Kosmos i okolice
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Re: Kosmos i okolice
Mam deja vu ! Już raz to kiedyś przeżyłem !
Chodziłem wtedy do liceum i nagle po południu został przerwany program telewizyjny i pokazał się napis "Za chwilę zostanie przekazany komunikat specjalny". Moi rodzice porzucili prace domowe, mama prorokowała że zostaną ogłoszone podwyżki cen (tak było parę lat wcześniej i skończyło się rozruchami w Radomiu) i wszyscy zasiedli przed telewizorem. Po 10 minutach pokazano start rakiety z Mirosławem Hermaszewskim, a potem we wszystkich wiadomościach było tyle propagandy co teraz. Też miał robić jakieś eksperymenty w kosmosie, bodajże coś z półprzewodnikami, które były wtedy na topie.
A 10 lat wcześniej oglądałem relacje z lądowania ludzi na księżycu i przy Hermaszewskim uwierzyłem w zapewnienia, że do końca wieku będą tam loty turystyczne. Teraz też tak piszą. Nie wierzcie w to, nic nie będzie, całe to zdobywanie kosmosu rozejdzie się po kościach.
Chodziłem wtedy do liceum i nagle po południu został przerwany program telewizyjny i pokazał się napis "Za chwilę zostanie przekazany komunikat specjalny". Moi rodzice porzucili prace domowe, mama prorokowała że zostaną ogłoszone podwyżki cen (tak było parę lat wcześniej i skończyło się rozruchami w Radomiu) i wszyscy zasiedli przed telewizorem. Po 10 minutach pokazano start rakiety z Mirosławem Hermaszewskim, a potem we wszystkich wiadomościach było tyle propagandy co teraz. Też miał robić jakieś eksperymenty w kosmosie, bodajże coś z półprzewodnikami, które były wtedy na topie.
A 10 lat wcześniej oglądałem relacje z lądowania ludzi na księżycu i przy Hermaszewskim uwierzyłem w zapewnienia, że do końca wieku będą tam loty turystyczne. Teraz też tak piszą. Nie wierzcie w to, nic nie będzie, całe to zdobywanie kosmosu rozejdzie się po kościach.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Po dekadach posuchy jednak ostatnio zdobywanie kosmosu troszkę przyspieszyło, trochę dzięki kapitałowi prywatnemu (SpaceX) oraz narastającej konkurencji i przyspieszenia rywalizacji amerykańsko-chińskiej. Rosja w tej dziedzinie już odpadła z wyścigu.
Nie wierzę, że człowiek poleci na Marsa w najbliższej przyszłości, prędzej jakieś kolejne drony i roboty, ale że na księżyc to już bardziej. Myślę też, że możliwe jest założenie jakiejś zamieszkałej bazy na naszym naturalnym satelicie w okresie najbliższych 2 dekad i kto wie czy tego wyścigu nie wygrają Chińczycy by zasugerować swoje zwycięstwo (medialne) w wyścigu mocarstw. Obecne władze USA mocno tną finansowanie NASA, w jej buty wchodzi za to mocniej prywatna SpaceX .
Nie wierzę, że człowiek poleci na Marsa w najbliższej przyszłości, prędzej jakieś kolejne drony i roboty, ale że na księżyc to już bardziej. Myślę też, że możliwe jest założenie jakiejś zamieszkałej bazy na naszym naturalnym satelicie w okresie najbliższych 2 dekad i kto wie czy tego wyścigu nie wygrają Chińczycy by zasugerować swoje zwycięstwo (medialne) w wyścigu mocarstw. Obecne władze USA mocno tną finansowanie NASA, w jej buty wchodzi za to mocniej prywatna SpaceX .
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Jeżeli ktoś ma wystarczająco w sobie dużo wytrwałości to może zobaczyć statek Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
Za FB:
Za FB:
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 73 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Wzruszyłem się, jak zobaczyłem Polaka na ISS. Dla mnie to symboliczna chwila, że mamy znowu Polaka w kosmosie. Jutro będzie 47 rocznica lotu Hermaszewskiego.
Poza lotem Polaka śledzę rozwój teleskopów kosmicznych, a tam poza Webbem, mało się ostatnio dzieje.
Poza lotem Polaka śledzę rozwój teleskopów kosmicznych, a tam poza Webbem, mało się ostatnio dzieje.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Nasz zlotowicz w kosmos nie poleciał ale za to na stacji znalazło się coś co sam stworzył. Pamiątką będzie certyfikat uznania podpisany przez naszego naszego drugiego kosmonautę w historii:)
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Dzisiaj jest wielka okazja zobaczyć na żywo kosmiczną stację z jedynymi 11 ludźmi którzy żyją poza naszą planetą, w tym z naszym rodakiem Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim.
Nie wiadomo ile lat minie znowu po tych 2 tygodniach pobytu Polaka, żeby nadarzyła się podobna okazja.
Jest bezchmurne niebo, przelot bardzo jasnego obiektu ok godziny 2,58 w nocy będzie przebiegał prawie przez środek nieba.
Poniżej szczegóły z fb:z głową w gwiazdach:
Nie wiadomo ile lat minie znowu po tych 2 tygodniach pobytu Polaka, żeby nadarzyła się podobna okazja.
Jest bezchmurne niebo, przelot bardzo jasnego obiektu ok godziny 2,58 w nocy będzie przebiegał prawie przez środek nieba.
Poniżej szczegóły z fb:z głową w gwiazdach:
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Obudziliśmy się przed 3 w nocy i oglądaliśmy przelot. Pięknie było widać stację ISS z naszym Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim gołym okiem, bardzo jasny obiekt przelatywał z zachodu na wschód równo nad naszymi głowami. Oczywiście pomachaliśmy kosmonautom, może jak nie spali to nas zobaczyli;)
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Visitor Complex. A przez chwilę miałem nadzieję, że Pierwszy Forowicz w Kosmosie.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

To była szybka akcja, ktoś po godzinie 22 dał w intrenecie hasło ..rzucajcie wszystko i idźcie oglądać zorzę.... Szybko pojechaliśmy samochodem poza miasto nad Wisłę. Widok piękny niebo mieniące się różowo i zielono. Żałuję tylko ze nie nagrałem żadnego filmiku, gdyż pierwszy raz widziałem poruszające się zielone obłoki. Było tak mroźno, że myślałem iż odmrożę sobie palce, później nie byłem w stanie robić już zdjęć. Zorza podobno była widoczna w całej Polsce.