X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
6. TomaszL
Kościół Parafialny p.w. św. Stanisława Biskupa Męczennika
Kolejnym elementem Zlotu był kościół parafialny p.w. św. Stanisława Biskupa Męczennika, o którego barwnej i długiej historii opowiedział nam ksiądz Prałat Ireneusz Juszczyński.
Wstęp
świątynia gotycka, najprawdopodobniej z czasów Kazimierza Wielkiego, odrestaurowana na początku XX wieku pod kierunkiem architekta Tomasza Pajzderskiego. Do najstarszych elementów zewnętrznych należą portal wejściowy ozdobiony cegłą majolikową glazurowaną, fragmenty murów zachowane w dolnych partiach oraz okrągła baszta gotycka. Jej wnętrze ozdabia modernistyczna (z elementami secesyjnymi) polichromia ścienna z lat 1925–1927, wykonana przez profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie Juliusza Makarewicza. Przedstawiono na niej sceny z historii Brześcia Kujawskiego. Z dawnych wieków pochodzi między innymi umieszczona w ołtarzu kaplicy Trzech Króli (po prawej stronie świątyni) późnogotycka (z około 1520r.) płaskorzeźba Pokłonu Trzech Króli, dzieło ucznia Wita Stwosza.

Kościół św. Stanisława Biskupa Męczennika
fot. Czesio1

fot. Czesio1

fot. Czesio1

Wnętrze Kościoła św. Stanisława Biskupa Męczennika
fot. Czesio1

Dzwonnica przy kościele
fot. Czesio1

Dzwon
fot. Czesio1
Historia
Budynek kościoła istniał w Brześciu już przed rokiem 1123 i mieścił się na terenie Starego Brześcia. Po 1240 zaczęto budować kościół pod wezwaniem św. Stanisława „w nowym mieście” staraniem księcia Kazimierza Konradowica. Powstająca świątynia była na swoje czasy monumentalna. Brześć w tym czasie był znaczniejszym grodem książęcym.
Brześć stał się nawet stałą siedzibą księcia w 1255 roku gdy książę Kazimierz Konradowic przeniósł swoja siedzibę z Włocławka do Brześcia. Trochę wcześniej, w 1250 roku Brześć uzyskał prawa miejskie dla swej „nowej lokalizacji”.
Wracając do kościoła – kanonizacja św. Stanisława miała miejsce dopiero w 1253 roku w Asyżu. Zatem rozpoczęcie budowy kościoła około 1240 roku mogło oznaczać, że patronem będzie Stanisław biskup męczennik, powszechnie uznawany za świętego i oczekiwano jedynie na formalne ogłoszenie kanonizacji. Ponieważ Brześć ucierpiał wiele od Krzyżaków w 1332, wiele wskazuje, że pierwszy murowany kościół św. Stanisława został wtedy poważnie zniszczony i odbudowany w okresie późniejszym w XIV wieku. Po pożarze w 1556 roku świątynia została również w miarę szybko odbudowana. Największe nieszczęście spotkało kościół w 1657 roku, kiedy to został spalony podczas wojen szwedzkich. Pozostawał bez opieki do końca XVII w. a naprawa była jak najprostsza – np. sklepienie było drewniane. Kościół był w coraz gorszym stanie pomimo powtarzających się remontów. W końcu w 1806 roku świątynia zostaje zamknięta. Ówczesny proboszcz wystąpił do rządu pruskiego o fundusze na odbudowę kościoła. Przysłany przez prusaków budowniczy orzekł, że kościół jest tak dalece zniszczony, że nadaje się jedynie na rozbiórkę. Rząd zaborczy sprzedał mury upadającej świątyni na licytacji Żydowi Dancygierowi. Co ciekawe, Dancygier odsprzedał mury parafii po cenie kupna, co uratowało świątynię. Wojska francuskie podczas pochodu na Moskwę zamieniły kościół na magazyn. Do 1830 roku odrestaurowano mury, dach, ołtarze, ambony, ławki, podłogę. Przywrócenie dawnej świetności tej świątyni i możliwie wierne odtworzenie jej pierwotnego wyglądu to już dzieło dwudziestowieczne (1908–1911, 1925–1927) i efekt starań ostatniego proboszcza okresu międzywojennego, ks. Stefana Kulińskiego. Podjęte wtedy dzieło regotyzacji, której efekt jest widoczny po dzień dzisiejszy, pozwala zaliczyć świątynię za jedną z piękniejszych na Kujawach.

Ksiądz Prałat Ireneusz Juszczyński
fot. Czesio1

Zlotowicze zasłuchani w opowieści proboszcza o historii Kościoła
fot. Czesio1

Zlotowicze zasłuchani w opowieści proboszcza o historii Kościoła
fot. Czesio1

Zadumana Brunhilda
fot. Czesio1

TomaszL
fot. Czesio1

Ołtarz Kościoła
fot. Czesio1

Sklepienie Kościoła
fot. Czesio1
Ciekawostki związane z kościołem
1320–1321. W Inowrocławiu i Brześciu (w kościele parafialnym) obraduje sąd papieski, dotyczący sporu polsko–krzyżackiego. Ze strony polskiej udział w nim biorą m. in. arcybiskup gnieźnieński Janisław, biskup włocławski Gerward, płocki Florian i poznański Domarad, książęta kujawscy Leszek i Przemysł oraz mazowiecki Wacław. Mocą wydanego wyroku Krzyżacy mają zwrócić Polsce Pomorze Gdańskie, czego jednak nie dopełniają.
W 1435 roku Krzyżacy przerażeni klęską poniesiona na Żmudzi zawierają w Brześciu wieczysty pokój z Polską. Zawarcie pokoju zostało ogłoszone w kościele parafialnym przez bp. Zbigniewa z Krakowa.
W 1454 roku ks. Czehel, profesor Akademii Krakowskiej wygłosił pod murami kościoła kazanie do króla Kazimierza Jagielończyka i rycerstwa po klęsce pod Chojnicami by podnieść ducha w rycerstwie.
W listopadzie 1914 roku na plebanii gości generał Hinderburg i wznosi toast na cześć wskrzeszenia Polski.
28 maja 1930 roku Brześć gości prezydenta Rzeczypospolitej Ignacego Mościckiego, który wówczas zwiedzał Kujawy. Prezydent był na mszy w kościele parafialnym.
X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016 część 6 - "Kościół Parafialny p.w. św. Stanisława Biskupa Męczennika" (TomaszL)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez TomaszL, łącznie zmieniany 2 razy.
- panna Monika
- Zlotowicz

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Zapatrzyłem się w malowidło po lewej stronie przedstawiające ogłoszenie w kościele wyroku mówiącego, że Krzyżacy mają zwrócić Pomorze Gdańskie. Tak się złożyło, że pod koniec roku szkolnego pomagałem synowi zrobić prezentację o Krzyżakach i miałem w pamięci fakt, że Krzyżacy podstępnie zajęli Gdańsk w 1308 roku a potem Pomorze Gdańskie. A Czesio ma talent ...
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Ksiądz Prałat Ireneusz Juszczyński dał zielone światło na publikację kolejnego odcinka naszego forowego serialu na który mam przyjemność zaprosić pod poniższym linkiem:
X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016 odcinek 6 - Podziemia klasztorne
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
11. irycki
Pijalnia wody w Wieńcu – Zdroju
Niemiłosiernie rozpalone słońce świeciło z bezchmurnego nieba. Ci zlotowicze, którzy zdecydowali się opuścić chłodne mury restauracji, skryli się w cieniu parasola. Inni (w tym niżej podpisany) poszli na krótki spacer. Wszyscy czekali na obiecane kręgle i inne atrakcje.

Zlotowicze pod parasolem
fot. Czesio1

Hanka
fot. Czesio1
Dochodziła godzina czternasta, gdy Hanka rzuciła hasło do odjazdu. Wesoła, acz nieco zmęczona upałem czeredka udała się w stronę parkingu. Tutaj stanęliśmy przed kolejnym, choć niezaplanowanym wyzwaniem: trzeba było wsiąść do rozpalonych niczym piekarniki wnętrz samochodów. Dopingowani oczekującymi atrakcjami, dzielnie pokonaliśmy tę trudność i wkrótce kawalkada pojazdów ruszyła w kierunku Wieńca Zdroju. Droga nie była długa. Wyjechaliśmy z Brześcia, przejechaliśmy pod autobaną A1 i po kilku kilometrach oczom naszym ukazał się zespół budynków uzdrowiska. Trzeba przyznać, że robi on wrażenie. Kilka eleganckich, zaprojektowanych z rozmachem gmachów skrywa się w sosnowym lesie.
Zostawiwszy wehikuły na parkingu, poszliśmy zrealizować pierwszy punkt naszego pobytu w Wieńcu, czyli napić się leczniczej wody.

