Podróże małe i duże

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

O, Brunia przyjeżdża ! Super ! Będzie zlot międzynarodowy :564:
Przyjedź Bruniu do Krakowa. Pokażemy Twojej córce magiczne miasto.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Tomaszku! Przecież ja jestem krakowianka jedna! Większość czasu będę w Krakowie! Dzięki! :-) już sie ciesże na spotkania z Wami!
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

Ostatni styczeń u nas był bardzo ciepły g:)
To gdzie ten zlot będzie, w Warszawie czy Krakowie? gD>
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Jeśli o mnie chodzi to Bardzo chętnie będę zlatywac sie ile sie da! :-) Tylko w związku z ograniczeniami pogodowymi ( nie byłam w zimie tak z 25 lat), slizgawicami, których sie boje na chodnikach
( kombinacja: ciagle nie zreperowanie kolano/ buty kowbojskie może sie nie sprawdzić), czasowymi
( trzy dni w Warszawie, 14 w Krakowie, chyba, ze mi coś do głowy strzeli) w rachubę wchodzi Krakow i Warszawa. No chyba, ze mi strzeli pomysł jakiś do głowy. Na przykład zobaczyć zamek w Malborku... Albo zamek Lubomirskich w Wisniczu.... Albo Sopot zima....
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Miejsce do ustalenia. Styczeń, to wprawdzie będzie już rok 2015, ale myślę, że w ten sposób podtrzymamy dzięki Bruni, dotychczasową średnią - dwóch zlotów rocznie.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze: buty kowbojskie może sie nie sprawdzić
A nie masz trekingowych?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Trekkingowe....? Lepsze by były..?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Trekkingowe....? Lepsze by były..?
Ja praktycznie całą zimę w takich chodzę.
Musisz brać pod uwagę, że ze względów ekologicznych odchodzi się od solenia, a nawet jeśli posolą, to Twoje australijskie kowbojki pewnie polska mieszanka do solenia zeżre w trymiga.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze: ( trzy dni w Warszawie, 14 w Krakowie, chyba, ze mi coś do głowy strzeli) w rachubę wchodzi Krakow i Warszawa. No chyba, ze mi strzeli pomysł jakiś do głowy. Na przykład zobaczyć zamek w Malborku... Albo zamek Lubomirskich w Wisniczu.... Albo Sopot zima....
Albo zamek w Lublinie :-D
TomaszK pisze:Miejsce do ustalenia. Styczeń, to wprawdzie będzie już rok 2015, ale myślę, że w ten sposób podtrzymamy dzięki Bruni, dotychczasową średnią - dwóch zlotów rocznie.
Dopiero (albo już) pół roku za nami wiec może coś się jeszcze wykroi? Jakiś mini-zlocik chociaż. :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Czesio1 pisze: Dopiero (albo już) pół roku za nami wiec może coś się jeszcze wykroi? Jakiś mini-zlocik chociaż. :-)
Byłoby miło. :-)
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Brunhilda pisze: ( trzy dni w Warszawie, 14 w Krakowie, chyba, ze mi coś do głowy strzeli) w rachubę wchodzi Krakow i Warszawa. No chyba, ze mi strzeli pomysł jakiś do głowy. Na przykład zobaczyć zamek w Malborku... Albo zamek Lubomirskich w Wisniczu.... Albo Sopot zima....
Witam,
wszystko się da zobaczyć. Proponuje na kilka dni wynająć samochód. Jeśli w grę wchodzi Sopot to jadąc do Krakowa można po drodze zwiedzić Malbork, Golub-Dobrzyń, Radzyń Chełmiński potem przez Łódź :-D prosto do Krakowa.

Już kilka razy tak jeździłem z Łodzi to Gdańska.

