Szatan z siódmej klasy [2027]

Dział poświęcony filmowi i kinematografii
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 239 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy

Szatan z siódmej klasy [2027]

Post autor: Barabasz »

Jest pierwszy fragment z nowej wersji filmu Szatan z siódmej klasy 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 88 razy
Otrzymał podziękowań: 684 razy

Re: Szatan z siódmej klasy [2027]

Post autor: TomaszK »

Po ostatniej ekranizacji Pana Samochodzika czarno to widzę. Adaś będzie miał broń palną  i będzie strzelał do bandytów. Szkoła będzie koedukacyjna, będą harcerki i wątek szpiegowski. A na końcu okaże się że skarb był symboliczny, jak w ekranizacji Klubu Włóczykijów.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 666 razy
Otrzymał podziękowań: 328 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 13 lip 2026, 16:37 Po ostatniej ekranizacji Pana Samochodzika czarno to widzę. Adaś będzie miał broń palną  i będzie strzelał do bandytów. Szkoła będzie koedukacyjna, będą harcerki i wątek szpiegowski. A na końcu okaże się że skarb był symboliczny, jak w ekranizacji Klubu Włóczykijów.

Podzielam sceptycyzm. Dla mnie oryginalna ekranizacja jest już klasyką i mam wątpliwości, czy nowa odsłona rzeczywiście jest potrzebna. Zwłaszcza że pierwowzór do dziś świetnie się broni i wciąż ma swój niepowtarzalny klimat.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 353 razy
Otrzymał podziękowań: 256 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Broni pewnie Adaś nie będzie miał ale już widać, że ma wykrywacz i ekstra furę.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Wg autorów będzie to film inspirowany powieścią, a nie wierna adaptacja:

....Już w przyszłym roku na ekrany polskich kin wejdzie „Szatan z siódmej klasy” – przygodowy film inspirowany kultową powieścią Kornela Makuszyńskiego, którego fabuła została uwspółcześniona i rozbudowana o wątek jednej z największych historycznych zagadek Europy – zaginionych skarbów Napoleona, które według wielu teorii mogły zostać ukryte w Polsce. Za jego reżyserię odpowiada Kordian Piwowarski, a za produkcję – Mariusz Pujszo i Rafał Holanowski. Niedawno zakończyły się castingi do tej produkcji. Na wielkim ekranie zobaczymy najzdolniejszych aktorów młodego pokolenia – m.in. Macieja M. Tomaszewskiego, Chrisa Cugowskiego czy Justynę Zielską. W gwiazdorskiej obsadzie filmu znaleźli się również m.in. Andrzej Grabowski i Edyta Olszówka.
„Szatan z siódmej klasy” w reżyserii Kordiana Piwowarskiego będzie pierwszym od lat polskim filmem przygodowym dla całej rodziny o prawdziwie międzynarodowym potencjale, widowiskiem zrealizowanym na niespotykaną dotąd w naszym kraju skalę. Jego twórcy zapewniają, że planują stworzyć produkcję w duchu Indiany Jonesa, ale osadzoną w polskiej kulturze i historii. To kino inspirowane duchem klasycznych opowieści przygodowych – takich, które rozbudzają wyobraźnię i przypominają, że największe skarby często kryją się bliżej, niż nam się wydaje. „Szatan z siódmej klasy” będzie łączyć w sobie humor, emocje, historię i widowiskową akcję. A przede wszystkim – łączyć pokolenia.
Nad projektem „Szatan z siódmej klasy” pracuję już od ponad 20 lat. To był mój wielki sen i projekt bardzo osobisty, ponieważ od samego początku widziałem w tej historii ogromny potencjał międzynarodowy. Dla mnie to nie jest tylko kolejna ekranizacja kultowej powieści – to możliwość stworzenia pierwszego w Polsce prawdziwego kina przygodowego w duchu Indiany Jonesa, filmu o poszukiwaczach skarbów, tajemnicach historii i wielkiej przygodzie dla całej rodziny. Chcemy stworzyć film nowoczesny, dynamiczny i atrakcyjny dla młodego widza, ale jednocześnie zachować ducha kultowego „Szatana z siódmej klasy”, którego pamiętają starsze pokolenia. To przecież jedna z najbardziej znanych szkolnych lektur, która wychowała miliony Polaków. Naszym marzeniem jest połączenie nostalgii, przygody, humoru i prawdziwej historycznej tajemnicy w jedno wielkie familijne widowisko – podkreśla producent filmu, Mariusz Pujszo.
...
„Szatan z siódmej klasy” to nowoczesny film familijny inspirowany kultową powieścią, łączący rozpoznawalną markę literacką z uniwersalną, międzynarodową przygodą o poszukiwaniu legendarnego skarbu. Jego centralnym motywem są poszukiwania legendarnego skarbu, tajemnice z czasów napoleońskich, eksploracja pałaców, podziemi i zapomnianych miejsc – czyli tematy, które od lat fascynują miliony ludzi w Polsce i Europie, np. złoty pociąg.
Z jednej strony zmodernizowaliśmy historię i przenieśliśmy ją do współczesności, ale z drugiej – oparliśmy ją na jednej z największych zagadek Europy, czyli zaginionym skarbie Napoleona. Wiadomo, że w 1812 r. około 400 wozów załadowanych kosztownościami wyjechało z płonącej Moskwy, jednak żaden z nich nigdy nie dotarł do Francji. Przez lata zarówno Rosjanie, jak i Francuzi próbowali odnaleźć ten legendarny skarb, szczególnie na terenach dzisiejszej Litwy i Białorusi, ale bezskutecznie. My wyobrażamy sobie – i mocno wierzymy – że część tego skarbu mogła trafić na Dolny Śląsk. Chcemy, aby ten film pobudzał wyobraźnię, inspirował młodych ludzi do odkrywania historii i stał się wyjątkowym połączeniem przeszłości z teraźniejszością. To kino przygodowe, które ma łączyć pokolenia, dawać emocje, wzruszenia i przede wszystkim wielką filmową przygodę – dodaje Mariusz Pujszo, producent....

