Zagadka - bohater literacki
-
Hertel
- Przygodomaniak

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Echh... Z tymi bohaterami literackimi to ciężka sprawa. Tyle jest wspaniałych książek na świecie.
Ale tą razą będzie łatwo.
Niby dobroduszny idiota, a w gruncie rzeczy wyrachowany cwaniak i zaradny życiowo człowiek
Ale tą razą będzie łatwo.
Niby dobroduszny idiota, a w gruncie rzeczy wyrachowany cwaniak i zaradny życiowo człowiek
Ostatnio zmieniony 27 gru 2017, 19:00 przez Hertel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hertel
- Przygodomaniak

Oczywiście! Sam Hasek ubolewał, że przeciętny czytelnik uważa Szwejka za idiotę. Co zresztą napisał w posłowiu do pierwszej części przygód dobrego wojaka.
Takiej postaci jak Szwejk z pewnością należałaby się ciekawiej zadana zagadka, ale tak jakoś wyszło.... Jak będę zadawał następną, postaram się bardziej.
TomaszKu Twoja kolej
Takiej postaci jak Szwejk z pewnością należałaby się ciekawiej zadana zagadka, ale tak jakoś wyszło.... Jak będę zadawał następną, postaram się bardziej.
TomaszKu Twoja kolej
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Kilkunastoletni chłopak który imponował rówieśnikom swoimi dziwnymi umiejętnościami i pewnego dnia zniknął na zawsze.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2017, 21:25 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hertel
- Przygodomaniak

Ja też niedawno sobie odświeżyłem. Książka naprawdę warta bycia lekturą szkolną. Ale kontynuacji nie czytałem.Yvonne pisze: Czytałam całkiem niedawno, a nie skojarzyłam.
Faktycznie, Zenek Wójcik pasuje do zagadki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Inna%3F
A też może być ciekawa
Zniknął, ale odnalazł się. Więc faktycznie nie bardzo tu pasuje...TomaszK pisze:I on też tak zniknął ?
Co do zagadki, chwilowo nic mi nie przychodzi do głowy.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2017, 19:20 przez Hertel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hertel
- Przygodomaniak

Joachim Mahlke, bohater książki Guntera Grassa "Kot i mysz" 
Edit:
Oj raczej znowu pudło
PiTT chyba ma rację
Edit:
Oj raczej znowu pudło
PiTT chyba ma rację
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, 15:54 przez Hertel, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiTT
- Zlotowicz

- Miejscowość: Gd./Tcz.
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Huelle napisał jeszcze kilka rzeczy wartych przeczytania, w tym trochę opowiadań rzadkiej urody. TomaszKu zagadka zacna, a i jej przedmiot ciekawy. Film w sumie też polecam zobaczyć.
A nowa zagadka będzie z dalekiego kraju. Powieść ma swoje wady, bo autor ma pewną skłonność do obdarzania nas złotymi myślami, ale IMHO warta jest przeczytania.
Bohater wykonuje zawód powszechnie poważany, ale w najbardziej dramatycznych chwilach brak mu nawet najbardziej podstawowych narzędzi. Wielu ludzi wokół ginie, tworząc coś, czego - formalnie - wymagał od nich jeden człowiek. Wydarzenia z tego miejsca kiedyś dla wielu ludzi kojarzyły się z pewną melodią. W jednym z najtrudniejszych dla niego momentów bohater dowiaduje się, że jego ukochana nie żyje.
A nowa zagadka będzie z dalekiego kraju. Powieść ma swoje wady, bo autor ma pewną skłonność do obdarzania nas złotymi myślami, ale IMHO warta jest przeczytania.
Bohater wykonuje zawód powszechnie poważany, ale w najbardziej dramatycznych chwilach brak mu nawet najbardziej podstawowych narzędzi. Wielu ludzi wokół ginie, tworząc coś, czego - formalnie - wymagał od nich jeden człowiek. Wydarzenia z tego miejsca kiedyś dla wielu ludzi kojarzyły się z pewną melodią. W jednym z najtrudniejszych dla niego momentów bohater dowiaduje się, że jego ukochana nie żyje.
- PiTT
- Zlotowicz

No dobrze. Jesteś w sumie blisko.TomaszK pisze:A może jednak ?PiTT pisze:Na razie jeszcze nie podpowiadam.
Bohater książki jest lekarzem. Ważną rolę w książce odgrywa kobieta z kwiatem we włosach. A autor pochodzi z kraju po przeciwnej stronie globu.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 17:01 przez PiTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiTT
- Zlotowicz

Bohater książki jest lekarzem. Ważną rolę w książce odgrywa kobieta z kwiatem we włosach. A autor pochodzi z kraju po przeciwnej stronie globu.
Jest to literatura australijska. Autor pochodzi z Tasmanii.
TomaszKu byłeś już bardzo blisko - zlokalizowałeś miejsce akcji i czas. Jeszcze poczekam do jutra.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

No tak, mając tyle informacji, znalazłem w internecie, bo książki niestety nie czytałem. Bohaterem zagadki jest Dorrigo Evans z książki australijskiego pisarza Richarda Flanagana "ścieżki północy". Akcja dzieje się w japońskim obozie jenieckim w Birmie, a kobieta z kwiatem we włosach, to żona wuja bohatera, z którą miał romans.
Ale melodię odgadłem samodzielnie - gwizdany marsz z filmu "Most na rzece Kwai".
Akcja filmu toczyła się w tym samym czasie i okolicznościach, co w książce Flanagana.
Ale melodię odgadłem samodzielnie - gwizdany marsz z filmu "Most na rzece Kwai".
Akcja filmu toczyła się w tym samym czasie i okolicznościach, co w książce Flanagana.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, 08:40 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiTT
- Zlotowicz

Tak, zgadza się, chodziło właśnie o niego. Most na rzece Kwai jest oczywiście bardziej znany, dlatego dałem taką podpowiedź, żeby nakierować na czas i miejsce akcji.TomaszK pisze:No tak, mając tyle informacji, znalazłem w internecie, bo książki niestety nie czytałem. Bohaterem zagadki jest Dorrigo Evans z książki australijskiego pisarza Richarda Flanagana "ścieżki północy". Akcja dzieje się w japońskim obozie jenieckim w Birmie, a kobieta z kwiatem we włosach, to żona wuja bohatera, z którą miał romans.
Brawo TomaszKu!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Aż tyle ? Ja znam tylko jednąYvonne pisze:...wydry literackie to pewnie można wymieniać do jutra
No dobra, to podpowiedź: To nie jest współczesna wydra
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, 20:17 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hertel
- Przygodomaniak

Prawie jak ten Szwed z "Potopu"TomaszK pisze: Jak Chryzostom Pasek zawołał do niej "hul do wody", wskakiwała do stawu i po chwili przynosiła złapaną rybę.
Nie dałem rady wkleić od 4:40, ale to nic. Warto obejrzeć całe, jeżeli jeszcze ktoś nie widział
Ostatnio zmieniony 10 sty 2018, 21:00 przez Hertel, łącznie zmieniany 2 razy.