Zlot na Suwalszczyźnie - Kortumowo 2

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze:Yvonne, nie jadasz nic z grilla? Chodzi mi oczywiście o jakieś warzywa, grzyby, czy chociażby oscypki? :027:
Oscypki będą.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

johny pisze:Dobijamy do polany u rolnika. I tam nocujemy. Szczere pole... :-D
No i wszystko jasne, a więc grill.

Ja jadę pociągiem, przynajmniej część trasy, więc siłą rzeczy nie mogę zabrać za dużo sprzętów. Trzeba ustalić kto kupuje "wyngiel" i ile. Johny, czy wiemy jak wyglądają grille na tratwach? Rozumiem, że na każdej jest i możemy jechać na kilka.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Mysikrólik pisze:Johny, czy wiemy jak wyglądają grille na tratwach? Rozumiem, że na każdej jest i możemy jechać na kilka.
Do ustalenia. :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

A czy myśmy w końcu ustalili, jak wyglądają śniadania/kolacje?

I rozumiem, że dla nienocujących na tratwach będzie jakiś transport powrotny? Jak to w ogóle jest zorganizowane? Tak jak przy spływach kajakowych, z tranosportem zapewnionym przez organizatora?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

irycki pisze: I rozumiem, że dla nienocujących na tratwach będzie jakiś transport powrotny? Jak to w ogóle jest zorganizowane? Tak jak przy spływach kajakowych, z tranosportem zapewnionym przez organizatora?
Tak podjeżdżamy a po spływie zabierają nas do aut.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Kilka informacji w sprawach kulinarnych o których się dowiedziałem.
Na wyposażeniu domków są tylko czajniki elektryczne. Mikrofalówka jest przy recepcji. Natomiast gdzieś w okolicach natrysków jest dostępna kuchnia elektryczna.
W domkach raczej nie powinno się nic gotować na własnych sprzętach, ewentualnie przed domkami czy jakaś kuchenka czy grill.
W stołówce oczywiście podają śniadania w formie stołów szwedzkich.
Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: miłośnik przygód
Miejscowość: Tczew
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Psycholog »

Czesio1 pisze:Kilka informacji w sprawach kulinarnych o których się dowiedziałem.
Na wyposażeniu domków są tylko czajniki elektryczne. Mikrofalówka jest przy recepcji. Natomiast gdzieś w okolicach natrysków jest dostępna kuchnia elektryczna.
W domkach raczej nie powinno się nic gotować na własnych sprzętach, ewentualnie przed domkami czy jakaś kuchenka czy grill.
W stołówce oczywiście podają śniadania w formie stołów szwedzkich.
Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
No to wspaniała wyżerka się zapowiada, ślinka cieknie na samą myśl o tych pysznościach :500: :500: :500:
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

Pragnąłbym jeszcze stwierdzić iż w mojej opinii czajnik elektryczny jest wystarczającym wyposażeniem dla jednego domku, ponieważ posiłki mamy gotowe na stołówce ,a myśle że mało osób gotowało by bardziej ambitne posiłki niż np. zupka chińska, kisiel etc. . Aczkolwiek gdyby były lepsze warunki do gotowania, to pewnie pare osób gotowało by inne rzeczy typu jajecznica etc. w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną (gazowa lub na np. na ciecze łatwopalne (denaturat itp.) ) . :-D :-D :-D
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2019, 19:50 przez Psycholog, łącznie zmieniany 1 raz.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Psycholog pisze: w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną (gazowa lub na np. na ciecze łatwopalne (denaturat itp.).
Ostatni raz z takiej korzystałem w dzieciństwie, nazywało sie to kocher. Genialne urządzenie ale potem dużo mycia.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Zestaw był wieloczęściowy...

Obrazek

ale po spakowaniu miało to rozmiar najwiekszego garnka, bo wkładało się jeden w drugi.

