ZLOT NAD LOAR¡ - z pewną nieśmiałością ...
- grim_reaper
- Zlotowicz

- Podziękował;: 125 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Z własnego doświadczenia polecam autostrade.
Jadąc tzw."krajówkami" dochodzą ograniczenia prędkości, korki, traktory i inny sprzęt rolniczy (zlot odbędzie się latem). Oczywiście także moje ulubione roboty drogowe. Czas podróży może sie znacznie wydłużyć.
Poruszając sie po autostradzie ruch przeważnie jest płynny nawet jeśli któryś z pasów jest zamknięty.
Jadąc tzw."krajówkami" dochodzą ograniczenia prędkości, korki, traktory i inny sprzęt rolniczy (zlot odbędzie się latem). Oczywiście także moje ulubione roboty drogowe. Czas podróży może sie znacznie wydłużyć.
Poruszając sie po autostradzie ruch przeważnie jest płynny nawet jeśli któryś z pasów jest zamknięty.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Nie odpadła tylko rozważamy równolegle opcję autokarową. Czekamy na konkretną wycenę wynajmu autokaru, w tej sprawie maila napisała Yvonne. Możliwe jednak, że będzie to na tyle nieopłacalne, że zrezygnujemy z samolotu a wynajmiemy autokar w Polsce.TomaszK pisze:Postów w tym temacie jest tak dużo, że nie nadążam z czytaniem, na dodatek mam ostatnio urwanie głowy. Dlaczego odpadła opcja lotu samolotem ?
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Dokładnie, Tomaszku.Czesio1 pisze: TomaszK napisał/a:
Postów w tym temacie jest tak dużo, że nie nadążam z czytaniem, na dodatek mam ostatnio urwanie głowy. Dlaczego odpadła opcja lotu samolotem ?
Nie odpadła tylko rozważamy równolegle opcję autokarową. Czekamy na konkretną wycenę wynajmu autokaru, w tej sprawie maila napisała Yvonne. Możliwe jednak, że będzie to na tyle nieopłacalne, że zrezygnujemy z samolotu a wynajmiemy autokar w Polsce.
Sprawdzamy wszystkie możliwości.
Być może okaże się, że opcja autokar z Polski jest dużo tańsza niż samolot i autokar z Francji.
Tylko mamy wtedy problem z Paryżem, ale to się będziemy martwić, jak ustalimy czym jedziemy.
- Yvonne
- Moderator

Otóż to. Pisałam o tym już kiedyś. Jedzenie we Francji jest niestety drogie. Trzeba to głośno powiedzieć. I tutaj rację ma Mysikrólik pisząc, że autokarem możemy zabrać przynajmniej część produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania posiłków. Zgadzam się z nim w zupełności. Dlatego coraz bardziej przekonuje mnie opcja "autokar".Mysikrólik pisze:Będę dalej lobbował za autokarem. Kolejne oszczędności uzyskamy jeśli chodzi o posiłki. W autokarze możemy zabrać część produktów, które we Francji mogą być znacznie droższe niż u nas.
Moglibyśmy odżywiać się w systemie. śniadanie rano, drugie śniadanie na drogę(ew. jakiś posiłek w trasie). Po powrocie solidna, gotowana przez nas obiadokolacja.
Zgłaszam się do kuchni na ochotnika jakby co(gotowanie, a nie zmywanie).
I skoro Mysikrólik zgłasza się do gotowania, to ja bardzo chętnie zgłaszam się do zmywania
- Yvonne
- Moderator

Z tego, co pamiętam, to pociąg z Krakowa do Warszawy jedzie jakieś 2,5 godziny, a nie 5zbychowiec pisze:musiałbym być masochistą, żeby zamiast tego jechać najpierw gdzieś do Warszawy (5 godzin)
Ale oczywiście rozumiem Twój punkt widzenia.
Tylko, że autokar ma coraz więcej plusów moim zdaniem.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, 23:17 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yvonne
- Moderator

