Wszystkie bardzo sympatyczne! Dla mnie bardzo klimatyczny ten drugi!Yvonne pisze:Godne uwagi są zwłaszcza te:
https://www.grandsgites.com/gite-37-domaine-bergerie-1655.htm
https://www.grandsgites.com/gite-37-ecuries-signe-1510.htm
https://www.grandsgites.com/gite-37-manoir-rousselliere-448.htm
Dwa z nich mają basen, więc może to być dobra opcja dla rodzin z dziećmi.
Zresztą, nie tylko dla nich
ZLOT NAD LOAR¡ - z pewną nieśmiałością ...
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Dla mnie też. Mają nieźle zrobione zdjęcia.johny pisze:Dla mnie bardzo klimatyczny ten drugi!
"Ecuries" to po francusku "stajnie"
To może tu był ten dopisek o kieracie, który widział Tomaszek?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 11:02 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Yvonne
- Moderator

Tak. Powrót do Polski byłby 9 lub 10 sierpnia.Mysikrólik pisze:Czy opcja sierpień zmieści się do 12-go. Później chciałbym być już w Polsce.
To jest oczywiście wstępne założenie.
Musiałam napisać jakiś termin, aby mi podali cenę.
Napisałam im, że termin może się nieznacznie zmienić kilka dni w którąś stronę.
Ale może akurat ten termin wszystkim pasuje? To byłoby idealnie.
Ja to widzę tak:
- pierwsza grupa leci 2 sierpnia w czwartek
- druga grupa leci 4 sierpnia w sobotę
- powrót do kraju 10 sierpnia w piątek
Jeśli komuś ten termin kompletnie NIE PASUJE, to niech pisze od razu.
Znajdziemy inny
- johny
- Moderator

Dla mnie układ ideolo!Yvonne pisze:Ja to widzę tak:
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Dla mnie również i Annie pewnie też będzie pasowałjohny pisze:Yvonne napisał/a:
Ja to widzę tak:
Dla mnie układ ideolo!
Zamek XVw, ale w środku normalnie jak u nas nad morzem, więc te ceny pewnie nieoszukane.
- Yvonne
- Moderator

Dlatego, Tomaszku, trzeba pytać.TomaszK pisze:Yvonne napisał/a:
Godne uwagi są zwłaszcza te:
Ale nie widać cen.
Zobacz, PawełK znalazł ostatnio informację, że w lipcu przyszłego roku tydzień kosztuje ok. 4200.
A mi Pani napisała, że na początku sierpnia trochę ponad 1700. Różnica jest kolosalna!
Naprawdę jak zobaczyłam dzisiaj tego maila, to nie wierzyłam własnym oczom.
Ale ładnie nas zareklamowałam. Napisałam, że jesteśmy z Polski
Francuzi nas lubią i nie ma tu przesady
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 11:13 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Jak to pomoże, to możemy nawet przebrać johnego za Chopina, a do przyszłego roku się nauczy grać.Yvonne pisze:Francuzi nas lubią i nie ma tu przesady
Domaine de la Bergerie ten wygląda chyba najlepiej, ale oczywiście trzeba brać jakość do ceny.
Les Ecuries du Signe ten też niezły, ale bez basenu
Kiedyś gdy organizowałem dla znajomych wyjazd do HR dałem im 8 lokalizacji z cenami i zdjęciami i każdy podał mi swoje oceny 0-5. wybraliśmy ten z największą ilością punktów. Tyle, że nie może to za długo trwać.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 11:24 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

Why me?Mysikrólik pisze:k to pomoże, to możemy nawet przebrać johnego za Chopina, a do przyszłego roku się nauczy grać.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Wizzair nie lata jednak tak często jak myślałem. Z Warszawy jest wylot 4 VIII, a powrót 11 VIII
Ceny na dziś to odpowiednio 119 i 209
bez członkostwa w Wizzclub. Członkostwo daje zniżkę po 45 zł za lot minimum, a koszt wykupu to 139 zł 1+1 i 279 1+5
Po wykupieniu członkostwa bilet przy zakupie 6 osób w dwie strony wyszedłby 294,50 zł
Ceny na dziś to odpowiednio 119 i 209
Po wykupieniu członkostwa bilet przy zakupie 6 osób w dwie strony wyszedłby 294,50 zł
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 11:43 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Mysikrólik
- Zlotowicz