Jeśli chodzi o buty to zdecydowanie trekingowe wystarczą. W kowbojkach to można zęby stracić. :686:
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

van de loro pisze:wszystko się da zobaczyć. Proponuje na kilka dni wynająć samochód.
Biorąc pod uwagę, że w Australii Brunia nie chodziła po śniegu od lat, to wynajmowanie samochodu jest przyczynkiem do samobójstwa i jeszcze ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania. :027: Samochodem zimą jeździ się znacząco trudniej niż chodzi.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: Biorąc pod uwagę, że w Australii Brunia nie chodziła po śniegu od lat, to wynajmowanie samochodu jest przyczynkiem do samobójstwa i jeszcze ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania. :027: Samochodem zimą jeździ się znacząco trudniej niż chodzi.
Oj nie wiadomo jeszcze jaki ten styczeń będzie. W tym roku chyba w całej Polsce w styczniu nie widziano ani jednego płatka śniegu, chyba się nie mylę?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze:
PawelK pisze: Biorąc pod uwagę, że w Australii Brunia nie chodziła po śniegu od lat, to wynajmowanie samochodu jest przyczynkiem do samobójstwa i jeszcze ubezpieczenie nie wypłaci odszkodowania. :027: Samochodem zimą jeździ się znacząco trudniej niż chodzi.
Oj nie wiadomo jeszcze jaki ten styczeń będzie. W tym roku chyba w całej Polsce w styczniu nie widziano ani jednego płatka śniegu, chyba się nie mylę?
Wystarczy, że będzie gołoledź, to często jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: Wystarczy, że będzie gołoledź, to często jeszcze gorzej.
Może uda się nam wyczarować dobrą pogodę na czas pobytu Brunii
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Oj tak! Gololedzi to sie strasznie boje właśnie! A propos. To jest istna komedia. Zapomniałam nawet, ze jest takie słowo gołoledź. Oświadczam, ze nie używałam go tak z 25 lat :-D :-D nawet w radiu bo przecież pogody nie czytamy. No pięknie! A propos butów to dzięki za rady. Te trekkingowe rzeczywiście maja sens. Muszę tylko namierzyć. Nasze zimowe nie nadadza sie. Typowe ugg buty z futra owiec są ciepłe ale nie na śnieg. By sie rozpadły przy pierwszym kontakcie. U nas młode dziewczyny noszą je wyłącznie na gole nogi i koniecznie do krótkiej spódnicy. Taki fason. U Was tez chyba są ugg boots.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 648932.jpg medium= large= group=14535][/gimg]
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Heloł Panowie, pomylilem forum? Co z naszym mottem? Co z przygoda? Jaki pesymizm. Już od dawna w naszych wypozyczalniach sa samochody z oponami zimowymi. To nie indie. Wynajecie samochodu to dotarcie w mirjsca mało popularne, ciekawe, wyjatkowe. Przykladowo, jezeli wybierasz się na Kretę i nie wynajmiesz auta, to nie mow znajomym że sie tam wybierasz :d
Poza tym Australijczycy to najlepsi kierowcy tylko oni potrafią prowadzić road train i zaparkować go tylem. :564:
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda pisze:No pięknie! A propos butów to dzięki za rady. Te trekkingowe rzeczywiście maja sens. Muszę tylko namierzyć. Nasze zimowe nie nadadza sie. Typowe ugg buty z futra owiec są ciepłe ale nie na śnieg. By sie rozpadły przy pierwszym kontakcie. U nas młode dziewczyny noszą je wyłącznie na gole nogi i koniecznie do krótkiej spódnicy. Taki fason. U Was tez chyba są ugg boots.
Obrazek
Są u nas b. Popularne. Polowa populacji je nosi :-D i nie narzekają. Trekkingowe przydadza się w góry i podczas mrozów, mozna je kupić w Polsce to nie problem.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Dzięki, ze mnie wrostowales VdL! :-D no jasne. Już sie zorientowałam, ze histeryzuje. Znalazłam całkiem sensowne buty itp online. Zreszta. Najwyżej zmarzne :-D po prostu, większość z nas zima nie jeździ do P. I ta zima urosła w wyobrazeniach do wielkiego zmrożonego bałwana. Ale nie może być aż tak źle przecież. Nawet przypominam sobie takie scenki: np. Jadę tramwajem linii 8, przy oknie siedzę. Wieczór. Pada śnieg. Latarnie świeca jakoś tak na żółto w pomarańczowym odcieniu. Jak zawsze zreszta, tylko, ze kiedy pada śnieg, kolorystyka jest jakby inna. Patrzę do góry i widzę jak płatki śniegu fruwają w tym świetle. Piękne. I znowu, tak jak z zachodami słońca myśle, źe gdyby to namalowac, wyszedlby okropny jeleń na rykowisku. albo taka. Jadę takim starym autobusem Jelcz chyba sie nazywał. Z Bochni głębiej w Galicje :-) taki stary autobus z oblymi ksztaltami, nie te nowsze kanciaste. Niebieski jakiś. Mróz. Wieczór wiec mało pasażerów. Z przodu nie jest dobrze. Drzwi nie domykaja sie. Wieje lodem. Przenosimy sie do tylu. Dziury w podłodze. Na wylot. Trzeba uważać, żeby but nie utkwił. Ale atmosfera super. No i uwielbiałem po prostu pociągi. MUSZę pojechać z Warszawy do Krakowa pociągiem. Mama mówi, ze Pendolino będzie już kursował. Nam nadzieje, ze nie tylko. Tym razem zamierzam powtórzyć te przejażdżki. Jelcze ( chyba tak?) już pewnie nie jeżdżą? I stare tramwaje, tak jak te linii 8 z drewnianymi wykladzinami w środku, pewnie tez już nie. Nie szkodzi. Atmosfera pewnie ta sama. No i muszę być w Galicji. Spędziłam tam kilka lat. Chodziłam tam do średniej szkoły.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Brunhilda pisze:Jadę takim starym autobusem Jelcz chyba sie nazywał. Z Bochni głębiej w Galicje :-) taki stary autobus z oblymi ksztaltami, nie te nowsze kanciaste. Niebieski jakiś. Mróz. Wieczór wiec mało pasażerów. Z przodu nie jest dobrze. Drzwi nie domykaja sie. Wieje lodem. Przenosimy sie do tylu. Dziury w podłodze. Na wylot. Trzeba uważać, żeby but nie utkwił. Ale atmosfera super. .
Może coś takiego:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 604110.jpg medium=http://s26.postimg.org/qhmoco1k9/jelcz.jpg large=http://s26.postimg.org/iow0kovl3/jelcz.jpg group=14792][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

