Kosmos i okolice
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 245 razy
- Otrzymał podziękowań: 278 razy
Re: Kosmos i okolice
Kto oglądał częściowe zaćmienie w Polsce, a może ktoś pojechał dalej i zobaczył całkowite zaćmienie słońca? Widziałem piękne zdjęcie Marysi.
Ja obserwację planowałem, ale termin wypadł akurat na wyjazd wakacyjny i wszystko było pod znakiem zapytania. 12 sierpnia akurat byliśmy w parku rozrywki Energylandia i liczyłem, że do zachodu wrócimy na bazę i stamtąd znajdziemy dogodny punkt do obserwacji. Jednak wszystko się przeciągnęło i straciłem nadzieję, że coś zobaczę. Wtedy przypomniało mi się diabelskie koło (53m wysokości), które za dnia było mało popularną atrakcją i często jeździło pół puste. Sprawdziłem w internecie, że maksimum zaćmienia w tym miejscu będzie o 19:56 tuż przed zachodem o 20:10. Zatem szybko do bramki na koło a tam się okazuje kolejka, że ho ho! Na szczęście obowiązywała zasada, że przejazd obejmował tylko jeden obrót, więc wagoniki szybko się zwalniały i udało nam się 3 minuty przed maksimum zjawiska wejść do wagonika. Kolejnym problemem była sama obserwacja, byliśmy kompletnie nieprzygotowani, a słońce mimo zbliżającego się zachodu bardzo ostro świeciło. Uruchomiliśmy nasze smartfony, zwiększyliśmy maksymalnie przyciemnienie, a dodatkowo przed obiektyw przyłożyliśmy okulary słoneczne. Dopiero wtedy można było coś zobaczyć, a jednocześnie zrobić jakieś zdjęcia. Obserwacja się udała, choć zdjęcia wyszły bardzo średnie, ale najlepsze co można było w tym czasie nam osiągnąć tą prowizorka a'la MacGyver. Czasowo wbiliśmy się idealnie.

Diabelskie koło w Energylandii

Te dwa kominy to zakłady chemiczne Synthos w Oświęcimiu.
Następne zaćmienie już za rok. W Polsce oczywiście częściowe.
Ja obserwację planowałem, ale termin wypadł akurat na wyjazd wakacyjny i wszystko było pod znakiem zapytania. 12 sierpnia akurat byliśmy w parku rozrywki Energylandia i liczyłem, że do zachodu wrócimy na bazę i stamtąd znajdziemy dogodny punkt do obserwacji. Jednak wszystko się przeciągnęło i straciłem nadzieję, że coś zobaczę. Wtedy przypomniało mi się diabelskie koło (53m wysokości), które za dnia było mało popularną atrakcją i często jeździło pół puste. Sprawdziłem w internecie, że maksimum zaćmienia w tym miejscu będzie o 19:56 tuż przed zachodem o 20:10. Zatem szybko do bramki na koło a tam się okazuje kolejka, że ho ho! Na szczęście obowiązywała zasada, że przejazd obejmował tylko jeden obrót, więc wagoniki szybko się zwalniały i udało nam się 3 minuty przed maksimum zjawiska wejść do wagonika. Kolejnym problemem była sama obserwacja, byliśmy kompletnie nieprzygotowani, a słońce mimo zbliżającego się zachodu bardzo ostro świeciło. Uruchomiliśmy nasze smartfony, zwiększyliśmy maksymalnie przyciemnienie, a dodatkowo przed obiektyw przyłożyliśmy okulary słoneczne. Dopiero wtedy można było coś zobaczyć, a jednocześnie zrobić jakieś zdjęcia. Obserwacja się udała, choć zdjęcia wyszły bardzo średnie, ale najlepsze co można było w tym czasie nam osiągnąć tą prowizorka a'la MacGyver. Czasowo wbiliśmy się idealnie.

Diabelskie koło w Energylandii

Te dwa kominy to zakłady chemiczne Synthos w Oświęcimiu.
Następne zaćmienie już za rok. W Polsce oczywiście częściowe.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2026, 17:50 przez Barabasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

TomaszKu jak Marysia lub Irycki wklei tu ich zdjęcie to dopiero zobaczysz ładny obrazek!
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Za rok pełne zaćmienie będzie 2 sierpnia m.in. na Djerbie w Tunezji, Luksorze w Egipcie lub Gibraltarze. Może ktoś z forum się skusi z nami na wakacje w Tunezji?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 91 razy
- Otrzymał podziękowań: 705 razy
Mam już 65 lat i czasami mi się zwyczajnie nie chce, wolę zrezygnować i nie robić nic (Johny potwierdzi), Ale gdyby jeszcze się ktoś zgłosił, to bym się zawahał, bo rzecz jest ciekawa.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 417 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
No to tak, nie mówię nie. Chociaż wstępnie mam plan na Dolomity. Przy okazji, w załaczeniu film o Tunezji. Bardzo polecam kanał tego gościa.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 417 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
- GrzegorzCh
- Forowy Lektor
- Miejscowość: Wrocław / Pęgów
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
ja po 100% w 1999 i 2017 tym razem zadowoliłem się 84% w domu. Za to są plany na 2027
- Za ten post autor GrzegorzCh otrzymał podziękowanie:
- Barabasz (17 sie 2026, 19:23)
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 226 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Nie wiem dokładnie o jakim zdjęciu mowa, bo nie jestem na grupie, ale jeśli dobrze się domyślam, to nie jest zjęcie Marysi, zrobił je brat chłopaka naszej córki.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki
.