Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 58 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
Dotarliśmy ok. 15.00 prosto na obiad. Miło było zjeść coś innego niż makaron z sosem pomidorowym.
Dzięki za zlot. Było naprawdę wspaniale. Pogoda mimo prognoz dopisała nad podziw. Najważniejsze jednak to zlotowicze którzy z każdą pogodą sobie poradzą.
Osobne podziękowania dla załogi Optimusa Prime.
Dzięki za zlot. Było naprawdę wspaniale. Pogoda mimo prognoz dopisała nad podziw. Najważniejsze jednak to zlotowicze którzy z każdą pogodą sobie poradzą.
Osobne podziękowania dla załogi Optimusa Prime.
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 2):
- Czesio1 (07 cze 2026, 18:57) • Barabasz (07 cze 2026, 21:06)
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 665 razy
- Otrzymał podziękowań: 328 razy
Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
Czyżby schabowy z ziemniakami i mizzerią?Mysikrólik pisze: ↑07 cze 2026, 17:56 Dotarliśmy ok. 15.00 prosto na obiad. Miło było zjeść coś innego niż makaron z sosem pomidorowym.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Młode ziemniaczki ćwiartki w mundurkach, smażone z czosnkiem. Do tego schabowy i sos musztardowo-jakiśtam.
Najlepiej że Agnieszka chciała spaghetti zrobić początkowo.
Najlepiej że Agnieszka chciała spaghetti zrobić początkowo.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 843 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
cytat z brudnopisu (made by humans, AI free), specjalnie dla TomaszKa :
"Ogromne podziękowania dla Organizatorów. Dla mnie to był prawdziwy zlot samochodzikowy. Bez pośpiechu, na luzie, pomagaliśmy sobie nawzajem bez konieczności proszenia o pomoc. I co ważne: bez dzieci nie byłoby tej atmosfery. Na każdej łajbie (z tego co pamiętam) było dziecko i było ono najważniejsze. Rodzinna atmosfera. Nienackiemu chyba tego brakowało w życiu i dodawał dziecięcych bohaterów. W marinie wyróżnialiśmy się właśnie tym - mieliśmy młode pokolenie na pokładzie. Fajnie było."
"Ogromne podziękowania dla Organizatorów. Dla mnie to był prawdziwy zlot samochodzikowy. Bez pośpiechu, na luzie, pomagaliśmy sobie nawzajem bez konieczności proszenia o pomoc. I co ważne: bez dzieci nie byłoby tej atmosfery. Na każdej łajbie (z tego co pamiętam) było dziecko i było ono najważniejsze. Rodzinna atmosfera. Nienackiemu chyba tego brakowało w życiu i dodawał dziecięcych bohaterów. W marinie wyróżnialiśmy się właśnie tym - mieliśmy młode pokolenie na pokładzie. Fajnie było."
- Czesio1
- Administrator

