Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Hanka »

Gotujemy sami wiec trzeba będzie zabrać składniki i słoiki z gotowymi potrawami. Warto mieć kuchcika w załodze. Chmielówka, Makowo i Siemiany to miejsca w których możemy coś zjeść. W porze obiadowej jest tam tłoczno więc przycumowanie 4 jachtów może być problemem. Bardziej klimatyczne będzie cumowanie na Gierczakach lub Z pastwiska i tam wspólne zjedzenie posiłku.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Czesio1 »

Lista osób chętnych do udziału w żeglarskim zlocie:
1. Mysikrólik - 2 osoby
2. johny - 2 osoby, (1 łajba, 1 domek)
3. Barabasz - 3 osoby (3 osoby łajba), przyjazd środa
4. panna Monika - 3 osoby (1 łajba, 2 domki)
5. irycki - 2 osoby (2 domki)
6. Konfiturek - 1 osoba (1 osoba domek)
7. Czesio1 - 2 osoby (2 łajba), przyjazd środa 3 czerwca około 12:00
8. Yvonne - 4 osoby (4 osoby łajba), przyjazd w środę po południu
9. TomaszK - 1 osoba (1 osoba domek)
10. Hanka - 1 osoba (1 osoba łajba)

RAZEM: 21 osób

Kto jeszcze jest chętny?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze: 10 lip 2025, 11:44 Po drugie po co domkowiczom samochody w B? Majdan trzeba na łódkę brać i tyle. Skoro łajbowicze mogą się na cały rejs spakować to tak samo domkowicze, ale oczywiście zabronić komuś nie ma sensu.

Też jestem tego zdania, żeby domkowicze zabierali majdan na łajbę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Mysikrólik pisze: 10 lip 2025, 11:48 Sam jestem łajbowiczem i opcja z partycypowaniem w koszcie najmu łodzi jest mi na rękę, ale czy przewidujecie umniejszenie tej kwoty jakoś ryczałtowo, żeby jednak domkowicze nie płacili po równo za łódkę oprócz tego że i tak muszą bulić za domek?

Temat do przemyślenia i przegadania. Ale żeby było o czym dumać to potrzebna jest konkretna lista chętnych na wyjazd. 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Hanka pisze: 10 lip 2025, 17:44 Gotujemy sami wiec trzeba będzie zabrać składniki i słoiki z gotowymi potrawami.

I to jest to co mi się bardzo podoba. Już mi się przypominają TomaszKowe słoiczki we Francji (i kolejka ustawiająca się do gara z jadłem) oraz gotowany pod nadzorem Hanki na Biebrzy żurek.  :-)
Takich smaków się nie zapomina. Także dajmy sobie spokój z restauracjami i jedzmy to co sami przyrządzimy. 

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Czesio, ja podawałam liczbę osób i informację, że śpimy na łódce, ale może Ci umknęło :)

Zatem powtarzam:

Yvonne, 4 osoby, łódka
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio1 pisze: 10 lip 2025, 19:38
Hanka pisze: 10 lip 2025, 17:44 Gotujemy sami wiec trzeba będzie zabrać składniki i słoiki z gotowymi potrawami.

I to jest to co mi się bardzo podoba. Już mi się przypominają TomaszKowe słoiczki we Francji (i kolejka ustawiająca się do gara z jadłem) oraz gotowany pod nadzorem Hanki na Biebrzy żurek.  :-)
Takich smaków się nie zapomina. Także dajmy sobie spokój z restauracjami i jedzmy to co sami przyrządzimy. 

To ja jeszcze sobie to przemyślę, bo jako osoba niejedząca mięsa będę musiała codziennie gotować dwa posiłki: mięsny i bezmięsny  :-x

A dodam, że gotowanie to nie jest to, co Yvonne lubi najbardziej   :-D
A gotowanie na urlopie to jest to, co Yvonne lubi jeszcze mniej. 

Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Adama i resztę normalnych z Twojej rodziny wyżywimy. Ty sobie możesz narwać szczawiu i mirabelki.
😋
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 10 lip 2025, 20:14 Czesio, ja podawałam liczbę osób i informację, że śpimy na łódce, ale może Ci umknęło

Zatem powtarzam:

Yvonne, 4 osoby, łódka

Już poprawiłem, przepraszam.
Mysikrólik pisze: 10 lip 2025, 20:50 Adama i resztę normalnych z Twojej rodziny wyżywimy. Ty sobie możesz narwać szczawiu i mirabelki.

:-D  :-D  :-D

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 10 lip 2025, 20:17 To ja jeszcze sobie to przemyślę, bo jako osoba niejedząca mięsa będę musiała codziennie gotować dwa posiłki: mięsny i bezmięsny :-x

Nie musisz codziennie gotować. Na jachcie można ustalić tzw wachty kuchenne. 2 osoby z załogi jednego dnia przygotowują wszystkie posiłki. Kolejnego dnia 2 inne osoby itd. Tym sposobem tylko raz coś ugotujesz, przez resztę dni ugotuje ktoś inny. W tym roku posiłki mięsne na rejsie jadłam w ciągu tygodnia tylko 2 razy. Potrafiłyśmy wyczarować takie smakowitości bez mięsa i wszyscy byli najedzeni. Wystarczy zabrać odpowiednie składniki lub gotowe dania i je tylko odgrzać. Zresztą to tylko 3 dni (czwartek, piątek i sobota).
I teraz  piszę do wszystkich zapisanych na zlot! Żeby było miło trzeba na jachcie mieć dużo wyrozumiałości i tolerancji dla innych oraz poczucie humoru. Nie można się kłócić ani obrażać bo to psuje atmosferę i nie da się funkcjonować. Wiem że czasami jest to trudne ale da się to zrobić. Pamiętajmy o tym, że wszyscy chcemy bardzo popływać po Jezioraku, poznać miejsca opisane w książkach tak bardzo przez nas lubianych, może wytropić Kapitana Nemo. Myślę że zloty robimy też po to by się spotkać, rozmawiać, cieszyć swoim towarzystwem. Miejsca, które wybieramy to tylko tło, bardzo dla nas ważne ale nie najważniejsze. Na ten zlot większość z nas czeka od dawna. Zróbmy go tak, byśmy  go dobrze wspominali. Może kolejne osoby złapią żeglarskiego bakcyla i będą spędzać wolny czas na wodzie.  Pewien wyjazd z Yvonn i Mysikrólikiem do Powidza sprawił, że pokochałam żeglowanie.   

Za ten post autor Hanka otrzymał podziękowanie:
johny (11 lip 2025, 14:08)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

TomaszL, 1 osoba, domek

(ale od razu zaznaczam, że jak przyjdzie na mnie obowiązek wachty kuchennej, to tylko jako pomocnik; ja sie znam tylko na gotowaniu wody)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Hanka pisze: 10 lip 2025, 22:49
Yvonne pisze: 10 lip 2025, 20:17 To ja jeszcze sobie to przemyślę, bo jako osoba niejedząca mięsa będę musiała codziennie gotować dwa posiłki: mięsny i bezmięsny :-x