Obrazek

Jajecznica z tego była nieziemska.
Psycholog narobił mi smaku, mam ochotę kupić gdzieś na Allegro i wypróbować na zlocie.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2019, 20:35 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Miałem takie cuś. Nawet jeszcze mam, gdzieś w rupieciach się przewala.
Miałem również tzw. handgranat, czyli ruską maszynkę benzynową. To już był hardkor :D
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

I za to kocham nasze forum. Że wywołuje tyle dawnych pięknych wspomnień. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:Zestaw był wieloczęściowy...

[url=https://i.postimg.cc/6psRfscP/kocher-do-gotowania-smazenia-z-c-2359607.jpg]Obrazek[/url]

ale po spakowaniu miało to rozmiar najwiekszego garnka, bo wkładało się jeden w drugi.

[url=https://i.postimg.cc/Qdsk19jP/kocher-kuchenka-turystyczna-zestaw-naczyn-slaskie-sprzedam-48861.jpg]Obrazek[/url]

Jajecznica z tego była nieziemska.
Psycholog narobił mi smaku, mam ochotę kupić gdzieś na Allegro i wypróbować na zlocie.
Tomaszku polecam ci :
https://allegro.pl/oferta/stojak-trojno ... 4291fbf951
+
https://allegro.pl/oferta/kuchenka-surv ... 4291fbf951
+
https://allegro.pl/oferta/menazka-turys ... 5877821610
Cały zestaw ok 75 cebulionów
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:
Psycholog pisze: w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną (gazowa lub na np. na ciecze łatwopalne (denaturat itp.).
Ostatni raz z takiej korzystałem w dzieciństwie, nazywało sie to kocher. Genialne urządzenie ale potem dużo mycia.
ilość mycia zależy od kuchenki, kocher to dobry wybór na biwaki (takie bardziej w lesie),natomiast gazowa to tak bardziej na polu kempingowym.
Taka czy taka i tak wode zagotuje.
:-D :-D :-D
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak temat się rozkręcił, a miałem zamiar kupić coś takiego na zlot żeby gotować a teraz to pewnie 5 osób będzie to miało, więc nie wiem czy opłaca się to kupować ;-) ;-) ;-)
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:Myślałem raczej o tym https://allegro.pl/oferta/kocher-turyst ... 701b8c0118
Ale i tak polecam statyw na kocher np.taki jak ten :
https://allegro.pl/oferta/stojak-trojno ... 4291fbf951

Bo widze że tam niema, a swoją drogą ostatnio robie palniki spirytusowe z małych puszek po kociej karmie, plus mają taki że są bardzo tanie. :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Psycholog pisze:w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną
Ja potrzeby gotowania nie mam, więc nie kupię :-)
Rozbawiłeś mnie, Psychologu.
Fajnie, że tak się angażujesz w zlotowe sprawy kulinarne.
Czyżby rósł nam kolejny zlotowy kucharz? ;-)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio1 pisze:Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Czesio, ale będziemy mogli sobie wybrać coś z menu, czy to będzie jeden zestaw dla wszystkich?
Podasz jakieś szczegóły?
Bo jeśli jeden zestaw i w dodatku mięsny, to dla mnie proszę nie zamawiaj.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze:
Czesio1 pisze:Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Czesio, ale będziemy mogli sobie wybrać coś z menu, czy to będzie jeden zestaw dla wszystkich?
Podasz jakieś szczegóły?
Bo jeśli jeden zestaw i w dodatku mięsny, to dla mnie proszę nie zamawiaj.
Prawdopodobnie będzie to jeden zestaw. Na razie nie zamawiam dla nikogo, dowiemy się na miejscu co będzie tego dnia i wtedy podejmiemy decyzję czy i ile zjemy.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

irycki pisze:A czy myśmy w końcu ustalili, jak wyglądają śniadania/kolacje?
Ja to widzę tak: robimy jeden wielki stół najlepiej na zewnątrz, każdy przynosi co ma i swoje naczynia i jemy wspólnie.
Jeśli będą na to warunki oczywiście.
Zobaczymy na miejscu.
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia.

