Oscypki będą.Mysikrólik pisze:Yvonne, nie jadasz nic z grilla? Chodzi mi oczywiście o jakieś warzywa, grzyby, czy chociażby oscypki?
Zlot na Suwalszczyźnie - Kortumowo 2
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
No i wszystko jasne, a więc grill.johny pisze:Dobijamy do polany u rolnika. I tam nocujemy. Szczere pole...
Ja jadę pociągiem, przynajmniej część trasy, więc siłą rzeczy nie mogę zabrać za dużo sprzętów. Trzeba ustalić kto kupuje "wyngiel" i ile. Johny, czy wiemy jak wyglądają grille na tratwach? Rozumiem, że na każdej jest i możemy jechać na kilka.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Do ustalenia.Mysikrólik pisze:Johny, czy wiemy jak wyglądają grille na tratwach? Rozumiem, że na każdej jest i możemy jechać na kilka.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
A czy myśmy w końcu ustalili, jak wyglądają śniadania/kolacje?
I rozumiem, że dla nienocujących na tratwach będzie jakiś transport powrotny? Jak to w ogóle jest zorganizowane? Tak jak przy spływach kajakowych, z tranosportem zapewnionym przez organizatora?
I rozumiem, że dla nienocujących na tratwach będzie jakiś transport powrotny? Jak to w ogóle jest zorganizowane? Tak jak przy spływach kajakowych, z tranosportem zapewnionym przez organizatora?
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Tak podjeżdżamy a po spływie zabierają nas do aut.irycki pisze: I rozumiem, że dla nienocujących na tratwach będzie jakiś transport powrotny? Jak to w ogóle jest zorganizowane? Tak jak przy spływach kajakowych, z tranosportem zapewnionym przez organizatora?
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Kilka informacji w sprawach kulinarnych o których się dowiedziałem.
Na wyposażeniu domków są tylko czajniki elektryczne. Mikrofalówka jest przy recepcji. Natomiast gdzieś w okolicach natrysków jest dostępna kuchnia elektryczna.
W domkach raczej nie powinno się nic gotować na własnych sprzętach, ewentualnie przed domkami czy jakaś kuchenka czy grill.
W stołówce oczywiście podają śniadania w formie stołów szwedzkich.
Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Na wyposażeniu domków są tylko czajniki elektryczne. Mikrofalówka jest przy recepcji. Natomiast gdzieś w okolicach natrysków jest dostępna kuchnia elektryczna.
W domkach raczej nie powinno się nic gotować na własnych sprzętach, ewentualnie przed domkami czy jakaś kuchenka czy grill.
Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
-
Psycholog
- Zlotowicz

- Tytuł: miłośnik przygód
- Miejscowość: Tczew
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
No to wspaniała wyżerka się zapowiada, ślinka cieknie na samą myśl o tych pysznościachCzesio1 pisze:Kilka informacji w sprawach kulinarnych o których się dowiedziałem.
-
Psycholog
- Zlotowicz

Pragnąłbym jeszcze stwierdzić iż w mojej opinii czajnik elektryczny jest wystarczającym wyposażeniem dla jednego domku, ponieważ posiłki mamy gotowe na stołówce ,a myśle że mało osób gotowało by bardziej ambitne posiłki niż np. zupka chińska, kisiel etc. . Aczkolwiek gdyby były lepsze warunki do gotowania, to pewnie pare osób gotowało by inne rzeczy typu jajecznica etc. w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną (gazowa lub na np. na ciecze łatwopalne (denaturat itp.) ) .

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2019, 19:50 przez Psycholog, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Zestaw był wieloczęściowy...

ale po spakowaniu miało to rozmiar najwiekszego garnka, bo wkładało się jeden w drugi.

Jajecznica z tego była nieziemska.
Psycholog narobił mi smaku, mam ochotę kupić gdzieś na Allegro i wypróbować na zlocie.

ale po spakowaniu miało to rozmiar najwiekszego garnka, bo wkładało się jeden w drugi.

