ZLOT NAD LOAR¡ - z pewną nieśmiałością ...

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Yvonne pisze: I teraz ta mniej dobra: mamy do dyspozycji cały zamek poza jednym apartamentem czteroosobowym, który jest już zajęty. Ale on jest osobno i ma wszystko osobne (kuchnię itp.), więc nie będziemy sobie wchodzić w drogę.
Dla nas jest pozostała część, czyli 34 miejsca (tak, jak było w kosztorysie).
A ten apartament czteroosobowy w jakim terminie jest zajęty? Bo może byśmy coś zmodyfikowali delikatnie żeby się wbić w cały zameczek?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Czesio1 pisze:A ten apartament czteroosobowy w jakim terminie jest zajęty? Bo może byśmy coś zmodyfikowali delikatnie żeby się wbić w cały zameczek?
Też już o tym myślałam. Zadzwonię i zapytam.
Ale powiedzcie mi jeszcze, jak widzicie teraz ten Paryż.
Czy wszyscy jadą?
Czy będzie na początku, czy na końcu, czy może w środku (część osób pojedzie, a część nieparyska sobie zostanie na bazie albo pojedzie do ZOO ...)?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze:
Czesio1 pisze:A ten apartament czteroosobowy w jakim terminie jest zajęty? Bo może byśmy coś zmodyfikowali delikatnie żeby się wbić w cały zameczek?
Też już o tym myślałam. Zadzwonię i zapytam.
Czy wszyscy jadą?
Czy będzie na początku, czy na końcu, czy może w środku (część osób pojedzie, a część nieparyska sobie zostanie na bazie albo pojedzie do ZOO ...)?
Ja bym proponował na końcu. Bo jednak priorytetem jest Loara.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 59 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy

Post autor: oldmalarz »

Yvonne pisze: Ale powiedzcie mi jeszcze, jak widzicie teraz ten Paryż.
no przeciez Pryża miało nie byc? teraz juz jest?.nic nie rozumiem.. :-?
jak mało by to wygladac to nie wiem .
Żeglarstwo - nie yachting :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

oldmalarz pisze: Yvonne napisał/a:

no przeciez Pryża miało nie byc? teraz juz jest?.nic nie rozumiem..
jak mało by to wygladac to nie wiem .
Jak miało nie być???
Nigdzie nie było takiej informacji.
Oczywiście, że ma być :-)
Teraz się zastanawiamy jak to zrobić.

Może zapytam osób, które do Paryża nie chciały jechać, czyli Zbychowca, Tomaszka i Pannę Monikę: czy w obecnej sytuacji, kiedy jedziemy jednym autokarem, zgodzicie się jednak jechać z całą grupą do Paryża, czy nadal nie?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 12:24 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Czesio1 pisze: Ja bym proponował na końcu. Bo jednak priorytetem jest Loara.
No ale nie ma różnicy, bo i tak w tym czasie osoby Nieparyżowe muszą się zająć sobą w inny sposób. Tam jest 2h drogi, więc jest może sensowne spać cały wyjazd w zamku, a do Paryża wyskoczyć można w dowolnym dniu, nawet w środku pobytu.
Może jedna grupa pojedzie sobie do samego Paryża, druga na cały dzień do Luwru, a trzecia wyłoży się w ogrodzie i będzie wypoczywać.

Co do noclegu. Za żonę i dzieci się nie wypowiadam, bo pewnie woleliby normalnie i z łazienką, ale ja też mogę spać gdziekolwiek.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

A ten Paryż jest z noclegiem, czy tylko wyjazd rano, powrót wieczorem ? Bo jeżeli tak, to przecież nie stanowi to żadnego problemu.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Mysikrólik pisze:Za żonę i dzieci się nie wypowiadam, bo pewnie woleliby normalnie i z łazienką, ale ja też mogę spać gdziekolwiek.
Mam tak samo jak Ty! :564:
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

johny pisze:Mysikrólik napisał/a:
Za żonę i dzieci się nie wypowiadam, bo pewnie woleliby normalnie i z łazienką, ale ja też mogę spać gdziekolwiek.

