Zlot na Suwalszczyźnie - Kortumowo 2
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Czesio, masz może listę rekwizytów potrzebnych do scenek?
Może warto ją wrzucić?
Będziemy się zapisywać kto co może przywieźć.
Tomaszku, czy w tych starych przewodnikach, które kupiłeś, jest coś o Kozim Rynku i innych miejscach związanych z powstańcami?
To by było bardzo potrzebne.
Może warto ją wrzucić?
Będziemy się zapisywać kto co może przywieźć.
Tomaszku, czy w tych starych przewodnikach, które kupiłeś, jest coś o Kozim Rynku i innych miejscach związanych z powstańcami?
To by było bardzo potrzebne.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2019, 16:16 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
REJS
UWAGA, UWAGA!!!
Kolejny ważny komunikat!
Na sobotę 04.05. mamy zaplanowany rejs, musimy zakupić wcześniej bilety bo potem będzie Sajgon i dla tak dużej grupy nie będzie szans (pamiętajmy o weekendzie majowym i zapowiadanej ładnej pogodzie).
W linku macie rejsy planowane na 04.05. Wybierzmy któryś i kupujmy bilety.
http://www.zeglugaaugustowska.pl/kalendarz-rejsow/
Musicie wejść na maj (04.05.)
Ceny są takie:
nearest citibank branch not atm
Kto chce płynąć niech mi wpłaca odliczoną kasę i ja kupię dla wszystkich
Kolejny ważny komunikat!
Na sobotę 04.05. mamy zaplanowany rejs, musimy zakupić wcześniej bilety bo potem będzie Sajgon i dla tak dużej grupy nie będzie szans (pamiętajmy o weekendzie majowym i zapowiadanej ładnej pogodzie).
W linku macie rejsy planowane na 04.05. Wybierzmy któryś i kupujmy bilety.
http://www.zeglugaaugustowska.pl/kalendarz-rejsow/
Musicie wejść na maj (04.05.)
Ceny są takie:
nearest citibank branch not atmKto chce płynąć niech mi wpłaca odliczoną kasę i ja kupię dla wszystkich
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2019, 14:42 przez johny, łącznie zmieniany 3 razy.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Yvonne
- Moderator

Znalazłam fajną alternatywę
Do rozważenia.
Wrzucam po akceptacji Organizatora johny'ego.
https://jacwiez.pl/
To, co opisał johny to jest rejs, w którym płynie się przez śluzy, co jest fajną atrakcją, ale rejs trwa 3 godziny i koszt za osobę powyżej 10 roku życia wynosi 50 zł.
Są to duże statki, na 200 osób, zatem może być sporo osób oprócz nas (trochę podobnie jak w Paryżu
)
To, co znajdziecie pod linkiem, który wrzuciłam, to rejs zabytkowym statkiem Jaćwież (stylizowany, rekonstrukcyjny, nawiązujący do historycznego, średniowiecznego Plemienia Jaćwingów), który trwa 1,5 godziny.
Nie przepływamy przez śluzy, tylko płyniemy w Dolinę Rospudy.
Koszt to 35 zł od osoby.
Dodatkową atrakcją są opowieści o historii regionu i mijanych miejsc, których wysłuchamy.
Plusem jest też to, że jest to mniejszy statek (na 60 osób) i jest duża szansa, że będziemy na nim sami. Może dojdzie kilka / kilkanaście osób.
Proszę o Wasze opinie - który wariant wolicie?
Do rozważenia.
Wrzucam po akceptacji Organizatora johny'ego.
https://jacwiez.pl/
To, co opisał johny to jest rejs, w którym płynie się przez śluzy, co jest fajną atrakcją, ale rejs trwa 3 godziny i koszt za osobę powyżej 10 roku życia wynosi 50 zł.
Są to duże statki, na 200 osób, zatem może być sporo osób oprócz nas (trochę podobnie jak w Paryżu
To, co znajdziecie pod linkiem, który wrzuciłam, to rejs zabytkowym statkiem Jaćwież (stylizowany, rekonstrukcyjny, nawiązujący do historycznego, średniowiecznego Plemienia Jaćwingów), który trwa 1,5 godziny.
Koszt to 35 zł od osoby.
Dodatkową atrakcją są opowieści o historii regionu i mijanych miejsc, których wysłuchamy.
Plusem jest też to, że jest to mniejszy statek (na 60 osób) i jest duża szansa, że będziemy na nim sami. Może dojdzie kilka / kilkanaście osób.
Proszę o Wasze opinie - który wariant wolicie?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2019, 16:46 przez Yvonne, łącznie zmieniany 3 razy.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Nie wiem czy też tam nie płynąłem, bo mam takie wspomnienie z najwcześniejszego dzieciństwa, jak płynęliśmy statkiem wycieczkowym po jeziorach i kapitan powiedział że kręcą film. Zapamiętałem kilkudzisięciu gołych facetów ciągnących wzdłuż brzegu wielką łódź płynącą jeziorem. Po latach dowiedziałem się, że to były zdjęcia do "Faraona". Może to tam ?
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Pomysł Yvonne mi się podoba.
Gdyby stanęło na rejsach przez śluzy, to nam pasuje najpóźniej rejs o 12-tej, bo wszystko wskazuje że będziemy wracać do domu w sobotę
.
Gdyby stanęło na rejsach przez śluzy, to nam pasuje najpóźniej rejs o 12-tej, bo wszystko wskazuje że będziemy wracać do domu w sobotę
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- johny
- Moderator