Nie musisz codziennie gotować. Na jachcie można ustalić tzw wachty kuchenne. 2 osoby z załogi jednego dnia przygotowują wszystkie posiłki. Kolejnego dnia 2 inne osoby itd. Tym sposobem tylko raz coś ugotujesz, przez resztę dni ugotuje ktoś inny. W tym roku posiłki mięsne na rejsie jadłam w ciągu tygodnia tylko 2 razy. Potrafiłyśmy wyczarować takie smakowitości bez mięsa i wszyscy byli najedzeni. Wystarczy zabrać odpowiednie składniki lub gotowe dania i je tylko odgrzać. Zresztą to tylko 3 dni (czwartek, piątek i sobota).
I teraz  piszę do wszystkich zapisanych na zlot! Żeby było miło trzeba na jachcie mieć dużo wyrozumiałości i tolerancji dla innych oraz poczucie humoru. Nie można się kłócić ani obrażać bo to psuje atmosferę i nie da się funkcjonować. Wiem że czasami jest to trudne ale da się to zrobić. Pamiętajmy o tym, że wszyscy chcemy bardzo popływać po Jezioraku, poznać miejsca opisane w książkach tak bardzo przez nas lubianych, może wytropić Kapitana Nemo. Myślę że zloty robimy też po to by się spotkać, rozmawiać, cieszyć swoim towarzystwem. Miejsca, które wybieramy to tylko tło, bardzo dla nas ważne ale nie najważniejsze. Na ten zlot większość z nas czeka od dawna. Zróbmy go tak, byśmy  go dobrze wspominali. Może kolejne osoby złapią żeglarskiego bakcyla i będą spędzać wolny czas na wodzie.  Pewien wyjazd z Yvonn i Mysikrólikiem do Powidza sprawił, że pokochałam żeglowanie.   

Ja się dostosuję do wszystkiego byle to wypaliło. Nigdy nie byłem na taki rejsie i chcę w końcu doświadczyć takiej przygody, a tak jak napisałaś PS to tylko tło...

Za ten post autor johny otrzymał podziękowanie:
Hanka (12 lip 2025, 23:49)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Hanka pisze: 10 lip 2025, 22:49  ...2 osoby z załogi jednego dnia przygotowują wszystkie posiłki. Kolejnego dnia 2 inne osoby itd. Tym sposobem tylko raz coś ugotujesz, przez resztę dni ugotuje ktoś inny. ...

Ciekawe co ugotują nam moje chłopaki, nie mogę się doczekać  :-D  :-D  :-D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz

Barabasz pisze: 11 lip 2025, 14:39
Hanka pisze: 10 lip 2025, 22:49  ...2 osoby z załogi jednego dnia przygotowują wszystkie posiłki. Kolejnego dnia 2 inne osoby itd. Tym sposobem tylko raz coś ugotujesz, przez resztę dni ugotuje ktoś inny. ...

Ciekawe co ugotują nam moje chłopaki, nie mogę się doczekać  :-D  :-D  :-D

Odgrzeją coś ze słoika 😃

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Hanka pisze: 11 lip 2025, 15:28 Odgrzeją coś ze słoika

Albo puszkę sardynek otworzą.  :-D

Ale, ale, Barabaszu, zaznaczyłeś liczbę osób 3, czyżby Asia się wyłamała? 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Właśnie nastawiłem trójniak. Gotowałem w sobotę ale dopiero wczoraj zaczął buzować.
trójniak.jpg
Będzie na przyszłoroczny zlot. Oczywiście wiem, że w czasie rejsu pić nie wolno, tylko wieczorami po zacumowaniu na przystani. 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowania (total 3):
Czesio1 (07 sie 2025, 16:07) • Ater (07 sie 2025, 21:06) • panna Monika (15 sie 2025, 17:31)
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Ater »

Przekonałeś mnie TomaszK-u :)
Proszę o dopisanie 2 osób (2 domki).
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Ja TomaszKowemu trójniakowi nie dorównam ale też nastawiłem pewien trunek. 
IMG_20250729_193014.jpg

Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Ja odwrotnie się przygotowuję niż Wy. Zaczynam więcej spożywać.  :-D

POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Lilka
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Lilka »

Hejka,
Od dzieciaka jestem fanką Pana Tomasz ale nie za często spotykam osoby , które czytały książki o Panu Samochodziku . Jednak niedawno spotkałam Mysikrólika w koszulce ze Zlotu, no i poleciało 😁
Namówił mnie na następny Zlot 2026, więc proszę o dopisanie 2 osób na łajbę.
⛵️🛟⚓️👋
Za ten post autor Lilka otrzymał podziękowania (total 4):
PawelK (20 sie 2025, 11:10) • johny (20 sie 2025, 16:22) • TomaszL (21 sie 2025, 09:33) • Czesio1 (21 sie 2025, 13:04)
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Brawo Lilka

Pierwsza męska decyzja w życiu  :-D
Mam nadzieję że wszystko wyjdzie i pogoda dopisze.

Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 2):
johny (20 sie 2025, 16:22) • Lilka (21 sie 2025, 15:42)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Witaj Lilka na pokładzie.  :564:

Za ten post autor Czesio1 otrzymał podziękowanie:
Lilka (21 sie 2025, 15:42)
seth_22
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Dolny Śląsk
Podziękował;: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: seth_22 »

Ja bym się dopisał, o ile znajdzie się miejsce dla jednej osoby, która nie posiada patentu. Innymi słowy musiałbym się wbić do kogoś na doczepkę. Jeśli chodzi o noclegi, to nie widzę tego inaczej - na łajbie!

Za ten post autor seth_22 otrzymał podziękowanie:
Czesio1 (27 sie 2025, 19:01)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

seth_22 pisze: 27 sie 2025, 09:57 Ja bym się dopisał, o ile znajdzie się miejsce dla jednej osoby, która nie posiada patentu. Innymi słowy musiałbym się wbić do kogoś na doczepkę. Jeśli chodzi o noclegi, to nie widzę tego inaczej - na łajbie!

Witamy na pokładzie!  :564:

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Re: Muzeum w E. - inspiracje

Czy już ruszyły oficjalne zapisy i czy wiadomo co z początkiem zlotu?
Zaczynamy w środę czy w czwartek?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 08 wrz 2025, 16:48 Czy już ruszyły oficjalne zapisy i czy wiadomo co z początkiem zlotu?
Zaczynamy w środę czy w czwartek?

Czekamy jeszcze na deklarację ostatniego kapitana jachtu czyli PiTTa bo jeszcze nie zdążył zapisać się na wstępną listę.
Zlot zaczynamy w środę, przy czym będzie to dzień na rozruch.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Proponuję zacząć oficjalne zapisy na przyszłoroczny żeglarski zlot pod nazwą "Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026".

Wstępna lista osób, które wyraziły chęć udziału wygląda tak:
1. Mysikrólik - 2 osoby
11. Lilka - 2 osoby (2 osoby na łajbie)
12. seth_22 - 1 osoba (1 osoba na łajbie)

RAZEM: 24 osób (17 osób nocuje na łajbie, 7 osób nocuje na lądzie)

Jeżeli chodzi o jakiś wstępny plan zlotu to organizatorzy w skromnych osobach Hanki i mojej proponują jak niżej.

Zlot rozpoczynamy w środę 3 czerwca 2026r. w Siemianach. Kapitanowie jachtów  (na dziś są to: Hanka, Mysikrólik, Adam) powinni odebrać tego dnia żaglówki, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Jachty wynajmujemy w Siemianach. Na dzień dzisiejszy koszt wynajęcia to 490-590 zł. za dobę  (w zależności jaki sprzęt bierzemy). Do tego trzeba doliczyć koszt 50 zł. za dobę za cumowanie w marinie w Siemianach. Jest to koszt korzystania z prądu, sanitariatów. Żaglówki są 8-osobowe do rejsu, natomiast do noclegu w warunkach normalnych 6-osobowe.
Jeżeli wynajmiemy trzy jachty to koszt wynajęcia na cztery doby to około 245-275 zł. za osobę. Osoby nocujące na łajbach dodatkowo ponoszą koszt cumowania w marinie, wspomniane wyżej 50 zł. za dobę. Jeżeli na łajbach nocuje 17 osób to koszt wynosi 11,77 zł. za osobę.
Podsumowanie wynajęcia jachtu na cały rejs to na dzień dzisiejszy: 256,76-286,76 zł. (dla osób nocujących na łajbach) lub 245,00-275,00 zł. (dla osób nocujących na ladzie).
Osoby nocujące na lądzie mają bazę noclegową tuż obok naszej przystani na marinie w Siemianach. Koszt noclegu to 140,00 zł. za pokój dwuosobowy w przypadku gdy nocują dwie osoby lub 120,00 zł. za pokój dwuosobowy w przypadku gdy nocuje jedna osoba. Niestety w tej bazie noclegowej brak pokoi jednoosobowych.
Oczywiście wszystkie powyższe ceny są na ten rok. W przypadku jachtów jest możliwość rezerwacji z cenami tegorocznymi ale wymaga to wpłaty 40% całej rezerwacji. Przy 24 osobach jest to kwota 98,00-110,00 zł. za osobę. Ponieważ i tak planujemy zebranie wstępnych zaliczek od wszystkich to organizatorzy proponują zebranie powyższej kwoty w terminie ustalonym gdy będzie znana konkretna grupa osób. Bo cały czas czekamy na deklaracje PiTTa,czy da radę wybraćsię na zlot.

