IX Forowy Niewidzialny Zlot Niedźwiedzi Róg 2016
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Mysikrólik pisze:Tak, jak patrzyłem na pokład w drodze powrotnej to wyglądaliśmy jak uchodźcy podjęci z wody gdzieś na M.Egejskim
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- johny
- Moderator

na razie,że tak powiem, jest w fazie projektu!Czesio1 pisze:A jak tam idzie pisanie relacji? Bo opinia publiczna ciśnie.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
A ja mam pytanie do Ciebie Milady tak a propos dyskusji w czasie zlotu. Jakbyś uzupełniła poniższe zdanie wyrazem w nawiasie w liczbie mnogiej w odpowiednim przypadku:Milady pisze:Podczas konkursu.a później się przenosiliśmy do środka, a jeszcze później na plażę. Myślę, że jak go nikt stamtąd nie uratował to przepadł zaginął był..
"Czytałam o tym kiedyś na ............... (forum) internetowych".
Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 10:18 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

Spoko, spoko! Damy radę!Czesio1 pisze:To żeby Was zdopingować powiem, że pierwsze części relacji już do mnie wpłynęły.johny pisze:na razie,że tak powiem, jest w fazie projektu!Czesio1 pisze:A jak tam idzie pisanie relacji? Bo opinia publiczna ciśnie.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Zadzwoń do gospodyni, może gdzieś znajdzie. Ja musiałem dzwonić, bo Robas zostawił piłkę. Odbiorę sobie w lipcu jak będę w Iznocie na wakacjach.Milady pisze:A ja mam pytanie do wszystkich zlotowiczów. Czy ktoś rozpakowując rzeczy nie znalazł przypadkiem bordowego długopisu parkera? Długopis sam w sobie niewiele wart, ale ma dla mnie wartość sentymentalną...
- Czesio1
- Administrator

Milady chyba się zastanawia nad odpowiedzią:
Forowicz czy forumowicz
To może w ramach podpowiedzi i odpowiedzi w naszej dyskusji polecam dwuminutową trójkową audycję:Czesio1 pisze: A ja mam pytanie do Ciebie Milady tak a propos dyskusji w czasie zlotu. Jakbyś uzupełniła poniższe zdanie wyrazem w nawiasie w liczbie mnogiej w odpowiednim przypadku:
Forowicz czy forumowicz
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 14:48 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
VdL pisze:zbychowiec pisze:Pamiętaj, że w Australii wszystko jest do góry nogami.TomaszK pisze:Ja też chcę w mojej komórce takiego korektora !Brunhilda pisze:Wi sac ze atmosphere Bula super!![]()
To prawie jak poezja, taka wiadomość trzeba dogłębnie zanalizować.
A korektor, owszem. Wydaje mu sie, ze moze robic z moim tekstem co chce. Musze z nim poważnie porozmawiac. Zeby sie tylko nie obraził! Niemieccy naukowcy pracują teraz nad komputerem, ktory bedzie mogl czuć... iPad moze byc juz kompatybilny.....
- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Nie odpala mi się audycja.Czesio1 pisze:A ja mam pytanie do Ciebie Milady tak a propos dyskusji w czasie zlotu. Jakbyś uzupełniła poniższe zdanie wyrazem w nawiasie w liczbie mnogiej w odpowiednim przypadku:
Ja Czesio nie mówię, że nie masz racji. Najwyżej będę kaleczyć język.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Chodzi Wam o tę beznadziejną formę 'forowicz'? Czesio, nawet słownik w Firefoxie twierdzi, że forumowicz jest poprawnie a... forowicz nie.Milady pisze:Najwyżej będę kaleczyć język.
A poza tym, jak mawia profesor Bralczyk, język jest żywy i należy akceptować różne formy o ile ludzie chcą takie używać. Z profesorem Bralczykiem o tym nie rozmawiałem (ale miałem okazję o kilku innych analogicznych tematach) ale pewnie warto się powołać tutaj na opinię profesora nauk humanistycznych, Mirosława Bańko http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/forumowicz;7485.html i skończyć te beznadziejne dyskusje.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez PawelK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesio1
- Administrator