Podejrzewam, że cena będzie znacząco wyższa. Bardziej sprawdziłbym inne tanie linie.A inne możliwości? LOT?
Nawet nie najgorzej. Dzisiejsza cena LOT 459,- w dwie strony 4 - 10 VIII
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 12:00 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Ceny z esky.pl dla LOT-u (WAW - CDG)]Ceny z esky.pl dla LOT-u (WAW - CDG)[/URL]
O, skacze, już jest drożej.
O, skacze, już jest drożej.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 10 razy.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Ryanair ma plan lotów do Paryża tylko do marca 2018, poza tym latają tylko z Modlina, jeśli chodzi o Warszawę, ale też z Wrocławia i Krakowa.
Ceny mają porównywalne do Wizzaira
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 12:17 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Anna
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: z Krainy Deszczowców
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Ja w sprawie formalnej, zamki etc. swietnie, termin sierpniowy tez jak najb. nam pasuje.
Ale prosze zwroccie uwage na drobiazgi:
Przeliczylam ceny tego pierwszego zamku, wyszlo mi troche drozej.
To, o co trzeba KONIECZNIE dopytac, to czy np. za posciel (ostatnia pozycja na tym skanie); oplata jest za kazdy dzien, czy za caly pobyt (to nie jest oczywiste, w niektorych hotelach zmieniaja codziennie).
W tym "drugim" ulubionyn przez Johna, pozycja: Location draps -nie zawiera, czyli trzeba doplacic za posciel. ILe?
POdobnie z ta oplata za zuzyta energie elektryczna -to tez trzeba wziac pod uwage, jesli sie np. okaze ze jedynym zrodlem cieplej wody jest elektryczna terma.
Czy jest oplata koncowa za sprzatanie (tez w tego typu obiektach, czasami jest obowiazkowa, nawet jesli sie po sobie posprzata). To jest to "Ménage fin de séjour " Tylko w jedym przypadku podali cene: 65 à 95 €, a w innych? Ile ona wynosi?
do tego -zauwazcie "podatki nie sa wliczone" w wiekszosci z nich. A ile wynosza te podatki?!
Te oplaty malym drukiem, to jest to na czym oni zarabiaja, wiec trzeba koniecznie doczytac i dopytac, jakie sa - i ile konkretnie wynosza.
Czy sa jakies oceny tego typu hoteli/zamkow na niezaleznych serwisach (moga byc po francusku, poradze sobie).; nie nocowalam nigdy we Francji w prywatnych kwaterach, nie znam realiow, poza hotelami.
Przeczaliscie -rozklad lozek i pokoi? 4 sale na 30 osob w jednym z nich; z lozkami pietrowymi. I w te 30 osob wchodza bebe -czyli faktycznie miesjca dla doroslych jest mniej!
P.S. Wizz air i ryanair -lata prawie wszedzie tylko dwa razy w tygodniu -ten typ tak ma.
Ale prosze zwroccie uwage na drobiazgi:
Przeliczylam ceny tego pierwszego zamku, wyszlo mi troche drozej.
To, o co trzeba KONIECZNIE dopytac, to czy np. za posciel (ostatnia pozycja na tym skanie); oplata jest za kazdy dzien, czy za caly pobyt (to nie jest oczywiste, w niektorych hotelach zmieniaja codziennie).
W tym "drugim" ulubionyn przez Johna, pozycja: Location draps -nie zawiera, czyli trzeba doplacic za posciel. ILe?
POdobnie z ta oplata za zuzyta energie elektryczna -to tez trzeba wziac pod uwage, jesli sie np. okaze ze jedynym zrodlem cieplej wody jest elektryczna terma.
Czy jest oplata koncowa za sprzatanie (tez w tego typu obiektach, czasami jest obowiazkowa, nawet jesli sie po sobie posprzata). To jest to "Ménage fin de séjour " Tylko w jedym przypadku podali cene: 65 à 95 €, a w innych? Ile ona wynosi?
do tego -zauwazcie "podatki nie sa wliczone" w wiekszosci z nich. A ile wynosza te podatki?!
Te oplaty malym drukiem, to jest to na czym oni zarabiaja, wiec trzeba koniecznie doczytac i dopytac, jakie sa - i ile konkretnie wynosza.
Czy sa jakies oceny tego typu hoteli/zamkow na niezaleznych serwisach (moga byc po francusku, poradze sobie).; nie nocowalam nigdy we Francji w prywatnych kwaterach, nie znam realiow, poza hotelami.
Przeczaliscie -rozklad lozek i pokoi? 4 sale na 30 osob w jednym z nich; z lozkami pietrowymi. I w te 30 osob wchodza bebe -czyli faktycznie miesjca dla doroslych jest mniej!
P.S. Wizz air i ryanair -lata prawie wszedzie tylko dwa razy w tygodniu -ten typ tak ma.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Anna
- Forowy Badacz Naukowy

