Yvonne pisze:Nasz przyjazd niestety stoi pod dużym znakiem zapytania.
Prognozy są jakie są, opon zimowych brak, a i samochód nasz niepewny, vide Niedźwiedzi Róg
Ja również trzymam kciuki za Wasz przyjazd bo kto wygra konkursik, który planuję zrobić?
Pomimo zapowiadanych obfitych opadów, na Podhalu napadało bardzo niewiele (vide kamera na Krupówkach) i to już chyba koniec opadów na dzisiaj, od jutra bez opadów. Mróz pod koniec tygodnia też mniejszy niż początkowo zapowiadano. Nawierzchnia Zakopianki na całej długości czarna.
TomaszK pisze:Pomimo zapowiadanych obfitych opadów, na Podhalu napadało bardzo niewiele (vide kamera na Krupówkach) i to już chyba koniec opadów na dzisiaj, od jutra bez opadów. Mróz pod koniec tygodnia też mniejszy niż początkowo zapowiadano. Nawierzchnia Zakopianki na całej długości czarna.
Czyli pakujemy manatki i jutro z rana jedziemy tak?
Życzenia obecnym w Kościelisku bezpiecznego dojazdu i powrotu, wspaniałych wrażeń na miejscu Nie da rady dojechać tym razem, zatem bawcie się dobrze i nie myślcie, że tu reszta próżno siedzi
Prognozy są jakie są, opon zimowych brak, a i samochód nasz niepewny, vide Niedźwiedzi Róg
Nawet o tym nie myśl. Teraz jak Robas się zdecydował, potrzebuję też Twoich harcerzy
Właśnie przed chwilą dzwoniłem do Władka, mojego sąsiada w Kościelisku. Grzeje w obydwu domach, a śniegu podobno niewiele dosypało od naszego wyjazdu w piatek, więc będzie mniej odśnieżania. Ja już się pakuję.
Z uwagi na pytania o pościel odpowiadam, że jeżeli ktoś będzie spał u sąsiadów, to nie potrzebuje nic, bo wszystko jest na miejscu. U mnie też jest wszystko na miejscu, ale z uwagi na konieczność prania, będę wdzięczny, jeżeli sobie zabierzecie poszewki na kołdry i poduszki. Tym niemniej, jeżeli nie zabierzecie, to też nic się nie stanie.
To była najbardziej śnieżna zima, jakieś 10 lat temu. Pod koniec naszego pobytu warstwa śniegu sięgała górnej krawędzi płotu, czyli około 130cm. Spędziliśmy tam wtedy dwa tygodnie, i jedynym problemem było codzienne odśnieżanie, bo codziennie dosypywało kolejne 20cm. Teraz w miejscach nieodśnieżanych jest około 40cm.
Z kolei innym razem był tylko metr śniegu, ale jak przyjechaliśmy był tak zbity, że nie odgarniałem całego podwórka tylko wyciąłem prostokąt o wymiarach samochodu. Żeby się zmieścić w tym "basenie" dojechałem do końca i zgniotłem przedni pas samochodu. Nie wiedziałem, że to takie delikatne.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez TomaszK, łącznie zmieniany 2 razy.
Grono sie powiększa, według moich obliczeń będzie co najmniej 18 osób, a jeżeli Yvonne się zdecyduje, to nawet ponad 23. Prawie wszyscy przyjeżdżają w czwartek.
TomaszK pisze:To była najbardziej śnieżna zima, jakieś 10 lat temu. Pod koniec naszego pobytu warstwa śniegu sięgała górnej krawędzi płotu, czyli około 130cm. Spędziliśmy tam wtedy dwa tygodnie, i jedynym problemem było codzienne odśnieżanie, bo codziennie dosypywało kolejne 20cm. Teraz w miejscach nieodśnieżanych jest około 40cm.
Ech, a ja przygotowałem dwa rozdziały Fantomasa do wspólnego nagrania. Bez Ciebie Yvonne nawet nie ma sensu próbować nagrywać.
Krwawa Mary pisze:A ja tez moge ja zdobyc? taka ladna czarna?
Ech, szkoda, że nie mówiłaś tydzień temu. Bo robiłem dodruk i dziś Mysikrólik odebrał paczkę z koszulkami dla Hanki, panny Moniki, Sokole Oko oraz dla Gaby, Pawła i Julka z Wielkiej Bretfanii.
Spróbujemy może przed kolejnym zlotem zrobić następny haft ok?
Barabasz pisze:TomaszKu, od czego pochodzi nazwa Kościelisko? Od kości?
Od Doliny Kościelskiej, a ta z kolei wg legendy - od kości które pozostały po bitwie przegranej przez Tatarów. Prawdodobnie jednak nazwa "Kościeliska", pochodzi od skał środkowej części doliny (Raptawicka Turnia, Organy), które wyglądają jak wielkie kościoły. Wcześniej Kościelisko nosiło nazwę "Polany", od rozrzuconych po okolicy miejsc w których wycięto połać lasu pod osadnictwo. Teraz każda z tych polan to jedna z dzielnic Kościeliska.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 22:51 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.