Psycholog narobił mi smaku, mam ochotę kupić gdzieś na Allegro i wypróbować na zlocie.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2019, 20:35 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Miałem takie cuś. Nawet jeszcze mam, gdzieś w rupieciach się przewala.
Miałem również tzw. handgranat, czyli ruską maszynkę benzynową. To już był hardkor
Miałem również tzw. handgranat, czyli ruską maszynkę benzynową. To już był hardkor
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
-
Psycholog
- Zlotowicz

Tomaszku polecam ci :TomaszK pisze:Zestaw był wieloczęściowy...
[url=https://i.postimg.cc/6psRfscP/kocher-do-gotowania-smazenia-z-c-2359607.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://i.postimg.cc/Qdsk19jP/kocher-kuchenka-turystyczna-zestaw-naczyn-slaskie-sprzedam-48861.jpg]Obrazek[/url]
https://allegro.pl/oferta/stojak-trojno ... 4291fbf951
+
https://allegro.pl/oferta/kuchenka-surv ... 4291fbf951
+
https://allegro.pl/oferta/menazka-turys ... 5877821610
Cały zestaw ok 75 cebulionów
-
Psycholog
- Zlotowicz

ilość mycia zależy od kuchenki, kocher to dobry wybór na biwaki (takie bardziej w lesie),natomiast gazowa to tak bardziej na polu kempingowym.TomaszK pisze:Ostatni raz z takiej korzystałem w dzieciństwie, nazywało sie to kocher. Genialne urządzenie ale potem dużo mycia.Psycholog pisze: w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną (gazowa lub na np. na ciecze łatwopalne (denaturat itp.).
Taka czy taka i tak wode zagotuje.
-
Psycholog
- Zlotowicz

Ale i tak polecam statyw na kocher np.taki jak ten :TomaszK pisze:Myślałem raczej o tym https://allegro.pl/oferta/kocher-turyst ... 701b8c0118
https://allegro.pl/oferta/stojak-trojno ... 4291fbf951
Bo widze że tam niema, a swoją drogą ostatnio robie palniki spirytusowe z małych puszek po kociej karmie, plus mają taki że są bardzo tanie.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Czesio, ale będziemy mogli sobie wybrać coś z menu, czy to będzie jeden zestaw dla wszystkich?Czesio1 pisze:Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Podasz jakieś szczegóły?
Bo jeśli jeden zestaw i w dodatku mięsny, to dla mnie proszę nie zamawiaj.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Prawdopodobnie będzie to jeden zestaw. Na razie nie zamawiam dla nikogo, dowiemy się na miejscu co będzie tego dnia i wtedy podejmiemy decyzję czy i ile zjemy.Yvonne pisze:Czesio, ale będziemy mogli sobie wybrać coś z menu, czy to będzie jeden zestaw dla wszystkich?Czesio1 pisze:Na 3 maja mamy zarezerwowane miejsce w stołówce i będziemy mogli skorzystać z obiadu, który tego dnia będą serwować. Zupa plus drugie.
Podasz jakieś szczegóły?
Bo jeśli jeden zestaw i w dodatku mięsny, to dla mnie proszę nie zamawiaj.
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 156 razy
dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia.
Te zapewnią nam nie tylko suchą i słoneczną, ale też bardzo ciepłą pogodę. Jeśli wstępna prognoza się potwierdzi, to będziemy mieć zaledwie 1-2 dni z deszczem. W pozostałe dni będziemy mogli liczyć na mnóstwo pogodnego nieba i bardzo przyjemne ciepło.
Ile pokażą termometry? Przeważnie będzie od 15 do 20 stopni, a na zachodzie i południu kraju, czyli w najcieplejszych miejscach, nawet powyżej 20 stopni. Mała ilość chmur oznacza, że promieniowanie ultrafioletowe będzie wysokie. Aby złapać ładną opaleniznę będziemy mogli opalać się krócej."
Te zapewnią nam nie tylko suchą i słoneczną, ale też bardzo ciepłą pogodę. Jeśli wstępna prognoza się potwierdzi, to będziemy mieć zaledwie 1-2 dni z deszczem. W pozostałe dni będziemy mogli liczyć na mnóstwo pogodnego nieba i bardzo przyjemne ciepło.
Ile pokażą termometry? Przeważnie będzie od 15 do 20 stopni, a na zachodzie i południu kraju, czyli w najcieplejszych miejscach, nawet powyżej 20 stopni. Mała ilość chmur oznacza, że promieniowanie ultrafioletowe będzie wysokie. Aby złapać ładną opaleniznę będziemy mogli opalać się krócej."
-
Psycholog
- Zlotowicz