To prawda, że samolotem jest szybciej.
Ale autokar ma więcej plusów:
- integracja od samego początku
- możliwość zabrania wielu rzeczy typu żywność, śpiwory itp.
- spakowanie się normalne, a nie upychanie rzeczy w bagaż podręczny, aby było taniej
- możliwośc zgarnięcia po drodze tych, którym bardziej pasuje być "po drodze" niż jechać do innego miasta
Pytanie, co z Paryżem?
Cały czas czekam na Wasze pomysły jak to rozwiązać.
Na razie tylko Mysikrólik się wysilił
Ale autokar ma więcej plusów:
- integracja od samego początku
- możliwość zabrania wielu rzeczy typu żywność, śpiwory itp.
- spakowanie się normalne, a nie upychanie rzeczy w bagaż podręczny, aby było taniej
- możliwośc zgarnięcia po drodze tych, którym bardziej pasuje być "po drodze" niż jechać do innego miasta
Pytanie, co z Paryżem?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, 23:34 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Rzeczywiście się nie zrozumieliśmy. Uważam, że nie ma sensu w drodze z Polski do Francji omijać autostrady, by na nich zaoszczędzić, dlatego w kwocie za autokar są wliczone opłaty za autostrady.Anna pisze:Mysikroliku, chyba sie nie zrozumielismy; napisalam:
Da sie przejechac bez oplat -nadkladajac prawie 300 kilometrow. Oszczednosc: 50 euro; a koszt paliwa na ten dystans?!
Poza tym ominięcie autostrad wcale nie będzie tańsze, bo dodatkowe 300 km jak sama zauważyłaś, a także wydłużenie czasu jazdy, co skutkować będzie koniecznością długiej przerwy.
Chodziło o ominięcie autostrad już na terenie Francji podczas zwiedzania. Przecież rozmawialiśmy wtedy o wynajęciu autokaru na miejscu, po przylocie samolotem.
I tu płynnie przechodzimy do Zbychowca.
Skąd Ty wziąłeś 2 dni?
Wg opinii właściciela, dwóch kierowców jest w stanie dojechać w ciągu 21h z 3 h przerwą przymusową.
Oczywiście że samolotem będzie szybciej, ale jeszcze raz powtarzam, to nie będzie 2h tylko bliżej 10h(dojazd na lotnisko, czas przed odprawą, lot, dojazd z lotniska w okolice Tours)
No to teraz trochę pokraczmy.
Jeśli część osób pojedzie na własną rękę, do czego mają jak najbardziej prawo, to koszt autokaru będzie tak wielki dla pozostałych, że nieopłacalny. Skutek będzie taki, że wycofa się w związku z tym ktoś następny, co spowoduje dalszy wzrost i ...
Natomiast jeśli wygra opcja samolotu, a koszt autokaru wynajętego we Francji będzie zbliżony do tego co ustaliła Anna, to koszt będzie tak wielki, że wycofają się kolejne osoby i koszt wzrośnie jeszcze bardziej i ...
Lojalnie uprzedzam, że budżet na tydzień we Francji mam ograniczony, to na wypadek jeśli okaże się że to ja będę tym który wycofa się w związku z kosztami.
W sumie może niepotrzebnie się zgłosiłem.
- Czesio1
- Administrator

Może w takim przypadku skrócić pobyt w Paryżu do jednodniowej wycieczki na koniec zlotu bez noclegu i wtedy bezpośrednio po Paryżu wracamy do domu. A dla grupy nie Paryżowej może by się znalazła jakaś atrakcja gdzieś w okolicach Paryża?Yvonne pisze: Pytanie, co z Paryżem?
- Czesio1
- Administrator

Wstrzymajmy się na razie do czasu gdy kilka osób przedstawi kalkulację otrzymanych kosztów transportu autokarem i wtedy będziemy się zastanawiać co dalej. Znany będzie koszt autokary, znany koszt noclegów, bilety do różnych atrakcji mniej więcej też znane to wtedy każdy będzie mógł sprawdzić czy posiada w portfelu odpowiednią kasę na wyjazd.Mysikrólik pisze: No to teraz trochę pokraczmy.
Jeśli część osób pojedzie na własną rękę, do czego mają jak najbardziej prawo, to koszt autokaru będzie tak wielki dla pozostałych, że nieopłacalny. Skutek będzie taki, że wycofa się w związku z tym ktoś następny, co spowoduje dalszy wzrost i ...
Natomiast jeśli wygra opcja samolotu, a koszt autokaru wynajętego we Francji będzie zbliżony do tego co ustaliła Anna, to koszt będzie tak wielki, że wycofają się kolejne osoby i koszt wzrośnie jeszcze bardziej i ...
- Yvonne
- Moderator

