Ja walczę o złoto w rwaniu... to znaczy w wolnych.Barabasz pisze:Zawiódł mnie tylko Mysikrólik ostatni zwycięzca.
11 - "Nowe Przygody Pana Samochodzika" - część szy
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- PiTT
- Zlotowicz

- Miejscowość: Gd./Tcz.
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
W zasadzie to formalnie jest to odrębne jezioro: http://ksng.gugik.gov.pl/pliki/hydronimy2.pdf. Pewnie są jakieś przesłanki do wskazywania tych odrębnych jezior w Polsce (historyczne, hydrologiczne, związane z fauną i florą itd.).Yvonne pisze:Jako ciekawostkę mam uwagę do pytania o jezioro, nad którym leży Jerzwałd.
Zwątpiłam, jak padło to pytanie, bo w książce JASNO I WYRA¬NIE jest napisane, że to jest ODRęBNE jezioro.
Cytuję:
"Dlatego postanowiłem choć na chwilę wypłynąć na Jezioro Płaskie i zorientować się jak ono wygląda. Nie byłem na nim nigdy, znałem je tylko z dokładnej mapy. Dlaczego nazwano je Płaskim? Czy bywają jeziora niepłaskie, pagórkowate lub pochyłe? Czemu w ogóle potraktowano je jako coś odrębnego, choć łączył je z Jeziorakiem przesmyk szeroki na 100 metrów? Wpływając z Jezioraka na Płaskie ktoś nie obeznany z mapą, w ogóle by nie zauważył, że znalazł się na innym jeziorze"
Tak jest na Mazurach w wielu miejscach, np. moje ulubione Mamry to oficjalnie jedno z jezior, a w rzeczywistości cały kompleks połączonych zbiorników. Jeziorak też chyba w potocznym ujęciu funkcjonuje jako kompleks jezior.
Nienacki w sumie napisał, że formalnie jest to inne jezioro. Yvonne, słuszna obserwacja!
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Nie spałam dzisiaj dobrze i obudziłam się z pewnym postanowieniem.
Otóż Tomaszku, chciałam Cię prosić o ponowne przemyślenie punktacji pytania numer 13.
Chodzi o odpowiedź Czesia, która przecież była poprawna! Czesio znał odpowiedź, wiedział, co Kaznodzieja dał Tomaszowi. Zrobił tylko jedną literówkę.
I w sumie nie bardzo rozumiem, dlaczego jego odpowiedź nie została uznana, podczas gdy wiele innych odpowiedzi pisanych z błędami jest uznawanych i punktowanych.
Będę wdzięczna, jeśli to przemyślisz, Tomaszku
Otóż Tomaszku, chciałam Cię prosić o ponowne przemyślenie punktacji pytania numer 13.
Chodzi o odpowiedź Czesia, która przecież była poprawna! Czesio znał odpowiedź, wiedział, co Kaznodzieja dał Tomaszowi. Zrobił tylko jedną literówkę.
I w sumie nie bardzo rozumiem, dlaczego jego odpowiedź nie została uznana, podczas gdy wiele innych odpowiedzi pisanych z błędami jest uznawanych i punktowanych.
Będę wdzięczna, jeśli to przemyślisz, Tomaszku
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Niestety johny nie zdążył przeczytać książki a w związku z tym, że czytał ją bardzo dawno temu nie było najmniejszego sensu siedziec i nabijać sobie licznik postów głupimi odpowiedziami.Milady pisze:A gdzie johny?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Odpowiedź nie została uznana, bo zinterpretowałem to nie jako literówkę, ale zmienioną nazwę przedmiotu. Wpisanie litery "ł" wymaga naciśnięcia dwóch klawiszów a ponadto istnieje przedmiot o tej nazwie, inny niż to co Tomasz dostał od Kaznodziei.Yvonne pisze:Otóż Tomaszku, chciałam Cię prosić o ponowne przemyślenie punktacji pytania numer 13.
Ale jeżeli Czesio powie, że to była literówka a nie celowo wpisane słowo "świstałka", to mu uznam. O ile nie zgłoszą zastrzeżeń osoby, które na tym stracą po jednym punkcie, tzn. Hanka, Hertel, Barabasz i PiTT.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 11:27 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Zostawmy punktakcje tak jak jest. Przecież to tylko zabawa.TomaszK pisze:Odpowiedź nie została uznana, bo zinterpretowałem to nie jako literówkę, ale zmienioną nazwę przedmiotu. Wpisanie litery "ł" wymaga naciśnięcia dwóch klawiszów a ponadto istnieje przedmiot o tej nazwie, inny niż to co Tomasz dostał od Kaznodziei.Yvonne pisze:Otóż Tomaszku, chciałam Cię prosić o ponowne przemyślenie punktacji pytania numer 13.
Ale jeżeli Czesio powie, że to była literówka a nie celowo wpisane słowo "świstałka", to mu uznam. O ile nie zgłoszą zastrzeżeń osoby, które na tym stracą po jednym punkcie, tzn. Hanka, Hertel, Barabasz i PiTT.
Oczywiście że to nie była literówka. Wiedziałem co dał Kaznodzieja Tomaszowi tylko ponaglany koniecznością blyskawicznej odpowiedzi zabraklo mi dokładnej nazwy tego przedmiotu. I wyszło mi połączenie piszczalki ze swistawka czyli swistalka.
Dzięki Yvonne za wstawienie sie za mna.
-
Hertel
- Przygodomaniak

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Kiedyś w konkursie uroczyskowym na pytanie z jakiego dzrzewa była zbudowana stauroteka, napisałem, że z cydrowego zamiast z cedrowegoCzesio1 pisze: Zostawmy punktakcje tak jak jest. Przecież to tylko zabawa.
Oczywiście że to nie była literówka. Wiedziałem co dał Kaznodzieja Tomaszowi tylko ponaglany koniecznością blyskawicznej odpowiedzi zabraklo mi dokładnej nazwy tego przedmiotu. I wyszło mi połączenie piszczalki ze swistawka czyli swistalka.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Oczywiście odbiorę ten punkt Twojemu tacieTomaszK pisze:A przy okazji, przydzielę Psychologowi jeden punkt, za entuzjazmPsycholog pisze:Dziękuje Tomaszku
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 21:10 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Zbychowiec, przepraszam, że tak dopytuję, ale akurat mam dużo planów na najbliższy weekend.zbychowiec pisze:Yvonne napisał/a:
Zbychowiec, a kiedy będzie zagadka wolna?
W drugiej połowie tygodni
Czy możesz zdradzić, kiedy zadasz wolną zagadkę i do kiedy będzie czas na podanie rozwiązania?
Obawiam się, że jeśli podasz to w ostatniej chwili, nie dam rady się za nią zabrać, bo w weekend absolutnie nie będę miała na to czasu, a w poniedziałek cały dzień bedę w podróży.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
To podobnie jak ja. Czytam, niby zapamiętuję wszystko na bieżąco a potem jak przychodzi konkurs to ogarnia mnie ciemność i zanim cokolwiek sobie przypomnę to Yvonne i Barabasz po dzielonej odpowiedzi już popijają od minuty doping.Mysikrólik pisze:Przeczytałem wczoraj 100 stron, ale nic nie pamiętam.