Te zapewnią nam nie tylko suchą i słoneczną, ale też bardzo ciepłą pogodę. Jeśli wstępna prognoza się potwierdzi, to będziemy mieć zaledwie 1-2 dni z deszczem. W pozostałe dni będziemy mogli liczyć na mnóstwo pogodnego nieba i bardzo przyjemne ciepło.
Ile pokażą termometry? Przeważnie będzie od 15 do 20 stopni, a na zachodzie i południu kraju, czyli w najcieplejszych miejscach, nawet powyżej 20 stopni. Mała ilość chmur oznacza, że promieniowanie ultrafioletowe będzie wysokie. Aby złapać ładną opaleniznę będziemy mogli opalać się krócej." :-D
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze:
Psycholog pisze:w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną

Obawiam się że nie, lubię gotować lecz umiem spalić przysłowiową ,,wodę na makaron" , oraz moja gamma przepisów jest bardzo mała, więc niestety kucharzem chyba nie zostanę. :-D :-D :-D
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze:
irycki pisze:A czy myśmy w końcu ustalili, jak wyglądają śniadania/kolacje?
Ja to widzę tak: robimy jeden wielki stół najlepiej na zewnątrz, każdy przynosi co ma i swoje naczynia i jemy wspólnie.
Jeśli będą na to warunki oczywiście.
Zobaczymy na miejscu.
Zgadzam się, to doda śniadanią tego uroku jedzenia w gronie przyjaciół, czy to ma wyglądać tak jak na kempingu w Malborku? :?: :?: :?:
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

Hanka pisze:dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia.

Te zapewnią nam nie tylko suchą i słoneczną, ale też bardzo ciepłą pogodę. Jeśli wstępna prognoza się potwierdzi, to będziemy mieć zaledwie 1-2 dni z deszczem. W pozostałe dni będziemy mogli liczyć na mnóstwo pogodnego nieba i bardzo przyjemne ciepło.
Ile pokażą termometry? Przeważnie będzie od 15 do 20 stopni, a na zachodzie i południu kraju, czyli w najcieplejszych miejscach, nawet powyżej 20 stopni. Mała ilość chmur oznacza, że promieniowanie ultrafioletowe będzie wysokie. Aby złapać ładną opaleniznę będziemy mogli opalać się krócej." :-D
Meteorologiem ktoś tu chyba chce zostać :-D :-D :-D
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Odnośnie własnego sprzętu do gotowania. Na stronie biebrza24 [1] w punkcie co zabrać ze sobą jest mowa o możliwości wypożyczenia od organizatorów butli gazowej z palnikiem.

[1] https://www.tratwy.pl/tratwy-tratwa-bie ... ratwe.html
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, 10:45 przez TomaszL, łącznie zmieniany 2 razy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Hanka pisze:dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia."
Ale noce będą chłodne, trzeba wziąć śpiwory i ciepłe piżamy. Temperatura w nocy będzie spadać poniżej 10 stopni (niebieska linia).

Obrazek
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Pod Jelonkiem
Rosół + Półmisek regionalny + Kompot

Albatros
Wariant I: Rosół + Schab Gajowego + (reszta z zestawu)
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Psycholog pisze:
Yvonne pisze:

Obawiam się że nie, lubię gotować lecz umiem spalić przysłowiową ,,wodę na makaron" , oraz moja gamma przepisów jest bardzo mała, więc niestety kucharzem chyba nie zostanę. :-D :-D :-D
Psychologu, masz jeszcze dużo czasu na deklaracje, jeszcze możesz odnaleźć w sobie pasję gotowania. :-)
Psycholog
Zlotowicz
Zlotowicz

VdL pisze:
Psycholog pisze:
Yvonne pisze:

Psychologu, masz jeszcze dużo czasu na deklaracje, jeszcze możesz odnaleźć w sobie pasję gotowania. :-)
No czasu jeszcze trochę mam :-D
:-D :-D
ODPOWIEDZ