Dzisiejsza data natchnęła mnie twórczo i chciałam Wam zaproponować nowy konkurs pod nazwą "Kartka z kalendarza".
Zobaczymy, czy zabawa się Wam spodoba i czy się przyjmie.
Konkurs polega na odgadnięciu na podstawie aktualnej daty tego, co się wydarzyło dokładnie tego samego dnia lub jakiegoś fragmentu książki/filmu opisującego tę właśnie datę.
Zaczynam:
17 lipca. Film polski. Autoprezentacja na wodzie.
Kto pierwszy?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 13:56 przez Yvonne, łącznie zmieniany 2 razy.
Barabasz pisze:Słaby jestem z historii. To bardzo trudny konkurs do wymyślenia zagadki.
Możesz się posiłkować internetem.
Zawsze znajdziesz coś ciekawego, co się wydarzyło danego dnia.
I potem wystarczy to ubrać w takie słowa, żeby nie można było za łatwo znaleźć.
Ale oczywiście możemy zrobić tak, że zadaje zawsze osoba chętna
Barabasz pisze:urodziny kaowca w "Rejsie". Dzisiaj miałby 82 lata !
Nie miałby, a ma bo nadal żyje. Właśnie przeczytałem, że kaowiec w filmie Rejs czyli faktycznie Stanisław Tym dzisiaj kończy 82 lata. Czyli w filmie mówił faktycznie o sobie - urodzony w Małkini 17 lipca w 1937 r. A Tobie Yvonne o kogo chodziło w zagadce o kaowca bohatera Rejsu czy Tyma aktora?
Barabasz pisze:Nie miałby, a ma bo nadal żyje. Właśnie przeczytałem, że kaowiec w filmie Rejs czyli faktycznie Stanisław Tym dzisiaj kończy 82 lata. Czyli w filmie mówił faktycznie o sobie - urodzony w Małkini 17 lipca w 1937 r. A Tobie Yvonne o kogo chodziło w zagadce o kaowca bohatera Rejsu czy Tyma aktora?
No popatrz, nie wiedziałam, że on mówił o sobie!
Chodziło mi oczywiście o kaowca
A w zasadzie o film.
Dziś rocznica śmierci pewnego słynnego władcy. Panował w kraju bliskim sercu Yvonne. To top topów. Historycy uznają go bardzo zgodnie za jednego z najlepszych (pierwsza trójka, no w najgorszym razie pierwsza piątka) władców w dziejach tego państwa O kim mowa?
Fantomas pisze:Dziś rocznica śmierci pewnego słynnego władcy. Panował w kraju bliskim sercu Yvonne. To top topów. Historycy uznają go bardzo zgodnie za jednego z najlepszych (pierwsza trójka, no w najgorszym razie pierwsza piątka) władców w dziejach tego państwa O kim mowa?
Oczywiście, że tak. Ludwik IX święty jest uważany za jednego z najlepszych władców Francji w całych jej dziejach. W jego epoce, średniowieczu, historycy przyznają Ludwikowi pierwsze miejsce.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2019, 16:05 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
To ja zapodam jeszcze zagadkę związaną z dzisiejszym dniem.
Kategoria: sport. Tego dnia rozpoczął pracę pewien trener, który zapoczątkował kilkunastoletnią posuchę drużyny na arenie międzynarodowej. Co ciekawe taki scenariusz przewidział kilka tygodni wcześniej pewien bardzo rozpoznawalny na całym świecie sportowiec.
O jakiego trenera chodzi?