Podróże małe i duże

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze: Nie dałabym głowy uciąć sobie, że jego syn nie walczy gdzieś.
On by Ci pewnie chętnie uciął. :-D
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Brunhilda pisze:Powiedział, ze to wszystko przez Asada. Ze to jego wymysł jest z ISIS.
To nie wina Asada, to nasza wina, mówię tutaj generalnie o szeroko rozumianej cywilizacji białego człowieka ze Stanami na czele.
Brunhilda pisze:No i z innej paczki - Pistorius! Sad znalazł, ze niewinny morderstwa! Ale heca.
Nie do końca jest tak! :-) Jest niewinny umyślnego morderstwa ale winny nieumyślnego spowodowania śmierci, grozi mu do 15 lat ale spekuluje się, że dostanie coś koło 10.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Oj No wiem ale nie morderstwo. Moze być, ze nawet nic nie dostanie.
Anyway . Jestem na Gold Coast, w stolicy wakacyjnej Australii. Jest cudownie tylko, ze po Gold Coast nie pochodzilam za dużo! :-D wychodzę świtem i wracam późno. Ciemno juz a na ulicach tłumy po prostu . Tj przy plaży. Rożne deptaki i promenady, wszędzie restauracje, bary i w ogole. Ludzie tańczą na ulicach salse. Bardzo miło. Zdjęcia mogę robić tylko z hotelu niestety.nie mam możliwości w ciagu dnia :-( Mam balkon co jest miłe. Na dodatek otwiera sie :-D . W wysokich hotelach okna są z reguły zamknięte i zalakowane. Otworzyć sie nie da. A tu? Proszę bardzo. Do tego balkonik jeszcze. Bonus. A moze to sprawa kasyna? Bo w Darwin tez okna w hotelu przy kasynie sie otwierają. Moze, Ze jak ktoś przepusci wieksza sumę.... Lubię hotele przy kasynach bo zycie tętni. Za każdym razem obiecuje sobie, ze zagram w ruletkę. Albo w cos. I nie udało mi sie jeszcze :-D widok na Surfers Paradise, najbardziej chyba znana plaże, tj tu widok na hotele jest :-D
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 403853.jpg medium= large= group=16329][/gimg]
Zajęcia mam w Soul , drugim co do wysokości budynku w SP. Ten koło najwyższego, czyli Q1 tego z masztem na choragiewke czy cos. Będę tu za miesiąc , zatrzymam sie w samym sercu gdzies to wiecej zdjęć porobie wtedy.
A tu widok z okna świtem. Na ocean :-D :-D normalnie jak na Hawajach. Taki widok z okna na budynki, nazywa sie widokiem na ocean :-D moze kiedys był ale teraz pełno hoteli na drodze tego widoku :-D No nic. [gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 404644.jpg medium= large= group=16329][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nooo! Powróciłam w domowe pielesze. Fajnie tak na chwile wyjechać! Chociaż byłam zajęta od rana do nocy i właściwie nie zdążyłam nic prawie zobaczyć. Zero zdjeć. Pewnie wybiorę sie jeszcze na druga zcesc kursu, zostanę wtedy dłużej trochę to porobić zdjęcia Surfers Plazy. Za to ma zdjęcia z samolotu :-) miałam niestety miejsce przy oknie, strategia vv i prosze bardzo! Mogłam nawet nawet wyglądać przez okno. Pomyślałam sobie tylko, jak dobrze, ze jesteśmy jednym krajem bo nas nikt nie zestrzeli z powodu przekroczenia granicy powietrznej innego kraju. Terroryści tez nie bardzo mogą bo jak by przewieźli takiego BUKa na przykład? Nawet po kawałku przez dwa lata trudno bo prześwietlaja wszystko. U nas nieprzyjemności. Stan zagrożenia terroryzmem podniesiony do wysokiego. W poniedziałek w Sydney ewakuowali wyższe piętra dużego szpital, trzy pozostałe w stanie gotowości do ewakuacji. Dokładnie nie wiadomo o co chodzi, podobno zagrożenie jakieś . Nie powiedzieli dokładnie jakie. Bomba jakaś? Comissioner policji NSW powiedział, ze jest zwiększona opieka nad " miękkimi target" tj shopping centra , pociągi, stacje itp. No ale zeby na szpital napadać?!?!. Ojej no!
Wracam tymczasem na Gold Coast. Tj widok z odlatujących go samolotu. Super widać takie malutkie pionowe kreski, wieżowce- hotele na płazy. A ocean z góry jak dywan wyglada....
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 541604.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
Potem lecimy trochę nad linia brzegu...
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 542230.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
Po drodze nieprawdopodobne chmury podświetlona zachodzącym słońcem. Jak krem jakiś puszysty. Wydaje sie, ze moznaby sobie tak wskoczyć w te chmury...
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 542650.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
A tu bardziej cienkie chmury...
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 543061.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
I już po godzinie dolatujemy do Sydney... Widać most i ogóle! Cudownie z lotu ptaka tak...a Opera House taka malutka...
:-D
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 543431.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
I wieża Centerpoint taka malutka
:-D [gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 543820.jpg medium= large= group=16779][/gimg]
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Pięknie, Bruniu, pięknie! :564:
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Jak widać siedziałam za skrzydłem co mnie zwykle stresuje bo myśle, ze moze sie odlamac i odlecieć. Poza tym na końcu trzęsie i podskakuje bardziej. No tak ale trzeba wcześniej rezerwować sobie a jak Brunhilda czeka do ostatniej minuty bo wszędzie stoi/ siedzi/ gada ze wszystkimi o głupotach to sie potem stresuje.... Tyle, ze teraz takie udogodnienia, ze naprawdę Zadziwiam Sie. Niedługo, z drugiej strony, bez telefonu nic nie bedzie można zrobić! bo teraz np boarding pass na samolot po prostu na telefon komórkowy przysyłają. I nic już nie trzeba, nigdzie chodzić tylko mieć telefon trzeba. Super.
Widziałam przed wylotem, w ramach terapii film dokumentalny o tym jak odpadl bok samolotu i sie złamał. Ale doleciał. Tzn wyrwało tych ludzi co siedzieli przy tym boku, który odpadł. To w US było. Ładnych pare lat temu. Te drzwi do cargo były złe zamknięte czy coś i odlamaly sie i pociągnęły resztę. No i tak potem lecę sobie i patrzę co z procentami serwują... :-D
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Ja mam w pracy kolegę, który ciągle gdzieś lata samolotem, a w przerwach też kolekcjonuje historie o różnych katastrofach lotniczych.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Hahaha, dobre, uśmiałem się! :-D :-D :-D
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ty sie Johnny nie śmiej! Moja asystentka, o której Zbychowiec napisał w relacji ze zlotu w Sydney, przemiła Rosjanka, tak we mnie wierzy, ze przed wylotem do Kambodży powiedziała: ja spokojna, ja wiem, ze gdyby coś sie działo, gdyby były problemy z terrorystami, porwanie, walka to Wy ( tzn ja) by i tak szto to pridumali!.... No zatkało mnie. Bo czy w tej sytuacji moge sie w razie co nie spisać? No to przed lotami szkoleniowe filmy oglądam. :-D
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Pozdrowienia z Kataru. Jeszcze 10 godzin podróży. Pozniej autobus i szukanie hotelu i dopiero bedzie mozna zalegnac w lozeczku.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