Sprawdzanie cen lotow:
na przyszly rok
Skyscanner,
momondo,
KAYAK i in. tez:
"cheapflights" to nazwa portalu (porownywarki cen); te ceny ktore podalam na poczatku; pochodzily wlasnie z tych serwisow. Sprawdzilam rozne kombinacje odlotow i miast; ceny byly mniej wiecej stale, takie jakie podalam. Mozna trafic na jakas okazje, zgoda, ale standardowe ceny sa takie jak te.
Ubezpieczenie -na prawde wazne, w razie jakiegos wypadku -i to w dosc odleglych od centrow okolicach -bezcenne.
na przyszly rok
Skyscanner,
momondo,
KAYAK i in. tez:
"cheapflights" to nazwa portalu (porownywarki cen); te ceny ktore podalam na poczatku; pochodzily wlasnie z tych serwisow. Sprawdzilam rozne kombinacje odlotow i miast; ceny byly mniej wiecej stale, takie jakie podalam. Mozna trafic na jakas okazje, zgoda, ale standardowe ceny sa takie jak te.
Ubezpieczenie -na prawde wazne, w razie jakiegos wypadku -i to w dosc odleglych od centrow okolicach -bezcenne.
- Anna
- Forowy Badacz Naukowy

Podatki za pobyt we Francji - dziwne, ale trudno znalezc w internecie. Zaleza od miejsca, i kategorii noclegowej. Z tego co znalazlam, to przyjmujac ze nie nocujemy w najdrozszych hotelach, ani w najdrozszych lokalizacjach: placimy przecietnie ok. 0.88-1.65 euro za osobe, za dobe.
Taniej nie chce byc. Moze to nie duzo, ale trzeba dodac do budzetu. To sa podatki ogolno francuskie, znalazlam tez wiadomosc, ze moga byc jakies lokalne (oplata uzdrowiskowa sie klania?!); bez podania szczegolow.
P.S. na wlasny uzytek zrobilam sobie sobie prosta tabelke, w ktorej sa pozycje pt. lot,ubezpieczenie, nocleg+podatki, wyzywienie, przejazdy (tu wpisalam wynajecie minibusa, tymczasowo -jak bedzie znana cena autobusu to zmienie), bilety wstepu , +10% na nieprzewidziane wydatki. Calosc "sama sie podlicza" w zaleznosci od wprowadzonych danych. Polecam, w ten sposob mozna orientacyjnie porownywac rozne oferty, niejako na wlasny uzytek
Taniej nie chce byc. Moze to nie duzo, ale trzeba dodac do budzetu. To sa podatki ogolno francuskie, znalazlam tez wiadomosc, ze moga byc jakies lokalne (oplata uzdrowiskowa sie klania?!); bez podania szczegolow.
P.S. na wlasny uzytek zrobilam sobie sobie prosta tabelke, w ktorej sa pozycje pt. lot,ubezpieczenie, nocleg+podatki, wyzywienie, przejazdy (tu wpisalam wynajecie minibusa, tymczasowo -jak bedzie znana cena autobusu to zmienie), bilety wstepu , +10% na nieprzewidziane wydatki. Calosc "sama sie podlicza" w zaleznosci od wprowadzonych danych. Polecam, w ten sposob mozna orientacyjnie porownywac rozne oferty, niejako na wlasny uzytek
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Tyle, że tak jak napisałem - Wizz to torba podręczna na laptopa, Ryan to pełnowymiarowa walizka podręczna. Zasadnicza różnica. Pamiętajcie, że LOT w podstawowej cenie też nie ma już bagażu rejestrowanego, bo LOT to już też tanie linie.Mysikrólik pisze:Ryanair ma plan lotów do Paryża tylko do marca 2018, poza tym latają tylko z Modlina, jeśli chodzi o Warszawę, ale też z Wrocławia i Krakowa.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Yvonne
- Moderator

I to jest bardzo dobry pomysłAnna pisze:P.S. na wlasny uzytek zrobilam sobie sobie prosta tabelke, w ktorej sa pozycje pt. lot,ubezpieczenie, nocleg+podatki, wyzywienie, przejazdy (tu wpisalam wynajecie minibusa, tymczasowo -jak bedzie znana cena autobusu to zmienie), bilety wstepu , +10% na nieprzewidziane wydatki. Calosc "sama sie podlicza" w zaleznosci od wprowadzonych danych. Polecam, w ten sposob mozna orientacyjnie porownywac rozne oferty, niejako na wlasny uzytek