Obrazek

źr.:fb.com/szatanz7klasyprojektfilmowy2026
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Przede wszystkim mimo iż inspirują się tą książką to powinni zmienić tytuł albo go zmodyfikować! Tak samo jak wcześniej  z ostatnią "adaptacją" PS czy Akademią Pana Kleksa - znowu wprowadzają widzów w błąd! To nie będzie żadna adaptacja ani ekranizacja książki!
Mariusz Pujszo dotychczas nie tworzył filmów najwyższych lotów więc Oscara się nie spodziewam. No i oczywiście 17 letniego Adasia gra prawie 27 letni aktor.
Zajawka z wyprawy Napoleona wygląda nawet dobrze ale widać, że zima w filmie jest już w obecnych czasach za dużym wyzwaniem.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2026, 09:27 przez Barabasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ja to nazywam wprost - kradzież popularności. Zrób człowieku film z własną tożsamością. Będzie dobry to się obroni, będzie zły, to zniknie. Ale przynajmniej nie dostaniesz strzałów za wykorzystanie czegoś co ktoś inny stworzył. A tak wystawiasz się na ciosy. I to mocne. Co gorsza, nic się w tym środowisku filmowym nie uczą. Dostali centralnie w ryj przy Panu Samochodziku i powielają ten sam błąd. Ech.
Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowania (total 2):
johny (14 lip 2026, 09:53) • Czesio1 (14 lip 2026, 10:43)
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Mariusz Pujszo (producent):

...– W młodości przyjaźniłem się ze Zbigniewem Nienackim, w liceum byłem pasjonatem zabytków, poszukiwaczem skarbów .... – Kocham historię i o zrealizowaniu "Szatana..." marzę od 20 lat. Jestem też bonapartystą. Myśląc o tym filmie, zastanawiałem się, jak zrealizować współczesną adaptację. Musiałem odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiego skarbu będą szukali bohaterowie. "Szatan z siódmej klasy" Kornela Makuszyńskiego wydany został przed II wojną światową. Wtedy odkrycie worka z monetami robiło wrażenie, dziś trzeba czegoś więcej, by pobudzić wyobraźnię widzów nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. ....

...
 W październiku 1812 roku, gdy francuska armia opuszczała Moskwę, wraz z nią jechało 400 wozów obładowanych kosztownościami. Żaden z nich nie dotarł do Paryża. Wszystkie te wozy zniknęły. Nasi bohaterowie będą próbowali dowiedzieć się, gdzie....

... Nasz "Szatan..." będzie klasycznym kinem przygodowym o poszukiwaniu skarbów. Innym niż "Pan Samochodzik", bo on szukał nie tylko artefaktów, ale czegoś głębiej, jakiejś filozofii, psychologii. U nas to przygoda jest najistotniejsza – dodaje. ...

...Pracuję nad tym filmem codziennie, przez całą dobę. Jestem pasjonatem. Wie pani, że szyliśmy kostiumy jak Ridley Scott, z epoki? Tak samo pracowaliśmy z rekwizytami. Będzie na co popatrzeć. W sumie to wolę, żeby mnie hejtowali na wstępie. Przynajmniej będą przyjemnie zaskoczeni. ...

źr.: wyborcza.pl

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Barabasz pisze: 15 lip 2026, 13:46 Mariusz Pujszo (producent):

W sumie to wolę, żeby mnie hejtowali na wstępie. Przynajmniej będą przyjemnie zaskoczeni. ...

źr.: wyborcza.pl

Kurdę, że ci ludzie, niby wykształceni, nie potrafią zrozumieć, że tu nie chodzi o to czy zrobią ten inny film lepiej lub gorzej, tylko że robią o czymś innym kradnąc tytuł i wprowadzając w błąd odbiorców. Niech się inspirują, skoro nie potrafią stworzyć swojego bohatera, ale nie muszą nazywać czekoladą wyrobu czekoladopodobnego. Nawet w PRLu to coś nie nazywało się czkoladą skoro nią nie było.

Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
johny (15 lip 2026, 14:43)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Film i kinematografia”