Może to nie był Bralczyk? Ktoś podobny stał obok stoiska a Ciebie emocje zjadłyYvonne pisze:Sugerujesz, że jak wszystkie sqwaw, mam podwójny język?
IX Forowy Niewidzialny Zlot Niedźwiedzi Róg 2016
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
No tak, nie dosyć, że kłamię, to jeszcze ślepa jestemPawelK pisze:Yvonne napisał/a:
Sugerujesz, że jak wszystkie sqwaw, mam podwójny język?
Może to nie był Bralczyk? Ktoś podobny stał obok stoiska a Ciebie emocje zjadły
Pawle, Bralczyka nie da się pomylić z nikim innym
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 09:23 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
A! Johńy juz napisał. Sorry. Bo mi sie error zrobił jak sie zastanawiałam nad ta cegielnia.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 17:55 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Proponuje forowiczom w takim razie nazwę neutralna. Spytałam mojego iPada, ktory jest mistrzem, przyznacie, w neologizmach i tak: FOrum MIlosnikow -foromiłowicze. Albo forosamowicze ( od Samochodzika). Albo foroTomaszewicze. albo forosamochodzikowicze. ....no Nieee...poniosło mnie.
Osobiście jestem za forowicze i forowy. Kiedys, dawno, zostałam pouczona przez Czesia ( sama spytałam!), ze tak. Kiedy wyjeżdżałam z Polski słowo forum nie było tak spopularyzowane i w zwiazku z tym problemu nie było wiec nie wiedziałam. Tez mysle, ze to tak jak z liceum i muzeum. Um odpada np muzealny a nie muzeumalny.
Osobiście jestem za forowicze i forowy. Kiedys, dawno, zostałam pouczona przez Czesia ( sama spytałam!), ze tak. Kiedy wyjeżdżałam z Polski słowo forum nie było tak spopularyzowane i w zwiazku z tym problemu nie było wiec nie wiedziałam. Tez mysle, ze to tak jak z liceum i muzeum. Um odpada np muzealny a nie muzeumalny.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 18:22 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Logiczne wytłumaczyćenie.Brunhilda pisze:Proponuje forowiczom w takim razie nazwę neutralna. Spytałam mojego iPada, ktory jest mistrzem, przyznacie, w neologizmach i tak: FOrum MIlosnikow -foromiłowicze. Albo forosamowicze ( od Samochodzika). Albo foroTomaszewicze. albo forosamochodzikowicze. ....no Nieee...poniosło mnie.
Zawsze można kampanię ogólnopolską i po roku wszyscy będą mówić Forowy.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Ja się jakoś do formy forowicze, forowy przyzwyczaiłem i nie razi mnie ona wcale! BTW, mądry komp podkreślił oba słowa na czerwono! 
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- misia
- Zlotowicz

- Miejscowość: miasto Łódź
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Moja pani nauczycielka polskiego w liceum nauczyła mnie, że jak się nie wie jak coś napisać poprawnie to należy wyszukać 100. tysięcy innych określeń, żeby nie użyć tego ewentualnie niepoprawnego. Dotyczy to głównie pisma i błędów ortograficznych, ale z powodzeniem można stosować w innych przypadkachMilady pisze:Cóż, może lepiej żebym się w takim wypadku po prostu nie odzywała.Czesio1 pisze:Natomiast z racji miejsca gdzie się codziennie spotykamy forma "forumowy" mocno kłuje mnie w oczy.
W obecnej dyskusji zdecydowanie stoję po stronie Czesia, Yvonne i johnego
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 21:18 przez misia, łącznie zmieniany 2 razy.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
I dlatego całkiem poprawnie będzie Uwaga ślizgo!misia pisze:Moja pani nauczycielka polskiego w liceum nauczyła mnie, że jak się nie wie jak coś napisać poprawnie to należy wyszukać 100. tysięcy innych określeń, żeby nie użyć tego ewentualnie niepoprawnego. Dotyczy to głównie pisma i błędów ortograficznych, ale z powodzeniem można stosować w innych przypadkach

bo przecież jest ślizgawka.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 21:03 przez PawelK, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

He, he, stosuje to na co dzień!misia pisze:Moja pani nauczycielka polskiego w liceum nauczyła mnie, że jak się nie wie jak coś napisać poprawnie to należy wyszukać 100. tysięcy innych określeń, żeby nie użyć tego ewentualnie niepoprawnego. Dotyczy to głównie pisma i błędów ortograficznych, ale z powodzeniem można stosować w innych przypadkach
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- misia
- Zlotowicz