Spaghetti brałbym w ciemno, nie skusiłeś się?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 88 razy
- Otrzymał podziękowań: 684 razy
Zaproponuj jej nick "Kapitan Nemo". Z dużych liter, bo z małych już jest, ale po napisaniu kilku postów zniknął w 2014 roku.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Odejście załóg od Kępki
Od lewej: Pitt , Hanka i daleko na prawo Mysikrólik z TomaszKiem na rufie
Od lewej: Pitt , Hanka i daleko na prawo Mysikrólik z TomaszKiem na rufie
Ostatnio zmieniony 07 cze 2026, 21:51 przez TomaszL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 239 razy
- Otrzymał podziękowań: 274 razy
Zlot świetny, żeglowanie wspaniałe, towarzystwo było wyborne. Oprócz częstych bywalców super że pojawili się nowi - wspaniała rodzinka Glacy! Szkoda mi Johnego i jego syna, że musieli przerwać zlot, brakowało mi też Oldmalarza, którego później prądy niosły w inne strony Jezioraka. Dziękuję przede wszystkim organizatorom Hance i Czesiowi, że wszystko tak profesjonalnie ogarnęliście, Tomaszkowi za konkurs, Vitrasowi za pasjonujace warsztaty oraz mojemu kapitanowi czyli Mysikrólikowi człowiekowi orkiestrze za cierpliwość dla naszej nieporadności podczas żeglowania jak i postoju. Taka prawdziwa szkoła pod żaglami bardzo przydała sie mojej rodzince i pokazała, że jest jeszcze dużo do przepracowania. Jeszcze raz dziękuję wszystkim zlotowiczom za wspólne przygody, będzie co wspominać! Kto nie był niech żałuję! ...Dalej bracie ku nowej przygodzie....
Ostatnio zmieniony 07 cze 2026, 21:54 przez Barabasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 303 razy
TomaszuL - zdjęcie cudne!!!
Nie mogę przestać się zachwycać.
Barabaszu - pięknie napisałeś
Lepiej bym tego nie ujęła.
Dziś rano, podczas porządków na żaglówce, przypomniałam sobie, że kupiłam Adamowi ładną koszulkę z żaglówką i ani razu jej nie założył
Zapomniałam mu o niej przypomnieć, tak jestem z głową w chmurach podczas złotów
Nie mogę przestać się zachwycać.
Barabaszu - pięknie napisałeś
Lepiej bym tego nie ujęła.
Dziś rano, podczas porządków na żaglówce, przypomniałam sobie, że kupiłam Adamowi ładną koszulkę z żaglówką i ani razu jej nie założył
Zapomniałam mu o niej przypomnieć, tak jestem z głową w chmurach podczas złotów
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Chyba mieliśmy wyjątkowe szczęście
- pogoda !!!
- słońce było jeszcze odpowiednio wysoko i w dobrym miejscu stąd światło było naprawdę dobre dające wspaniały błękit oraz odpowiednie boczne oświetlenie od lewej strony,
- super ułożenie obiektów: Kępka, dwa jachty równolegle obok Kępki w kierunku obiektywu oraz trzeci trochę dalej na prawo i pod innym kątem
- chmury genialne (duże, małe oraz ich kompozycja razem z jachtami)
- cisza na jeziorze z minimalnymi falami które też grają swoją rolę
- nasza załoga była daleko z przodu dzięki Glacy z małżonką, Kapitan Nemo i Aterowi (szybko załatwiliśmy kwestię obiadu i mieliśmy niezłe tempo w drodze do Siemian) i mieliśmy dobrą perspektywę
Całość tworzy naprawdę niezłą kompozycję:
"Kreska" obiektów przecinająca przez środek obrazu błękit nieba z chmurami odbijającymi się w lekko pofalowanym lustrze wody (Kępka, dwa jachty i trzeci trochę dalej).
Dodatkowo chmury "pędzą" mniej więcej w tym samym kierunku co jachty - od Kępki do prawego górnego (dolnego w odbiciu) narożnika. Chmura w prawym górnym narożniku pędzi z taką prędkością, że wyszła poza ramy obrazu.
----
"Kiedy przypadek staje się kompozycją"
---
A specjalnie dla Czesia i Forowiczów:
"Gdy wszystko współgra Forum na właściwym kursie"
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 188 razy
- Otrzymał podziękowań: 178 razy
Kochani, w drodze do domu towarzyszyli mi Aga (do Iławy) i Psycholog (do Torunia). W domu czekały stęsknione zwierzaczki. Zrobiło się tak cicho wokół mnie. Dlaczego te dni zlotowe tak szybko mijają?
Ja (tak jak wszyscy) dziękuję organizatorom za to spotkanie.
Dziękuję, za to, że nie baliście się spróbować żeglowania.
To był zupełnie inny zlot. Na pewno mniej komfortowy, bardziej kosztowny, zupełnie nieprzewidywalny. Ale myślę, że dający nam duży kontakt z przyrodą, sporo czasu na odpoczynek, pozwalający na integrację (zwłaszcza młodzieży).
Wiele rzeczy nie można było doprecyzować, brakło doświadczenia w tym temacie. Najważniejsze, że udało nam się spotkać, zobaczyć Samochodzikowe miejsca, zarazić wielu z Was żeglarskim bakcylem.
Niech to kołysanie, które towarzyszy mi dzisiaj nie mija, tylko przypomina o tym niesamowitym zlocie.
Ja (tak jak wszyscy) dziękuję organizatorom za to spotkanie.
Dziękuję, za to, że nie baliście się spróbować żeglowania.
To był zupełnie inny zlot. Na pewno mniej komfortowy, bardziej kosztowny, zupełnie nieprzewidywalny. Ale myślę, że dający nam duży kontakt z przyrodą, sporo czasu na odpoczynek, pozwalający na integrację (zwłaszcza młodzieży).
Wiele rzeczy nie można było doprecyzować, brakło doświadczenia w tym temacie. Najważniejsze, że udało nam się spotkać, zobaczyć Samochodzikowe miejsca, zarazić wielu z Was żeglarskim bakcylem.
Niech to kołysanie, które towarzyszy mi dzisiaj nie mija, tylko przypomina o tym niesamowitym zlocie.
- Za ten post autor Hanka otrzymał podziękowania (total 8):
- panna Monika (07 cze 2026, 23:49) • irycki (08 cze 2026, 08:27) • TomaszL (08 cze 2026, 08:36) • Ater (08 cze 2026, 08:43) • Czesio1 (08 cze 2026, 09:20) • Barabasz (08 cze 2026, 10:43) • Mysikrólik (08 cze 2026, 11:59) • glaca (08 cze 2026, 19:18)
-
Hanka
- Zlotowicz