Dziękuję Yvonne za pomoc w znalezieniu alternatywy. Chyba to faktycznie będzie lepsza opcja, po pierwsze tańsza, po drugie krótsza będziemy mieli więcej czasu na inne punkty programu, po trzecie będzie bardziej kameralnie. tylko trzeba by już się tym zająć. 
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Yvonne
- Moderator

Nie ma sprawy, johny.johny pisze:Dziękuję Yvonne za pomoc w znalezieniu alternatywy. Chyba to faktycznie będzie lepsza opcja, po pierwsze tańsza, po drugie krótsza będziemy mieli więcej czasu na inne punkty programu, po trzecie będzie bardziej kameralnie. tylko trzeba by już się tym zająć.
Ale może poczekajmy jeszcze na opinie innych Zlotowiczów?
Bo jednak przepłynięcie przez śluzy też jest fajne i może komuś będzie zależało.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- johny
- Moderator

No właśnie, to też duża zaleta... Krócej, będziemy mieli czas i na Kozi Rynek i na Muzeum Kanału. Bogiem a prawdą jak pisałem program to nie zdawałem sobie sprawy, że te rejsy trwają ponad 3 h.Mysikrólik pisze:Ja za krótszą/tańszą wersją.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Ja nie znam tamtejszych realiów, więc się dostosuję do grupy.
Nie wiem jakim statkiem będziemy płynąć ale dobrze by było jeżeli nawet nie płynąć to odwiedzić w Augustowie statek "Sajno" czyli przechrzczoną "świteziankę" co pływała po Wiśle w latach 60 w okolicach Ciechocinka i była pierwowzorem statku z "Wyspy Złoczyńców". Jest to niebywała okazja zetknięcia się z chyba jedynym autentycznym mobilnym obiektem samochodzikowym, który do dziś przetrwał.
świtezianka - Ciechocinek
Sajno -Augustów
zeglugaaugustowska.pl
Nie wiem jakim statkiem będziemy płynąć ale dobrze by było jeżeli nawet nie płynąć to odwiedzić w Augustowie statek "Sajno" czyli przechrzczoną "świteziankę" co pływała po Wiśle w latach 60 w okolicach Ciechocinka i była pierwowzorem statku z "Wyspy Złoczyńców". Jest to niebywała okazja zetknięcia się z chyba jedynym autentycznym mobilnym obiektem samochodzikowym, który do dziś przetrwał.
świtezianka - Ciechocinek
Sajno -Augustów
zeglugaaugustowska.pl
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 156 razy
jesli chodzi o samą śluzę to trwa to dłużej, niż przepływanie przez śluzę w Bydgoszczy, nie jest mocno spektakularne, kanał jest wąski, statek dość szeroki więc gdy spoglądasz za burtę statku masz ląd i drzewa dookoła, samo pływanie po jeziorze przyjemniejsze.Yvonne pisze:Hanko, a napiszesz coś więcej?Hanka pisze:(bo tym dłuższym przez śluzę już płynęłam)
Jak wrażenia?
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Na stronie podają, cenę 40 zł./od osoby.Yvonne pisze: To, co znajdziecie pod linkiem, który wrzuciłam, to rejs zabytkowym statkiem Jaćwież (stylizowany, rekonstrukcyjny, nawiązujący do historycznego, średniowiecznego Plemienia Jaćwingów), który trwa 1,5 godziny.
Koszt to 35 zł od osoby.
https://jacwiez.pl/rejsy-w-doline-rospudy/
- johny
- Moderator

A nad czym tu dyskutować. Ogarniaj sprawę Yvonne. Raz jeszcze dziękuję.Yvonne pisze:Czesio, co na stronie, to na stronie, a ja już dawno wynegocjowałam nam u miłej pani stawkę 35 złCzesio1 pisze:Na stronie podają, cenę 40 zł./od osoby.![]()
Czekamy tylko na decyzję Zlotowiczów oraz ostateczną decyzję organizatora zlotu, johny'ego
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- johny
- Moderator

Bedzie coś koło 32 - 34 vdl-a już nie będzie ma być w pracy w sobotę.Yvonne pisze:johny, ilu jest uczestników zlotu?johny pisze:A nad czym tu dyskutować. Ogarniaj sprawę Yvonne. Raz jeszcze dziękuję.
Muszę podać pani orientacyjną liczbę osób.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!