Lubniewice w kratkę czyli Zlot Szachownicowy 2025

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Lubniewice w kratkę czyli Zlot Szachownicowy 2025

Post autor: Czesio1 »

Bazyli pisze: 30 mar 2025, 09:25 Jak to nie chce, czemu? Wyciągniemy ją za uszy, nie może zabraknąć takich zacnych uczestników zlotu. To niedopuszczalne, klimat i atrakcyjność zlotu nieco się obniżą bez niej. Mam nadzieję że Nina też nie zrezygnuje.

No i się stało o czym pisałem w innym temacie. 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Ja dla odrócenia uwagi od tego co powyżej. Czy ktoś zauważył, że w tym roku mamy 80 rocznicę zakończenia II wojny światowej, co też oznacza, że Lubniewice są polskie dopiero od 80 lat a wcześniej od około połowy XiV wieku były we władaniu Czech  (do około 1415) a potem tu była Branderburgia, unia Branderburgii-Prus, Królestwo Prus, Cesarstwo Niemiec. 600 lat języka niemieckiego. A po 1945 Lubniewice to miescowość koło byłego niemieckiego poligonu i blisko bazy rosyjskiej z głowicami jądrowymi. Ciekawe czy ci Rosjanie kręcili się poza swoją bazą. TomaszeK nam pewnie coś ciekawego opowie na miejscu. Ponadto warto zauważyć, że jutro mamy 20 rocznicę śmierci Jana Pawła II. Być może dzięki papieżowi Polakowi możemy teraz spokojnie wybrać się w te rejony zwiedzając miejsca niedostępne jeszcze w latach 80/90 tych. 21:37 to już za 24h (bez 10 minut).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

TomaszL pisze: 01 kwie 2025, 21:47Ciekawe czy ci Rosjanie kręcili się poza swoją bazą.
Rosjanie się kręcili jakby nie było między nami żadnego ogrodzenia. Przynosili w kanistrach benzynę na handel, bo niektórzy z nas przyjechali na poligon swoimi samochodami, a u nich była tania i bez kartek.  My z kolei chodziliśmy do ich kantyny, mieli tam w sprzedaży rybne konserwy "Saira", towar luksusowy, u nas niedostępny.  W Wędrzynie było kino, chodziliśmy tam w szyku całą kompanią. Raz jak puszczano "Seksmisję", przyszła też cała kompania ruskich, zapewne żeby popatrzyć na goliznę, której w ich filmach nie było  :-D

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

TomaszK pisze: 02 kwie 2025, 10:48
TomaszL pisze: 01 kwie 2025, 21:47Ciekawe czy ci Rosjanie kręcili się poza swoją bazą.
Rosjanie się kręcili jakby nie było między nami żadnego ogrodzenia. Przynosili w kanistrach benzynę na handel, bo niektórzy z nas przyjechali na poligon swoimi samochodami, a u nich była tania i bez kartek.  My z kolei chodziliśmy do ich kantyny, mieli tam w sprzedaży rybne konserwy "Saira", towar luksusowy, u nas niedostępny.  W Wędrzynie było kino, chodziliśmy tam w szyku całą kompanią. Raz jak puszczano "Seksmisję", przyszła też cała kompania ruskich, zapewne żeby popatrzyć na goliznę, której w ich filmach nie było  :-D

Zapowiadają się długie wieczory wspomnień na Zlocie. Nie mogę się już doczekać tego Zlotu ...

Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

TomaszL pisze: 02 kwie 2025, 14:37 Zapowiadają się długie wieczory wspomnień na Zlocie. Nie mogę się już doczekać tego Zlotu ...

To tak jak i ja.

Awatar użytkownika
Kokosz
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Kokosz »

Dobry wieczór. Czy można dołączyć do grupy na ten zlot czerwcowy?
Za ten post autor Kokosz otrzymał podziękowanie:
Barabasz (04 kwie 2025, 12:58)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Kokosz pisze: 03 kwie 2025, 22:59 Dobry wieczór. Czy można dołączyć do grupy na ten zlot czerwcowy?

Witaj Kokosz.
Jasne, że można. Skrobnij TUTAJ coś o sobie.

Za ten post autor Czesio1 otrzymał podziękowanie:
Kokosz (04 kwie 2025, 11:44)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kokosz
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Kokosz »

Czesio1 pisze: 04 kwie 2025, 08:34
Kokosz pisze: 03 kwie 2025, 22:59 Dobry wieczór. Czy można dołączyć do grupy na ten zlot czerwcowy?

Witaj Kokosz.
Jasne, że można. Skrobnij TUTAJ coś o sobie.

