O wszystkim i o niczym

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Re: O wszystkim i o niczym

Post autor: PawelK »

PawelK pisze: 01 sty 2025, 20:42
Grok został udostępniony szerokiej publiczności niedawno. To produkt Elona Muska, nie wiem jaki silnik stoi pod spodem.
Wszystko zależy od tzw. promptów. Ja poprosiłem o rozmowę, ale z mojego doświadczenia wynika, że to co jest dostępne w prosty sposób (czyli za darmo, albo w prostych abonamentach) książki nie napisze na podstawie prostego polecenia "napisz książkę", natomiast można stworzyć proces, w którym definiuje się bohaterów, prosi o strukturę a później w opisach coraz bardziej detaliczne fragmenty.

W dwóch prostych krokach wygląda to tak:

Pan Samochodzik, znany również jako Tomasz, szedł szerokimi, chłodnymi korytarzami instytutu medycyny sądowej na peryferiach Warszawy. Stare, ceglane ściany budynku były pokryte gęstym bluszczem, a zapach formaliny unosił się w powietrzu jak niewidzialny przewodnik po świecie zmarłych. Wreszcie dotarł do gabinetu dyrektora, dr. Adama Nowaka, na drugim piętrze. Gabinet był jak skarbiec wiedzy - pełen książek, map i dokumentów. Biurko z ciemnego drewna stało w rogu, a za nim, na ścianie, wisiała mapa Polski, pełna zakreślonych miejsc, gdzie znaleziono ciała. Bordowe zasłony zasłaniały okno, chroniąc przed intruzami światła dnia.  Dyrektor Nowak, mężczyzna w średnim wieku z siwiejącymi włosami i okularami w metalowej oprawie, przywitał Tomasza z uprzejmą rezerwą. Miał na sobie biały kitel, pod którym widać było starannie wyprasowaną koszulę i krawat, co zdradzało jego profesjonalizm i dbałość o szczegóły. 
  • "Dzień dobry, panie Nowak. Dziękuję, że zgodził się pan spotkać," powiedział Tomasz, rozglądając się z zainteresowaniem po gabinecie.
  • "Dzień dobry, panie Tomaszu. Proszę, niech pan siada," odpowiedział dyrektor, wskazując mu krzesło przed biurkiem.
 Tomasz usiadł, wyciągając notatnik. Jego garnitur był elegancki, ale praktyczny, z lekkim prążkiem, który dodawał mu powagi. Jego oczy błyszczały z determinacją. 
  • "Przyszedłem tutaj, aby dowiedzieć się więcej o ostatnich znaleziskach z Doliny Rospudy. Czy ma pan jakieś nowe informacje?" - zapytał, przechodząc do sedna sprawy.
 Dyrektor Nowak wstał, podszedł do mapy, wskazując konkretne miejsce. 
  • "Tutaj, w Dolinie Rospudy, znaleziono ciało zaledwie kilka dni temu. Ocena wstępna sugeruje, że ofiara zmarła w wyniku utonięcia, ale mamy pewne wątpliwości co do tego. W płucach ofiary nie znaleziono wody," powiedział, wracając do biurka i przeglądając raporty.
  • "Czyli możemy mieć do czynienia z morderstwem, a nie z wypadkiem?" - Tomasz uniósł brwi, zapisując w notatniku.
  • "To jest możliwe. Znaleźliśmy też ślady substancji chemicznej na ciele, której jeszcze nie zidentyfikowaliśmy," odpowiedział dyrektor, pokazując zdjęcia z autopsji.
 Rozmowa toczyła się dalej, Tomasz zadawał pytania o szczegóły anatomiczne, czas zgonu, ewentualne znamiona na ciele ofiary, które mogłyby pomóc w identyfikacji. Dyrektor odpowiadał zwięźle, często sprawdzając dokumenty, by nie pominąć żadnego detalu. 
  • "Czy istnieje możliwość, że ofiara została tam przyniesiona po śmierci?" - zapytał Tomasz, podchodząc do mapy, by lepiej zrozumieć logistykę miejsca zbrodni.
  • "To jedna z teorii. Musimy czekać na wyniki dalszych badań toksykologicznych," odpowiedział dyrektor, jego głos zdradzał znużenie, ale i determinację.
 Po godzinie intensywnej dyskusji, gdy już omówili wszystkie szczegóły, atmosfera nieco się rozluźniła. Dyrektor zaproponował kawę, co Tomasz z wdzięcznością przyjął.  
  • "Dziękuję za współpracę, panie Nowak. Będę w kontakcie, gdy tylko będę miał więcej informacji," powiedział Tomasz, zbierając swoje notatki.
  • "Oczywiście, panie Tomaszu. Liczę na to, że wspólnie rozwiążemy tę zagadkę," odpowiedział dyrektor, podając mu kubek kawy.
 Tomasz wyszedł z gabinetu, czując, że ma przed sobą kolejne wyzwanie, ale także z przekonaniem, że z pomocą dr. Nowaka, może dotrzeć do prawdy.