Dokładnie.Czesio1 pisze:Wstrzymajmy się na razie do czasu gdy kilka osób przedstawi kalkulację otrzymanych kosztów transportu autokarem i wtedy będziemy się zastanawiać co dalej. Znany będzie koszt autokary, znany koszt noclegów, bilety do różnych atrakcji mniej więcej też znane to wtedy każdy będzie mógł sprawdzić czy posiada w portfelu odpowiednią kasę na wyjazd.
To samo chciałam zaproponować.
Wstrzymajmy na razie dyskusję, poczekajmy na oferty i wtedy podejmiemy decyzję.
- Yvonne
- Moderator

Nie przesadzajmy. Też tak kiedyś jeździłam i powiem Ci, że czasem bardziej jestem zmęczona teraz, jak docieram do Paryża samolotem. Poważnie. Na samolot trzeba dotrzeć często dwie godziny przed wylotem, potem te tłumy przy odprawie, ścisk przy wsiadaniu, sam lot (dziwni ludzie koło Ciebie, którzy się czasem bardzo dziwnie zachowująoldmalarz pisze:no... jechalem tak 8 razy ..koszmar .. a tu jeszcze bedą dzieci..
nie wiem czy ta oszczednosc jest warta tej dwudniowej meki .. ale może ...
Przykład: jak latam służbowo, to wychodzę z domu o godzinie 12 w południe, a w hotelu jestem o godzinie 20-20:30. Zatem to, że się leci 2 godziny i tyle, to jest mit
Być może jest to dość długa podróż, ale żeby nazywać to męką? :shock:
Ludzie do Grecji czasem jeżdżą ponad 30 godzin i dają radę.
Myślę, że jeśli autokar będzie opcją tańszą, to chyba damy radę to znieść w imię wyższego dobra? Nie chciałabym, żeby teraz niektórzy zaczęli rezygnować ze zlotu z powodu finansów i lekkiego "wygodnictwa" innych
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 09:03 przez Yvonne, łącznie zmieniany 3 razy.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Mam tak samo jak Ty!TomaszK pisze:Popieram wszystko to co zaproponuje Yvonne, niezależnie czy chodzi o wybór środka transportu, czy o Paryż. Byle zlot doszedł do skutku.
Nie ważne jak, nie ważne czym byłeby był!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Yvonne
- Moderator

Pittcie,PiTT pisze:Mogę spróbować dowiedzieć się w jednej zaprzyjaźnionej firmie, jak wyceniliby opcję autokarową, ale muszę podać im warunki brzegowe: skąd, dokąd, kiedy, ile osób (jaki autobus), jakie przejazdy we Francji itp. Bez tego nie będą w stanie zrobić wyceny. Czy mamy to spisane w jakiś uporządkowany sposób do takiego zapytania?
Zapytaj, jeśli możesz. Każda kolejna oferta to kolejna możliwość czegoś atrakcyjniejszego
Poniżej podaję dane potrzebne do wyceny:
- autokar na 30-35 osób
- jedziemy najpierw do Paryża na 2 dni
- następnie jedziemy nad Loarę, w okolice miasta BLOIS, gdzie będziemy mieli wynajęty dom lub zamek i tam będziemy jeździć przez 5 dni po zamkach i miastach. Program wkleję niżej
- należy dodać, że każdego dnia rano wyjeżdżamy z BLOIS i tam wieczorem wracamy
- powrót do Polski
I teraz program, jaki ja wysłałam do znajomej, która ma biuro podróży. Oni sobie tam już sami liczą kilometry, sprawdzają trasy itd.:
1. Dzień pierwszy
- Orlean
- Zamek Chambord
2. Dzień drugi
- Zamek Chenonceau
3. Dzień trzeci
- Zamek Blois
- Chaumont sur Loire
4. Dzień czwarty
- Zamek Amboise
- Zamek Clos-Lucé
- Tours
5. Dzień piąty
- Zamek Angers
- Zamek śpiącej Królewny czyli Ussé
- Zamek Villandry
Daj znać, jak dostaniesz ofertę.
Dziękuję
- oldmalarz
- Zlotowicz

- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
dla Ciebie może to nie jest meka ..ja mam juz 50 lat i zdrowie nie te ...to samo z Olą ..Yvonne pisze: Być może jest to dość długa podróż, ale żeby nazywać to męką? :shock:
Ludzie do Grecji czasem jeżdżą ponad 30 godzin i dają radę.
(Zbychowiec zna powody)..przykro mi ...ja rozumiem że niektórzy sa okazami zdrowia ...my tego szczescia nie mamy.. jeżeli mam wrócic z Francji i latac po lekarzach i wydac drugie tyle na leczenie (a tak niestety juz było) to niestety ale podziekuje..
w/g mnie na "wczasy" powinno sie jeżdzic z pzryjemnoscia a nie zeby "dac rade"...
- Yvonne
- Moderator

