Jacek Piekara - cykl inkwizytorski

Dział poświęcony literaturze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gienek
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Szczecin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Jacek Piekara - cykl inkwizytorski

Post autor: Gienek »

A znacie powyższą serię ?
Genralnie sięgnąłem po tą książkę, bo zaintrygowała mnie ponura okładka, a w połączeniu z tytułem spodziewałem się czegoś mrocznego, realistycznego i nawiązującego do wieków dawno minionych.
Okazało się, żę wszystkie te wrażenia były mylne. Po pierwsze jest to powieść mimo wszystko fantastyczna osadzona w czasie równoległym, w którym główna różnica polega na tym, że tam Jezus zstąpił z krzyża, po czym ukarał swych prześladowców i wszystkich którzy w niego nie wierzyli. Co do mroczności to może i jest to trochę mroczne, ale przede wszystkim niesamowicie śmieszne i bardzo przyjemne do czytania.
Główny bohater, czyli tytułowy inkwizytor, który jest często dwulicowy, przekupny, okrutny i egoistyczny jest tak opisany, że wzbudza sympatię nie mniejszą niż Pan Tomasz. (to potwierdza tylko opinie Nienackiego, że bohater musi mieć jakieś wady;) )

Polecam szczególnie odcinek "wieże do nieba"
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

No, Gieniu, rozpisałeś się jak nie Ty. :027:
To chyba Twój rekordowo długi post? Oczywiście nie licząc relacji z Brześcia Kujawskiego. Tak trzymaj! :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Von Dobeneck
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Von Dobeneck »

Przeczytałem wszystko o Mordimerze. Całkiem nieźle się to czyta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”