TomaszK pisze:PawelK pisze:TomaszKu, jutro wybieramy się na pieszą wycieczkę. Na obrzeżach puszczy jest kilka cmentarzy mennonitów.
Widziałem zdjęcia w internecie, wyglądają bardzo malowniczo.
Dzisiaj zaglądałem przez bramę na Muzułmański Cmentarz Kaukaski (brama była zamknięta) w Warszawie i średnio to wygląda. Według wiki są tam chowani uchodźcy z Czeczenii ale jedyny nagrobek, który udało mi się odczytać przez bramę pochodzi z 2010 roku a jednocześnie jest już uszkodzony. Nie wiem czy społeczność muzułmańska w Warszawie nie przywiązuje do tego wagi czy ktoś specjalnie to niszczy.
Po południu odwiedziłem pod Warszawą cmentarz osadników niemieckich. Bardzo specyficzne miejsce, wygląda na to, że jeszcze niedawno było mocno zarośnięte nieprzyjemnymi drzewami - akacjami. Teraz widać, że ktoś się tym zajął, drzewa są powycinane, przed terenem stoi tablica z informacją, nagrobki są wyczyszczone ale nadal zabałaganione i uszkodzone. Ponoć cmentarz został zniszczony przez okupantów i później nikt się nim nie zajmował. Swoją drogą bardzo specyficznie to wygląda gdy na nieogrodzonej działce stoją stare nagrobki a przy drodze obok ludzie stawiają nowe wille. Mam takie nieodparte wrażenie, że gdyby gmina się tym nie zajęła to pewnego pięknego dnia by ten teren ktoś kupił i postawił tam osiedle domków (jak w tych horrorach amerykańskich gdy osiedla domków stawiano na starych cmentarzach indiańskich).
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...