dziękuję Wam za prezenty, przepiękny wisiorek i fantastyczny kompas
byłam wzruszona tym upominkiem jakże bardzo samochodzikowym i żeglarskim zarazem. Przygotowywanie dla Was czegokolwiek (choćby zwykłego żurku ) to dla mnie frajda.
byłam wzruszona tym upominkiem jakże bardzo samochodzikowym i żeglarskim zarazem. Przygotowywanie dla Was czegokolwiek (choćby zwykłego żurku ) to dla mnie frajda.
-
Hanka
- Zlotowicz

Załoga Pinezki świetnie się spisała. Poradzili sobie na wodzie nawet wtedy gdy mnie zniszczył Dereniowy Niszczyciel Światów. Przepraszam ze zawiodłam.
poza tym pływało się fajnie. Pokazaliśmy, że jesteśmy załogą na medal na Jezioraku i podczas konkursu.
poza tym pływało się fajnie. Pokazaliśmy, że jesteśmy załogą na medal na Jezioraku i podczas konkursu.
-
Hanka
- Zlotowicz

To teraz wysyłamy zdjęcia, piszemy relacje i ustalamy kolejne miejsce zlotu.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 218 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Jak zwykle po zlocie mam syndrom odstawienny.
Dlaczego dookoła nie ma wody, a na horyzoncie nie wznosi się ściana lasu?
.
Uważam że Hanka powinna otrzymać rangę Wielkiego Komodora Zlotowego.
Dlaczego dookoła nie ma wody, a na horyzoncie nie wznosi się ściana lasu?
Uważam że Hanka powinna otrzymać rangę Wielkiego Komodora Zlotowego.
- Za ten post autor irycki otrzymał podziękowania (total 4):
- TomaszL (08 cze 2026, 08:37) • Hanka (08 cze 2026, 08:56) • Czesio1 (08 cze 2026, 09:21) • Mysikrólik (08 cze 2026, 12:00)
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki
.
- panna Monika
- Zlotowicz

