TomaszK pisze:Powieść dla dzieci, która w czasach stalinowskich była na indeksie, a jak czasy się zmieniły, nakręcono idiotyczną ekranizację z kukiełkami.
TomaszKu, ale o co pytasz? O tytuł? Bo to konkurs bohater literacki.
Wszyscy to znacie, mało tego - byliście na tym wychowywani ! Nie wiem dlaczego książka była na indeksie, może dlatego, że od czasu do czasu ktoś się modli. W Krakowie na początku lat 90-tych był ubaw, bo Rada Miejska zatwierdza nadanie imienia szkołom a nawet przedszkolom i kiedy jedno z przedszkoli chciało nosić imię Kubusia Puchatka, jakieś głupki w Radzie protestowały, że niepotrzebnie się sięga do obcych wzorców, skoro mamy własne. I zaproponowali właśnie nadanie przedszkolu imienia od niniejszej książki-zagadki. Nie przeszło.
Wysuwam kandydaturę książki "O krasnoludkach i sierotce Marysi" Marii Konopnickiej.
Za:
- sierotki
- jest o modlitwie
- byliśmy na tym wychowani, a przynajmniej zaznajomieni z postaciami.
- Marysia i krasnoludki, 1961, połączenie filmu aktorskiego, przyrodniczego i lalkowego.
- coś mi świta o tym przedszkolu w Krakowie, chodziło o Koszałka Opałka?
No nareszcie ! Wiedziałem, że w końcu tu zajrzysz. Zadajesz.
A co do okularów, to podobno cytat z Kingsajzu - "Jak ma okulary - to profesor" (tak mówi o Adasiu współwięzień z durszlaka grany przez Ryszarda Kotysa), pochodzi właśnie z książki Konopnickiej.
Rodzeństwo rywalizuje w zdobywaniu pożywienia. Kto znalazł mniej - nieuczciwie wygrał rywalizację. Kto znalazł więcej - nigdy nie powrócił do domu. Jak brzmiały ich imiona?
Pojedynek. Jeden z pojedynkujących strzela, kula trafia w pistolet drugiego, który uderza go w twarz, kiereszując ją.
Ta scena pojawiła się w dwóch książkach (i dwóch filmach). Należy podać tytuły obydwu książek (gdyby ktoś podał jeden tytuł ułatwiając w ten sposób zadanie innym, zwycięzcą będzie osoba, która dokończy odpowiedź).
TomaszK pisze:Pojedynek. Jeden z pojedynkujących strzela, kula trafia w pistolet drugiego, który uderza go w twarz, kiereszując ją.
Ta scena pojawiła się w dwóch książkach (i dwóch filmach). Należy podać tytuły obydwu książek (gdyby ktoś podał jeden tytuł ułatwiając w ten sposób zadanie innym, zwycięzcą będzie osoba, która dokończy odpowiedź).
Ja znam dwie książki w których pojawia się ta scena ale sęk w tym, że tej drugiej chyba nie sfilmowano?
Chyba, że chodzi o dwie różne książki a o dwa te same filmy tylko w innych wersjach?
TomaszK pisze: Należy podać tytuły obydwu książek (gdyby ktoś podał jeden tytuł ułatwiając w ten sposób zadanie innym, zwycięzcą będzie osoba, która dokończy odpowiedź).
No to sobie szczelę skoro tak. Pytanie jest tylko o tytuły książek więc mój "szczał" jest taki: 1) "Lalka" i pojedynek Wokulskiego z baronem Krzeszowskim
2) "Tajemnicza wyprawa Tomka" i pojedynek Tomka Wilmowskiego z Gołosowem.