Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Czesio1 »

Ponieważ organizator przyszłorocznego zlotu żeglarskiego szlifuje formę sternika gdzieś na północnych morzach to pozwolę sobie wrzucić garść informacji o naszej kolejnej zlotowej przygodzie.

Plan Rejsu: Śladami Kapitana Nemo – Trasa z punktami

Rejs 5-dniowy po Jezioraku, inspirowany przygodami Pana Samochodzika. Trasa obejmuje kluczowe lokalizacje: Jerzwałd, Gierczak, Czaplak, Przylądek Sandacza, Lenisko w Chmielówce, Wypa Bukowiec, Z Pastwiska na Talerz. Start i powrót: Siemiany.

Dzień 1 – Siemiany →  Gierczak
- Start w Siemianach: zakwaterowanie, odprawa
- Rejs do Jerzwałdu – eksploracja, gra terenowa
- Popołudniowe przejście do Gierczaka – zadanie survivalowe
- Nocleg przy Gierczaku (dziki brzeg lub kei)

Dzień 2 – Gierczak → Czaplak → Przylądek Sandacza
- Poranna eksploracja Czaplaka (birdwatching, szybki quiz natury)
- Żegluga do Przylądka Sandacza – mini-wyprawa terenowa
- Wieczór: nocleg w zatoczce przy przylądku, ognisko

Dzień 3 – Sandacz → Lenisko (Chmielówka) → Wypa Bukowiec
- Poranny rejs do Leniska – czas na relaks, rysunki, budowa sygnału
- Przejście do Wypy Bukowiec – zadanie survivalowe, odnalezienie symboli
- Nocleg na jachcie przy Bukowcu

Dzień 4 – Bukowiec → Z Pastwiska na Talerz
- Poranny relaks, śniadanie na brzegu
- Rejs do punktu „Z Pastwiska na Talerz” – piknik tematyczny
- Wieczorny powrót w stronę Siemian, nocleg na kotwicy

Dzień 5 – Finał w Siemianach
- Rano powrót do Siemian
- Finałowa misja: odnalezienie 'Skarbu Kapitana Nemo'
- Ceremonia zakończenia: dyplomy, nagrody, tytuł 'Nowy Samochodzik Roku'
- Pamiątkowe zdjęcia

Wkrótce postaramy się przedstawić szczegóły dotyczące kwater, zaliczek i terminu do kiedy trzeba zadeklarować swój udział.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Yvonne »

Ale jak 5 dni?
Raczej 4.

W środę jeszcze się pracuje i myślę, że wszyscy zjadą się późnym popołudniem lub wieczorem.
Zatem pływanie zaczniemy raczej w czwartek?
Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
Hanka (08 lip 2025, 21:28)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Dodatkowo, pamiętajcie, że co roku w Boże Ciało Mirek organizuje imprezę "Raz w roku w Jerzwałdzie" i myślę, że fajnie byłoby w tym uczestniczyć.
Pisał już o tym Kustosz.

Może zatem tak zaplanować trasę, żeby w czwartek wieczorem być w Jerzwałdzie?
Jak myślicie?

Mamy już nawet wstępne zaproszenie na ognisko do naszej koleżanki Berty 🙂

Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

No OK. Plan fajny, ale ja widzę że nie ma w nim miejsca dla uczestników nie nocujących na łódkach :(

Przykładowo - dzień pierwszy: start w Siemianach, czyli „domkowicze” tam dojeżdżają swoimi wehikułami. 
No i potem zejście na brzeg przewidziano w Jerzwałdzie (czyli domkowicze walą z buta do Siemian) albo na Gierczaku (domkowicze płyną wpław do Siemian). 

Kolejne dni analogicznie start i meta w różnych punktach, co w zasadzie wyklucza osoby nie nocujące na łódkach. 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Irycki, myślę, że gdzieś tam Was codziennie dowozimy na nocleg.
Takie było założenie od początku.

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Ja to rozumiem jako wstępny program, zamieszczony żeby potwierdzić, że organizator wziął się poważnie do roboty. Reszta się doszlifuje jak Hanka już zdobędzie te Wyspy Owcze i będzie miała dostęp do sieci. 
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Można wybrać tylko opcję najlepszą, idealnej się nie da.
1. Wszyscy wracamy w to samo miejsce i część śpi w domkach, a część na łajbach. Nie będzie wtedy noclegów w dziczy, ale za to pełna integracja.
2. Co wieczór odstawiamy domkowiczów na nocleg i odpływamy na "Gierczaki", ale wtedy są dwa obozy wieczorne.
3. Zabieramy ze sobą szczoteczki i domkowicze śpią w różnych miejscach na Jezioraku. Opcja najlepsza ale pewnie najtrudniejsza do realizacji i nie najtańsza.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Pamiętam, że Hanka i Pitt wybrali w Gliśnie opcję numer 3, czyli domkowicze śpią codziennie w innym miejscu.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Yvonne pisze: 08 lip 2025, 09:40 Pamiętam, że Hanka i Pitt wybrali w Gliśnie opcję numer 3, czyli domkowicze śpią codziennie w innym miejscu.