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 105 razy
- Otrzymał podziękowań: 98 razy
Jesteś super kapitanem i nikogo nie zawiodłaś. Pływało się świetnie, mieliśmy najlepsze żarcie i jeszcze wygraliśmy konkurs. Czyja to zasługa jak nie kapitana?
- Za ten post autor panna Monika otrzymał podziękowanie:
- Hanka (08 cze 2026, 08:57)
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Wspaniały zlot, wspaniały kapitan i załoga mojego jachtu, pogoda też nam dopisała. Przyznam się że jeszcze kilka tygodni przed zlotem wahałem się czy jechać. Obawiałem się że nie dam rady sprawnościowo i bałem się trudnych warunków życia na jachcie, ale dałem radę. Dzięki Hanko i dzięki dla wszystkich.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Kojarzy mi się z tym logo.
- Załączniki
-
- Thames_Television_logo_(1968-1989).jpg (20.68 KiB) Przejrzano 335 razy
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowanie:
- TomaszL (08 cze 2026, 17:04)
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Zrobiłem krótkie porównanie naszych jachtów. Może kogoś zainteresuje. Wychodzi na to że mieliśmy najszybszą łódkę. Nie dość że była najmniejsza i najlżejsza to jeszcze miała największą powierzchnię żagla.
Natomiast pomijam umiejętności sterników, bo nie było tego widać na wodzie.
Porównanie nautyczne: Twister 780(Optimus Prime), Sedna 26(Agrafka i Pinezka), Phobos 25(Rejs), Mariner 830(Red Dragon)
Porównanie nautyczne tych czterech jachtów ujawnia wyraźny podział na konstrukcje o zacięciu sportowo-regatowym oraz typowo komfortowe, stabilne jachty turystyczne (tzw. "hotele").
Bezpośrednie zestawienie ich charakterystyki nautycznej i najważniejszych parametrów pokazuje poniższa tabela:
Szczegółowa analiza właściwości nautycznych:
1. Twister 780 – Ścigacz i król słabych wiatrów
Natomiast pomijam umiejętności sterników, bo nie było tego widać na wodzie.
Porównanie nautyczne: Twister 780(Optimus Prime), Sedna 26(Agrafka i Pinezka), Phobos 25(Rejs), Mariner 830(Red Dragon)
Porównanie nautyczne tych czterech jachtów ujawnia wyraźny podział na konstrukcje o zacięciu sportowo-regatowym oraz typowo komfortowe, stabilne jachty turystyczne (tzw. "hotele").
Bezpośrednie zestawienie ich charakterystyki nautycznej i najważniejszych parametrów pokazuje poniższa tabela:
Kod: Zaznacz cały
+----------------------+--------------------+--------------------+--------------------+--------------------+
| Cecha nautyczna | Twister 780 | Sedna 26 | Phobos 25 | Mariner 830 |
+----------------------+--------------------+--------------------+--------------------+--------------------+
| Długość całkowita | 7,80 m | 7,90 m | 7,92 m | 8,30 m |
| Szerokość | 2,70 - 2,90 m | 2,85 m | 2,86 m | 2,95 m |
| Powierzchnia żagli | ok. 27 - 34 m2 | ok. 32 m2 | ok. 28 - 30 m2 | ok. 33 - 35 m2 |
| Szacowana masa | ok. 1800 - 2000 kg | ok. 2000 - 2200 kg | ok. 2300 kg | ok. 2500 - 2700 kg |
| Typ kadłuba | Regatowo-turyst. | Szybki turyst. | Stabilny rodzinny | Masywny krążownik |
| Główny atut | Ostry kąt do wiatru| Dobry kompromis | Sztywność wodna | Moment prostujący |
| Wymagania sternika | Wysokie (refowanie)| Średnie | Niskie | Niskie / Średnie |
+----------------------+--------------------+--------------------+--------------------+--------------------+Szczegółowa analiza właściwości nautycznych:
1. Twister 780 – Ścigacz i król słabych wiatrów
- Zachowanie na wodzie: Jest to zdecydowanie najbardziej dynamiczny i sportowy jacht w tym zestawieniu. Ma najmniejszą masę własną i agresywną linię kadłuba. Błyskawicznie reaguje na szkwały, świetnie przyspiesza i potrafi żeglować przy niemal bezwietrznej pogodzie, gdy inne jachty stoją w miejscu.
- Kąt martwy: Chodzi najostrzej do wiatru z całej czwórki.
- Stabilność i bezpieczeństwo: Ustępuje pozostałym pod względem stateczności początkowej. Jacht szybko wchodzi w głęboki przechył. Wymaga od załogi czujności, aktywnego balastowania i wczesnego refowania grota przy wietrze powyżej 3-4 Bft.
2. Sedna 26 – Złoty środek (Szybka turystyka) - Zachowanie na wodzie: Zaprojektowana jako jacht o zacięciu sportowym, ale z wyraźnym ukłonem w stronę komfortu. Jest bardzo przewidywalna, szybka i zwrotna. Dobrze radzi sobie na fali i utrzymuje wysoką prędkość na kursach ostrych i półwiatrach.
- Kąt martwy: Niewiele ustępuje Twisterowi, ale prowadzi się znacznie spokojniej.
- Stabilność i bezpieczeństwo: Posiada lepszą stateczność początkową niż Twister 780. Wybacza więcej błędów sternika, rzadziej wymaga natychmiastowej redukcji żagli, dzięki czemu żegluga jest mniej stresująca dla mniej doświadczonej załogi.
3. Phobos 25 – Bezpieczny czołg rodzinny - Zachowanie na wodzie: Konstrukcja Wojciecha Spisaka stawia przede wszystkim na bezpieczeństwo i stateczność. Jacht jest wyraźnie cięższy (waga od 2300 kg), co sprawia, że na słabych wiatrach (1-2 Bft) rusza ociężale. Rozpędza się dopiero przy mocniejszym podmuchu.
- Kąt martwy: Szeroki kadłub i specyfika nautyczna sprawiają, że Phobos nie pływa tak ostro do wiatru jak Twister czy Sedna.
- Stabilność i bezpieczeństwo: Ekstremalnie sztywny jacht. Posiada potężny balast wewnętrzny (ok. 500 kg), co sprawia, że bardzo trudno wprowadzić go w głęboki przechył. Idealny do bezpiecznego pływania z dziećmi lub początkującymi żeglarzami.
4. Mariner 830 – Mazurski krążownik szos - Zachowanie na wodzie: Największa, najszersza i najcięższa jednostka w zestawieniu. Ze względu na dużą masę posiada ogromną bezwładność – wolno reaguje na ruchy sterem i potrzebuje czasu na rozpędzenie się. Na silniejszym wietrze, dzięki dużej powierzchni żagli, potrafi jednak rozwinąć dużą prędkość kadłubową.
- Kąt martwy: Ze względu na wysoką burtę (duży dryf boczny) i szerokie dno, halsowanie pod wiatr jest najmniej efektywne z całej grupy.
- Stabilność i bezpieczeństwo: Bardzo wysoka stateczność. Jacht prowadzi się jak po sznurku, świetnie tłumi falę i nie straszne są mu silne, mazurskie szkwały. Oferuje maksymalny komfort nautyczny (brak nerwowych ruchów kadłuba), ale kosztem sportowych emocji.
Podsumowanie – krótka ściągawka: - Wybierz Twistera 780, jeśli kochasz regatowe emocje i wyprzedzanie innych na wodzie.
- Wybierz Sedna 26, jeśli szukasz balansu między prędkością a wygodą załogi.
- Wybierz Phobosa 25, jeśli priorytetem jest spokojny rejs rodzinny i jacht, który "stoi prosto".
- Wybierz Marinera 830, jeśli szukasz wielkiego, stabilnego krążownika na długą trasę i cenisz komfort ponad regatowe osiągi.
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 4):
- irycki (08 cze 2026, 13:26) • TomaszL (08 cze 2026, 17:08) • Czesio1 (08 cze 2026, 20:01) • Barabasz (09 cze 2026, 08:54)
- Yvonne
- Moderator