Jeżeli chodzi o plan rejsów. Środa jest dniem rozruchu, czyli wstępne przeszkolenie załogi, może jakiś krótki rejs w okolicach Siemian, żeby zobaczyć z czym to się je. Kolejne dni pewnie będą w dużej mierze uzależnione od pogody i naszych możliwości. Wstępnie proponujemy np. takie trzy dni rejsu:

1. Siemiany - Jerzwałd - Siemiany

Jeziorak 000 - Nowe przygody DZIEŃ 1.jpg

2. Siemiany - Czaplak - Kępka - Półwysep Bukowiec - Siemiany

Jeziorak 000 - Nowe przygody DZIEŃ 2.jpg

3. Siemiany - Lipowy Ostrów - Wyspa Bukowiec - Letnisko Chmielówka - Gierczak - Siemiany

Jeziorak 000 - Nowe przygody DZIEŃ 3.jpg

Wstępny plan i wstępne koszty zlotu już znacie. Proszę o zgłaszanie chęci udziału w zlocie. Potwierdzenie będzie oznaczać zgodę na wpłatę bezzwrotnej zaliczki na poczet przyszłorocznego zlotu.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

TomaszL zgłaszał (i potwierdza) uczestnictwo (nocleg w domku) - 1 osoba

Jak zabraknie miejsca na łajbie (3 łajby to akurat 24 osoby już zapisane), mogę być rezerwowym.
Małżonka tylko czeka bym został w domu na Boże Ciało i razem z Nią gdzieś wyjechał.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszL pisze: 11 wrz 2025, 16:36 TomaszL zgłaszał (i potwierdza) uczestnictwo (nocleg w domku) - 1 osoba

Przepraszam TomaszuL, umknął mi Twój wpic

Wstępna lista osób, które wyraziły chęć udziału wygląda tak:
1. Mysikrólik - 2 osoby
11. Lilka - 2 osoby (2 osoby na łajbie)
12. seth_22 - 1 osoba (1 osoba na łajbie)
13. TomaszL - 1 osoba (1 osoba domek)

RAZEM: 25 osób (17 osób nocuje na łajbie, 8 osób nocuje na lądzie)
TomaszL pisze: 11 wrz 2025, 16:36 Jak zabraknie miejsca na łajbie (3 łajby to akurat 24 osoby już zapisane), mogę być rezerwowym.
Małżonka tylko czeka bym został w domu na Boże Ciało i razem z Nią gdzieś wyjechał.

Liczbą 24 nie sugeruj się. Liczę mimo wszystko, że PiTT się jeszcze dopisze i wtedy na spokojnie wynajmiemy 4 jachty. Tak, żebyśmy nie musieli się potykać o siebie na pokładzie. 

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Yvonne - 4 osoby, ale my niestety dojedziemy w środę wieczorem, koło 20
ODPOWIEDZ