ZLOT NAD LOAR¡ - z pewną nieśmiałością ...
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Przed chwila była u mnie Gaba, którą znacie ze zlotu w Brześciu i poleciła mi abyśmy wybrali się we Francji do zamku Château de Montrésor. To jest zamek, w którym mówi się po polsku, jest w nim wiele interesujących eksponatów związanych z historią Polski. Zamek należy do dzisiaj do rodzin Potockich, Branickich i Czartoryskich. 
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Jak czytam o tym zamku, to coraz bardziej się przekonuję, że z innego musimy zrezygnować.
No bo popatrzcie sami:
Zamek w Montrésor postawił w roku 1005 Fulko Nerra
W 1849 zamek w opłakanym stanie (w tłumaczeniu na język polski Montrésor znaczy „mój skarb”) odkupiła od niego Róża z Potockich dla swojego syna, hrabiego Ksawerego Branickiego herbu Korczak, by zaczął on prowadzić osiadły tryb życia i założył rodzinę. Ksawery Branicki (1816-1879), który zresztą był jednym z bogatszych ludzi w ówczesnej Francji, olbrzymim nakładem kosztów przez dwadzieścia lat z nadzorem oddanego przyjaciela reperował i urządzał pełne przepychu wnętrza w stylu II Cesarstwa i sprowadził wiele specjalnie dla zamku zakupionych dzieł sztuki, a wśród nich bogate kolekcje malarstwa włoskiego (w tym płótno Veronese). Sprowadził również z Polski wiele portretów rodowych i innych pamiątek.
Reprezentacyjne sale dzisiejszej części muzealnej, posiadają wnętrza takie, jakie je zostawił właśnie hrabia Ksawery.
Dziś w zamku zamieszkują: hr. Maria z Potockich Reyowa z synem Konstantym. - ależ to wspaniale brzmi!
Coś dla Oldmalarza:
specjalnie urządzona sala bilardowa
No i hit hitów:
W zamku znajdują się także lochy, z których część do tej pory pozostaje niezbadana.
Co Wy na to?
No bo popatrzcie sami:
Zamek w Montrésor postawił w roku 1005 Fulko Nerra
W 1849 zamek w opłakanym stanie (w tłumaczeniu na język polski Montrésor znaczy „mój skarb”) odkupiła od niego Róża z Potockich dla swojego syna, hrabiego Ksawerego Branickiego herbu Korczak, by zaczął on prowadzić osiadły tryb życia i założył rodzinę. Ksawery Branicki (1816-1879), który zresztą był jednym z bogatszych ludzi w ówczesnej Francji, olbrzymim nakładem kosztów przez dwadzieścia lat z nadzorem oddanego przyjaciela reperował i urządzał pełne przepychu wnętrza w stylu II Cesarstwa i sprowadził wiele specjalnie dla zamku zakupionych dzieł sztuki, a wśród nich bogate kolekcje malarstwa włoskiego (w tym płótno Veronese). Sprowadził również z Polski wiele portretów rodowych i innych pamiątek.
Reprezentacyjne sale dzisiejszej części muzealnej, posiadają wnętrza takie, jakie je zostawił właśnie hrabia Ksawery.
Dziś w zamku zamieszkują: hr. Maria z Potockich Reyowa z synem Konstantym. - ależ to wspaniale brzmi!
Coś dla Oldmalarza:
specjalnie urządzona sala bilardowa
No i hit hitów:
W zamku znajdują się także lochy, z których część do tej pory pozostaje niezbadana.
Co Wy na to?
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Toast na wieczory przy winie polecam:
https://www.ipla.tv/Swiat-wedlug-kiepsk ... 23928#/r-5
trzeba sobie odpalić film od 3:23...
https://www.ipla.tv/Swiat-wedlug-kiepsk ... 23928#/r-5
trzeba sobie odpalić film od 3:23...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez PawelK, łącznie zmieniany 1 raz.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Jeżeli już podziemia, to podobno największe są pod zamkiem Breze. http://troglos.free.fr/03patrimoine/09s ... usout.htmlYvonne pisze: No i hit hitów:
Tylko że wtedy nie starczy nam czasu na wszystkie atrakcje.
- johny
- Moderator

Trzeba będzie nagrać! Zrobi się!TomaszK pisze:Właśnie zauważyłem, że nie było dotychczas audiobooka z "Fantomasa". To jak będą podkładane głosy do filmu zlotowego ?
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Jeśli mnie pamięć nie myli to jeden rozdział z Fantomasa nagraliśmy w czasie ostatniego zlotu tylko jeszcze go nie obrobiłem.TomaszK pisze:Właśnie zauważyłem, że nie było dotychczas audiobooka z "Fantomasa". To jak będą podkładane głosy do filmu zlotowego ?
A resztę nagramy...we Francji (bądź w drodze do Francji).
- panna Monika
- Zlotowicz

- Podziękował;: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Widzimy, a jakie to wino?panna Monika pisze:Obrazek
Ja właśnie mam urlop i to prawdziwy, bo bez dzieci i przygotowuję się, poprzez lekturę, do zlotu i, oczywiście, do nagrywania audiobooka.
- panna Monika
- Zlotowicz

- Podziękował;: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
- Eksplorator63
- Zlotowicz

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- johny
- Moderator

Niezbędnik porządnego zlotowicza już w mych rękach! W sam raz do autokaru! Pojemność 3 L. O "naboje" do niego też się postaram!

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Eksplorator63
- Zlotowicz

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy