Wiesław Wernic

Dział poświęcony literaturze
ODPOWIEDZ
Von Dobeneck
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wiesław Wernic

Post autor: Von Dobeneck »

Jakiś czas temu był poruszony temat książek Wiesława Wernica. Dla zainteresowanych podaję listę tychże książek, zdaje się, że nawet chronologicznie:

01 - Gwiazda Trapera
02 - Przez góry Montany
03 - Łapacz z Sacramento
04 - Tropy wiodą przez prerię
05 - Szeryf z Fort Benton
06 - Słońce Arizony
07 - Ucieczka z Wichita Falls
08 - Colorado
09 - Płomień w Oklahomie
10 - Człowiek z Montany
11 - Wędrowny handlarz
12 - Na południe od Rio Grande
13 - Old Gray
14 - Barry Bede
15 - Znikające stado
16 - Sierżant konnej policji
17 - Skarby Mackenzie
18 - Wołanie dalekich wzgórz
19 - W Nowej Fundlandji
20 - Złe miasto
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 06:45 przez Von Dobeneck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Wiesław Wernic

Post autor: Czesio1 »

Von Dobeneck pisze:Jakiś czas temu był poruszony temat książek Wiesława Wernica. Dla zainteresowanych podaję listę tychże książek, zdaje się, że nawet chronologicznie:
04 - Tropy wiodą przez prerię
A czy przypadkiem ta część nie była pierwsza? Bo w niej doktor poznaje w szpitalu Karola Gordona i razem ruszają w pierwszą wspólną wyprawę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Robert_76
Żądny przygód
Żądny przygód
Miejscowość: Swiętochłowice
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Robert_76 »

Czesio1 pisze:A czy przypadkiem ta część nie była pierwsza? Bo w niej doktor poznaje w szpitalu Karola Gordona i razem ruszają w pierwszą wspólną wyprawę.
Jeżeli chodzi o historię powinno być tak, jak zapodał to Von Dobeneck, choć chronologia wydań jest inna. Te trzy pierwsze części zostały napisane i wydane znacznie później, niż te z pozycji 4-8 ... :)

"Gwiazda trapera" opowiada historię o tym, jak Karol stał się traperem.
"Przez góry Montany" to zaś historia Piotra Carra, który na zakończenie staje się pacjentem doktora, o czym Wernic w późniejszych ksiązkach wielokrotnie wspomina.
"Łapacz z Sacramento" natomiast, do dalsze losy Karola jako osadnika i historia Vincenta Irvina, którego postać też się później wielokrotnie pojawia ...
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 08:54 przez Robert_76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Robert_76 pisze: Jeżeli chodzi o historię powinno być tak, jak zapodał to Von Dobeneck, choć chronologia wydań jest inna. Te trzy pierwsze części zostały napisane i wydane znacznie później, niż te z pozycji 4-8 ... :)

"Gwiazda trapera" opowiada historię o tym, jak Karol stał się traperem.
"Przez góry Montany" to zaś historia Piotra Carra, który na zakończenie staje się pacjentem doktora, o czym Wernic w późniejszych ksiązkach wielokrotnie wspomina.
"Łapacz z Sacramento" natomiast, do dalsze losy Karola jako osadnika i historia Vincenta Irvina, którego postać też się później wielokrotnie pojawia ...
Nie czytałem tych trzech części dlatego wydawało mi się, że "Tropy..." to pierwsza część serii.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Von Dobeneck

Uff. Dzięki Robercie, że mnie wybawiłeś z kłopotu, bo Czesio już łypał na mnie groźnym wzrokiem. :D
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Von Dobeneck pisze:Uff. Dzięki Robercie, że mnie wybawiłeś z kłopotu, bo Czesio już łypał na mnie groźnym wzrokiem. :D
No ba, już przymierzał się do bicia :-D
Von Dobeneck

Czesio1 pisze:
Von Dobeneck pisze:Uff. Dzięki Robercie, że mnie wybawiłeś z kłopotu, bo Czesio już łypał na mnie groźnym wzrokiem. :D
No ba, już przymierzał się do bicia :-D
I weź tu człowieku zrób komuś przysługę, to jeszcze straszą pobiciem. :D
Awatar użytkownika
Robert_76
Żądny przygód
Żądny przygód
Miejscowość: Swiętochłowice
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Robert_76 »

Pewnie Wszyscy to wiecie, ale w uzupełnieniu pierwszego postu Von Dobenecka należy jeszcze wspomnieć o prawie ukończonej "Chacie Starego Niedźwiedzia", którą to miał zakończyć syn pisarza, ale niestety do tej pory tego nie uczynił i pewnie już tego nigdy nie uczyni, oraz o jedynej, powstałej w 2005 roku, niezależnej, hobbystycznej, nigdy drukiem nie wydanej, kontynuacji Wojciecha Wójcika pt. "Czarna Gwiazda". Jak jest ktoś zainteresowany tą kontynuacją, to z jej pierwszym rozdziałem można zapoznać się pod adresem http://www.wernic.pl/download/Czarna_Gwiazda_1.pdf. Jeżeli po tej lekturze zainteresowanie nie minie, jestem w stanie podesłać całość ...

A jak już tak sobie piszemy o Wernicu, to pewnie większość z Was potrafi wskazać pozycję, którą uważa za najlepszą ...
A gdyby tak, trochę przewrotnie, poprosić Was o wskazanie tej najsłabszej części, to która by to była ?
Mi, na przykład, najwięcej problemów z czytaniem sprawiła "Ucieczka z Wichita Falls", a jak było u Was ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 00:28 przez Robert_76, łącznie zmieniany 4 razy.
Von Dobeneck

Za najlepszą, z tego co pamiętam, uważam...no nie wiem, waham się pomiędzy Słońcem Arizony a Tropy wiodą przez prerię.

Najbardziej mnie męczyło chyba Wołanie dalekich wzgórz, ale musiałbym sobie wszystkie odświeżyć, a nie da się przeczytać jednym ciągiem kilkunastu powieści o podobnej tematyce i z tymi samymi bohaterami, jak dla mnie, to byłoby zbyt nużące.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Ja Wernica musiałbym sobie przypomnieć, bo w tej chwili jedyne co pamiętam to że im koń złamał nogę w norze od piesków preriowych :D

Ale pamietam że kiedyś mi się podobało :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Ja też miałbym problem, żeby wytypować jakąś jedną najsłabszą część. Z tego co kojarzę wszystkie były utrzymane w podobnym poziomie. Tzn. wszystkie te, które czytałem.
Ale narobiliście mi smaku na przeczytanie tych części, których nigdy na oczy nie widziałem.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Czesio1 pisze:Ja też miałbym problem, żeby wytypować jakąś jedną najsłabszą część. Z tego co kojarzę wszystkie były utrzymane w podobnym poziomie. Tzn. wszystkie te, które czytałem.
Ale narobiliście mi smaku na przeczytanie tych części, których nigdy na oczy nie widziałem.
A mi narobiliście w ogóle smaku na rozpoczęcie przygody z Wernicem, bo mimo, że mam kilka jego książek po moim Tacie, to nigdy żadnej nie czytałam.
Idę zerknąć, jakie mam. Zaraz napiszę :-)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, 10:37 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

A mi ten autor nic nie mówi. :-/
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Von Dobeneck

johny pisze:A mi ten autor nic nie mówi. :-/
Nie przejmuj się johny, ze mną też nie chciał gadać. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”