Mam tak samo jak Ty! :564:
Jesteśmy dobrym materiałem na kloszardów :-D
Jeśli do tego dodamy jakiś Dar Loary to będzie git.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Mysikrólik pisze: Jeśli do tego dodamy jakiś Dar Loary to będzie git.
Dar Loary.... :509:
Będzie się działo! :-D
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Mysikrólik pisze:, druga na cały dzień do Luwru,
jstem za tym pomysłem.. :564:
Awatar użytkownika
Eksplorator63
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Eksplorator63 »

johny pisze:
Mysikrólik pisze: Jeśli do tego dodamy jakiś Dar Loary to będzie git.
Dar Loary.... :509:
Będzie się działo! :-D
:564:
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

oldmalarz pisze:
Mysikrólik pisze:, druga na cały dzień do Luwru,
jestem za tym pomysłem.. :564:
i za dwudniowym pobytem w Paryżu (w te i nazad)
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

Tylko mam taką małą uwagę.

Fajnie że będą się pojawiały pomysły na spędzenie czasu. Każdy może dorzucić swoją wizję. Jednak wzorem organizacji konkursów, ostateczne zdanie co do wyboru formy naszego pobytu należy do Organizatora czyli do Yvonne. Ja się nie obrażę, jeśli postanowi inaczej i mój pomysł przepadnie.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 13:50 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze:Tylko mam taką małą uwagę.

Fajnie że będą się pojawiały pomysły na spędzenie czasu. Każdy może dorzucić swoją wizję. Jednak wzorem organizacji konkursów, ostateczne zdanie co do wyboru formy naszego pobytu należy do Organizatora czyli do Yvonne. Ja się nie obrażę, jeśli postanowi inaczej i mój pomysł przepadnie.
Słusznie prawi blada twarz zwana Mysikrólikiem :564:
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

tak sobie pzrypomniełem ..(ale przyszłosciowo) bo była mowa o wi-fi możę zabierzemy jakiś "sprzet" mobilmy (inernetowo)aby na bierząco sledzic zakorkowanie tras pzrez które przejeżdzamy, wiem że w niektórych nawigacjach sa opcje o aktualnym stanie dróg ..ma ktoś w swoich smartfonach czy tabletach takie coś..? zeby nam podróże sie nie zrobiły dwa razy dłuższe..
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

oldmalarz pisze:tak sobie pzrypomniełem ..(ale przyszłosciowo) bo była mowa o wi-fi możę zabierzemy jakiś "sprzet" mobilmy (inernetowo)aby na bierząco sledzic zakorkowanie tras pzrez które przejeżdzamy, wiem że w niektórych nawigacjach sa opcje o aktualnym stanie dróg ..ma ktoś w swoich smartfonach czy tabletach takie coś..? zeby nam podróże sie nie zrobiły dwa razy dłuższe..
Jeśli ktoś ma smartfon z androidem (po co pytam na stówe ktoś ma) to polecam google mapsy. Żeby za dużo netu nie ciągnął można przed wyjazdem sobie ściągnąć mapy offline. Poza tym pamiętajcie, że większość ma internet w abonamencie, tylko musicie się dopytać u operatora ile tego netu macie w roamingu w cenie.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

Mysikrólik pisze:
No ale nie ma różnicy, bo i tak w tym czasie osoby Nieparyżowe muszą się zająć sobą w inny sposób.
Brzmi interesująco...

A tak poważnie to ja się dostosuję. Mogę spać na karimacie, mogę jechać do Paryża, mogę zostać w zamku na jeden dzień lub pokręcić się po okolicy. Także niech decyduje większość, wypracujcie jakiś kompromis i na pewno jakoś się dogadamy. Byle zlot się odbył.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

