Nasze ulubione filmy w 2015 roku

Dział poświęcony filmowi i kinematografii
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy

Nasze ulubione filmy w 2015 roku

Post autor: Barabasz »

Zauważyłem, że tematy filmowe na forum są dosyć uczęszczane. Może byśmy napisali po 3 swoje ulubione filmy z 2015 roku. Fajnie poznać gusta filmowe innych a ponadto nasze propozycje przydadzą się nam samym. Bo na pewno dużo ciekawych pozycji nie obejrzeliśmy a warto. Moje 3 typy z poprzedniego roku to:

1) Whiplash
2) Ex Machina
3) Turysta (Force Majeure)
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Ja w sumie z zeszłoroczną datą produkcji obejrzałam tylko 3 filmy. Wszystkie inne, które widziałam w ostatnim roku są starsze bądź dużo starsze. Tak więc wymienię jedynie te 3 filmy:

1. Pionierzy marzyciele
2. Karski i władcy ludzkości
3. Demon
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz

Ja też oglądałam dużo, tyle że właśnie w głównej mierze starocie.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfiturek
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Degustator porzeczek
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy

Post autor: Konfiturek »

W ubiegłym roku raczej nie byłem na bieżąco z filmoteką. Niemniej w głowie utkwiły mi niektóre tytuły (kolejność przypadkowa):

1. "Child" (System) - uwielbiam kino osadzone w realiach komunizmu, a tu pokazano codzienność ZSRR w najmroczniejszych stalinowskich czasach. Do tego wątek kryminalny (poszukiwania seryjnego mordercy dzieci).

2. "Elser Er haette die Welt veraendert" (13 minut) - rekonstrukcja jednego z pierwszych zamachów na A. Hitlera przeprowadzonego przez Georga Elsera w 1939 roku.

3. "Bitwa o Sewastopol" - Chyba ostatnia kooprodukcja ukraińsko-rosyjska ;) Muszę przyznać, że sceny batalistyczne zrobione świetnie. Amerykański "Pearl Harbour" zostaje daleko w tyle. Historia najbardziej znanej radzieckiej snajperki z okresu II wojny światowej, Ludmiły Pawliczenko. Niemcy nadali jej miano "czarna wiedźma". Pokazano przebieg jej służby na froncie, a także jej wizytę w USA, podczas której miała namawiać Amerykanów do przystąpienia do wojny.
Jej słynne zdanie wypowiedziane podczas jednego ze spotkań z amerykańskimi dziennikarzami: "Panowie! Mam 25 lat i zabiłam już na froncie 309 faszystów. Czy nie wydaje się wam, że zbyt długo chowacie się za moimi plecami?" zapada w pamięci.

Wyszło tak mało ambitnie, a bardziej batalistyczno-wojenno-rekreacyjnie. Ale to te filmy mi utkwiły w pamięci :)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 22:23 przez Konfiturek, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dorośli bardzo rzadko przeżywają takie przygody jak Pan Samochodzik. Nie mają na to czasu.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz

Konfiturek pisze:uwielbiam kino osadzone w realiach komunizmu
To mogę polecić Ci właśnie film pionierzy marzyciele.

Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 412 razy
Otrzymał podziękowań: 317 razy

Post autor: johny »

Za dużo filmów w tym roku w kinie nie obejrzałem. Chyba tylko 3. Spectre - podobał mi się, Stare Wars również i W głowie się nie mieści świetna bajka dla dzieci a może dorosłych bardziej.

Zaintrygował mnie ten Sewastopol, można to gdzieś na DVD kupić?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Konfiturek
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Degustator porzeczek
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 74 razy

Post autor: Konfiturek »

Pomimo, że premiera filmu na świecie była już w kwietniu ub. roku, polscy dystrybutorzy jakoś się nie kwapią z wydaniem go w Polsce. Także, johny, masz dwie opcje: kupić DVD lub Bluray na Amazonie (czasami na Allegro też sprzedają zagraniczne płyty), albo szukać kopii w necie. Ja mam na bluray, a polskie napisy znalazłem w necie.
Obejrzałem trailera "Pionierów". W sumie to należę do tego samego pokolenia (tyle że mam 10 lat więcej, ale też w dzieciństwie mi wpajano miłość do Związku Radzieckiego :) . Trzeba będzie obejrzeć - tak z czystej ciekawości...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dorośli bardzo rzadko przeżywają takie przygody jak Pan Samochodzik. Nie mają na to czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Film i kinematografia”