Dziękujemy zatem za Bezpieczny Czołg 
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

TomaszKu. Dostałeś łajbę regatową. Z silnymi przechyłami. Teraz wiem, dlaczego Mysikrólik kazał wam siedzieć w kapokach.TomaszK pisze: ↑08 cze 2026, 11:37 Wspaniały zlot, wspaniały kapitan i załoga mojego jachtu, pogoda też nam dopisała. Przyznam się że jeszcze kilka tygodni przed zlotem wahałem się czy jechać. Obawiałem się że nie dam rady sprawnościowo i bałem się trudnych warunków życia na jachcie, ale dałem radę. Dzięki Hanko i dzięki dla wszystkich.
Musimy powtórzyć zlot. Nie słyszałem TomaszKa "Kocham Was"
(chyba że nie było mnie w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie)
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Wyprawa na bezludną wyspę
Był piękny słoneczny dzień, Kiedy Hanka podjęła decyzję: "płyniemy na Czaplaka"Wciągnęliśmy grota, rozwinęliśmy foka i zaczął się rejs.Wyruszyliśmy w pięć jachtówNajpierw wszyscy zaliczyli przesmyk prze wejściu na Płaskie, żeby zaliczyć miejsce gdzie zatonęła ciężarówka z eksponatami muzeum w E.Mysikrólik zanurkował i udało mu się wydobyć naszyjnik z bursztynuPotem wpłynęliśmy na północno-wschodnią odnogę Jezioraka - Yvonnezałoga Hankizałogi Glacy i Pitta. Całe jezioro było nasze, inne jachty poznikały za horyzontem. Nasze jacht łączyły się i rozdzielały, dochodziło do abordażuKiedy minęliśmy Czaplak, ukazała się malutka wysepka, gęsto porośnięta drzewami. Ustaliliśmy że to wyspa Czarnego Franka, gdzie byli więzieni Tomasz i BaśkaTedy dostałem pierwszy raz możliwość sterowania jachtem, co przyznaję nie jest łatweRozglądaliśmy się za jakąś przystanią bo z innych jachtów dochodziły głosy o postój, a i u nas młodzież zgłodniała. Wtedy nasz kapitan, Mysikrólik wypatrzył małe miejsce bez trzcin i podjął decyzję - "przybijamy !"
Ciąg dalszy poniżej.
- Yvonne
- Moderator