O, a to jest dla mnie nowa informacja :)

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Tak jak napisał TomaszK jest to wstępny plan. Wróci Hanka z rejsu będziemy ustalać szczegóły. 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

Plan jest przygotowany przy pomocy inteligencji i to sztucznej. Chciałam tylko zasugerować pewne miejsca, które powinniśmy odwiedzić. Gdy już podzielę zlotowiczów na tych nocujących na wodzie i na tych nocujących w domkach to wtedy będę mogła opracować plan. Dużo będzie zależało od pogody. W sobotę wróciłam z rejsu na Mazurach. Mieliśmy płynąć na północ ale wial taki silny wiatr ze poplynelismy szlakiem południowym. Wiało mocno przez 4 z 7 dni żeglugi. Do kilku miejsc nie dopłyneliśmy. Pogoda z pewnością zweryfiuje plany. Zachęcam  by jednak nocować na żaglówce. 
Moj rejs morski zaczynam w niedzielę, do tego czasu jeszcze postaram sie z Czesiem ustalić pewne rzeczy.  Na razie czekam na Wasze deklaracje.

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 07 lip 2025, 22:08W środę jeszcze się pracuje i myślę, że wszyscy zjadą się późnym popołudniem lub wieczorem.
Zatem pływanie zaczniemy raczej w czwartek?

Zlotowicze powinni pojawić się w Siemianach przed wieczorem, najlepiej po południu. Sternicy natomiast muszą być dużo wcześniej bo każdy odbiera żaglówkę dla swojej załogi, sprawdza dokładnie wszystko i wpłaca kaucję. Załoga nie może czekać do wieczora żeby przyjechał ich Sternik i odebrał żaglówkę z czarteru. Nikt inny tego nie zrobi bo to Sternik jest odpowiedzialny za stan techniczny jachtu. Mój jacht na Mazurach mimo sprawdzania okazał się mocno wadliwy. Gdyby udało się odebrać jachty po południu można by w środę wypłynąć na próbny, krótki rejs żeby potem uniknąć problemów. 
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

To w takim razie nasz przyjazd stoi pod znakiem zapytania i wtedy pamiętajcie, że macie jednego sternika mniej.
Planując ten zlot w Gliśnie, byłam pewna, że zjeżdżamy się w środę późnym popołudniem, a zlot zaczynamy w czwartek.

Zawsze robiliśmy tak podczas naszych firmowych regat.
Jechaliśmy wszyscy w piątek po pracy (sternicy też), na miejscu bylismy koło 18-19, odbieralismy łódki i w sobote rano rozpoczynaliśmy regaty.

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Jeśli załoga Adama też przyjedzie wieczorem to nie będzie problemu.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Wstępny termin zlotu jest znany, miejsce również. Plan będziemy pewnie jeszcze dopracowywać. Przypomnę tylko, że decydujące zdanie ma organizator i tego się trzymajmy. 
Tymczasem proponuję, żeby każdy określił się kiedy jest w stanie przyjechać, do kiedy zostać i którą formą noclegu  jest zainteresowany.

Lista osób chętnych do udziału w żeglarskim zlocie:
1. Mysikrólik - 2 osoby
2. johny - 2 osoby, (1 łajba, 1 domek)
3. Barabasz - 2 lub 3 osoby
4. panna Monika - 3 osoby (1 łajba, 2 domki)
5. irycki - 2 osoby (2 domki)
6. Konfiturek - 1 osoba (1 osoba domek)
7. Czesio1 - 2 osoby (2 łajba), przyjazd środa 3 czerwca około 12:00

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio, nie widzę siebie na liście, a przecież zakładałam wątek zlotowy i aktywnie od początku uczestniczę w jego planowaniu 🙂
(od 12 lat jestem wraz z johnym orędowniczką tego zlotu)

Czy możesz nas dopisać z adnotacją, że przyjedziemy w środę po południu?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 09 lip 2025, 21:11 Czesio, nie widzę siebie na liście, a przecież zakładałam wątek zlotowy i aktywnie od początku uczestniczę w jego planowaniu 🙂
(od 12 lat jestem wraz z johnym orędowniczką tego zlotu)

Czy możesz nas dopisać z adnotacją, że przyjedziemy w środę po południu?