Yvonne pisze:Ja potrzeby gotowania nie mam, więc nie kupięPsycholog pisze:w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną![]()
Rozbawiłeś mnie, Psychologu.
Fajnie, że tak się angażujesz w zlotowe sprawy kulinarne.
Czyżby rósł nam kolejny zlotowy kucharz?
Obawiam się że nie, lubię gotować lecz umiem spalić przysłowiową ,,wodę na makaron" , oraz moja gamma przepisów jest bardzo mała, więc niestety kucharzem chyba nie zostanę.
-
Psycholog
- Zlotowicz

Zgadzam się, to doda śniadanią tego uroku jedzenia w gronie przyjaciół, czy to ma wyglądać tak jak na kempingu w Malborku?Yvonne pisze:Ja to widzę tak: robimy jeden wielki stół najlepiej na zewnątrz, każdy przynosi co ma i swoje naczynia i jemy wspólnie.irycki pisze:A czy myśmy w końcu ustalili, jak wyglądają śniadania/kolacje?
Jeśli będą na to warunki oczywiście.
Zobaczymy na miejscu.
-
Psycholog
- Zlotowicz

Meteorologiem ktoś tu chyba chce zostaćHanka pisze:dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Odnośnie własnego sprzętu do gotowania. Na stronie biebrza24 [1] w punkcie co zabrać ze sobą jest mowa o możliwości wypożyczenia od organizatorów butli gazowej z palnikiem.
[1] https://www.tratwy.pl/tratwy-tratwa-bie ... ratwe.html
[1] https://www.tratwy.pl/tratwy-tratwa-bie ... ratwe.html
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, 10:45 przez TomaszL, łącznie zmieniany 2 razy.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Ale noce będą chłodne, trzeba wziąć śpiwory i ciepłe piżamy. Temperatura w nocy będzie spadać poniżej 10 stopni (niebieska linia).Hanka pisze:dziś wyczytałam, oby sie sprawdziły te prognozy: "Nasza najnowsza prognoza pogody na majówkę jest wyjątkowo obiecująca. Wszystko wskazuje na to, że między 27 kwietnia a 5 maja, czyli w sam raz na długi majowy weekend, znajdziemy się pod wpływem pogodnych układów wysokiego ciśnienia."

- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Psychologu, masz jeszcze dużo czasu na deklaracje, jeszcze możesz odnaleźć w sobie pasję gotowania.Psycholog pisze:Yvonne pisze:Ja potrzeby gotowania nie mam, więc nie kupięPsycholog pisze:w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną![]()
Obawiam się że nie, lubię gotować lecz umiem spalić przysłowiową ,,wodę na makaron" , oraz moja gamma przepisów jest bardzo mała, więc niestety kucharzem chyba nie zostanę.![]()
![]()
-
Psycholog
- Zlotowicz

No czasu jeszcze trochę mamVdL pisze:Psychologu, masz jeszcze dużo czasu na deklaracje, jeszcze możesz odnaleźć w sobie pasję gotowania.Psycholog pisze:Yvonne pisze:Ja potrzeby gotowania nie mam, więc nie kupięPsycholog pisze:w sytuacji gdy ktoś ma potrzebe gotowania polecam nabyć kuchenkę turystyczną![]()
Obawiam się że nie, lubię gotować lecz umiem spalić przysłowiową ,,wodę na makaron" , oraz moja gamma przepisów jest bardzo mała, więc niestety kucharzem chyba nie zostanę.![]()
![]()