To tak samo jak ja, za wyjątkiem spania na karimacie.
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK pisze:Żeby za dużo netu nie ciągnął można przed wyjazdem sobie ściągnąć mapy offline.
chodzi o aktualny stan korków na drogach w danym dniu a nie dzien wczesniej i nie o mapy czy nawigacje bo to to kierowca chyba bedzie znał na pamiec ..jego to rybaka czy bedzie stał w korku dwie godziny czy cztery bo i tak ma płącone .. nam raczej zależy na czasie..
wyobrażasz sie kisić dodatkowe cztery godziny autokarze w sierpniu na drodze ? bo ja bym ten problem chiał mozliwie zminimalizowac..
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 17:17 przez oldmalarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

zbychowiec pisze: Uwaga Pawła odnosiła się do czegoś innego. Można wcześniej ściągnąć mapy offline a potem korzystać z nich online (tylko mniej wtedy ciągnie).
Dokładnie. Poza tym kierowcy wcale nie jest wszystko jedno czy stoi w korku siedząc za kierownicą czy jara szlugi na parkingu z innymi kierowcami, sądzę że mapę online będzie miał kierowca autobusu i na Waszym miejscu bym się nie wtrącal w jego trasy bo on ma mapę profesjonalną dla autokarów uwzgledniajaca nośność mostów, wysokość wiaduktów oraz zakazy wjazdu dla autokarów, czego Wasze osobiste mapy zazwyczaj nie pokażą. Warto też pamiętać, że odległości do zamków z miejsca noclegu są 'rowerowe' a jednocześnie w tym czasie we Francji są wakacje więc na bocznych drogach jest pusto i szansa na 4godzinny korek jest bliska zeru.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

panna Monika pisze:A tak poważnie to ja się dostosuję. Mogę spać na karimacie, mogę jechać do Paryża, mogę zostać w zamku na jeden dzień lub pokręcić się po okolicy. Także niech decyduje większość, wypracujcie jakiś kompromis i na pewno jakoś się dogadamy. Byle zlot się odbył.
Ciebie też kocham! :-D :564:
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

johny pisze:
panna Monika pisze:A tak poważnie to ja się dostosuję. Mogę spać na karimacie, mogę jechać do Paryża, mogę zostać w zamku na jeden dzień lub pokręcić się po okolicy. Także niech decyduje większość, wypracujcie jakiś kompromis i na pewno jakoś się dogadamy. Byle zlot się odbył.
Ciebie też kocham! :-D :564:
:oops: :564:
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Odpowiem cytatem z "Pana Tadeusza", kiedy Sędzia szykował się do Powstania: "Ja z synowcem, i jakoś to będzie".
No więc nas dziesięciu (czy ile nas tam zapaleńców jest) i jakoś to będzie, Najwyżej jak nam braknie pieniędzy, to popracujemy na zmywaku, przy zbiorze winogron albo przy kieracie. Wszak nasze zloty to przygoda ! Spaliśmy w podziemiach krzyżackigo zamku w temperaturze +8 stopni, Spaliśmy na oblewanej deszczem wyspie na której pomimo zakazu palenia ognisk narodził się nowy zwyczaj zlotowy - jajecznica z ogniska, spaliśmy w miejscach, gdzie była jedna łazienka na kilka pokoi i gdzie niektórzy zmuszeni byli spać w bagażniku samochodu. Ja muszę mieć miękko, wygodnie i cicho, ale to spokojnie można osiągnąć w lochu wyłożonym świeżą słomą, byle woda nie kapała na głowę.
Starajmy się tylko, żeby Yvonne, pod wpływem przeciwstawnych propozycji, nie powiedziała "mam tego dość". Bez niej zlotu nie będzie.
A jeżeli nie zgadzam się z propozycjami Yvone (bo ja wiem lepiej, mam większe doświadzczeni, jeżdzę tam gdzie Wy nie byliście) to mogę jej pomóc, jednak nie kolejnymi krytycznymu uwagmi, ale ofertą zajęcia się którymś ze stojących przed organizatorami problemów, np. znalezienia i zarezerwowania tanich biletów na zwiedzanie najciekawszych atrakcji Paryża.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze: Starajmy się tylko, żeby Yvonne, pod wpływem przeciwstawnych propozycji, nie powiedziała "mam tego dość". Bez niej zlotu nie będzie.
To i ja odpowiem cytatem z "Chłopów": "Ja wójt wam mówię to wierzcie".
"Yvonne nie podda się, ja Czesio wam mówię to wierzcie". :564:
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