Rozumiem, Oldmalarzu.oldmalarz pisze:dla Ciebie może to nie jest meka ..ja mam juz 50 lat i zdrowie nie te ...to samo z Olą ..
(Zbychowiec zna powody)..przykro mi ...ja rozumiem że niektórzy sa okazami zdrowia ...my tego szczescia nie mamy.. jeżeli mam wrócic z Francji i latac po lekarzach i wydac drugie tyle na leczenie (a tak niestety juz było) to niestety ale podziekuje..
w/g mnie na "wczasy" powinno sie jeżdzic z pzryjemnoscia a nie zeby "dac rade"...
Czyli postawmy sprawę jasno: czy Wy się na autokar w ogóle nie zgadzacie? Bo jeśli tak jest, to niepotrzebnie wysyłamy te prośby o oferty. Może to strata czasu?
Ale z drugiej strony wiem, że są osoby, które NIE CHC¡ lecieć samolotem.
I w tym momencie zaczyna się robić, jak w greckiej tragedii - nie ma dobrego rozwiązania
- Czesio1
- Administrator

Yvonne, absolutnie nie jest to strata czasu. Wysyłamy zapytania żeby dowiedzieć się szczegółów i potem wybrać najlepszą opcję.Yvonne pisze: Rozumiem, Oldmalarzu.
Czyli postawmy sprawę jasno: czy Wy się na autokar w ogóle nie zgadzacie? Bo jeśli tak jest, to niepotrzebnie wysyłamy te prośby o oferty. Może to strata czasu?
- oldmalarz
- Zlotowicz

- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
byłem bardzo szczesliwy jak sie dowiedziałem ze mamy leciec samolotem (sama byłąś swiadkiem)..i ze jest to juz "zaklepane" dlatego jestem bardzo rozczarowany ..no cóż ..chociaz wolałbym zeby było napisane NIE MOG¡ leciec samolotemi ,niż NIE CHC¡ ..Yvonne pisze:Rozumiem, Oldmalarzu.oldmalarz pisze:dla Ciebie może to nie jest meka ..ja mam juz 50 lat i zdrowie nie te ...to samo z Olą ..
Ale z drugiej strony wiem, że są osoby, które NIE CHC¡ lecieć samolotem.
I w tym momencie zaczyna się robić, jak w greckiej tragedii - nie ma dobrego rozwiązania
ale jest sprawa wazniejsza niz głupi autokar jak masz czas to zadzwoń..
- Yvonne
- Moderator

Tak, pamiętamoldmalarz pisze:byłem bardzo szczesliwy jak sie dowiedziałem ze mamy leciec samolotem (sama byłąś swiadkiem)..i ze jest to juz "zaklepane" dlatego jestem bardzo rozczarowany
Tylko, że potem okazało się, że koszt wynajęcia autokaru na miejscu we Francji prawdopodobnie będzie bardzo wysoki.
No nic, czekam na odpowiedź od tej babki od francuskich autokarów.
Jak tylko mi przyśle, dam Wam znać.
- johny
- Moderator

No właśnie, ja tez mam pewien budżet, którego nie przeskoczę żeby nie wiem co... Ale ja mogę nie jechać ważne żeby zlot się odbył!Yvonne pisze:Tylko, że potem okazało się, że koszt wynajęcia autokaru na miejscu we Francji prawdopodobnie będzie bardzo wysoki.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Oldmalarzu spokojnie. Skoro wybierzemy opcję najtańszą która nie będzie Ci odpowiadała, zawsze możesz zrobić to co zbychowiec. Co prawda finansowo w stosunku do reszty wyszedłbyś do tyłu, ale skoro i tak chciałeś lecieć to pewnie się z tym liczyłeś. Nie tyle Twój koszt wzrośnie, co autokarowiczom zmaleje.
Dorzucenie się do autokaru w jakiejś części i tak będzie konieczne dla wszystkich, bo na miejscu przecież będziemy korzystali z niego wszyscy.
Częściowo zwróci Ci się też ten koszt, bo jak wspominaliśmy w autokar możemy zabrać śpiwory(w tym Twoje) a w związku z tym zaoszczędzisz na pościeli, którą musielibyśmy zapłacić lecąc samolotem. No chyba że i tak wolisz zapłacić i Spać w czystej pościeli, świeże mleko pić. To myślę indywidualna sprawa i nikomu nic do tego.
Możemy też wziąć część produktów żywnościowych, chociaż niektórym pewnie trąci to skąpstwem.
Ja jestem z Wielkopolski i się nie wstydzę tego. Jak mogę gdzieś zaoszczędzić to po co przepłacać.
Dorzucenie się do autokaru w jakiejś części i tak będzie konieczne dla wszystkich, bo na miejscu przecież będziemy korzystali z niego wszyscy.
Częściowo zwróci Ci się też ten koszt, bo jak wspominaliśmy w autokar możemy zabrać śpiwory(w tym Twoje) a w związku z tym zaoszczędzisz na pościeli, którą musielibyśmy zapłacić lecąc samolotem. No chyba że i tak wolisz zapłacić i Spać w czystej pościeli, świeże mleko pić. To myślę indywidualna sprawa i nikomu nic do tego.
Możemy też wziąć część produktów żywnościowych, chociaż niektórym pewnie trąci to skąpstwem.
Ja jestem z Wielkopolski i się nie wstydzę tego. Jak mogę gdzieś zaoszczędzić to po co przepłacać.
- johny
- Moderator

