Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

TomaszK pisze: Łańcuch dzięki Bogu chyba uda się odzyskać.

:-D :-D :-D och Tomaszku! Z pewnością! :-D

Ale tutaj story z innej beczki! Tez trudno uwierzyć.

http://www.tvp.info/14382205/ugotowala- ... -wiezienia
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kynokephalos pisze:Że to pieska uda się odzyskać, jak w bajce o Czerwonym Kapturku.
:-D byłoby pięknie. Niestety pyton atakuje w ten sposób, ze najpierw gryzie ofiarę, żeby zatrzymać, owija sie wokół, żeby zdusic, ofiara przestaje oddychać i wtedy dopiero pyton rozpoczyna wchlanianie pożywienia. Tak, ze piesek niestety nie żył juz

Przedziwna historia
Tak. Przedziwna. Ale zobacz ta z czasów kiedy u mnie pod dachem mieszkał pyton.

http://www.smh.com.au/national/blood-cu ... 1pdft.html

Chłopczyk bawił sie z mama w ogródku i nagle zaczął strasznie krzyczeć. Pyton dziabnął go,w nogę i zaczął szybciutko okrecac sie wokół chlopczyka w górę do klatki piersiowej. Mama zaczęła krzyczeć podbiegla na ratunek więc pyton sie zdenerwował i zaczął zaciskac na chłopcu. Na szczęście sąsiedzi przebiegła i oderwali pytona od ledwo zywego dziecka. Do szpitala , po drodze chłopiec strail przytomność, uratowali go, wrócił do domu i na koniec, była jeszcze akcja wypuszczanie węża do bushu, w której brał udział chłopczyk, (chyba, żeby nie rozwinął fobii?) machal pytonowi rączka i krzyczał : pa, pa gryzaczu!
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: z dużego miasta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Kynokephalos »

Brunhilda pisze:Ale tutaj story z innej beczki! Tez trudno uwierzyć.
http://www.tvp.info/14382205/ugotowala- ... -wiezienia
Ale fajne pisemko. Mam nadzieję, że historia jest wymyślona, bo zwierzak rzeczywiście konałby w mękach.

A z drugiej strony - blondynce brakuje rozumu ale wykazała chociaż zdecydowanie.
Obok jest inna historia:
http://www.tvp.info/13207564/kot-z-piek ... -cala-wies
Też nie wiem, czy wierzyć, ale nawet jeśli nieprawda to użyta argumentacja źle wróży naszej cywilizacji. Nic nie można zrobić z agresywnym kotem, bo: "Właściciele są oszołomieni ", "został zapisany na wizytę u psychologa zwierząt", "ustawa dotycząca niebezpiecznych psów nie dotyczy kotów", "musiało dojść do jakiejś prowokacji, kot nie zaatakowałby ludzi ni stąd, ni zowąd", "przedstawiciel Królewskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, nie stwierdził problemu." Dobrze, jeśli ta która polała kota herbatą wykręci się od kary. I jak mamy sobie poradzić z Putinem kiedy społeczeństwo jest za słabe na kota?

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Ostatnio zmieniony 16 mar 2014, 08:52 przez Kynokephalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kynokephalos pisze:Mam nadzieję, że historia jest wymyślona, bo zwierzak rzeczywiście konałby w mękach.
Kynokephalos
Niestety wyglada na to, ze prawdziwa...