Oczywiście, że mogę. Tylko podaj ile was będzie osób i kto gdzie chce spać. Na listę na razie wpisałem te osoby, które zadeklarowały się konkretnie w sąsiednim wątku z podaniem liczby osób. Lista jest otwarta więc proszę się nie denerwować i zgłaszać swoją chęć udziału.

Lista osób chętnych do udziału w żeglarskim zlocie:
1. Mysikrólik - 2 osoby
2. johny - 2 osoby, (1 łajba, 1 domek)
3. Barabasz - 2 lub 3 osoby
4. panna Monika - 3 osoby (1 łajba, 2 domki)
5. irycki - 2 osoby (2 domki)
6. Konfiturek - 1 osoba (1 osoba domek)
7. Czesio1 - 2 osoby (2 łajba), przyjazd środa 3 czerwca około 12:00
8. Yvonne - ?? osób, przyjazd w środę po południu
9. TomaszK - 1 osoba (1 osoba domek)
10. Hanka - 1 osoba (1 osoba łajba)

RAZEM: 18-20 osób

Kto jeszcze jest chętny?

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Dziękuję 🙂
Yvonne - 4 osoby, łódka
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Zrobię co się da, żeby być od środy do niedzieli (3 osoby, łódka)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Hanka pisze: 08 lip 2025, 21:26 Plan jest przygotowany przy pomocy inteligencji i to sztucznej. Chciałam tylko zasugerować pewne miejsca, które powinniśmy odwiedzić. Gdy już podzielę zlotowiczów na tych nocujących na wodzie i na tych nocujących w domkach to wtedy będę mogła opracować plan. Dużo będzie zależało od pogody. W sobotę wróciłam z rejsu na Mazurach. Mieliśmy płynąć na północ ale wial taki silny wiatr ze poplynelismy szlakiem południowym. Wiało mocno przez 4 z 7 dni żeglugi. Do kilku miejsc nie dopłyneliśmy. Pogoda z pewnością zweryfiuje plany. Zachęcam  by jednak nocować na żaglówce. 

Nocleg na żaglówce to najbardziej elastyczne rozwiązanie - plany można ustalić na kilka godzin naprzód. Dlatego nie dziwię się Hance że proponuje to rozwiązanie.

Ale część osób wolałaby mieć nocleg w domkach. Domki to nie tylko komfort spania dla części zlotowiczów ale też bezpieczne rozwiązanie, gdyby pojawiły się problemy ze zdrowiem i warto byłoby rozważyć pozostanie na 1 dzień w domku.

Jak pogodzić: domki (najlepiej w jednym miejscu) i pływanie (najlepiej z postojem w wielu różnych miejscach, ustalanych każdego dnia np. rano)?

---
Ja widzę jedno rozsądne rozwiązanie:
- jeżeli danego dnia rano ustala się plany by płynąć od A (gdzie stoi łódka lub blisko punktu gdzie stoi łódka) do B, które może być portem docelowym lub miejscem koło przewidywanego nocnego postoju, to
- "domkowicze" wyruszają samochodami do B i zostawiają część samochodów a potem ładują się do reszty samochodów i jadą do A
- wieczorem przypływają wszyscy do B, domkowicze ładują sie do samochodów zostawionych w B, jadą do A po resztę samochodów i wracają do domków.

Domki najlepiej w miejscu odbioru i oddania łódek.
Miejsc w samochodach musi być tyle by zabierać do A kierowców zostawiających samochody w B
---
Można nie tylko zostawić samochody w puncie B (przewidywany cel) ale także w punkcie C (zapasowy cel)
---
Plany ustalenia B i C można zrobić rano przy śniadaniu
---

Ja zastanawiam się nad udziałem w zlocie, ale zdecyduję się w momencie ustalenia szczegółów.