Coś skrobniętego umieściłem. Mam nadzieję że będzie okazja poznać i podziękować osobiście za przyjęcie. :564:

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

TomaszL pisze: 02 kwie 2025, 14:37Zapowiadają się długie wieczory wspomnień na Zlocie. Nie mogę się już doczekać tego Zlotu ...  
Nie wywołuj wilka z lasu. Osoby w moim wieku mają skłonność do wylewnych wspomnień...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

W załączeniu wstępny plan zlotu. 
Bardzo proszę wszystkich o deklaracje w sprawie posiłków każdego z trzech dni. 
Załączniki
Glisno 2025 plan zlotu.pdf
(1.16 MiB) Pobrany 61 razy
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz

Niestety, ale minimalnie mi się plany zmieniły. Dotrę w czwartek, będziemy celować w obiad. Jakiś czas temu małżonek odebrał zaproszenie na wesele syna naszych bliskich znajomych i nie spojrzał na datę. Okazało się, że to, niestety, środa 18 czerwca. Także wyruszymy w czwartek rano.

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

panna pisze:02 sty 1970, 13:31 Niestety, ale minimalnie mi się plany zmieniły. Dotrę w czwartek, będziemy celować w obiad. Jakiś czas temu małżonek odebrał zaproszenie na wesele syna naszych bliskich znajomych i nie spojrzał na datę. Okazało się, że to, niestety, środa 18 czerwca. Także wyruszymy w czwartek rano.

Hmmmm, ale przecież Kędziorek nie jedzie na zlot? Może więc pojechać na wesele a Ty spokojnie zmierzaj do Jasienia.  :-D

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Czesio, super program! (piątek będzie intensywny).

Mam pytanie.
Czy w drugi i trzeci dzień można zamówić dla dziecka kotlet z ziemniakami?
A w pierwszy dzień wymienić frytki na ziemniaki?

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 15 kwie 2025, 12:47 Mam pytanie.
Czy w drugi i trzeci dzień można zamówić dla dziecka kotlet z ziemniakami?

Ale w jakim sensie? Drugiego i trzeciego dnia jest kotlet w menu. Chodzi Ci, żeby były porcje dla dziecka?

Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz

panna pisze:02 sty 1970, 13:31 Niestety, ale minimalnie mi się plany zmieniły. Dotrę w czwartek, będziemy celować w obiad. Jakiś czas temu małżonek odebrał zaproszenie na wesele syna naszych bliskich znajomych i nie spojrzał na datę. Okazało się, że to, niestety, środa 18 czerwca. Także wyruszymy w czwartek rano.

I znowu zmiana planów. Kędziorek wszystko pokręcił i wesele jest 14 czerwca. Czyli normalnie będziemy na całym zlocie.

Za ten post autor panna Monika otrzymał podziękowania (total 4):
Mysikrólik (16 kwie 2025, 23:08) • Czesio1 (18 kwie 2025, 20:33) • TomaszK (18 kwie 2025, 23:15) • Hanka (19 kwie 2025, 17:28)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Jak dla mnie, ten zlot w Lubniewicach będzie powrotem do roku 1974, kiedy spędziłem tam część wakacji. Zbieram piosenki, które wtedy były na topie, jak na razie ustaliłem "Radość o poranku", "Jak dobrze wstać skoro świt" i "Zabrałaś mi lato". Ale chyba musiało być ich wiecej a poza tym "Lato z radiem" puszczało także piosenki zagraniczne. 
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze: 18 kwie 2025, 23:14 Zbieram piosenki, które wtedy były na topie, jak na razie ustaliłem "Radość o poranku", "Jak dobrze wstać skoro świt"
To ta sama piosenka, Radość o poranku to tytuł a Jak dobrze wstać skoro świt, to pierwsze słowa utworu.

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Super, dzięki ! Niektórych piosenek co prawda nie pamiętałem, ale pierwsza - "Futbol" Maryli Rodowicz przypomniała mi, że to był rok tych pamiętnych mistrzostw, kiedy zdobyliśmy trzecie miejsce i srebrny medal. 
A co do mojej pomyłki, to tak zgadza się, to była ta sama piosenka. Chodziło mi o "Tyle słońca w całym mieście" Anny Jantar. Obydwie było  słychać w radiach nad kąpieliskiem na przemian,  po kilka raz dziennie. A moja mama wspomina, że z Lubniewicami najbardziej kojarzy się jej "Zabrałaś mi lato".

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Zainspirowany waszymi propozycjami rzuciłem okiem na Abbę i Annę Jantar. 

Ciekawostka: Anna Jantar otrzymała Nagrodę Publiczności (rok wcześniej była "po raz pierwszy " w Opolu i zaśpiewała "Najtrudniejszy pierwszy krok"). Sam festiwal w Opolu rozpoczął się 26 czerwca 1974 z opóźnieniem, bo ... Polska grała ze Szwecją (z którą wygraliśmy).