http://www.news.com.au/world/laura-cunl ... 6854318232

Tyle tylko, ze ma mentalne problemy...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kynokephalos pisze: Ale fajne pisemko.
Kynokephalos
Ojej Kyno! Nie mów! Niedobre jest tvp. info? Ma złe notowania? Ne wiedziałam!
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:Niedobre jest tvp. info? Ma złe notowania? Ne wiedziałam!
Nie znam notowań. Na podstawie notatki którą zalinkowałaś i sąsiednich odniosłem wrażenie, że to jest pisemko ze śmiesznymi wiadomościami o skandalizującym charakterze.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Kynokephalos pisze:Na podstawie notatki którą zalinkowałaś i sąsiednich odniosłem wrażenie, że to jest pisemko ze śmiesznymi wiadomościami o skandalizującym charakterze.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Bo to dział rozmaitosci z różnymi glupotkami właśnie. Ale to jest strona TVP. Tak rozumiem przynajmniej, stad moje pytanie o notowania. Wydaje mi sie, ze powinni byc tak posrodku politycznie. Ale oczywiscie moje wyczucie jest zardzewiale po 25 latach......Czytam tam dział z Polski, swiata, kultura, ludzie itp. Tj teraz zmienili szatę, co zreszta mnie rozczarowała bo przyzwyczaiłam sie do poprzedniej. Zreszta napisałam im , ze ta nowa wcale nie jest dobra. A tak wychwalaja sie. Nie myśle, ze ktoś odpowie. Uważają, ze maja monopol na racje po swojej stronie.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Chciałam donieść, ze Polonia Australijska, a ścisłe grupka Polaków z Melbourne zorganizowała STALA ekspozycje dotycząca rotmistrza Pileckiego!!! Ekspozycja znajduje sie w Centrum Holokaustu w Melbourne! To duże osiągnięcie, myśle, ze mogę powiedzieć, ze....jedno z większych osiągnięć Polonii w Australii. Mam wywiad z organizatorem i pomysłodawca, z współorganizatorem czyli Związkiem Więźniów Politycznych i z córka rotnistrza. Jak tylko to wszystko ogarnęł bo to olbrzymi materiał , dam znać.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Uwielbiam jak pomysłodawca powiedział mi, ze czytał akurat o generale Nilu i trafił na historie rotmistrza. Mówi: nie mogłem uwierzyć, ze ktoś poszedlby z własnej woli do obozukoncentracyjnego! I to jeszcze do Oświęcimia! Tak sie dziwie, ze zacząłem wiecej szukać. Czytać, żeby zrozumieć. I tak z tego zdziwienia i podziwu powstał Pilecki Project.- I zrozumiał pan? - Nie.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Cały czas trwają prace archeologiczno - sądowo-lekarskie poszukiwania szczątków Nila i Pileckiego na cmentarzu powązkowskim. Niestety ciągle bezskutecznie, pomimo odnalezienia i zidentyfikowania szeregu innych osób zabitych w tym samym okresie. Miałem okazję wysłuchać referatu o tych badaniach, ale publikacji pisemnej na razie nie ma.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To na tej " łączce"szukają?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Tak, prace ekshumacyjne na tzw. "Łączce", będą wznowione na wiosnę. Jak na razie udało się zidentyfikować 12 osób.
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:Bo to dział rozmaitosci z różnymi glupotkami właśnie.
Czyli zgeneralizowałem i oceniłem zbyt pochopnie.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To właśnie nie wiem. Moze właśnie tak jest jak piszesz. Trudno z daleka ocenić.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

zbychowiec pisze:Zdjęcie bazuje na złudzeniu optycznym. Okno w tle daje wrażenie, że pająk jest prawie taki jak okno a w rzeczywistości pająk wisi daleko od niego. Największy pająk, o jakim słyszałem, miał 28 cm.
To a propos zdjęcia zamieszczonego przez Konfiturka na poprzedniej stronie tego tematu. O wielkich pajakach australijskich.
Tez próbowałam osiągnąć taki efekt, tylko nie wyszło, szyba brudna, nie mogłam ostrosci złapać, musieliśmy jechać dalej. Szkoda. Rozsialabym po internecie plotke, ze w Kambodży to modliszki większe od ludzi są....

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 949344.jpg medium= large= group=glr10353][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A to twarz modliszki. Oczy zupełnie jak UFO ma...

