X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
To i dobrze, bo ja też powoli czytam.Yvonne pisze:PowoliCzesio1 pisze:Jak tam idzie pisanie?
Ło synu, chwyć za pióro i pisz czem prędzej a będzie Ci wybaczone.johny pisze: ło matko, na śmierć żem zapomniał!
Spoko, spoko, może być jutro. Najlepiej rób notatki do relacji w czasie egzaminu, wtedy najlepiej wychodzi pisanie.Milady pisze:Czesio litości, jutro ostatni egzamin...
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
13. Barabasz
Konkurs Yvonne
Konkurs organizowany był w internatowej świetlicy. Tuż przed rozpoczęciem właściwej rywalizacji dla pobudzenia naszych mózgów Brunhilda i inni przygotowali lekki poczęstunek z egzotycznymi owocami i przekąskami. Ja spróbowałem afrodyzjaka, czyli nadziewanej figi, suszonej ośmiornicy (przypominała smakiem rybę), mieszanki australijskich orzeszków (przepyszne) i suszonych owoców duriana (pachniały dziwnie, a smakowały trochę jak cebula) to wszystko było bardzo smaczne. Organizacją i prowadzeniem konkursu zajęła się Yvonne, która wszystkich oczarowała. Jej wygląd i elokwencja były wprost perfekcyjne czym udowodniła, że idealnie nadaję się do reprezentowania i prowadzenia podobnych wydarzeń. Pomocnikiem Yvonne był Sokole Oko a wszystko rejestrował Paweł z Czesiem.

Organizatorka konkursu Yvonne
fot. kadr z filmu

Yvonne cierpliwie tłumaczy zasady zabawy konkursowej
fot. kadr z filmu

Konkursowicze gotowi do rozpoczęcia zabawy
fot. kadr z filmu
Kiedy wszyscy zajęli już miejsca przystąpiliśmy do konkursu właściwego. Zaczęło się od rozgrzewki, która mimo to rozpaliła moją głowę do czerwoności.

Runda rozgrzewkowa
fot. kadr z filmu
Była to krzyżówka której rozwiązaniem było hasło. Tematem oczywiście była Wyspa Złoczyńców. Wygrywał ten kto prawidłowo odpowiedział na wszystkie pytania i odczytał hasło. Mimo iż pytania wydawały się łatwe to z odpowiedziami było różnie. Pierwszym, który bezbłędnie odpowiedział był nie kto inny jak Czesio1, otrzymał on w nagrodę dodatkowe 2 punkty do dalszych etapów zabawy.
W kolejnym etapie drogą losowania zostały nam przypisane role na podstawie których zostaliśmy podzieleni na 4 grupy: harcerze, antropolodzy, banda Skałbany i załoga Tomasza. W każdej drużynie oprócz harcerzy miała być co najmniej jedna kobieta. Niestety na konkursie z przyczyn niezależnych nie była obecna Hanka, w związku z czym drużyna harcerzy składała się z samych panów.

Drużyna Nr 1 - Obóz antropologów
fot. kadr z filmu

Drużyna Nr 2 - Banda Barabasza
fot. kadr z filmu

Drużyna Nr 3 - Załoga Tomasza
fot. kadr z filmu

Drużyna Nr 4 - Drużyna Harcerzy
fot. kadr z filmu
Ten etap rozpoczął się od pytań, zróżnicowanych wg trudności. W mojej grupie (Vdl, Milady, irycki, Adam i Barabasz) najtrudniejszym pytaniem było to dotyczące koloru teczki milicjanta – nie do odgadnięcia (różowa). Z innymi pytaniami poradziliśmy sobie dużo lepiej ale niestety dla nas inne drużyny jeszcze lepiej.

Narada antropologów
fot. kadr z filmu

Załoga Tomasza próbuje rozwikłać trudną zagadkę
fot. kadr z filmu
Kolejnym etapem konkursu były zadania. Najbardziej zapamiętanym momentem był kalambur Nila77, który mową ciała sugestywnie opisał „Stawkę większą niż życie”.

Heil Hitler! czyli mowa ciała, którą prezentuje Nil77
fot. kadr z filmu
Innymi zadaniami między innymi było przygotowanie anonimu z liter wyciętych z gazety, uratowanie Skałbany z więzów, wyrysowanie mapy miejsca akcji i ułożenie rodowodu człowieka.