Tych katastrof to tak mało jest na wszystkie loty jakie się odbywają, że żeby jakąś trafić to tak jak w toto-lotka, wcale nie jest tak łatwo g;)
Czy leciałaś A-320? Sprawdź na bilecie ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak Misiu! Na to wyglada! Zobacz co oni maja. http://www.jetstar.com/au/en/about-us/our-fleet

Lokalne A320 , to Twój ulubiony, prawda? Rzeczywiście przystojny :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ale skąd wiedziałas? Po tym kawałku skrzydelka? Jestes nieprawdopodobna. Ja tylko, ze samolot, i ze srebrny! :-D
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda pisze:Ale skąd wiedziałas? Po tym kawałku skrzydelka? Jestes nieprawdopodobna. Ja tylko, ze samolot, i ze srebrny! :-D
Jakbyś znalazła na bilecie nr rejestracyjny to byłby już pikuś, żeby go zidentyfikować, a tak można tylko przypuszczać, że to był np. ten:

Obrazek

Na końcach skrzydeł mają winglety (to coś widać na Twoich zdjęciach), a takie mają tylko te arbuzy, czyli A320 ;)

A mój ulubiony to jednak ten największy: A380, ale już zaczynają latać nowe: A350, nawet do Polski miał jeden przylecieć na lot próbny, ale coś się pozmieniało. Poczekamy na niego g;)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kurczę! Misiu! Jesteś niemożliwa! Pełna podziwu jestem dla Twojej wiedzy! No ale który to jest bilet? To z cena czy to z rozkładem jazdy? Oba Reszta maja tylko te numery ale to chyba numer lotu? [gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 653137.jpg medium= large= group=17103][/gimg]
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