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 029877.jpg medium= large= group=glr10354][/gimg]
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:Rozsialabym po internecie plotke, ze w Kambodży to modliszki większe od ludzi są....
Był taki film "Syn Godzilli", tam były modliszki większe od człowieka, a kiedy zostały napromieniowane przez opad radioaktywny, zrobiły się wielkie jak domy.
U nas podobno też można spotkać modliszkę, ale tylko na krańcach południowo-wschodnich. Ja nigdy nie widziałem, ale mój zięć znalazł kiedyś modliszkę w swoich stronach, mieszał koło Tarnobrzega.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie są take paskudne z bliska ale pazurki a wlasciwie haczyki maja konkretne! Oczy takie wielkie!
U nas tymczasem trwa wizyta książecej pary. W środę przylecieli z Nowej Zelandii. Nie Malezyjskim samolotem chociaż przedtem byli w Malezji. Australijski RAAF ich przywiózł. Kate w żółtej sukni co od razu uznano za ukłon w stronę Australii, ze to o nasze słońce chodzi. Gazety sie rozpisuja co księżna miała na sobie i taka sukienka rozchodzi sie w sklepach natychmiast ! Ale heca! Co księżna Kate nosi danego dnia to jedna sprawa ale ciekawe co mieli Maorysi w Nowej Zelandii! :-D :-D komedia. Otóż para książeca została ugoszzona miedzy innymi pokazami maoryskiej kultury, tańce itp. Na przykład ceremonia przyjmowania liscia. Jeśli wziąć go ze złej strony to moze oznaczać nawet wojnę. Właśnie tak.
Panie - tancerki z grupy maoryskiej zgodziły sie ostatecznie założyć coś na górę, żeby nie wystąpić jak zwykle topless. Panowie - tancerze natomiast zwykle maja tylko taka wiszaca spodniczke z przodu jedynie. Pupę gołą. Z uwagi jednak na wagę wizyty zdecydowali sie założyć czarne majtki. A sciśle g- stringi. Oto relacja Guardiana. Maoryscy tancerze na zdjęciach z para książęcą.
http://www.theguardian.com/uk-news/2014 ... royal-tour
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ech...u mnie Swieta i Swieta i po świętach juz.....szybko zlecialo!
A! Zbychowiec! Czy wiesz, ze para książęca podazyla Twoimi śladami w Góry Błękitne tam gdzie sie palilo?pametasz te pożary? Co zastanawiales sie czy o nie koniec swiata bo ńiebo w kolorze czerwonoburym było? Dużo wtedy sie spaliły domów i lasów. Książęca para odwiedziła te miejsca i zasadzila New drzewka.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

U nas dzisiaj dzień wolny od pracy-święto. ANZAC dzień. Dla upamiętnienia tych, którzy walczyli i zginęli na wojnie. Zwykle w tym dniu odbywają sie rożne ceremonie i marsze z udziałem weteranów. Szczególnie świtem odbywa sie specjalny service. W tym roku w Shrine Pamięci w Mwlbourne świtem wzięło udział około 80000 ludzi podobno! A w Canberze na service pamięci świtem przybli Prince Willam z Kate. Nieplanowana okolicznosc. To ładne z ich strony. Szczególnie, ze i w NZ i w Australii tez właściwie corazmniej jest rojalstow.
http://www.abc.net.au/news/2014-04-25/d ... ce/5411082
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ha! Dużo ludzi powyjezdzalo sobie na długi weekend! A tu? Leje.....
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:Ha! Dużo ludzi powyjezdzalo sobie na długi weekend! A tu? Leje.....
Gdzież leje? Bruniu, siedzę przy samym oknie i piękne słoneczko świeci. :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze:Ha! Dużo ludzi powyjezdzalo sobie na długi weekend! A tu? Leje.....
No cóż, jesień idzie :-D
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze: A w Canberze na service pamięci świtem przybyli Prince Willam z Kate. Nieplanowana okoliczność. To ładne z ich strony. Szczególnie, że i w NZ i w Australii też właściwie coraz mniej jest rojalistów.
A propos Bruniu, a gdyby było referendum w sprawie odłączenia się Australii od Korony Brytyjskiej, to jak byś głosowała ? Mówili u nas w telewizji, że od czasu wizyty książęcej pary, wzrosło poparcie dla dalszej unii personalnej z Wielką Brytanią.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Hmmm.. No nie wiem czy tak wzrosło? Moze i tak... Trochę. ...taki sentyment, ze jak z bajki! Panie lubuja sie w takich stories. Aborygeni cos tam protestowali ale cienko i bez sensu. Dla porzadku chyba. No nie wiem...Chociaż z drugiej strony mimo, ze są po prostu jakby ozdobą , to w referendum jednak glosowlabym, żeby sie nie odłączyć. Dodają takiej dawnej atmosfery dobrych manier i dawnego porządku swiata. Jest dobrze tak jak jest więc po co zmieniać?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A u nas zaczęła sie juz jesień. Tj juz dawno sie zaczęła ale teraz dopiero ochlodzilo sie. Jeszcze nie tak na dobre i zupełnie ale juz...muszę założyć coś z długimi rekawami bo mi ręce zmarzly! O drugiej po południu!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Pod wpływem opisów egzotycznych kuchni, zacząłem czytać w internecie o kuchni australijskiej i znalazłem, że swego rodzaju specjalnością jest pasta do smarowania chleba, robiona z drożdży. Zamówiłem ją w sklepie "Kuchnie świata", mam nadzieje, że dostanę jeszcze przed środą, zabrałbym na zlot.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No nie wierze...to juz?

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 710773.jpg medium= large= group=glr10873][/gimg]
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:No nie wierze...to juz?

Obrazek
No nie wierzę... Bruniu, to już???
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Gratulacje Bruniu !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”