Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Chciałam zgłosić, ze o 8.15 rano było dzisiaj 6 stopni. Tylko. No jak tak dalej pójdzie to zanotują u nas przygruntowe przymrozki. Na to wszystko zjechała do nas grupa z Senatu z Marszałkiem Borusewiczem. Przylecieli normalnymi liniami. Poprzednio tj tak z 7 lat temu byli swoim samolotem. Nie wiem po co przylecieli bo Polonia nie jest już pod Senatem tylko MSZ. Zapewne w innych, Niezmiernie Waznych Sprawach. Albo, żeby uniknąć zawirowań afery podsluchowej.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2014, 16:33 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha. pisze to z przekąsem bo nie wiem po co ich aż tyle musiało przyjechać. Każdy razy około $5 000 bilet plus pobyt....no... Myśle, ze tak z $80000 lekko. Gdyby przyjechała połowa to resztę, skoro Polska ma zbędne fundusze, moznaby przeznaczyć na polonijne szkoły, gazety i radio ( oczywiście). Albo na promowanie Polski. Albo na Polski Festiwal.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

6. Tez myśle, ze żart. Zimno jak w psiarni. śpię z butelkami z gorąca woda. Rano nie mam siły, żeby wystawić nos spod kołdry cieplutkiej od tych butelek.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ojej. Nie strasz mnie! Tez to rozważałam bo nie umiem pływać. Tzn niebywałe słabo a najlepiej mi idzie jak mogę stopa dna dotknąć! :-D generalnie boje sie wody jakoś....a na filmie "2012 " właśnie dużo wody było. Pamietam tylko z filmu, ze królowa nasza milosciwie nam panująca załapała sie do tej specjalnej lodzi....nie jest dobrze. Wyznaczylam już w razie co drzwi, które wymontuje jako tratwe. Nie mieszkam bardzo blisko oceanu SPOKOJNEGO ale ta cholerne rzeczka z rekinami jest tuż,tuż.... W razie skazeńia mam gdzieś jeszcze jakiś komplet i instrukcje do ochrony domu, który rząd nam rozsyłał po 09/11. Wtedy tez jakoś kursował wąglik poczta i jakoś było zagrożenie, ze wrzuca jakieś świństwo do wody. acha w razie trzęsienia ziemi/ tajfunu/cyklonu/trąby/itp siedzimy w pralni. Ale poza tym jestem absolutńie nie przygotowana na koniec swiata. Pocieszam sie tylko, ze dniem jest około 21 stopni :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

On gdzieś z północy, tutaj ten durszlak w obecnej sytuacji pogodowej mógłby obkurczyc sie i pozostać na głowie Guy'a...

http://www.tvp.info/15710887/zdjecie-z- ... hiatryczne
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

zbychowiec pisze: proponuję wycieczkę do sklepu survivalowego i kupno dobrej maczety. Jakbyś czasem kupiła )
Jak to jakbyś kupiła? Maczetę to ja mam! Tylko w ogrodzie jest do przebijania sie przez te krzaki, które słowo daje, rosną chyba w nocy, żeby zrobić mi na złość!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Melduje, ze nie dość , ze zimno, rano, jak już podałam tak z 6 stopni, to jeszcze duje. Ale jak! Zerwało mi jakuesdruty z dachu. Możliwe, ze prąd. Duje i roznosi te 6 stopni dookoła. Brrrr...tyle tylko. Ze słońce swieci.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze: jak już podałam tak z 6 stopni, to jeszcze duje
Tia tylko Ty masz zimę, a my lato - 11 stopni rano.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

U Was tylko 11 stopni??? Ojej! To co będzie w styczniu??? :shock:
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Brunhilda pisze:U Was tylko 11 stopni??? Ojej! To co będzie w styczniu??? :shock:
Też 11 :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Uff. To odetchnęłam. Kontempluję kwestie stycznia właśnie.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

W zeszłym tygodniu byłem z dziećmi w poznańskim ZOO. Zawsze idziemy od początku po kolei, a końcówka to różnie, bo czasem nie chce się chodzić już, albo jest późno.
Tym razem doszliśmy prawie do końca, aż trafiliśmy do klatki z ptakami.
Siedzi sobie tam podobny do zimorodka ptak, tylko większy.
Akurat dał taki popis, ze dzieciaki prawie posikały się ze śmiechu.
Później zauważyłem, że mam go na koszulce z australijskimi znakami drogowymi.

