Blach masz dużo Czesio? Bo apetyt wielki
Przygoda z kuchnią
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Dzisiaj był dzień amerykański.
Hamburgery, cheeseburgery
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 408693.jpg medium= large= group=glr19266][/gimg]
Wołowina mielona z imbirem, pieprzem, chilli. Ser wybrałem ostrzejszy, tylżycki. Sosy własne.
Pychotka.
Hamburgery, cheeseburgery
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 408693.jpg medium= large= group=glr19266][/gimg]
Wołowina mielona z imbirem, pieprzem, chilli. Ser wybrałem ostrzejszy, tylżycki. Sosy własne.
Pychotka.
- VdL
- Zlotowicz

Malinówka
Dzisiejszy udój
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 517684.jpg medium= large= group=glr19306][/gimg]
Przyszłym roku robię malinówkę z żółtych malin.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 517684.jpg medium= large= group=glr19306][/gimg]
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
- Miejscowość: Wyk :)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Malinówka
Moja tegoroczna malinówka stoi zapomniana w słoju. Jakoś nie mogłam się zabrać za jej zlewanie w butelkivan de loro pisze:Dzisiejszy udój
Tłumaczę sobie, że tak lepiej dojrzewa
Z żółtych malin nigdy nie próbowałam robić. Mam tylko 3 wątłe krzaczki takich malin.
Ciekawa jestem koloru takiej nalewki- zachowuje żółty kolor?
- VdL
- Zlotowicz

Re: Malinówka
Jeszcze nie robiłem z samej żółtej. W tamtym toku zrobiłem z czerwonej i mieszaną. Miałem ich za mało.Babie_Lato pisze:Moja tegoroczna malinówka stoi zapomniana w słoju. Jakoś nie mogłam się zabrać za jej zlewanie w butelkivan de loro pisze:Dzisiejszy udój
Tłumaczę sobie, że tak lepiej dojrzewa
Z żółtych malin nigdy nie próbowałam robić. Mam tylko 3 wątłe krzaczki takich malin.
Ciekawa jestem koloru takiej nalewki- zachowuje żółty kolor?
Ciekaw jestem czy smak i aromat będzie również intensywny. Kolor to już nie ma takie znaczenia. Zapewne będzie żółta.
Powinnaś już zlać, 2 tygodnie moczenia starczy.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
W weekend rosołek ze swoim makaronem no i szarlotka królewska.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 613939.jpg medium= large= group=glr19315][/gimg]
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 627086.jpg medium= large= group=glr19315][/gimg]
Dwa placuchy były została tylko końcówka.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 613939.jpg medium= large= group=glr19315][/gimg]
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 627086.jpg medium= large= group=glr19315][/gimg]
Dwa placuchy były została tylko końcówka.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Widzę, że mamy takie same zajęcia na weekend
Ja dzisiaj zlewałem krupnik. Wyszło prawie dwa litry, z kilograma miodu gryczanego. Według wyliczeń ma mieć stężenie bliskie 45%. Zwykle częstujemy nim na rozgrzewkę gości wracających z nart, myślę że nie zmarzniemy w czasie styczniowego zlotu.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 915612.jpg medium= large= group=glr19316][/gimg]
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 915612.jpg medium= large= group=glr19316][/gimg]
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Jadł ktoś Surströmming ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming Mam dużą ochotę, żeby tego spróbować, ale nie wiem czy poza Szwecją można to kupić.
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
Yhhhhh!TomaszK pisze:Jadł ktoś Surströmming ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming Mam dużą ochotę, żeby tego spróbować, ale nie wiem czy poza Szwecją można to kupić.
Jako że często bywam w Szwecji w matce-firmie- trafiałam nie raz na to obrzydlistwo.
Każde przyjęcie, spotkanie czy kolacja, ba! nawet śniadanie to śledzie na 150 sposobów.
Zwykle pysznych. Ale trafiłam na takie posiłki, gdzie, jako przysmak (!!) podawano te zgniłe rybki (inaczej tego się nie da opisać). Zapach (?!) czuć chyba z odległości kilometra!
Nigdy się nie skusiłam
Chociaż podobne śledzie jadłam w Holandii (tam też wielbią te ryby). Bankowo były podgnile czy jakoś dziwnie sfermentowane. Ale nie śmierdziały tak oszałamiająco i były całkiem dobre.
I też je się podaje z cebulką drobno krojoną- wzdłuż śledzia posypaną.
W Polsce ich nie spotkałam. Może w jakimś specjalistycznym sklepie dla wybitnych smakoszy?
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
Coś podobnego udało mi się kupić kiedyś w Lidlu. Nie był aż tak sfermentowany, jak te, które z Holandii pamiętam, ale dość miękki i śliski. Jakby zgniły właśnie.TomaszK pisze:Nie pamiętasz nazwy ? Jeżeli mniej śmierdzą, to może można je kupić w Polsce ?Babie_Lato pisze:Chociaż podobne śledzie jadłam w Holandii (tam też wielbią te ryby). Bankowo były podgnile czy jakoś dziwnie sfermentowane. Ale nie śmierdziały tak oszałamiająco i były całkiem dobre.
To oryginalny Matjas - 'dziewczy śledź' (nie mylić z tym znanym ze sklepów).
Trafiłam na ciekawą stronę- po opisie typuję, że może być to właśnie to, co jadłam.
Matjas
Warty spróbowania!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Ale z tego opisu wynika, że chodzi o zwykłego śledzia, tyle że młodego. Nic nie ma o kiszeniu ani fermentowaniu.Babie_Lato pisze:Coś podobnego udało mi się kupić kiedyś w Lidlu. Nie był aż tak sfermentowany, jak te, które z Holandii pamiętam, ale dość miękki i śliski. Jakby zgniły właśnie.
Trafiłam na ciekawą stronę- po opisie typuję, że może być to właśnie to, co jadłam.
Matjas
Warty spróbowania!
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
Jest, jest. Tak pod koniec o kilku żelaznych warunkach : "4- musi dojrzewać konkretną ilość czasu w soli peklowej".TomaszK pisze: Ale z tego opisu wynika, że chodzi o zwykłego śledzia, tyle że młodego. Nic nie ma o kiszeniu ani fermentowaniu.
One nie są tak słone, jak te znane nam ze sklepów. Nie trzeba ich moczyć. Być może taka mała ilość soli sprawia, że właśnie tak 'kisną', czy też 'dojrzewają', jak to określono.
Podobnie robi się kiszone grzyby i ogórki- mało soli (stosunkowo!), dużo czasu i efekt gwarantowany
- VdL
- Zlotowicz