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Załączniki
Screenshot_20250710_102608_Samsung Internet.jpg
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Zaczęłam szukać miejsca, gdzie osoby nie nocujace na żaglówce mogłyby miec swoją siedzibę. Rok temu sprawdziłam to miejsce https://chmielowka.pl/ i myślę że spełni Wasze oczekiwania.
Ceny za domek sa podane w cenniku i w sezonie wysokim wahają się od 350-450 zł. To na razie propozycja, może znajde cos podobnego w Siemianach. Muszę znać liczbę osób by móc dokonać rezerwacji.
Decydujcie więc bo wiele fajnych miejsc jest juz niestety zarezerwowanych w dniach 3-7 czerwca 2026.
Przypominam, że osoby, które nocują w domku a chcą pływać na jachcie po Jezioraku i odwiedzać samochodzikowe miejsca partycypują w koszcie czarteru jachtu. Na jachcie może pływać 6-8 osób. Sternik z częścią załogi będzie spał na jachcie. Reszta załogi nocująca w domku dosiada się po śniadaniu i pływa do ustalonego w danym dniu miejsca.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszL pisze: 10 lip 2025, 09:55
Hanka pisze: 08 lip 2025, 21:26 Plan jest przygotowany przy pomocy inteligencji i to sztucznej. Chciałam tylko zasugerować pewne miejsca, które powinniśmy odwiedzić. Gdy już podzielę zlotowiczów na tych nocujących na wodzie i na tych nocujących w domkach to wtedy będę mogła opracować plan. Dużo będzie zależało od pogody. W sobotę wróciłam z rejsu na Mazurach. Mieliśmy płynąć na północ ale wial taki silny wiatr ze poplynelismy szlakiem południowym. Wiało mocno przez 4 z 7 dni żeglugi. Do kilku miejsc nie dopłyneliśmy. Pogoda z pewnością zweryfiuje plany. Zachęcam  by jednak nocować na żaglówce. 

Nocleg na żaglówce to najbardziej elastyczne rozwiązanie - plany można ustalić na kilka godzin naprzód. Dlatego nie dziwię się Hance że proponuje to rozwiązanie.

Ale część osób wolałaby mieć nocleg w domkach. Domki to nie tylko komfort spania dla części zlotowiczów ale też bezpieczne rozwiązanie, gdyby pojawiły się problemy ze zdrowiem i warto byłoby rozważyć pozostanie na 1 dzień w domku.

Jak pogodzić: domki (najlepiej w jednym miejscu) i pływanie (najlepiej z postojem w wielu różnych miejscach, ustalanych każdego dnia np. rano)?

---
Ja widzę jedno rozsądne rozwiązanie:
- jeżeli danego dnia rano ustala się plany by płynąć od A (gdzie stoi łódka lub blisko punktu gdzie stoi łódka) do B, które może być portem docelowym lub miejscem koło przewidywanego nocnego postoju, to
- "domkowicze" wyruszają samochodami do B i zostawiają część samochodów a potem ładują się do reszty samochodów i jadą do A
- wieczorem przypływają wszyscy do B, domkowicze ładują sie do samochodów zostawionych w B, jadą do A po resztę samochodów i wracają do domków.

Domki najlepiej w miejscu odbioru i oddania łódek.
Miejsc w samochodach musi być tyle by zabierać do A kierowców zostawiających samochody w B
---
Można nie tylko zostawić samochody w puncie B (przewidywany cel) ale także w punkcie C (zapasowy cel)
---
Plany ustalenia B i C można zrobić rano przy śniadaniu
---

Ja zastanawiam się nad udziałem w zlocie, ale zdecyduję się w momencie ustalenia szczegółów.

Nie jestem pewny czy dobrze Cię zrozumiałem, ale po pierwsze odległość od A do B to może być w linii prostej niewiele, ale po drugiej stronie Jezioraka to już się robi wyprawa.
Po drugie po co domkowiczom samochody w B? Majdan trzeba na łódkę brać i tyle. Skoro łajbowicze mogą się na cały rejs spakować to tak samo domkowicze, ale oczywiście zabronić komuś nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Hanka pisze: 10 lip 2025, 11:33---
Przypominam, że osoby, które nocują w domku a chcą pływać na jachcie po Jezioraku i odwiedzać samochodzikowe miejsca partycypują w koszcie czarteru jachtu. Na jachcie może pływać 6-8 osób. Sternik z częścią załogi będzie spał na jachcie. Reszta załogi nocująca w domku dosiada się po śniadaniu i pływa do ustalonego w danym dniu miejsca.

Sam jestem łajbowiczem i opcja z partycypowaniem w koszcie najmu łodzi jest mi na rękę, ale czy przewidujecie umniejszenie tej kwoty jakoś ryczałtowo, żeby jednak domkowicze nie płacili po równo za łódkę oprócz tego że i tak muszą bulić za domek?