A cóż to za źródło poprawności polszczyzny?? Naprawdę firefox jest dla Ciebie wyrocznią w tej sprawie?? :shock: :shock: :shock:PawelK pisze: Chodzi Wam o tę beznadziejną formę 'forowicz'? Czesio, nawet słownik w Firefoxie twierdzi, że forumowicz jest poprawnie a... forowicz nie.
Czyli rozumiem, że Twoim zdaniem poprawne jest zdanie:
"Czytałam o tym kiedyś na forumach internetowych"?
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Czesio, skoro chcesz tak mówić. Mi akurat taka wersja się nie podoba i pewnie jeśli będziesz tego używał to będziesz postrzegany jako dziwak. W przeciwieństwie do większości świata netowego, która używa pojęcia forumowicz.Czesio1 pisze:Czyli rozumiem, że Twoim zdaniem poprawne jest zdanie:
Leksykologia nie jest nauką prostą i jednoznaczną, dopuszcza nie tylko odstępstwa od powszechnie przyjętego standardu ale również kilka wersji i zmiany.
A to co Ty prezentujesz to bardzo ortodoksyjne podejście do języka. Uważaj, żebyś się na tym nie poślizgnął, bo również ortodoksi popełniają błędy, tylko wtedy podwójnie boli gdy ktoś zwróci uwagę.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Czuję się wywołana do tablicyPawelK pisze:Z profesorem Bralczykiem o tym nie rozmawiałem
Otóż ja miałam przyjemność rozmawiać o tym z profesorem Bralczykiem. Co więcej, nie tylko z nim, ale jeszcze z profesorem Miodkiem oraz profesorem Markowskim. Z całą trójką jednocześnie. Na targach książki w Krakowie, kiedy poszłam kupić ich wspólną książkę i poprosić o autograf.
Podeszłam i zapytałam o poprawną formę.
Cóż, Pawle i inni zwolennicy form "forumowicz" i "forumowy". Są one niepoprawne językowo. Potwierdzili mi to osobiście trzej specjaliści od języka polskiego.
Zgodnie stwierdzili, że poprawne formy to: "forowicz" i "forowy".
Co prawda, profesor Bralczyk na koniec uśmiechnął się do mnie i powiedział, że zdaje sobie sprawę, że formy "forumowy" i "forumowicz" są milsze dla ucha i że pewnie większość społeczeństwa będzie tak własnie mówić. Nie zmienia to faktu, że będą mówić źle
Przyznam, że od tego czasu używam form poprawnych językowo
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 09:15 przez Yvonne, łącznie zmieniany 3 razy.
- Yvonne
- Moderator

A ja za to własnie Czesia podziwiam.PawelK pisze:A to co Ty prezentujesz to bardzo ortodoksyjne podejście do języka. Uważaj, żebyś się na tym nie poślizgnął, bo również ortodoksi popełniają błędy, tylko wtedy podwójnie boli gdy ktoś zwróci uwagę.
Czystość i poprawność języka ojczystego to bardzo ważna kwestia. Oby wszyscy tak do niej podchodzili, jak Czesio własnie
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Powiem Ci szczerze, że nie wierzę, ostatnio moja mama z profesorem Bralczykiem rozmawiała na temat 'wziąść' i nie był tak restrykcyjny. Przy wszelkich dyskusjach, które miałem okazję z nim prowadzić, twierdził, że język należy zmieniać.Yvonne pisze:Cóż, Pawle i inni zwolennicy form "Forumowicz" i "forumowy". Są one niepoprawne językowo. Potwierdzili mi to osobiście trzej specjaliści od języka polskiego.
Zgodnie stwierdzili, że poprawne formy to: "forowicz" i "forowy".
Przeczytałaś może to co profesor Bańko napisał? Uważasz, że nie jest autorytetem?
- Czesio1
- Administrator

Nie Paweł, ja bym powiedział "Czytałem kiedyś na forach internetowych".PawelK pisze:Czesio, skoro chcesz tak mówić. Mi akurat taka wersja się nie podoba i pewnie jeśli będziesz tego używał to będziesz postrzegany jako dziwak. W przeciwieństwie do większości świata netowego, która używa pojęcia forumowicz.Czesio1 pisze:Czyli rozumiem, że Twoim zdaniem poprawne jest zdanie:
To, że większość świata netowego używa tej formy nie znaczy że jest ona poprawna. Ciśnie mi się tu na usta powiedzenie o tysiącu much siedzących na ...., które nie mogą się mylić.
Nie, nie jestem aż tak ortodoksyjny ani nie roszczę sobie wyłączności do poprawności polszczyzny. Natomiast z racji miejsca gdzie się codziennie spotykamy forma "forumowy" mocno kłuje mnie w oczy.PawelK pisze: A to co Ty prezentujesz to bardzo ortodoksyjne podejście do języka. Uważaj, żebyś się na tym nie poślizgnął, bo również ortodoksi popełniają błędy, tylko wtedy podwójnie boli gdy ktoś zwróci uwagę.
- Czesio1
- Administrator

Dokładnie mam tak samo. Bo kiedyś też używałem formy "forumowicz".Yvonne pisze: Przyznam, że od tego czasu używam form poprawnych językowo
Oj, do poprawności mojego języka daleko mi Yvonne, ale dziękuję.Yvonne pisze:A ja za to własnie Czesia podziwiam.PawelK pisze:A to co Ty prezentujesz to bardzo ortodoksyjne podejście do języka. Uważaj, żebyś się na tym nie poślizgnął, bo również ortodoksi popełniają błędy, tylko wtedy podwójnie boli gdy ktoś zwróci uwagę.
Czystość i poprawność języka ojczystego to bardzo ważna kwestia. Oby wszyscy tak do niej podchodzili, jak Czesio własnie
- Yvonne
- Moderator

Nie wierzysz, że Bralczyk tak własnie mi powiedział???PawelK pisze:Powiem Ci szczerze, że nie wierzę
Sugerujesz, że jak wszystkie sqwaw, mam podwójny język?
Mieliśmy dyskusję na ten temat na forum i postanowiłam skorzystać z okazji i zapytać. Taką odpowiedź otrzymałam i nie rozumiem, w co tu można nie wierzyć :shock:
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 09:10 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.