Muzycznie chyba Abba (zachód) był wtedy znacznie lepszy od Anny Jantar (Polska). Ale to był 1974 rok gdy cały czas goniliśmy Zachód. Tak dla przypomnienia, w 1956 naukowcy w USA spotykają się i wprowadzają termin "Artificial Intelligence" dla myślących maszyn a my mamy Czerwiec 1956 i hasło "Chleba i wolności". 
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszL pisze: 19 kwie 2025, 22:45 Ale to był 1974 rok gdy cały czas goniliśmy Zachód. Tak dla przypomnienia, w 1956 naukowcy w USA spotykają się i wprowadzają termin "Artificial Intelligence" dla myślących maszyn a my mamy Czerwiec 1956 i hasło "Chleba i wolności". 

Nie przesadzajmy, że wychodziliśmy z lepianek. Biorąc pod uwagę, że Niemcy i Ruscy wybili albo wywieźli potężną grupę naukowców, a do tego ukradli albo zniszczyli zasoby pozwalające na pracę to fakt, że w 1950 roku powstał pierwszy polski komputer GAM-1, w 1954 komputer znany jako Analizator Równań Różniczkowych, wcale nie powinniśmy się wstydzić.
A idąc tropem "wprowadzają termin" co nie oznacza, że tę sztuczną inteligencję uruchomili, to Lem w 1961 wymyślił e i audio-booki.
Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
seth_22 (27 kwie 2025, 11:15)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

PawelK pisze: 20 kwie 2025, 08:31
TomaszL pisze: 19 kwie 2025, 22:45 Ale to był 1974 rok gdy cały czas goniliśmy Zachód. Tak dla przypomnienia, w 1956 naukowcy w USA spotykają się i wprowadzają termin "Artificial Intelligence" dla myślących maszyn a my mamy Czerwiec 1956 i hasło "Chleba i wolności". 

Nie przesadzajmy, że wychodziliśmy z lepianek. Biorąc pod uwagę, że Niemcy i Ruscy wybili albo wywieźli potężną grupę naukowców, a do tego ukradli albo zniszczyli zasoby pozwalające na pracę to fakt, że w 1950 roku powstał pierwszy polski komputer GAM-1, w 1954 komputer znany jako Analizator Równań Różniczkowych, wcale nie powinniśmy się wstydzić.
A idąc tropem "wprowadzają termin" co nie oznacza, że tę sztuczną inteligencję uruchomili, to Lem w 1961 wymyślił e i audio-booki.

Ja to tak specjalnie zestawiłem. Celowo przerysowane. Nie wychodziliśmy z lepianek ale Polska w 1945 była daleko w tyle za USA. Owszem, mieliśmy świetnych matematyków przed 1939 i wielu z nich przetrwało wojnę. Nadal Polacy są rewelacyjni w wielu obszarach, nie tylko matematyka.

Z GAM 1 jest podobno taka historia, że w 1948 w USA podczas wizyty prof. Kazimierz Kuratowski zetknął się z komputerem ENIAC. ENIAC był zbudowany w latach 1943-45 i służył do obliczeń. Z inicjatywy profesora powołano Państwowy Instytut Matematyczny oraz Grupę Aparatów Matematycznych. Wtedy powstał GAM-1. Był on jedynie prototypem i nie był stosowany do praktycznych obliczeń, jedynie służył dydaktycznie.

W latach 1953-55 budowano EMAL - elektroniczna maszyna automatycznie licząca. Okazał się urządzeniem zawodnym i nigdy nie został uruchomiony w całości.

Analizator Równań Różniczkowych - pierwsza maszyna licząca. Wprawdzie z dokładnością do ułamków procentu, ale to było coś. Wiele problemów jest opisanych układem równań różniczkowych i ich rozwiązywanie jest istotnym problemem. Tutaj ARR bardzo się przydał. Ale to była maszyna analogowa. Celem była maszyna cyfrowa; uniwersalna; z możliwością uruchomienia dowolnych programów; algorytmy i programy.

A Lem owszem, zaskoczył wszystkich. A wcześniej Polacy złamali Enigmę.

Niestety w wielu wypadkach Polacy "odwalają" całą robotę a śmietankę spijają inni. Warto nad tym punktem popracować.

https://delibra.bg.polsl.pl/Content/699 ... -_0000.pdf
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2024/ ... -w-polsce/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_ ... i_w_Polsce
https://pl.wikipedia.org/wiki/GAM-1

Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Bardzo fajny plan zlotu. Cieszę się na Kostrzyń, do paru lat próbuję tam pojechać i jakoś się nie złożyło.
Nie wiem czy dam radę dotrzeć w czwartek na 9:30, ale jakby co to MRU widziałem parę razy (pierwszy raz w '84 roku, kiedy tam się na dziko wchodziło). Na obiad w każdym razie będziemy.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

A propos obiadów, to jeszcze nie wszyscy się wypowiedzieli, więc bardzo proszę o deklaracje do końca kwietnia.  