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Mysikrólik pisze: 10 lip 2025, 11:48
Hanka pisze: 10 lip 2025, 11:33---

Sam jestem łajbowiczem i opcja z partycypowaniem w koszcie najmu łodzi jest mi na rękę, ale czy przewidujecie umniejszenie tej kwoty jakoś ryczałtowo, żeby jednak domkowicze nie płacili po równo za łódkę oprócz tego że i tak muszą bulić za domek?

Myśle ze to nie przejdzie. Firma czarterująca podaje cenę za wynajem jachtu np 400 zł za dobę. Na jachcie spi 5 osób, kolejne 3 wsiadają i pływają ale śpią poza jachtem. Miejsce na jachce trzeba dla nich zabezpieczyć i to że chcą mieć nocleg w domku nie powoduje ze za czarter płaci się mniej. Najlepiej by było gdyby wszyscy spali na jachtach bo to zlot żeglarski. Komfort kosztuje i cały czas o tym staram sie przypominać. Osoby, które śpią w domkach ponoszą podwójne koszty. Nie ma też zniżek dla dzieci. To nie hotel czy pensjonat, miejsce na łodzi dla dziecka też kosztuje. Płaci sie również cumując na noc za jacht, podłaczenie prądu, napełnienie zbiornika z wodą i za osobę na jachcie. W tym roku  w marinach na Mazurach płaciłam od 60 do 185 zł za noc za jach do podziału na załogę. Te koszty będą ponosić tylko osoby śpiące na jachcie.

Ostatnio zmieniony 10 lip 2025, 12:33 przez Hanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Jeśli mogę coś wtrącić, to chciałam poprzeć Mysikrólika. Mówiłam już zresztą o tym w Gliśnie.
Dzięki temu, że kilka osób pływających podczas dnia na łódce, śpi jednak w domku, reszta osób zostająca na łodzi ma bardziej komfortowe warunki do spania, bo jest więcej miejsca.
Może rozważ, Hanko, tę propozycję, żeby jednak te osoby płaciły mniej?
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 10 lip 2025, 12:32 Jeśli mogę coś wtrącić, to chciałam poprzeć Mysikrólika. Mówiłam już zresztą o tym w Gliśnie.
Dzięki temu, że kilka osób pływających podczas dnia na łódce, śpi jednak w domku, reszta osób zostająca na łodzi ma bardziej komfortowe warunki do spania, bo jest więcej miejsca.
Może rozważ, Hanko, tę propozycję, żeby jednak te osoby płaciły mniej?

rozważę to ale jednak ktoś za czarter musi zapłacić a co z tego ze jest wolna koja , nikt nie potrzebuje 3 miejsc do spania bo sie wyśpi na jednym. jeszcze raz powatarzam że jest to zlot żeglarski, jachty wynajmujemy i koszty są spore. Jak ktoś chce uczestniczyć w zlocie a nie spać na żaglówce to musi sie liczyc z dodatkowym kosztem noclegu. Nie kombinujmy bo zrobi się bałagan. Ja w kazdym razie tak to widzę. Jeśli chcesz się bawić w jakieś znizki to oblicz i zaproponuj ile kto miałby płacić. 

Konfiturek
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Degustator porzeczek
Podziękował;: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Post autor: Konfiturek »

Czy można przyjąć, że wszędzie (lub niemal wszędzie), gdzie jachty będa stały na noc, będzie dostęp do kawałka łączki, gdzie mógłbym rozbić mały namiocik? Wtedy, w razie potrzeby, płaciłbym za nocleg na jachcie i ewentualnie dopłaciłbym właścicielowi miejsca za rozstawienie namiotu, jak to np. było w ub. roku na miejscówce Z Pastwiska Na Talerz, gdzie się spotkaliśmy? Czy jednak planujecie cumowanie całkiem gdzieś na dziko z brakiem dostępu do brzegu? Bo jeżeli da się przeprowadzić operację z namiotem, to ja tymi domkami nie będę zawracał głowy swoją osobą. Z drugiej strony obawiam się, że spanie w kilka osób w ciasnym jachcie będzie dla mnie zbyt klaustrofobiczne i po prostu się nie wyśpię, stanę się marudny i wyrzucicie mnie za burtę drugiego czy trzeciego dnia :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dorośli bardzo rzadko przeżywają takie przygody jak Pan Samochodzik. Nie mają na to czasu.
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Myślę że nie będziemy cumować na dziko tylko tam gdzie reszta zlotowiczów będzie spać by móc razem spędzać czas. Możesz namiot zabrać
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Hanko, na obiady będziemy gdzieś dopływać czy gotować sami?

Przepraszam, jeśli pytanie zadane jest za wcześnie 🙂
ODPOWIEDZ