Świetne to zdjęcie Mysikrólika z kolią z bursztynu! 
Czad!
Czad!
- Yvonne
- Moderator

A ja byłam przed chwilą w mojej ulubionej księgarni i odbyłam uroczą pogawędkę z Panem Księgarzem Piotrkiem (znanym w całym kraju za sprawą słynnego potykacza, pewnie słyszeliście).
I tu dwie ciekawostki:
1. Pan Piotrek zaczął czytać swoim córkom Pana Samochodzika. Pochodzi on z Sanoka i często tam bywają, dlatego zaczął od Tajemnicy Tajemnic.
2. Rozmowie naszej przysluchiwał się młody sympatyczny mężczyzna, który okazał się kuzynem Pani Patrycji, gospodyni z zamku w Radzyniu!
Tak to się pięknie gdzieś układa...
I tu dwie ciekawostki:
1. Pan Piotrek zaczął czytać swoim córkom Pana Samochodzika. Pochodzi on z Sanoka i często tam bywają, dlatego zaczął od Tajemnicy Tajemnic.
2. Rozmowie naszej przysluchiwał się młody sympatyczny mężczyzna, który okazał się kuzynem Pani Patrycji, gospodyni z zamku w Radzyniu!
Tak to się pięknie gdzieś układa...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Dalszy ciąg relacji z wyprawy na bezludną wyspę.
Decyzja o lądowaniu w takich warunkach wywołała przerażenia wśród załogiPrzybicie wszystkich jachtów do brzegu wyspy, aczkolwiek trudne, przebiegło pomyślnieWyspa okazała się zupełnie bezludnaWyruszaliśmy zatem aby ją zbadaćNajpiękniejszym, a niespodziewanym miejscem okazała się plaża na drugim końcu wysepkiOczywiście wszyscy rzucili się do kąpieliPotem na wszystkich jachtach, włączono kuchenki gazowe, rozeszły się zapachy gotowanych obiadówNo ale w końcu musieliśmy odpłynąćW drodze powrotnej dopadła nas cisza morska, absolutny brak wiatru, pozwoliliśmy sobie na odpalenie silników.
To był najwspanialszy dzień zlotu.
Decyzja o lądowaniu w takich warunkach wywołała przerażenia wśród załogiPrzybicie wszystkich jachtów do brzegu wyspy, aczkolwiek trudne, przebiegło pomyślnieWyspa okazała się zupełnie bezludnaWyruszaliśmy zatem aby ją zbadaćNajpiękniejszym, a niespodziewanym miejscem okazała się plaża na drugim końcu wysepkiOczywiście wszyscy rzucili się do kąpieliPotem na wszystkich jachtach, włączono kuchenki gazowe, rozeszły się zapachy gotowanych obiadówNo ale w końcu musieliśmy odpłynąćW drodze powrotnej dopadła nas cisza morska, absolutny brak wiatru, pozwoliliśmy sobie na odpalenie silników.
To był najwspanialszy dzień zlotu.
- Czesio1
- Administrator

Potwierdzam, było, też słyszałem.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

A teraz zagadka.
Co w relacji z rejsu na bezludną wyspę jest nieprawdą?
Co w relacji z rejsu na bezludną wyspę jest nieprawdą?