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Czesio1 pisze: 24 kwie 2025, 20:02A propos obiadów, to jeszcze nie wszyscy się wypowiedzieli, więc bardzo proszę o deklaracje do końca kwietnia.   
Do końca kwietnia jeszcze jest trochę czasu, więc spróbuję  przypomnieć, co leciało w kinach tamtego lata, czyli w roku 1974. Ustaliłem to za pomocą repertuaru kin, z małopolskiej gazety "Dziennik Polski".

- "Wielka włóczęga" z Louisem de Funes. Pamiętam, że byłem na tym w kinie w Brzesku z bratem i sponsorem, czyli naszym ojcem. Do dziś pamiętam, o czy rozmawialiścy wracając z kina - co to była ta "wolna strefa", do której uciekali bohaterowie filmu (nadal nie do końca to rozumiem)

Obrazek

- "Ojciec chrzestny", też na tym byłem. Film był od 14 lat, nie miałem tyle ale mnie wpuścili. Kwestię "dostał propozycję nie do odrzucenia", pamiętam do dzisiaj. 

Obrazek

- "Królowe Dzikiego Zachodu", komediowy western z dwiema sex bombami tamtych czasów, Claudią Cardinale i Brigitte Bardot. Oczywiście że na tym byłem, genialny film, ogladam go za każdym razem jak dają w telewizji wznowienie

Obrazek

- "Dom wampirów". Nie byłem na tym, ale wszyscy szanujący się chłopacy z mojej klasy byli, stąd znam treść. Okropny film - horror, trupy, krew, wszyscy główni bohaterowie zginęli. Kumple tak mnie nastawili, że nie będę tego ogladał nawet gdyby go teraz puścili w którejś telewizji.

Obrazek

- "2001 Odyseja kosmiczna". Nie byłem, film był od 18 lat, ja miałem 13. Obejrzałem go dopiero jako dorosły, już po "Bliskich spotkaniach III stopnia" i "Gwiezdnych wojnach", ale i tak zrobił na mnie wrażenie.

Obrazek

- "Winnetou i król nafty", to już był wtedy stary film ale ciągle go puszczali. Obejrzałego go z bratem właśnie w kinie w Lubniewicach. Kino było w domu jednorodzinnym na peryferiach miasteczka, może go znajdę ?

Obrazek

No i jeszcze były w kinach klasyczne westerny z lat 60-tych, ale na to nie chodziłem, bo były już w telewizji. 
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Czesio1 pisze: 24 kwie 2025, 20:02 A propos obiadów, to jeszcze nie wszyscy się wypowiedzieli, więc bardzo proszę o deklaracje do końca kwietnia.  

A, faktycznie, nie zdeklarowałem się jasno.
My zjemy wszystko co podadzą :) Zatem podane propozycje spożywcze akceptuję :)

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

:-D
 Bardzo ładne kadry wybrałeś.

Dom wampirów ma niezłą obsadę. Muszę go obejrzeć.

Może specjalny seans na zlocie. Dzieci się uśmieją, a TomaszKa przywiążemy do krzesła i oczy na zapałki.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszK pisze: 24 kwie 2025, 22:35
- "Dom wampirów". (...) Okropny film - horror, trupy, krew, wszyscy główni bohaterowie zginęli.

Prychłem :-) 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

PawelK pisze: 25 kwie 2025, 10:34
TomaszK pisze: 24 kwie 2025, 22:35- "Dom wampirów". (...) Okropny film - horror, trupy, krew, wszyscy główni bohaterowie zginęli.  

Taki chojrak z Ciebie ? A oglądałeś to mając 13 lat ?

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszK pisze: 25 kwie 2025, 11:03
PawelK pisze: 25 kwie 2025, 10:34
TomaszK pisze: 24 kwie 2025, 22:35- "Dom wampirów". (...) Okropny film - horror, trupy, krew, wszyscy główni bohaterowie zginęli.  

Taki chojrak z Ciebie ? A oglądałeś to mając 13 lat ?

No dobra, prychłem w kontekście tego " nie będę tego ogladał nawet gdyby go teraz puścili w którejś telewizji." i konkretnie Twojej osoby :-)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Za chwilę (o 20.05) na TVP Kultura  będą "Królowe Dzikiego Zachodu", jeden z filmów który wymieniłem powyżej. Polecam.
ODPOWIEDZ