A ja wczoraj lecialem siódemkami. Ale cba w Wietnamie tez nie hula wiec przez proxiaka musze pisac. Zdjecia po powrocie.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda pisze:Kurczę! Misiu! Jesteś niemożliwa! Pełna podziwu jestem dla Twojej wiedzy! No ale który to jest bilet? To z cena czy to z rozkładem jazdy? Oba Reszta maja tylko te numery ale to chyba numer lotu? Obrazek
E, ja to się znam tylko tak po łebkach, ale na mnie wrażenie robią tacy, co patrzą na przelotówki i rozpoznają samolot, a są tacy :lol:
Teraz jak podałaś dane z biletu to to są numery lotów, a rejestracji to faktycznie nie ma nigdy, ale dla fachowców to już są wystarczające dane, żeby dokładnie ten samolot, którym leciałaś zidentyfikować :-)
Teraz widzę, że ten Twój Jetstar to mógłby być też A318, czyli troszeczkę mniejszy od A320, a wcześniejszy lot miałaś na B737 Quantas ;)
PawelK pisze:A ja wczoraj lecialem siódemkami. Ale cba w Wietnamie tez nie hula wiec przez proxiaka musze pisac. Zdjecia po powrocie.
Czyli leciałeś "kosami" ;) B777 - trzy kosy ;)
Bardzo chętnie obejrzę zdjęcia.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kurcze misiu, nie mam zdjec bo wsiadalem przez rekaw w srodku nocy a jak wysiadalem to juz mi bylo wszystko jedno.
Ale jak bede wracal to postaram sie cos cyknac. Tylko nie wiem czym wracam bo mamy inne polaczenie. Jesli potrafisz sprawdzic to lecimy QR z Ho Chi Minh do Dohy. To jest samolot z Phnom Phen.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK pisze:Kurcze misiu, nie mam zdjec bo wsiadalem przez rekaw w srodku nocy a jak wysiadalem to juz mi bylo wszystko jedno.
Ale jak bede wracal to postaram sie cos cyknac. Tylko nie wiem czym wracam bo mamy inne polaczenie. Jesli potrafisz sprawdzic to lecimy QR z Ho Chi Minh do Dohy. To jest samolot z Phnom Phen.
Aż taka dobra to nie jestem, ale myślę, że "specjaliści" spotterzy by rozpracowali ;)
A co to za linie QR? g:galy

edit: Już wiem: Qatar Airways ;)
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

misia pisze:
PawelK pisze:Kurcze misiu, nie mam zdjec bo wsiadalem przez rekaw w srodku nocy a jak wysiadalem to juz mi bylo wszystko jedno.
Aż taka dobra to nie jestem, ale myślę, że "specjaliści" spotterzy by rozpracowali ;)
A co to za linie QR? g:galy

edit: Już wiem: Qatar Airways ;)
to jest proste wchodzisz na strone linii lotniczych, szukasz numeru lotu i na dowolnym flightradarze znajdujesz opis i trasy i samolotu.

W piatek lecimy Vietnam Airlines tylko malym samolotem bo to lokalny przelot, to tez zobacze co sie da sfocic.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Byliście już na Ha Long Bay? Jest na mojej liście marzeń do odwiedzenia.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Byliście już na Ha Long Bay? Jest na mojej liście marzeń do odwiedzenia.
Bylismy. Jesli bylas na Phi Phi w Tajlandii to nie ma po co jechac na Ha Long.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No jak to? Podobno Ha Long jest jedyne! I najpiękniejsze!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

W sprawie języka hiszpańskiego chciałam dodać, że tlumacżenie słowa kobieta - mujer ( czytać muher jakby od muchy) jest jednym z najbrzydszych jakie słyszałam tj tlumacżenie słowa jest. . Według mnie łeb w łeb z rosyjska żenszczina. Женщина kojarzy mi sie z twarda robotnica, 300%normy. Coś tak. A mujer... No jakos z mucha... No ńie wiem.. Nawet Santana nie pomaga z corazon espinado. Chociaż mujer w tej piosence słychać.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

No i udało mi się odzyskać wjazd na fejsa i wjazd na forum. Bezpieczne połączenie przez Warszawę. Internet to potęga tylko czasami nie rozumiem intencji gości, którzy tym zarządzają.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No i jak tam? Pięknie jest pewnie? Jedliscie już sałatkę z kwiatu lotosu i zielonego papaya?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jest różnie i pięknie i syfiasto. Wczoraj cały dzień chodziliśmy po zakazanym mieście w Hue, dzisiaj hulamy nad morze.
Sałatki nie jedliśmy, ale przy takiej temperaturze jeść się nie chce.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Podobno niemożliwe brudno na ulicach. A jedzenie tylko w hotelu
, prawda?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nie prawda. Jak na kraj Azji Pd Wsch to jest czysto. Praktycznie cały czas sprzataja. Jedzenie jest wszędzie i bialasy jedzą wszędzie. My jedliśmy juz i w restauracjach i na ulicy i żyjemy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kiedy wracacie? Nie moge doczekać sie relacji z Wietnamu.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”