Superpanna Monika pisze:Właśnie rozmawiałam ze Zbychowcem i myślę, że koło niedzieli uda mi się dotrzeć na zlot, z którąś z moich starszych córeczek. Także do zobaczenia.
XII Zlot Forowy - majówka 2017
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
A Soni nie weźmiesz ? Mógłbym się nią zajmować, ostatnio gromadzę doświadczenie w opiece nad maluchami. Aż mnie kręgosłup boli od noszenia wnuka, co nie znaczy że mnie to martwi. Przy mnie zaczął pełzać, a potem siadać, obecnie szykuje się do stania. Twoją córkę mogę nauczyć czytać.panna Monika pisze:Właśnie rozmawiałam ze Zbychowcem i myślę, że koło niedzieli uda mi się dotrzeć na zlot, z którąś z moich starszych córeczek. Także do zobaczenia.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, 22:01 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
W rzeczy samej!Yvonne pisze:No wreszcie się pojawiłeś, Templariuszutemplariusz72 pisze:Koszulka rewelacja , chetnie bym ja przygarnął.Poza tym Radzyniem , jaki jest plan na kolejne dni ?![]()
Liczę na to, że będziesz na zlocie. No bo co to za templariuszowy zlot bez Templariusza?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- templariusz72
- Zlotowicz

- Tytuł: opis w budowie :)
- Miejscowość: Solec Kujawski
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
U mnie to generalnie ciezko z czasem, postaram sie urwac wczesniej z pracy i pojawic pierwszego dnia w Radzyniu.Yvonne pisze:No wreszcie się pojawiłeś, Templariuszutemplariusz72 pisze:Koszulka rewelacja , chetnie bym ja przygarnął.Poza tym Radzyniem , jaki jest plan na kolejne dni ?![]()
Liczę na to, że będziesz na zlocie. No bo co to za templariuszowy zlot bez Templariusza?
- templariusz72
- Zlotowicz

W zeszłym roku byłem w Malborku kilkakrotnie wiec sobie podaruje , niestety w/g mnie ta cala "multimedialnoscia" zamek zatracił swoj klimat, ktory pamietam jeszcze z czasów dziecinstwa, przewodnik tez dołozył swoja cegiełke obdzierajac zamek z wiekszosci legend.Czesio1 pisze:W niedzielę 30 kwietnia mamy w planach Malbork. Wejście na Zamek mamy o 16:00.templariusz72 pisze:Koszulka rewelacja , chetnie bym ja przygarnął.Poza tym Radzyniem , jaki jest plan na kolejne dni ?
To samo tyczy sie zamku w Gniewie ,do ktorego wpakowali mase szkła i dziedziniec przestal przypominac średniowieczny zamek
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 11:13 przez templariusz72, łącznie zmieniany 4 razy.
- templariusz72
- Zlotowicz

A przewodniczka (starsza juz Pani , która oprowadzała mnie równiez kilkanascie lat) opowiada zwiedzajacym , ze ponoc penetrował to przejsciezbychowiec pisze:Gdzieś w komentarzach do artykułu znalazłem taką ploteczkę:templariusz72 pisze:To samo tyczy sie zamku w Gniewie ,do ktorego wpakowali mase szkła i dziedziniec przestal przypominac średniowieczny zameka jeszcze kilka lat temu na dziedzincu znajdowała sie studnia z ktorej prowadzilo podziemne przejscie do jednej z wież, badał je swego czasu Wołoszański o ile dobrze pamietam.
Badania tunelu w Gniewie prowadził Bogusław Wołoszański przy użyciu nowoczesnej aparatury poszukiwawczej, np. kamery noktowizyjnej. Szukał tam tajnych przejść. Zbadano cembrowinę studni zamkowej, gdzie sprzęt wskazał pustą przestrzeń za cegłami na znacznej głębokości. Prace badawcze zostały wtedy wstrzymane przez prokuraturę.
Inna ploteczka (z innego źródła) mówi, że Wołoszański sam się poddał po odwierceniu 3 metrów.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 12:33 przez templariusz72, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

Lidzbark Warmiński...oldmalarz pisze:ten klimat ma jeszcze Lidzbark chełmiński i Reszel.. uwielbiam tam jeżdzic..
Oj tak to wspaniałe miejsca! Parę razy tam byłem a w Reszlu nawet spałem na zamku. Wieczorem zimny browarek na zamkowym dziedzińcu a w nocy letnia burza z wyładowaniami, oj był klimacik!
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- oldmalarz
- Zlotowicz

- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
mmm to wiesz o co chodzi taki mały przytulny ale jakże oddajacy klimat epoki jakby czas sie zatrzymał cisz spokój zero rejwachu i turystów i piwniczka fajna gdzie można miodziku popić zawsze na kazdym zamku jak jestem kosztuje miejscowego miodziku..johny pisze:Parę razy tam byłem a w Reszlu nawet spałem na zamku.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017, 14:47 przez oldmalarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

Przecudowne miasteczko, gdzieś kiedyś słyszałem, że jest na liście miast, w których czas stanął w miejscu...oldmalarz pisze:mmm to wiesz o co chodzi taki mały przytulny ale jakże oddajacy klimat epoki jakby czas sie zatrzymał cisz spokój zero rejwachu i turystów i piwniczka fajna gdzie można miodziku popić zawsze na kazdym zamku jak jestem kosztuje miejscowego miodziku..johny pisze:Parę razy tam byłem a w Reszlu nawet spałem na zamku.

zamek również, z galerią niesamowitego Franciszka Starowieyskiego

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Eksplorator63
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
TomaszKu jak moja ekipa nie będzie miała wyjazdu to go wezmęTomaszK pisze:OK, biorę łopatę. Eksplorator mam nadzieję weźmie swój profesjonalny wykrywacz.templariusz72 pisze:... a jeszcze kilka lat temu na dziedzińcu znajdowała się studnia z której prowadziło podziemne przejście do jednej z wież, badał je swego czasu Wołoszański o ile dobrze pamiętam.
- templariusz72
- Zlotowicz

- templariusz72
- Zlotowicz

Obawiam się że 2 dni to mało by odwiedzić większość ciekawych miejscach okolicy, a nie widzę w planach książkowego Kortumowa czyli Papowa Biskupiegozbychowiec pisze:Tak jest, pobuszujemy sobie po niejednych pięknych i tajemniczych miejscachYvonne pisze:Bo to nie jest w Radzyniu, ale bardzo niedaleko ...TomaszK pisze:Co to za wejście do podziemi ? Nie pamiętam tego z poprzedniej wizytu w Radzyniu.
Będziemy tam
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2017, 19:17 przez templariusz72, łącznie zmieniany 2 razy.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Jest, jest templariuszu72:templariusz72 pisze: Obawiam się że 2 dni to mało by odwiedzić większość ciekawych miejscach okolicy, a nie widzę w planach książkowego Kortumowa czyli Papowa Biskupiego
zbychowiec pisze: 5) Wtorek 2 maja: Dzień "Kortumowy". Najpierw wizyta w Papowie Biskupim, zwiedzanie kościółka (tam będzie nas czekać miła niespodzianka samochodzikowa), ruin zamku krzyżackiego w Papowie, krótki wypad nad jeziorko w Papowie, potem Koronowo i okolice. Obiad w Chełmnie. Po obiedzie zwiedzanie Chełmna z przewodnikiem. Potem krótka wizyta w świeciu w drodze powrotnej do bazy. Pod koniec dnia ognisko w bazie i wiadomo, impreza.