Wczoraj obejrzałem sobie Vabank, nota bene znakomity film, i uświadomiłem sobie w pewnym momencie, że ma on przynajmniej trzy inklinacje ku twórczości Nienackiego:
- imię głównego bohatera Henryk zupełnie jak w Laseczce i Tajemnicy,
- Henryk posługuje się laseczką z ukrytym wewnątrz sztyletem również jak w Laseczce,
- Jan Machulski (odtwórca Kwinty) był odtwórcą głównego bohatera pierwszej ekranizacji Samochodzika - Wyspy Złoczyńców.
Ciekawe jaką historię miała laseczka Kwinty bo historię laseczki, która należała do Mozka vel Josif vel Oczko już znamy?
Nietajenko nie mów ze widziałeś Va bank dopiero pierwszy raz ? Te filmy sa świetne. Filmy Barei, Machulskiego itp jak Pan samochodzik są u mnie na dysku i oglądane są regularnie
Captain Nemo pisze:Nietajenko nie mów ze widziałeś Va bank dopiero pierwszy raz ? Te filmy sa świetne. Filmy Barei, Machulskiego itp jak Pan samochodzik są u mnie na dysku i oglądane są regularnie
Vabank oglądałem chyba już ze 30 razy ale pierwszy raz w tym kontekście.
Von Dobeneck pisze:Ja niestety nie posiadam Panów Samochodzików na dysku.
Ale regularnie oglądam Siekierezadę.
Bardziej chodzilo o to że tak jak czytane sa tomy Pana Samochodzika tak oglądane sa czesto te filmy Na dysku nie posiadam ekranizacji samochodzikowych gdyż uważam że nie umywają się do ksiązek
Captain Nemo pisze:Nietajenko nie mów ze widziałeś Va bank dopiero pierwszy raz ? Te filmy sa świetne. Filmy Barei, Machulskiego itp jak Pan samochodzik są u mnie na dysku i oglądane są regularnie
Vabank oglądałem chyba już ze 30 razy ale pierwszy raz w tym kontekście.
Ja oglądałem sam nie wiem już ile razy. Tym czym Samochodzik jest dla mnie w literaturze tym Vabank jest dla mnie w filmie. Teraz oglądając po raz kolejny ten film rozkoszuję się detalami a ponadto staram się ustalić gdzie były kręcone kolejne sceny. Gros filmu zostało zrealizowane w Łodzi Pewnego dnia zamierzam zrobić wypad i zrobić kilka zdjęć w miejscach gdzie film był kręcony!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
johny pisze:Gros filmu zostało zrealizowane w Łodzi Pewnego dnia zamierzam zrobić wypad i zrobić kilka zdjęć w miejscach gdzie film był kręcony!
A ja to samo zrobię do Stawki większej niż życie, której z kolei gros scen kręconych było w Olsztynie.
Tak słyszałem o tym! To cóż do dzieła!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Nietajenko pisze:A ja to samo zrobię do Stawki większej niż życie, której z kolei gros scen kręconych było w Olsztynie
Nie przesadzał bym z tym grosem. Z tego http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawka_wi% ... %C5%BCycie
wynika, że równie albo bardziej popularne były Wrocław, Łódź i Trójmiasto a i Warszawa chyba nie była rzadziej niż Olsztyn.
Mój tata mi opowiada jak oglądał kręcenie Stawki i faktycznie tego niewiele było. Nietajenko, nawet wiem mniej więcej gdzie to było i w jakimś odcinku zidentyfikowałem te stare bruki
Waldemar_B pisze:Mój tata mi opowiada jak oglądał kręcenie Stawki i faktycznie tego niewiele było. Nietajenko, nawet wiem mniej więcej gdzie to było i w jakimś odcinku zidentyfikowałem te stare bruki
- Okopowa
- olsztyńskie arkady
- stary ratusz
- most na Wadągu
- plaża i molo w Kortowie
To tyle co z pamięci. Muszę się dokładniej przyjrzeć to sobie jeszcze coś przypomnę.
Waldemar_B pisze:Mój tata mi opowiada jak oglądał kręcenie Stawki i faktycznie tego niewiele było. Nietajenko, nawet wiem mniej więcej gdzie to było i w jakimś odcinku zidentyfikowałem te stare bruki
- Okopowa
- olsztyńskie arkady
- stary ratusz
- most na Wadągu
To tyle co z pamięci. Muszę się dokładniej przyjrzeć to sobie jeszcze coś przypomnę.
Most na fosie do zamku olsztyńskiego. to był, ponadto jakiś kawałek kamienicy na starówce.
- Okopowa
- olsztyńskie arkady
- stary ratusz
- most na Wadągu
Most na fosie do zamku olsztyńskiego. to był, ponadto jakiś kawałek kamienicy na starówce.
A faktycznie była jeszcze Zamkowa z mostem na Łynie.
Przecież w linku, który podałem są wypisane lokalizacje:
1. Wiem kim jesteś - (areszt przy al. Piłsudskiego, Stare Miasto, ul. Prosta, ul. Bolesława Chrobrego, ul. Mieszka I, scenę ucieczki Kolickiego/Klossa z niemieckiego więzienia nakręcono w pobliżu aresztu śledczego w centrum Olsztyna.
7. Podwójny nelson - budynek Dyrekcji PKP przy ul. Emilii Plater, park nad Łyną, droga do Szczytna, wiadukt w Dywitach. Spotkanie Klossa z Pluschem nakręcono nad jeziorem Kortowskim w Olsztynie.
8. Wielka wsypa - gazownia przy ul. Knosały, lotnisko Olsztyn-Dajtki, lasy pod Kortowem. Skok z jadącego pociągu Kloss wykonał na rzadko wykorzystywanej linii kolejowej z Olsztyna do Łańska.
15. Oblężenie - Stare Miasto, zamek, ul. Okopowa. Kloss wchodzi przez kamienny most do budynku dowództwa obrony miasta Tolberg – jest to most nad dawną fosą zamkową, a budynek to sam zamek w Olsztynie.
17. Spotkanie - sceny zajmowania miasteczka przez Niemców kręcono na olsztyńskim starym mieście. Wykorzystano też Stary Ratusz w Olsztynie, dziedziniec biblioteki miejskiej, ul. Kołłątaja, most św. Jana nad Łyną i przystań nad jeziorem Kortowskim.
Odświeżę temat, chyba się przejdę miejscami miejscami gdzie kręcono Vabank, większość była kręcona w Łodzi. Pamiętam z tamtego okresu, że co chwilę była zamykana jakaś ulica, bo kręcono ten film: Ogrodowa, Piramowicza, Piotrkowska, Las Łagiewnicki, Okopowa, Sikawa i wiele innych miejsc. Trzeba zrobić fotorelację.
Przy okazji można zaliczyć miejsca "stawki", też ich w Łodzi trochę było.
van de loro pisze:Odświeżę temat, chyba się przejdę miejscami miejscami gdzie kręcono Vabank, większość była kręcona w Łodzi. Pamiętam z tamtego okresu, że co chwilę była zamykana jakaś ulica, bo kręcono ten film: Ogrodowa, Piramowicza, Piotrkowska, Las Łagiewnicki, Okopowa, Sikawa i wiele innych miejsc. Trzeba zrobić fotorelację.
Przy okazji można zaliczyć miejsca "stawki", też ich w Łodzi trochę było.
Z tą foto-relacją VdL to świetny pomysł. A gdyby tak przyporządkować do tych miejsc filmowe ujęcia to już by była pełnia szczęścia.