TomaszK pisze:Odpowiem cytatem z "Pana Tadeusza", kiedy Sędzia szykował się do Powstania: "Ja z synowcem, i jakoś to będzie".
No więc nas dziesięciu (czy ile nas tam zapaleńców jest) i jakoś to będzie, Najwyżej jak nam braknie pieniędzy, to popracujemy na zmywaku, przy zbiorze winogron albo przy kieracie. Wszak nasze zloty to przygoda ! Spaliśmy w podziemiach krzyżackigo zamku w temperaturze +8 stopni, Spaliśmy na oblewanej deszczem wyspie na której pomimo zakazu palenia ognisk narodził się nowy zwyczaj zlotowy - jajecznica z ogniska, spaliśmy w miejscach, gdzie była jedna łazienka na kilka pokoi i gdzie niektórzy zmuszeni byli spać w bagażniku samochodu. Ja muszę mieć miękko, wygodnie i cicho, ale to spokojnie można osiągnąć w lochu wyłożonym świeżą słomą, byle woda nie kapała na głowę.
Starajmy się tylko, żeby Yvonne, pod wpływem przeciwstawnych propozycji, nie powiedziała "mam tego dość". Bez niej zlotu nie będzie.
A jeżeli nie zgadzam się z propozycjami Yvone (bo ja wiem lepiej, mam większe doświadzczeni, jeżdzę tam gdzie Wy nie byliście) to mogę jej pomóc, jednak nie kolejnymi krytycznymu uwagmi, ale ofertą zajęcia się którymś ze stojących przed organizatorami problemów, np. znalezienia i zarezerwowania tanich biletów na zwiedzanie najciekawszych atrakcji Paryża.
Pieknie napisane, kochjam Cię (zznaczam, że po 4 browarach XXL)! :-D
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:"Ja z synowcem, i jakoś to będzie".
Z lektury nie pamiętałem, ale Andrzej Seweryn mówił:
Ja z synowcem na przedzie i jakoś to będzie.
W końcu to 13-zgłoskowiec.

Sens jednak jasny jest. Mamy duszę sarmacką. Jest cel, to damy radę. Jak plan zawiedzie, mamy improwizację.
Awatar użytkownika
grim_reaper
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 125 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: grim_reaper »

Mysikrólik pisze: Jest cel, to damy radę. Jak plan zawiedzie, mamy improwizację.
Improwizacja - słowo klucz. :-D
Improwizacja zawsze daje rade.

Ostatnio zmieniony 02 wrz 2017, 00:44 przez grim_reaper, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek

ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
Awatar użytkownika
Anna
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: z Krainy Deszczowców
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Anna »

Tak, to ja bylam najbardziej przeciwna temu zamkowi -ale sie na niego zdecydowaliscie -nie odzywam sie wiecej ani slowem, zaakceptowalam te decyzje.

Co do programu zlotu =jest mi zupelnie oboojetny, byleby zawieral zwiedzanie zamku Szesciu Dam z dobrym przewodnikiem.
ale ofertą zajęcia się którymś ze stojących przed organizatorami problemów, np. znalezienia i zarezerwowania tanich biletów na zwiedzanie najciekawszych atrakcji Paryża.
bilety znalazlam, informacje podalam bodaj 8 str. tego watku. Nie trzeba rezerwowac z jakims bardzo duzo wiekszym wyprzedzeniem, najtaniej kupuje sie przy jednoczesnym zakupie biletu lotniczego (nie wiem dla czego tak jest, ale to fakt).
PS. Bilety do katakumb vide info Barabasza ponizej
13-17euro +5 za przewodnik audio;
oszczedza sie jedno euro kupujac w internecie; znizki dla rodzin z dziecmi studentow etc.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2017, 17:18 przez Anna, łącznie zmieniany 3 razy.
serdecznie pozdrawiam z Krainy Deszczowcow,
Anna

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Jak będziecie mieć czas to proponuje obejrzeć (odnośnik): podziemny cmentarz Paryża. Na zdjęciach wygląda bardzo ciekawie, a co dopiero na żywo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