Puszcza Kampinoska i...
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Puszcza Kampinoska i...
Dzisiaj wybraliśmy się na krótki spacer po Puszczy Kampinoskiej ale tym razem mieliśmy cel. Myślałem, że wszystko już w naszej okolicy, dzięki rowerom, zobaczyliśmy. Okazało się to nieprawdą. W tygodniu przeczytałem o miejscu, które bez wątpienia spodoba się Milady, Zbych owcowi i pewnie jeszcze paru osobom. Miejsce dodatkowo ma ciekawą, aczkolwiek krótką, historię i bardzo mocną nazwę.
Ktoś ma pomysł, co zobaczyliśmy?
Ktoś ma pomysł, co zobaczyliśmy?
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Czy to chodzi o ten ośrodek kontrolny (czy jak go nazwać) Układu Warszawskiego na wypadek wojny? Jest coś takiego w Kapinoskiej.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
No to BUM!!!!
To coś się nazywa Atomowa Kwatera Dowodzenia. Czyli wybudowana w latach od 1962 do 80tych kwatera wojskowa na wypadek wojny atomowej.
Trzy obiekty - największy, przypominającym nasze podstawówki - budynek koszar z pełnym zapleczem kuchenno-sanitarnym, niewielki (dla zmylenia przeciwnika) budyneczek z dwoma garażami i ponoć stacją meteo, w którym pod ziemią kryje się właśnie schron przeciwatomowy oraz potężna, podziemna hala, mająca prawdopodobnie służyć za podziemny parking dla samochodów dostawczych.
Zaczynamy oczywiście od "szkoły"
To coś się nazywa Atomowa Kwatera Dowodzenia. Czyli wybudowana w latach od 1962 do 80tych kwatera wojskowa na wypadek wojny atomowej.
Trzy obiekty - największy, przypominającym nasze podstawówki - budynek koszar z pełnym zapleczem kuchenno-sanitarnym, niewielki (dla zmylenia przeciwnika) budyneczek z dwoma garażami i ponoć stacją meteo, w którym pod ziemią kryje się właśnie schron przeciwatomowy oraz potężna, podziemna hala, mająca prawdopodobnie służyć za podziemny parking dla samochodów dostawczych.
Zaczynamy oczywiście od "szkoły"
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Teraz ten najważniejszy budyneczek. Jak widać, stacji meteo, już nie widać.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2017, 18:55 przez PawelK, łącznie zmieniany 1 raz.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Podsumowując.
Obiekt jest we władaniu Kampinoskiego Parku Narodowego.
Więcej można przeczytać w wiki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Atomowa_K ... Dowodzenia
Włącznie z tym, że są tam rzeczywiście podziemne schrony przeciwatomowe. Niestety na taką eksplorację nie byłem przygotowany. Anka nie włazi w takie ruiny więc byłem sam a poza tym trzeba jednak mieć dobre i niezawodne oświetlenie. Więc jest miejsce na "rozwój".
W jednym miejscu stoi tabliczka (ta z początku zdjęć) ale teren nie jest ogrodzony.
Obiekt jest we władaniu Kampinoskiego Parku Narodowego.
Więcej można przeczytać w wiki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Atomowa_K ... Dowodzenia
Włącznie z tym, że są tam rzeczywiście podziemne schrony przeciwatomowe. Niestety na taką eksplorację nie byłem przygotowany. Anka nie włazi w takie ruiny więc byłem sam a poza tym trzeba jednak mieć dobre i niezawodne oświetlenie. Więc jest miejsce na "rozwój".
W jednym miejscu stoi tabliczka (ta z początku zdjęć) ale teren nie jest ogrodzony.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
No to w któryś weekend podjadę i hulniemy! Co Ty na to?PawelK pisze:Włącznie z tym, że są tam rzeczywiście podziemne schrony przeciwatomowe. Niestety na taką eksplorację nie byłem przygotowany. Anka nie włazi w takie ruiny więc byłem sam a poza tym trzeba jednak mieć dobre i niezawodne oświetlenie. Więc jest miejsce na "rozwój".
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...