-))))
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: Oj tam, oj tam, złoczyńco, futbol wywołuje emocje i te przy okazji Mistrzostw świata sięgają zenitu.
Ale nie ma tu mowy o niezdrowych emocjach. Dyskutujemy we własnym gronie, mamy różne punkty widzenia na wczorajsze wydarzenia i wymieniamy się tymi poglądami, prawda Panowie? :564:
no to jak tak, to git ;-) :564:
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

złoczyńca pisze:tak sobie czytam i zastanawiam się, że niby miało być "o czapkę śliwek" a emocje sięgają zenitu i każdy próbuje za wszelką cenę udowodnić swoją rację. ... Oglądajmy dalej i bawmy się wspólnie tym "świętem"
Widzisz, a Ty chciałeś jeszcze mamonę w to wciągnąć :-D

Jeden mecz a tyle emocji, zapowiadają się niezłe mistrzostwa, w końcu i z kontrowersji się składają.
A może to i lepiej, bo jakby społeczeństwo jeszcze dostało niewygrany mecz, to zamieszki murowane i po mistrzostwach.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze: Widzisz, a Ty chciałeś jeszcze mamonę w to wciągnąć :-D

Jeden mecz a tyle emocji, zapowiadają się niezłe mistrzostwa, w końcu i z kontrowersji się składają.
A może to i lepiej, bo jakby społeczeństwo jeszcze dostało niewygrany mecz, to zamieszki murowane i po mistrzostwach.
Ale Panowie, my dyskutujemy o meczu a nie o tym, że ktoś trafił czy nie trafił wynik meczu. :564:
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze:Ale Panowie, my dyskutujemy o meczu a nie o tym, że ktoś trafił czy nie trafił wynik meczu.
No tak, ale wtedy emocje mogłyby być jeszcze większe. Nie chodziłoby o biednych Chorwatów, tylko mnie :-D , pozbawionego szansy na nagrodę.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze:
Czesio1 pisze:Ale Panowie, my dyskutujemy o meczu a nie o tym, że ktoś trafił czy nie trafił wynik meczu.
No tak, ale wtedy emocje mogłyby być jeszcze większe. Nie chodziłoby o biednych Chorwatów, tylko mnie :-D , pozbawionego szansy na nagrodę.
Eeee tam, przecież to dopiero pierwszy mecz. Jeszcze będziesz miał wiele szans na to by odrobić stratę.
A propos typerka to można jeszcze rozdrobnić zasady. Bo wyobraźmy sobie tak. Mamy mecz Brazylia - Górna Wolta. Mysikrólik typuje 2:0 a johny 9:0. Tymczasem Neymar nażarł się dzień przed meczem zaśmierdłej jajecznicy i na boisku był cieniem samego siebie a koledzy z drużyny tak się tym przejęli, że "szczelili" tylko jedną bramkę nie tracąc żadnej. Zatem i Mysikrólik i johny dostają za ten mecz po 1 punkcie. Ale przyznacie, że znacznie bliżej wytypowania był Mysikrólik.
Można więc wprowadzić punkty za handicap bramek. Np. tak:
1) 1 punkt za trafienie wyniku 1, X, 2
2) jeśli trafimy wynik 1, X, 2 dodatkowe punkty za liczbę strzelonych bramek przez każdą drużynę według schematu:
a) +/- 0 - 3 punkty
b) +/- 1 - 2 punkty
c) +/- 2 - 1 punkt
d) +/- 3 i więcej - 0 punktów
3) 3 punkty dodatkowe za wytypowanie dokładnego wyniku.

Spójrzmy jak to się ma w powyższym przykładzie:
Mysikrólik 6 punktów (1 za trafienie wygranej Brazylii plus 2 punkty za różnicę bramek Brazylii plus 3 punkty za trafioną liczbę goli Górnej Wolty)
johny 4 punkty (1 za trafienie wygranej Brazylii plus 3 punkty za trafioną liczbę goli Górnej Wolty))
A zakładając, że złoczyńca obstawiłby wynik 1:0 to dostałby 10 punktów (1 za wytypowanie wygranej Brazylii plus 3 punkty za trafienie liczby bramek strzelonych przez Brazylię plus 3 punkty za trafienie liczby bramek strzelonych przez Górną Woltę plus 3 punkty za trafienie dokładnego wyniku).

I jak Panie i Panowie?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze:I jak Panie i Panowie?
Oszalał :-D
Ja pod to tabelki nie zrobię :-P
Radek
Lubi przygody
Lubi przygody
Tytuł: Kedar
Miejscowość: Szerominek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Radek »

Poszly moje typy, dzieki Mysikroliku za udzial w zabawie!
Pozdrawiam :564:
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze:
Oszalał :-D
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Spokojnie Mysikróliku, Twojego typerka zostawimy w spokoju, może przy następnej okazji o tym pomyślimy?
A tabelki w Excelu ja mam zrobione. Wprawdzie nie pod takie dokaldnie zasady tylko dla piłki ręcznej (tam zaczynam handicap od +/- 5) ale da się to bez problemu przerobić. Wrzucasz wynik i wszystko samosę liczy. :-)
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Mysikrólik pisze:Oszalał :-D
jakby to powiedzieć... bardzo cenimy czesiu Twoje zaangażowanie i chęć urozmaicenia naszego skromnego do tej pory Regulaminu przyznawania punktacji w naszym typerku... ale obawiam się, że mimo dosyć szczegółowego rozpisania wszelkich zawiłości takiego rozwiązania byłoby to zbyt skomplikowane i chyba jednak... niepotrzebne - bez urazy ;-)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze:byłoby to zbyt skomplikowane
To tylko na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane. ustawiasz arkusz i reszta Cię nie obchodzi, samo się liczy.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Dołączył Radek. Plik do ściągnięcia.
Załączniki
M¦2014.xls
(187.5 KiB) Pobrany 119 razy
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

super, im nas więcej tym więcej potem dyskusji ;-))))
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Super . Mam jeden punkt! Tak? Teraz skupiam sie na trzymanie kciukow za jutro. Tj u Was dzisiaj chyba. U mnie będzie sobota rano. Australia.... Mamy pecha. Trudno będzie.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Ciekawe ile jeszcze bramek musi zdobyć Meksyk żeby objąć prowadzenie 1:0?? Dwie jak widać to mało.
Nie to, żebym był kibicem tej drużyny ale jak na moje oko obie nie uznane bramki były zdobyte prawidłowo.
Radek
Lubi przygody
Lubi przygody
Tytuł: Kedar
Miejscowość: Szerominek
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Radek »

Jak najbardziej prawidłowo Czesiu !!!!
Szkoda ze sędziowanie póki co nie zbliża sie do poziomu sportowego, zarówno wczoraj jak i dziś...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przygoda z konkursami”