O, s**t, nie doczytałam, już Cię wyrzucamzbychowiec pisze:Ale ja jestem za forumowy. I forowicze. Stoisz jedną nogą po mojej stroniemisia pisze:Moja pani nauczycielka polskiego w liceum nauczyła mnie, że jak się nie wie jak coś napisać poprawnie to należy wyszukać 100. tysięcy innych określeń, żeby nie użyć tego ewentualnie niepoprawnego. Dotyczy to głównie pisma i błędów ortograficznych, ale z powodzeniem można stosować w innych przypadkachMilady pisze:Cóż, może lepiej żebym się w takim wypadku po prostu nie odzywała.Czesio1 pisze:Natomiast z racji miejsca gdzie się codziennie spotykamy forma "forumowy" mocno kłuje mnie w oczy.
W obecnej dyskusji zdecydowanie stoję po stronie Czesia, Yvonne i johnego
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 21:17 przez misia, łącznie zmieniany 1 raz.
- misia
- Zlotowicz

Paweł! Stosujemy z rozumem, z myśleniem, z rozsądkiem...PawelK pisze:I dlatego całkiem poprawnie będzie Uwaga ślizgo!misia pisze:Moja pani nauczycielka polskiego w liceum nauczyła mnie, że jak się nie wie jak coś napisać poprawnie to należy wyszukać 100. tysięcy innych określeń, żeby nie użyć tego ewentualnie niepoprawnego. Dotyczy to głównie pisma i błędów ortograficznych, ale z powodzeniem można stosować w innych przypadkach
Obrazek
bo przecież jest ślizgawka.
- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
To od razu zaznaczam, ze ja nie jestem żadną ze stron. Nie wiem Czesiu czemu, aż tak się mnie o to czepiasz. Mnie zdarza się dość często słyszeć mnóstwo błędów językowych, ale nie muszę każdego 10 razy upominać. Powiedziałeś mi już co myślisz. Nikomu też nie powiedziałam, że ma używać sformułowania forumowy, forumowicz.misia pisze: W obecnej dyskusji zdecydowanie stoję po stronie Czesia, Yvonne i johnego![]()
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 22:02 przez Milady, łącznie zmieniany 1 raz.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
No i z rozsądkiem jest forumowy. Nie ma w tym nic niepoprawnego tylko upór niektórych osób. Dowcip polega na tym, że wrzucając oba hasła do wyszukiwarki google forowicz pojawia się wyłącznie w kontekście dyskusji na temat 'forowicz czy forumowicz' natomiast forumowicz jest powszechnie używany. Ale jeśli ktoś chce walczyć z rzeczywistością to polecam zakup Rosynanta.misia pisze:z rozsądkiem
- johny
- Moderator

Właśnie o tym miałem napisać!VdL pisze:... a może wrócimy do tematu zlotu, a ten przeniesiemy, gdyż zapowiada się dłuuuuga dyskusja.
Tydzień temu o tej porze...
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Bo slowo kostium nie jest scisle chińskiego pochodzenia. W znaczeniu" stroju" - costume, pochodzi z francuskiego i włoskiego. Wiec nie odmienia si jak liceum . W łacinie jest conseutedinem ale znaczy przyzwyczajenie. Tak wytłumaczenie jest u nas.PawelK pisze:I tak jak kostium i film kostiowy albo nawet kostialny.Brunhilda pisze:Tez mysle, ze to tak jak z liceum i muzeum. Um odpada np muzealny a nie muzeumalny.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Znaczy nie jest sciśle lacinskiego pochodzenia. Jak ipAd może chińskiego z lacinskiego pomylić? Dobrże ze przeczytałam bo by był dopiero bigos!
Ostatnio zmieniony 04 cze 2016, 01:36 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
No i mamy wyjaśnienie, które obala wszelkie teorie oponentów Czesia Purysty - forum internetowe tak jak czat, link i kliknąć pochodzą bezpośrednio z łaciny tak jak liceum bo przecież Internet był powszechnie używany w starożytnym Rzymie.Brunhilda pisze:Bo slowo kostium nie jest scisle chińskiego pochodzenia. W znaczeniu" stroju" - costume, pochodzi z francuskiego i włoskiego. Wiec nie odmienia si jak liceum . W łacinie jest conseutedinem ale znaczy przyzwyczajenie. Tak wytłumaczenie jest u nas.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Nie czepiam się Ciebie Milady tylko odnalazłem trójkowe nagranie o którym Ci wspomniałem w Niedźwiedzim Rogu więc podesłałem. A że przy okazji wywiązała się ciekawa dyskusja to chyba dobrze prawda?Milady pisze: Nie wiem Czesiu czemu, aż tak się mnie o to czepiasz.
Spoko Brunhildo, nie było wojny to i rozejm nie nastąpił.Brunhilda pisze:Ojej! Sorry. Teraz dopiero zobaczyłam, ze miał być rozejm! A ja z francuskimi korzeniami kostiumy wyjechałam.