USA

Dział poświęcony relacjom z naszych wypraw
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 88 razy
Otrzymał podziękowań: 684 razy

Re: USA

Post autor: TomaszK »

Po drugiej stronie ulicy zaczyna się Central Park, który w „Kevinie” gra równie ważną rolę
No i w "Pingwinach z Madagaskaru", moim ulubionym serialu animowanym.
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
PawelK (15 cze 2026, 20:10)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 88 razy
Otrzymał podziękowań: 684 razy

Post autor: TomaszK »

Rozumiem, że te zdjęcia amerykańskiego jedzenia w ostatnim poście, to specjalnie dla mnie  :-D
 Narobiłeś mi smaka, idę coś zjeść. 
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 353 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze: 15 cze 2026, 20:12 Rozumiem, że te zdjęcia amerykańskiego jedzenia w ostatnim poście, to specjalnie dla mnie  :-D
 Narobiłeś mi smaka, idę coś zjeść. 

Staram się pamiętać :-)
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 353 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze: 18 maja 2026, 19:55
PawelK pisze: 15 maja 2026, 17:41The Metropolitan Museum of Art to wielki zbiór sztuki i nie tylko, z całego świata.  
Już miałem napisać, że sztuka to nie dla mnie, raczej dla Yvonne, ale jak zobaczyłem dział starożytności i uzbrojenia, to jednak robią wrażenie. Możesz wrzucić więcej zdjęć ?

@TomaszK masz jakiś gmail, dla którego bym mógł Ci udostępnić zasób ze zdjęciami? Bo przerobienie i wystawienie gdzieś, to trochę czasu :-(

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 218 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: irycki »

TomaszK pisze: 15 cze 2026, 20:00 Empire State Building robi wrażenie, znam go od dzieciństwa. Podobno w okresie międzywojennym miało na nim podobne zdarzanie jak zburzenie World Trade Center. W budynek uderzył samolot (prawdopodobnie samobójstwo pilota), ale przebił się na wylot i wypadł z drugiej strony, wywołując tylko pożar od rozlanej benzyny.

Trochę tak, ale nie do końca. Cytat za wiki:
28 lipca 1945 w budynek uderzył samolot bombowy B-25D Mitchell. Bombowiec leciał do Newark w stanie New Jersey. Przyczyną wypadku była bardzo gęsta mgła nad Nowym Jorkiem. Pilot zszedł niżej, próbując odzyskać kontakt wzrokowy z ziemią, ale dostrzegłszy wieżowiec zbyt późno, zderzył się z nim. Samolot uderzył na wysokości 78. i 79. piętra, na wysokości 295 metrów nad ziemią. W wyniku uderzenia powstała dziura o wymiarach 5 na 6 metrów. Siła uderzenia była tak wielka, że jeden z silników przebił budynek na wylot i spadł na ulicę po drugiej stronie. Śmierć poniosło 14 osób, a 26 zostało rannych, szkody wyceniono na milion dolarów. Po tej katastrofie zabroniono lotów samolotowych nad Nowym Jorkiem na wysokości mniejszej niż 2500 stóp (760 metrów)[4].

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki
.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Relacje z naszych wypraw”