Zagadka dla Bruni.

Co to za ptak?
Jak już odgadniesz, opowiedz, czy można go spotkać tak po prostu u Was, czy raczej znów po buszu trzeba łazić.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mysikrólik pisze:Co to za ptak?
To pewnie kiwik.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK pisze:Mysikrólik napisał/a:
Co to za ptak?

To pewnie kiwik.
Nie, to inny ptak. Dodam że zachwycił nas odgłosem "paszczą".
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kookaburra. Taki co sie śmieje? Czy to jest odgłosy płaszcza?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak Bruniu, chodzi o kukaburę. Akurat tak zaczęła się śmiać, że dzieciaki najpierw stanęły, a potem zaczęły się śmiać jeszcze głośniej.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ha! Mysikroliku! W jakim buszu! Czasami rano zacznie sie śmiać z jakiegoś drzewa jak oszalały. Głośny okropnie. Tak, ze są normalnie w ogrodach, parkach, w bushu itp. Ale nie to, ze mieszkają sobie w ogrodzie. Czasem jak przyleci to zabawi chwile i już go nie mA. Pewnie w zależności od jedzenia. Ale w Gruncie rzeczy lubie kookaburry. Co jest ciekawe, ze mięsożerne są. Lubią kielbaske z grilla, surowe mieso itp
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Pomyśl ile różnego tałatajstwa w postaci insektów zje taka kukabura. Aż czasem się zaśmieje z rana i obudzi, to chyba nie problem.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie ja w ogóle je lubie! Tak może zabrzmiało. Zreszta to naszbardzo zany ptak I przez ten śmiech charakterystyczny. Insekty to nie wiem czy je. Myszy, szczurpy, jaszczurki, węże itp to tak. No i kiełbaski z grilla lubi ściągnąć. :-D nie jest tchórzliwi. Kiwi nie jest australijski. Mieszka w Nowej Zelandii. śmieszny jest bo jakby nerwowy. Ciagle sie kręci. Jest nocturnal wiec nie w dzień. Nasz inny ptak, który mnie zadziwia bo jest taki majestatyczny a zarazem dziwny i ... No brzydki jakiś. Wszystko w nim jakieś ni przypial ni przylatal. to cassowary.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Kiwi nie jest australijski. Mieszka w Nowej Zelandii.
Ja miałem na myśli kiwika, nie znasz kiwika? :shock:

Jeśli chodzi o ki­wika i jego oby­czaje, trwa wśród orni­tolo­gów dysku­sja na ten te­mat. Jedni twier­dzą, że lubi za­miesz­kiwać nad dużymi zbior­nikami wody, inni widy­wali go ponoć nawet w głębi lasów, daleko od ja­kiej­kol­wiek rzeczki. Gniazda bu­duje w szuwa­rach, ale i na starych dębach widy­wano kiwiki. Cha­rakte­ry­styczny jego lot i krzyk: „Ki-wi-kiwi-kiwi”. Lot ma śli­zgowy, po­dobny do ja­skółki, żywi się owa­dami. Ale nie gardzi i małą rybką. Nazwa jego wzięła się właśnie od krzyku, który wydaje.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Hej Bruniu, zgłębiając w Wikipedii tematykę Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie, skacząc od strony do strony wyczytałem, że niedaleko od Ciebie, są jedne z najpiękniejszych jaskiń na świecie. Co mnie zaskoczyło, bo Australia kojarzy mi się głównie z pustyniami. Chodzi o Jaskinie Jenolan w Górach Błękitnych. Byłaś tam może ?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Jasne! Byłam! Co prawda już trochę dawno. Muszę znowu sie wybrać. Najpiękniejsze i chyba najstarsze na świecie są te jaskinie. Czasami odbywają sie tam koncerty. A do Oberon, niedaleko Jenolan Caves jeździ sie na grzyby. Osobiście wole grzyby koło Berrima, w lesie, w którym grasowl seryjny morderca Ivan Milat. Nie ze względu na mordercę, rzecz jasna ( chociaż muszę przyznać, ze każde znalezione kości, przyprawiają o drżenie.... Zawsze jednak, przynajmniej w naszym przypadku są to kangurze kości) tylko raz, ze trochę bliżej, a dwa, zaraz obok jest Penrose Park, w którym jest Sanktuarium Maryjne prowadzone prze oo. Paulinów, głównie Polaków :-) Uważamy wiec, ze jakby polskie. Są tam rzeźby świętych autorstwa Polaka i mnóstwo kapliczek rożnych narodowości, a wiec rożnych architektoniczne. No i sama kaplica oczywiście. Chyba jedyne takie miejsce w Australii.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2014, 04:32 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha. Oczywiście najwazńiejsze, ze to jest Sanktuarium Matki Bożej z Jasnej Góry. I dlatego tez jakby polskie. Zreszta można zobaczyć te kapliczki tutaj. Sponsorowane przez rożne narodowości i grupy etniczne. Są bardzo ciekawe. To spory obszar jest.
http://www.paulinefathers.org.au/international_chapels/
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha. Kiedy są wielkie celebracją, np Matki Bożej Fatimskiej, przyjeżdżają tam tłumy! Rożnych narodowości. Można zobaczyć w galerii w link, który podałam. Polacy mają wtedy swoją msze po polsku w jedenj z kapliczek. Miłe uczucie. Tylko dla nas! :) oczywiście Polacy są w miażdżącej mniejszości wiec mała kapliczka wystarczy. Ale to miłe. W galerii jest tez ciekawe zdjęcie śniegu w Penrose Park! To niezwykle ale czasem i u nas pada śnieg ,na chwile i zupełnie bez sensu. Zima, rzecz jasna. Nigdy w Sydney, przynajmniej nie pamietam. Ale w Górach Błękitnych, tak ze dwa lata temu spadł. Zaraz sie stopił ale było biało! No, śnieg pada w Górach śnieżnych ale to co innego. Tak, ze w Penrose Park jest takie małe, polskie miejsce. Dlatego chyba Berrima, historyczne miasteczko niedaleko, jest mi bliższe jeśli chodzi o grzyby :-D żeby to skomplikować, grzyby nie rosną w Berrima ale w okolicznych lasach. Berrima to hasło wywoławcze. Nie każdy wie o Penrose Park bo Nie każdy jest katolikiem! :-) Odeszłam daleko od Jenolan Caves, sorry. Wybiorę sie tam porobić zdjęcia.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Byłam na świetnym balecie nowoczesnym, Bangarra. Aborygenski. Ciekawe, ze absolutna większość tancerzy i administracji ma korzenie aborygenskie. To przedstawienie było o Czasie Snów. świetne i bardzo nowoczesne. Tu urywek pod tytułem Spirit.

www.youtube.com/watch?v=FJtZZGXMN0Q

A tu okładka programu, trochę lampa ja rozjasnila, sorry...

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 029079.jpg medium= large= group=glr14789][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Polski akcent! W Jindabyme, czyli w Górach śnieżnych jest pub, Banjo Paterson Inn, który jest rownież browarem małym. Produkuje piwo o nazwie Kosciuszko Pale Ale.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 219587.jpg medium= large= group=glr15939][/gimg]

Banjo Paterson był australijskim poeta, pisał wiersze , ballady itp o życiu australijskim, szczególnie country. napisał min Watzing Matilda, nieoficjalny hymn Australii.

Browar reklamuje sie, ze piwo produkuje w najwyżej w Australii położonym miejscu.

To coaster pod szklankę. Z baru z Polskuego Klubu :-)

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 231704.jpg medium= large= group=glr15939][/gimg]

To stosunkowo nowy produkt wiec reklamuje sie ulotkami itp. I tu trochę o Polsce :-) super!

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 256512.jpg medium= large= group=glr15939][/gimg]
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

W Polsce jest biznesmen Kościuszko, ma sieć restauracji. Może to jego ?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie...nie jego. Jacyś Australijczycy. Nazwali Kosciuszko bo Strzelecki tak nazwał najwyższy szczyt, bo Kosciuszko walczył o wolność a oni eksplorują granice browarnicze w duchu kryształowo pięknych Australijskich Alp. Coś jakby tak.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”