Spotkanie z Leonardem Pieraszakiem

Dział poświęcony filmowi i kinematografii
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy

Spotkanie z Leonardem Pieraszakiem

Post autor: Yvonne »

Dzisiejszego popołudnia miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w spotkaniu ze wspaniałym aktorem – Leonardem Pietraszakiem. Spotkanie odbyło się w Miejskim Centrum Kultury w Bydgoszczy, a głównym punktem programu było uroczyste nadanie aktorowi tytułu Honorowego Obywatela miasta.

Na spotkanie to udaliśmy się w gronie: Sokole Oko, Adam, Fantomas i ja.

Pierwsza część spotkania była bardzo uroczysta - wniesiono sztandar miasta, koleżanka Sokolego Oka z Akademii Muzycznej zagrała na trąbce hejnał, po czym prezydent miasta wraz z przewodniczącym Rady Miejskiej wręczyli Leonardowi Pietraszakowi dyplom. Aktor wraz z prezydentem odsłonili pamiątkowy obraz. Wierzcie lub nie, ale na twarzy pana Pietraszaka widziałam autentyczne wzruszenie.
Następnie atmosfera się zmieniła. Aktor wraz z Szymonem Andrzejewskim, dziennikarzem radiowym i jednocześnie prowadzącym spotkanie, usiedli za stołem i rozpoczęły się wspomnienia. Bardzo podobał mi się scenariusz spotkania, który wyglądał następująco: najpierw studenci z Akademii Muzycznej grali utwór, który był ścieżką dźwiękową z filmu, a następnie aktor opowiadał o tymże filmie, swoich kolegach, koleżankach, reżyserach. Przytaczał zabawne anegdotki z różnych planów zdjęciowych.
Filmy, o których mogliśmy usłyszeć, to: "Czarne chmury", "Kariera Nikodema Dyzmy", "Kingsajz", "Czterdziestolatek" i oczywiście "Vabank".
Pan Pietraszak zrobił na mnie bardzo miłe wrażenie - jest bardzo radosnym człowiekiem, z ogromnym poczuciem humoru, ma dużą zdolność snucia ciekawych opowieści, a jednocześnie jest bardzo skromny.
Bardzo ciepło wypowiadał się o swoich kolegach z planu: Irenie Kwiatkowskiej, Annie Seniuk, Elżbiecie Starosteckiej, Romanie Wilhelmim, Boguszu Bilewskiem, Jerzym Gruzie i innych.
Kilka zdjęć ze spotkania:
Załączniki
Pietraszak 4.PNG
Pietraszak 3.PNG
Pietraszak 2.PNG
Pietraszak 1.PNG
Pietraszak 5.PNG
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2018, 20:18 przez Yvonne, łącznie zmieniany 5 razy.
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 183 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy

Post autor: Fantomas »

Dodam tylko, że po spotkaniu był totr i toast wzniesiony winem musującym :-). Udało nam się także zebrać autografy dostojnego gościa (ten moment widać na pierwszej fotce). Ja osobiście najlepiej pamiętam rolę płk. Krzysztofa Dowgirda w serialu Czarne Chmury oraz rolę Gustawa Kramera w Vabank i Vabank 2. Przypomniano także role Leonarda Pietraszaka w serialach Kariera Nikodema Dyzmy, Czterdziestolatek oraz w filmie Kingsize.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 316 razy

Post autor: johny »

Zazdroszczę! Ucho od sledzia! Szkoda, że mi nigdy nie dane było się spotkać z p. Machulskim. To łodzianin urodzony kilkaset metrów od naszego domu. Zresztą zawsze powtarzał, że jest łodzianinem mieszkającym w Warszawie.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Fan tomas pisze:Dodam tylko, że po spotkaniu był totr i toast wzniesiony winem musującym
No pewnie! Dziękuję, Fantomasie, że dodałeś, bo ja chyba za dużo tego wina musującego wypiłam :-)
Tak - piliśmy zdrowie pana Pietraszaka.

No i mamy autografy dla Czesia i johny'ego :564:
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Yvonne pisze:No i mamy autografy dla Czesia i johny'ego :564:
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

johny pisze:Yvonne napisał/a:
No i mamy autografy dla Czesia i johny'ego :564:

Łaaaałłłłłłłłłłłłłłł!!!! Yvonne jesteś wielka!!!!!! Dziękuję!
Proszę bardzo :-)
Potraktuj to jako prezent urodzinowy ;-)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2018, 20:41 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 666 razy
Otrzymał podziękowań: 328 razy

Post autor: Czesio1 »

Ucho od śledzia!
Brawa dla Ekipy Bydgoskiej! :564:
Yvonne pisze: No i mamy autografy dla Czesia i johny'ego :564:
Super, wielkie dzięki Yvonne!!! :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Wkleję sobie do płyty z Vabankiem. :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 239 razy
Otrzymał podziękowań: 274 razy

Post autor: Barabasz »

Gratuluję spotkania Yvonne! Pięknie się prezentowaliście! Leonard Pietraszak to świetny aktor, a z przeglądu jego filmów zauważyłem, że zagrał też jednego z uczniów w "Szatanie z siódmej klasy"
johny pisze: Szkoda, że mi nigdy nie dane było się spotkać z p. Machulskim. To łodzianin urodzony kilkaset metrów od naszego domu. Zresztą zawsze powtarzał, że jest łodzianinem mieszkającym w Warszawie.
Ja spotkałem go dwa razy: raz w związku z monodramem w lokalnym teatrze, a drugi raz w Warszawie przy stoliku obok w restauracji. Pamiętam, że zamówił tradycyjne pierogi. Szkoda, że wtedy nie znałem jeszcze Pan Samochodzika z książek, nie widziałem też filmu "Wyspa złoczyńców" teraz to bym takiej okazji nie przepuścił ale już za późno :-|
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Film i kinematografia”