O!O!O!O! To właśnie to ! :-D Jelcz?
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Ogórków juz niestety nie ma. Teraz popularne są mercedesy, volvo, solarisy. Są cieple, ciche, komfortowe ale ni jakie http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CgQMygFMAU
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Jest ogórek w Krakowie, jeździ w niektóre weekendy z zabytkowymi tramwajami, niestety tylko w lecie. Tu jest na zdjęciach http://www.muzealna.org/info/pl/galeria-zdjec
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

zbychowiec pisze:
TomaszK pisze:Jest ogórek w Krakowie, jeździ w niektóre weekendy z zabytkowymi tramwajami, niestety tylko w lecie. Tu jest na zdjęciach http://www.muzealna.org/info/pl/galeria-zdjec
Jechałem tym ogórkiem z 2-3 lata temu, gdy kursował zamiast jednego regularnego (chyba 173). Niezła frajda. Pamiętam wycieczki szkolne tym autobusem, wszyscy chcieli zająć miejsca z tyłu bo tam najbardziej bujało.
Też pamietam. W muzeum na Brusie są takie dwa. Jeden sewisowy dźwig, drugi liniowy czerwony. Polecam ten watek
http://www.pansamochodzik.org.pl/viewtopic.php?t=365
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak. Czytałam. Super. Wiesz, ze ta 8ka właśnie chyba tak wygladała?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Malezyjskie linie mają chyba pecha w tym roku.

Tym razem rozbił się 777 (zestrzelony?) przy granicy Ukrainy z Rosją. 295 osób na pokładzie. Leciał z Amsterdamu do Kuala.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie do wiary..................
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ciagle nie mogę uwierzyć..... 28 Australijczyków zginęło..... Obawiam sie, ze wsród nich bedą tez polskiego pochodzenia..... Trasa przez Kuala Lumpur i Amsterdam jest/ była bardzo popularna do Warszawy. Bo szybka...I atrakcyjna cenowo.... Sama leciałam przez Amsterdam....
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To drugi co do number of tragicznie zmarłych Australijczyków overseas disaster. 88 zginęło w wybuchach bombowych w Bali w 2002. 26 w tsunami w Tajlandii w 2004. Coś okropnego.....
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No tak. Już jest jedno polskie nazwisko..... Z Queensland.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”