Mysikrólik pisze:Możemy też wziąć część produktów żywnościowych, chociaż niektórym pewnie trąci to skąpstwem.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Anna
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: z Krainy Deszczowców
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Podpisuje sie pod tym, wszystkimi lapkami. Jestem czesciowym inwalida, funkcjonuje tylko dla tego, ze biore b.silne leki p.bolowe; i jest limit ile ich mozna brac.oldmalarz pisze:
dla Ciebie może to nie jest meka ..ja mam juz 50 lat i zdrowie nie te ...to samo z Olą ..
w/g mnie na "wczasy" powinno sie jeżdzic z pzryjemnoscia a nie zeby "dac rade"... :-/
Taki wyjazd to ma byc odpoczynek, a nie oboz przetrwania.
To jest moj jedyny urlop w ciagu roku. Nie moge po tym "urlopie" odpoczywac, wracam do normalnej rzeczywistosci; w ktorej musze jakos funkcjonowac.
Dziekuje Oldmalarzu za ten wpis!
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 13:05 przez Anna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesio1
- Administrator

Ja uważam, że jeżeli zdecydujemy się na transport autokarowy to każdy powinien po równo złożyć się na koszt wynajęcia. Nie tylko na dorzucenie. Bo przecież te wolne miejsca w autokarze z uwagi na alternatywny transport kilku osób muszą jednak do tej Francji dojechać. W przeciwnym wypadku moglibyśmy wynająć autokar mniejszy. Np. na zlot jedzie 34 osoby z czego 5 leci samolotem. Bierzemy zatem autokar 40 osobowy za 20 tysięcy, żebyśmy wszyscy na miejscu mogli jeździć razem. A tak moglibyśmy wziąć autokar 29-osobowy za 15 tysięcy.Mysikrólik pisze:Oldmalarzu spokojnie. Skoro wybierzemy opcję najtańszą która nie będzie Ci odpowiadała, zawsze możesz zrobić to co zbychowiec. Co prawda finansowo w stosunku do reszty wyszedłbyś do tyłu, ale skoro i tak chciałeś lecieć to pewnie się z tym liczyłeś. Nie tyle Twój koszt wzrośnie, co autokarowiczom zmaleje.
Suma sumarum moim zdaniem powinniśmy wybrać JEDEN śRODEK TRANSPORTU i KAŻDY PONOSI PO RÓWNO KOSZT WYNAJęCIA TEGO TRANSPORTU. Bez względu czy to będzie autokar czy samolot. W przeciwnym wypadku utkniemy w czarnej... z planowaniem zlotu.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2017, 14:05 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesio1
- Administrator

Malo tego, jeśli mimo wszystko ktoś zdecyduje się na transport samolotem to może wysłać w podróż autokarem swoje większe bagaże. Wtedy do samolotu mógłby zabrać tylko bagaż podręczny.zbychowiec pisze: Faktycznie, gdyby opcja wynajęcia autokaru z Polski przeważyła (w wypadku, gdy autokar z Polski, podliczając cały koszt, okaże się tańszy niż autokar we Francji), to wtedy faktycznie wszyscy musieliby się na niego złożyć solidarnie po równo (bez względu na opcję transportową). To jedyne sprawiedliwe rozwiązanie.
Jeszcze uwaga: zdecydowanie nastawiajmy się na mniejszy autokar (29 osób i poniżej). Na tym zlocie nie będzie więcej niż 25 ludzi.