Banda Barabasza za pomocą liter wyciętych z gazety
układa list do profesora
fot. kadr z filmu

List do profesora
fot. Czesio1

Drużyna harcerzy dostała zadanie związania Skałbany
fot. kadr z filmu

Skrępowany Skałbana
fot. Czesio1

Załoga Tomasza uwalnia Skałbanę
fot. kadr z filmu

Banda Barabasza szkicuje plan okolic Antoninowa
fot. kadr z filmu

Plan okolicy Antoninowa
fot. Czesio1

Harcerz Wilhelm Tell wyjaśnia antropologiczne zawiłości
fot. kadr z filmu

Rodowód człowieka
fot. Czesio1
Natomiast wisienką na torcie było odtworzenie tańca w Restauracji Zdrojowa w rytm przeboju „Szukaj mnie”. Ten zaszczyt przypadł Brunhildzie i Vasco.

Taniec Vasco z Brunhildą w takt piosenki Edyty
Geppert "Szukaj mnie"
z filmu "Galimatias czyli Kogel Mogel II"
fot. kadr z filmu

Geppert "Szukaj mnie"
z filmu "Galimatias czyli Kogel Mogel II"]
fot. kadr z filmu

Geppert "Szukaj mnie" z filmu "Galimatias czyli Kogel Mogel II"
fot. kadr z filmu

Organizatorka skrzętnie podlicza zdobyte przez wszystkie drużyny punkty...
fot. kadr z filmu

...i po chwili z uśmiechem na twarzy podaje wyniki
fot. kadr z filmu
Ten emocjonujący konkurs wygrała drużyna Harcerzy w składzie Czesio1, TomaszK, johny i Eksplorator63, którzy w nagrodę otrzymali kubki z logo Biblioteki w Brześciu Kujawskim. Po pasjonującej zabawie przenieśliśmy się do miejsca na ognisko.

Zwyciężyła Drużyna Harcerzy.Nagrodę odbiera Eksplorator63.
fot. kadr z filmu

Gratulacje przyjmuje TomaszK
fot. kadr z filmu
X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016 część 13 - "Konkurs Yvonne" (Barabasz)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Barabasz, łącznie zmieniany 3 razy.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Pozwolę sobie doprecyzować, bo tu się wkradł mały chochlik i jedno zdanie przeczy drugiemu.Barabasz pisze:W każdej drużynie oprócz harcerzy miała być co najmniej jedna kobieta. Niestety na konkursie z przyczyn niezależnych nie była obecna Hanka, w związku z czym drużyna harcerzy składała się z samych panów
Drużyna Harcerzy od początku miała być męska, gdyż żadnej babeczki w tym gronie w książce nie było, zatem i na konkursie być nie mogło
Zmiany musiały nastąpić w Obozie Antropologów, którego członkinią miała być magister Alina Zaborowska. Niestety, Hanka nie mogła być obecna na konkursie, zatem magister Alinę zastąpił Student 2
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2016, 09:25 przez Yvonne, łącznie zmieniany 2 razy.
- Czesio1
- Administrator

O widzisz, a ja też byłem pewien, że w każdej drużynie miała być jedna Gracja. Tak to zrozumiałem.Yvonne pisze: Pozwolę sobie doprecyzować, bo tu się wkradł mały chochlik i jedno zdanie przeczy drugiemu.
Drużyna Harcerzy od początku miała być męska, gdyż żadnej babeczki w tym gronie w książce nie było, zatem i na konkursie być nie mogło![]()
Zmiany musiały nastąpić w Obozie Antropologów, którego członkinią miała być magister Alina Zaborowska. Niestety, Hanka nie mogła być obecna na konkursie, zatem magister Alinę zastąpił Student 2
- Czesio1
- Administrator

Oj Yvonne, mnie podejrzewasz o nie przeczytanie "Wyspy złoczyńców"? :shock:Yvonne pisze: To chyba książki nie czytaliście![]()
Przecież w zastępie Łuczników żadnej Gracji nie było.
Za to w obozie antropologów były dwie i tutaj właśnie tej jednej zabrakło.
Po prostu powiedziałaś jeszcze przed konkursem że potrzebujesz cztery Gracje a potem, że będą cztery drużyny i dlatego jakoś tak te dwa fakty połączyłem ze sobą. I nawet się zastanawiałem jaką Grację umieścisz w Drużynie Harcerzy bo przecież jedyne harcerki jakie kojarzę były w Księdze strachów i w Zagadkach Fromborka. No jeszcze na siłę możnaby zaliczyć do Gracji Baśkę.
- Yvonne
- Moderator

- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
No właśnie zaczęłam podejrzewaćCzesio1 pisze:Oj Yvonne, mnie podejrzewasz o nie przeczytanie "Wyspy złoczyńców"?
Wiem, że pewnie bardzo byście chcieli mieć jakąś białogłowę u boku, ale udało Wam się wygrać w męskim składzieCzesio1 pisze:I nawet się zastanawiałem jaką Grację umieścisz w Drużynie Harcerzy
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Barabasz pisze: [url=https://s26.postimg.org/gwqh8cl45/13_27_Konkurs_Yvonne_011647.jpg]Obrazek[/url]
Grunt to się załapać do właściwej drużyny
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Hahaha!TomaszK pisze:Barabasz pisze: [url=https://s26.postimg.org/gwqh8cl45/13_27_Konkurs_Yvonne_011647.jpg]Obrazek[/url]
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Eksplorator63
- Zlotowicz

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Dobre!johny pisze:Hahaha!TomaszK pisze:Barabasz pisze: [url=https://s26.postimg.org/gwqh8cl45/13_27_Konkurs_Yvonne_011647.jpg]Obrazek[/url]
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
No, jak burz szlim!Czesio1 pisze:Szkoda, tak nam dobrze szło w drużynieYvonne pisze: Przypominam, że konkurs z "Rękawicy" będzie indywidualny
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Czesio1
- Administrator

VdL pisze:
No popatrz, a do tej pory nie zauważyła.
Yvonne pisze: Ja po prostu taka drobiazgowa jestem i zwracam uwagę na wszystko![]()
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2016, 21:31 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Vasco
- Zlotowicz

- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
8. Vasco
Wystawa archeologiczna
Po opuszczeniu podziemi klasztoru Dominikanów, udaliśmy się (ze wzgl. na napięty program) energicznym krokiem prosto do położonego przy Rynku klasycystycznego ratusza. Po drodze odnaleźliśmy kolejnego zlotowicza, Nila77, który nagle wyjechał z bocznej uliczki swoim wehikułem tuż przed nami.

Ratusz miejski w Brześciu Kujawskim
fot. Czesio1

Ratusz miejski w Brześciu Kujawskim
fot. Czesio1
Mozolnie wdrapaliśmy się do wieży miejskiego ratusza i naszym oczom ukazała się niewielka ekspozycja archeologiczna.

Wystawa archeologiczna w miejskim ratuszu
fot. zbychowiec

Zlotowicze wsłuchani w opowieść pani przewodnik
po wystawie archeologicznej
fot. zbychowiec
Położona centralnie diorama przedstawia osadę „trapezowych długich chat” sprzed 6500-6250 lat, którą odkryto 80 lat temu tuż obok Brześcia Kujawskiego.

Osada trapezowych długich chat
fot. zbychowiec
Na kolejnej kondygnacji zobaczyliśmy rekonstrukcję grobu kobiety i mężczyzny tej kultury. Sympatyczna przewodnik zwróciła naszą uwagę na ciekawe ułożenie ciał zmarłych.

Rekonstrukcja grobu kobiety i mężczyzny z osady
brzesko-kujawskiej
kultury lendzielskiej
fot. zbychowiec
Całość ekspozycji uzupełniały archeologiczne eksponaty oraz tablice informacyjne umieszczone wokół wszystkich ścian wieży.

Wykopaliska archeologiczne
fot. Czesio1

Hanka z panną Moniką znalazły pamiątkową księgę
z wpisami...
fot. Czesio1

...do której nie omieszkaliśmy się wpisać i my
fot. zbychowiec
Gdy już mieliśmy opuszczać muzeum, ktoś zauważył schody na kolejne piętro i z konspiracyjnym szeptem „ahoj, przygodo...” grupka zlotowiczów udała się naprzeciw przeznaczeniu. Przeznaczenie dało o sobie znać zdecydowanie za szybko, ukazując tylko elektronikę, która pozwala nam swobodnie przenosić się do Brześcia kiedy tylko chcemy.
Kamerka na wieży ratusza miejskiego w Brześciu Kujawskim

Widok z okna miejskiego ratusza na rynek
fot. zbychowiec
Nasze oczekiwania były większe, dlatego niepocieszeni tym małym niepowodzeniem, wróciliśmy na parter ratusza, aby tam się przegrupować i ruszyć dalej.
X Forowy Wyspowy Zlot Brześć Kujawski 2016 część 8 - "Wystawa archeologiczna" (Vasco)
Ostatnio zmieniony 03 lip 2018, 20:37 przez Vasco, łącznie zmieniany 3 razy.