Napewno, Babie Lato, od razu miałem skojarzenie z Janem SztaudyngieremBabie_Lato pisze:Coś podobnego udało mi się kupić kiedyś w Lidlu. Nie był aż tak sfermentowany, jak te, które z Holandii pamiętam, ale dość miękki i śliski. Jakby zgniły właśnie.TomaszK pisze:Nie pamiętasz nazwy ? Jeżeli mniej śmierdzą, to może można je kupić w Polsce ?Babie_Lato pisze:Chociaż podobne śledzie jadłam w Holandii (tam też wielbią te ryby). Bankowo były podgnile czy jakoś dziwnie sfermentowane. Ale nie śmierdziały tak oszałamiająco i były całkiem dobre.
Matjas
Warty spróbowania!
- Czesio1
- Administrator

Rodzice kiedyś hodowali to zwierzątko ale przede wszystkim ze względu na futerko.TomaszK pisze: A jadłeś może nutrię ? To też polskie zwierzątko. Ja jadłem.
O mam, nawet jedno futerko w domu:
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 030497.jpg medium= large= group=glr19362][/gimg]
Ale co robili z tym co pod futerkiem to przyznam szczerze, że nie wiem. Podpytam przy okazji z ciekawości.
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
Mój Tato też hodował nutrie na działce.Czesio1 pisze: Rodzice kiedyś hodowali to zwierzątko ale przede wszystkim ze względu na futerko.
Ale co robili z tym co pod futerkiem to przyznam szczerze, że nie wiem. Podpytam przy okazji z ciekawości.
Gdzieś w domu są chyba takie 'gustowne' kołnierzyki i czapki
Ale mi stracha napędziliście z tym, co pod futerkiem- to się jadło?????
Nie odważę się przecież pytać Mamy, czy mi coś takiego podawali...
Nie, no nie! Zniszczyliście moje wyobrażenia o moim szczęśliwym dzieciństwie!!!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Nie, Nie, na pewno Ci nie dawali nutrii do jedzenia. Zrobili Ci z niej kołnierzyk i czapkęBabie_Lato pisze:Mój Tato też hodował nutrie na działce.
- Czesio1
- Administrator

To nie wiesz jeszcze Babie Lato, że człowiek to wszystko zeżre?Babie_Lato pisze: Mój Tato też hodował nutrie na działce.
Ja tam spytam, nie będę się bał.
Oj tak, tak, pamiętam te czapki.
- VdL
- Zlotowicz

To będzie tajemnica RoduBabie_Lato pisze:Mój Tato też hodował nutrie na działce.Czesio1 pisze: Rodzice kiedyś hodowali to zwierzątko ale przede wszystkim ze względu na futerko.
Nawet jeśli jadłaś, to możesz się nie dowiedzieć. Znam osoby co nie wiedziały że jadły koninę.
- Babie_Lato
- Forowy Lektor
Czesio1, pewnie, że człowiek wszystko zeżre 
Byle nie był tego świadomy
Takiego puszystego króliczka ze śmiesznym noskiem to bym sobie nie darowała. Czy takiej sarenki z tymi smutnymi oczyma, z długimi rzęskami.
Hmm.. Dziwne- jak ładne, to nie zjem? Idąc tym tropem- nutrie powinny stanowić moją główną przekąskę?
światopogląd mi przez Was siada!

Byle nie był tego świadomy
Hmm.. Dziwne- jak ładne, to nie zjem? Idąc tym tropem- nutrie powinny stanowić moją główną przekąskę?
światopogląd mi przez Was siada!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Jedliśmy to upieczone nad ogniskiem. Zapamiętałem, że miało wygląd i smak królika.van de loro pisze:Przy okazji pyt. do TomaszKa. Jak smakowało i w jaki sposób było przyrządzone. Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.
Jadłem też kiedyś kiełbasę z nutrii, zrobioną jak typowa wiejska kiełbasa, tyle że była chudsza. Bardzo smaczna. W moich stronach, hodowla nutrii była dość powszechna.