Nie zdecydowałbym się podać daty śmierci, gdyby odpowiedź była oczywista. Chodziło o indiańskiego wodza Tecumseha, który dostał stopień generała od Brytyjczyków, aby przekonać go i jego pobratymców do walki przeciwko Amerykanom.
Hertel zadajesz.

W tym przypadku chyba tak...przynajmniej tak mi sie wydaje! g;)Yvonne pisze:Sądzisz, że wszyscy są tacy sami i mają takie same opinie? :-Dzbychowiec pisze:Tzn. za podpowiedź można podstawić dowolnego męża, nie tylko Anny.

Brawo Hertel!Hertel pisze:Aaa, no tak. George Best.

To dodam małą podpórkę.TomaszK pisze:Domyślam się, że chodzi o Polskę przedrozbiorową. Mam go na końcu języka, ale krupnik robi swoje. Może jutro spróbuję.

Ale za to w jakim mieście do tej szkoły chodziłaś!Yvonne pisze:Czasem mam wrażenie, że chodziłam do jakiejś dziwnej szkoły. Nigdy o takiej personie nie słyszałamKallimach.![]()
A przecież to ciekawe bardzo!

Szkoła też w tym mieście podobno najlepsza, a tymczasem o tej postaci nie słyszałam.PiTT pisze:Ale za to w jakim mieście do tej szkoły chodziłaś!
Po przeczytaniu tego wstępu pierwsi przyszli mi na myśl spece od Enigmy, ale reszta się raczej nie zgadzaPiTT pisze:Było ich trzech

johny pisze:Zygalski, Rejewski, Rózycki. Dopiero w latach 70. Marian Rejewski mógł zacząć pisać o swojej pracy nad enigmą
Zgadza się: najpierw pracowali w Polsce, potem Francja i Anglia.Yvonne pisze:PiTT pisze:Ale za to w jakim mieście do tej szkoły chodziłaś!Po przeczytaniu tego wstępu pierwsi przyszli mi na myśl spece od Enigmy, ale reszta się raczej nie zgadzaPiTT pisze:Było ich trzech

PiTT pisze:johny pisze:Zygalski, Rejewski, Rózycki. Dopiero w latach 70. Marian Rejewski mógł zacząć pisać o swojej pracy nad enigmąZgadza się: najpierw pracowali w Polsce, potem Francja i Anglia.Yvonne pisze:PiTT pisze:Ale za to w jakim mieście do tej szkoły chodziłaś!Po przeczytaniu tego wstępu pierwsi przyszli mi na myśl spece od Enigmy, ale reszta się raczej nie zgadzaPiTT pisze:Było ich trzech
Odpowiedzieliście jednocześnie, choć to Johnny w wersji kompletnej. Jednak nie ma lekko - teraz oboje zadajecie
Yvonne miała łatwiej, bo Rejewski był związany z Bydgoszczą.

Bogdan Olewicz, autor słów do "Autobiografii" Perfectu: "było nas trzech..."PiTT pisze:Było ich trzech, ... Po latach jeden z nich, kiedy już można było, zaczął mówić i pisać. Jak się ten jeden nazywał?