Pijalnia wód w Wieńcu Zdrój
fot. Hanka

Pijalnia wód w Wieńcu Zdrójfot. Hanka
Pijalnia mieściła się w niewielkim pomieszczeniu, na którego środku stało w kręgu kilka zlewów z kranikami.

fot. Hanka
Uzbrojeni w plastikowe kubeczki ruszyliśmy ku kranikom, napełniliśmy kubeczki i…
Hm… Wiem, że w przypadku wód leczniczych nie o smak chodzi. Niemniej wrażenie było wstrząsające.

fot. Hanka

fot. Hanka

fot. Hanka
Dawno temu na wsi zetknąłem się z sytuacją, kiedy nieszczelne szambo przebiło do studni. Woda miała właśnie dokładnie taki smak. Oczywiście w przypadku wody w Wieńcu o żadnym szanbie nie ma mowy, za oryginalny smak odpowiada naturalnie obecny w złożach siarkowodór. Na szczęście sprzedawana w butelkach „Selenka” nie posiada tego posmaku.

"Selenka" z Wieńca Zdrój
fot. Hanka
Nie wiem jak inni, ja po wypiciu pół łyka tego rarytasu resztę wylałem, wychodząc z założenia, że nic nie wiem o tym, żebym był chory, nie muszę się zatem umartwiać. Oczywiście nie chcę dezawuować wody w Wieńcu - na pewno jest cennym lekarstwem dla osób z określonymi schorzeniami. Ale z pewnością nikt nie będzie jej pił dla smaku.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez irycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- Czesio1
- Administrator

No wiem, wiem TomaszKu, że muszę. Ledwie się zmieściłem z kamerka w tych podziemiach.TomaszK pisze:Oj, ktoś tu musi schudnąć, bo następne podziemia mogą być jeszcze ciaśniejsze...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 20:32 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Wiadomo, że lekarstwo żeby działało musi być paskudneirycki pisze: Wiem, że w przypadku wód leczniczych nie o smak chodzi. Niemniej wrażenie było wstrząsające... Dawno temu na wsi zetknąłem się z sytuacją, kiedy nieszczelne szambo przebiło do studni. Woda miała właśnie dokładnie taki smak.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Twardziel!!!TomaszK pisze: Wiadomo, że lekarstwo żeby działało musi być paskudne. Ja swoją wypiłem do dna.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ja ostatni raz wodę leczniczą piłam chyba w Szczawnie Zdroju. Było ich kilka rodzai do wyboru. Niektóre naprawdę było ciężko przełknąć, ale wszystkie miały jedną wspólną cechę - po kilku łykach i tak było mi już wszystko jedno.TomaszK pisze:Wiadomo, że lekarstwo żeby działało musi być paskudneirycki pisze: Wiem, że w przypadku wód leczniczych nie o smak chodzi. Niemniej wrażenie było wstrząsające... Dawno temu na wsi zetknąłem się z sytuacją, kiedy nieszczelne szambo przebiło do studni. Woda miała właśnie dokładnie taki smak.. Ja swoją wypiłem do dna.
PS. Bardzo dobra woda jest w źródełku przy stacji namiotowej w Regietowie w Beskidzie Niskim, ale niestety nie wiadomo mi nic nt. jej właściwości zdrowotnych.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
jakoś nie mogę filmu odpalić.Czesio1 pisze:Ksiądz Prałat Ireneusz Juszczyński dał zielone światło na publikację kolejnego odcinka naszego forowego serialu na który mam przyjemność zaprosić pod poniższym linkiem:
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
U mnie bez problemu odpala się!VdL pisze:jakoś nie mogę filmu odpalić.Czesio1 pisze:Ksiądz Prałat Ireneusz Juszczyński dał zielone światło na publikację kolejnego odcinka naszego forowego serialu na który mam przyjemność zaprosić pod poniższym linkiem:
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Czesio1
- Administrator

Ja bym zostawił obie ikonki, żeby zachować ciągłość. Szczególnie istotne to dla tych, którzy byli na wszystkich dotychczasowych zlotach.zbychowiec pisze: Trochę poprawiłem ten rubin żeby bardziej brzegi zaznaczyć.
Mogę przenieść na miejsce tej X-tki, tylko który numerek wtedy zostawiamy tym, którzy byli na obu zlotach: VI czy X?
- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ups, zjadłam śniadanie zanim to przeczytałam ale dołączam się do strajku i w takim razie nie jem nic aż do obiadu!Czesio1 pisze:Też tak uważam i również protestuję w ten sam sposóbTomaszK pisze:Protestuję. To była dwa zupełnie różne zloty. Na znak protestu ogłaszam strajk głodowy. Nie będę jadł nic aż do rana.
Również uważam, że ikonka za X zlot powinna się różnić od wcześniejszego zlotu w Brześciu.
No co Ty Czesio, przecież rzuca się w oczy, ze to rubin.Czesio1 pisze: To miał być rubin. Ale chyba koślawo wyszedł, bo nie poznajesz
Aha, no faktycznie nie poznałem
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 08:30 przez Milady, łącznie zmieniany 1 raz.