grim_reaper pisze:Podpinam się pod ten wątek na forum, bo nie chcę zakładać nowego.
Odnośnie filmów SF.
Nie wiem czy ktoś oglądał film AVALON. Na ekranach pojawił się w 2001 roku. Reżyserem jest Mamoru Oshii. Niby produkcja japońska, lecz zrealizowany w Polsce, gdzie grają rodzimi aktorzy. Film kręcono latem 1999 roku. Zdjęcia powstawały m.in. we Wrocławiu, w twierdzy Modlin, Nowej Hucie, na ulicy Marszałkowskiej w Warszawie, na Uniwersytecie Warszawskim oraz w Filharmonii Narodowej.
Bohaterem filmu jest dziewczyna o imieniu ASH. Wcieliła sie w nią Małgorzata Foremniak. ASH jest zawodowym graczem i krąży pomiedzy dwoma światami.świat realny przedstawiony jest w sepii, a z koleji witrualny świat jest pełen kolorów. Film utrzymany jest w cyberpunkowym klimacie.
O filmie swego czasu było głośno, bo to przecież Oshii, GitS itp. Krótko potem kilka osób, które znałem, i kilka których nie znałem

, nakręciło film amatorski w tym - jak to się dziś mawia - uniwersum. Mam gdzieś kopię, na jakimś zlocie mogę pokazać zainteresowanym.
Po tym, jak trochę wcześniej, przed Avalonem, nawróciłem się na anime pod wpływem Miyazakiego, oglądałem to i owo, a Oshii'ego "Angel's Egg" zrobiło na mnie duże wrażenie,