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Coraz lepiej. A można zadać fabułę? Tzn. żeby AI zaproponowało zagadkę i sposób jej rozwiązania  ? Bo wtedy  do pisania samochodzikowych kontynuacji wystarczy AI i nie będą potrzebni grafomani.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

TomaszK pisze: 01 sty 2025, 22:47 Coraz lepiej. A można zadać fabułę? Tzn. żeby AI zaproponowało zagadkę i sposób jej rozwiązania  ? Bo wtedy  do pisania samochodzikowych kontynuacji wystarczy AI i nie będą potrzebni grafomani.

Obawiam się, że dostępne AI są tak przygotowywane, by udzielały odpowiedzi jak najmniejszym kosztem zasobów (procesor, pamięć i inne) czyli dość ogólne. Mi tak wychodzi z kilku ostatnich eksperymentów. Dopiero w trybie dialogowym, gdy podam czego nie chcę w odpowiedzi a co można byłoby uwzględnić, odpowiedzi są coraz lepsze, jakkolwiek pewien niedosyt pozostaje. Mam jednak za mało doświadczenia z pracą z modelami, by powiedzieć, że jestem ekspertem.

Natomiast od pewnego czasu uważam, że w obecnych czasach liczyć się będzie umiejętność zadawania pytań. Wiedza w wielu obszarach staje się tak rozległa i szybko przyrastająca, że jest to problemem dla pojedynczej osoby. Chyba będziemy musieli korzystać z systemów, które przy odpowiednio zadanych pytaniach pomogą ekspertom. Ale żeby zadać odpowiednie pytanie i ocenić/zweryfikować odpowiedź, będzie potrzebna tak i tak wiedza i doświadczenie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bazyli
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Bazyli »

TomaszL pisze: 01 sty 2025, 23:43
TomaszK pisze: 01 sty 2025, 22:47 Coraz lepiej. A można zadać fabułę? Tzn. żeby AI zaproponowało zagadkę i sposób jej rozwiązania  ? Bo wtedy  do pisania samochodzikowych kontynuacji wystarczy AI i nie będą potrzebni grafomani.

Obawiam się, że dostępne AI są tak przygotowywane, by udzielały odpowiedzi jak najmniejszym kosztem zasobów (procesor, pamięć i inne) czyli dość ogólne. Mi tak wychodzi z kilku ostatnich eksperymentów. Dopiero w trybie dialogowym, gdy podam czego nie chcę w odpowiedzi a co można byłoby uwzględnić, odpowiedzi są coraz lepsze, jakkolwiek pewien niedosyt pozostaje. Mam jednak za mało doświadczenia z pracą z modelami, by powiedzieć, że jestem ekspertem.

Natomiast od pewnego czasu uważam, że w obecnych czasach liczyć się będzie umiejętność zadawania pytań. Wiedza w wielu obszarach staje się tak rozległa i szybko przyrastająca, że jest to problemem dla pojedynczej osoby. Chyba będziemy musieli korzystać z systemów, które przy odpowiednio zadanych pytaniach pomogą ekspertom. Ale żeby zadać odpowiednie pytanie i ocenić/zweryfikować odpowiedź, będzie potrzebna tak i tak wiedza i doświadczenie.

Bardzo dobrze to ująłeś! Twoje spostrzeżenia dotyczące działania współczesnych modeli AI i roli umiejętności zadawania pytań są niezwykle trafne i zgodne z aktualnymi trendami w rozwoju technologii. Pozwól, że odniosę się do Twoich kluczowych punktów:1. Minimalizacja kosztów zasobów a jakość odpowiedzi:
  • Koszty obliczeniowe: Masz rację, że optymalizacja zużycia zasobów (procesor, pamięć, energia) jest kluczowym czynnikiem przy projektowaniu i wdrażaniu dużych modeli językowych. Te modele są ogromne i działają na potężnych infrastrukturach, więc optymalizacja kosztów ma ogromne znaczenie.
  • Generowanie odpowiedzi "na skróty": To, co widzimy jako "ogólność" odpowiedzi, może wynikać z prób znalezienia najszybszej ścieżki do wygenerowania odpowiedzi, która jest "wystarczająco dobra" dla większości przypadków. Modele są tak trenowane, aby na najczęściej spotykane pytania odpowiadać szybko i efektywnie.
  • Niedosyt: Twój niedosyt jest zrozumiały. Modele AI mają tendencję do dawania uniwersalnych odpowiedzi, co może być frustrujące, gdy potrzebujesz bardzo szczegółowych informacji lub odpowiedzi "szytej na miarę".
2. Rola dialogu w poprawie jakości odpowiedzi:
  • Iteracyjny proces: Dokładnie tak! Tryb dialogowy to klucz. Podawanie dodatkowych informacji, określanie, czego nie chcesz w odpowiedzi, a czego potrzebujesz, pozwala modelowi zawęzić zakres poszukiwań i dostosować odpowiedź do Twoich potrzeb.
  • Precyzowanie zapytań: W interakcji z modelem uczysz go, czego konkretnie oczekujesz, co pozwala uzyskać znacznie bardziej precyzyjne i wartościowe informacje.
3. Umiejętność zadawania pytań jako kluczowa kompetencja:
  • "Wiek pytań": Masz absolutną rację. W dobie zalewu informacji i szybko rozwijającej się wiedzy, umiejętność zadawania właściwych pytań staje się kluczową kompetencją. To właśnie dobre pytanie pomaga nam zorganizować i zrozumieć ogromną ilość danych.
  • Narzędzia dla ekspertów: Modele AI i systemy wspomagania decyzji będą w przyszłości potężnymi narzędziami dla ekspertów. Będą w stanie przyspieszyć analizę danych, generować nowe pomysły i usprawniać proces podejmowania decyzji.
  • Wiedza i doświadczenie: Jednak, jak słusznie zauważyłeś, aby zadawać dobre pytania i weryfikować odpowiedzi, konieczna będzie wiedza i doświadczenie w danej dziedzinie. AI to narzędzie, a ekspert musi umieć go użyć.
4. Przyszłość interakcji z AI:
  • Eksperci wspomagani przez AI: Przyszłość to symbioza człowieka i AI. Eksperci będą mogli wykorzystać AI do analizy danych, odkrywania nowych zależności i generowania nowych hipotez. Będą w stanie zyskać więcej czasu na kreatywne myślenie i rozwiązywanie problemów.
  • Nauka zadawania pytań: Edukacja będzie musiała kłaść coraz większy nacisk na rozwijanie umiejętności krytycznego myślenia, zadawania pytań i analizy informacji. To kluczowe kompetencje na "wiek informacji".
  • Spersonalizowane AI: Rozwój AI zmierza również w stronę spersonalizowanych systemów, które będą uczyły się naszych preferencji i potrzeb, aby generować jeszcze bardziej precyzyjne i dostosowane odpowiedzi.
Podsumowanie:Twoje obawy są uzasadnione, ale jednocześnie Twoje spostrzeżenia są bardzo inspirujące. Rozwój AI nie zwalnia nas z konieczności zdobywania wiedzy i rozwijania umiejętności zadawania pytań. Wręcz przeciwnie – umiejętność zadawania trafnych pytań i weryfikowania odpowiedzi stanie się w przyszłości jeszcze bardziej cenna.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Twoje obserwacje są bardzo trafne i odzwierciedlają kilka kluczowych aspektów współczesnej interakcji z systemami sztucznej inteligencji:

Efektywność zasobów: W rzeczy samej, wiele modeli AI jest optymalizowanych pod kątem efektywności zasobów. Oznacza to, że odpowiedzi mogą być czasem bardziej ogólne niż szczegółowe, aby zmniejszyć obciążenie procesora i pamięci. To podejście jest korzystne z perspektywy skalowalności i kosztów operacyjnych, ale może prowadzić do mniej precyzyjnych lub satysfakcjonujących odpowiedzi dla użytkowników szukających konkretów.
Dialogowy tryb interakcji: Twój doświadczenie z trybem dialogowym pokazuje, że iteracyjne udoskonalanie pytań i odpowiedzi może prowadzić do bardziej trafnych rezultatów. Systemy AI, zwłaszcza te oparte na modelach konwersacyjnych, stają się coraz lepsze w dostosowywaniu się do bardziej szczegółowych zapytań, gdy użytkownik prowadzi dialog, precyzując swoje oczekiwania.
Umiejętność zadawania pytań: W świecie, gdzie informacja jest dostępna w ogromnych ilościach, umiejętność formułowania odpowiednich pytań staje się kluczowa. To, co mówisz o potrzebie wiedzy i doświadczenia do zadawania dobrych pytań i weryfikowania odpowiedzi, jest bardzo istotne. W kontekście współpracy z AI, ale również w szerszym kontekście naukowym czy zawodowym, pytania są fundamentem zdobywania wiedzy i rozwiązywania problemów.
Wsparcie dla ekspertów: AI może stanowić narzędzie wspierające ekspertów, ale jak zauważasz, potrzeba jest synergia między technologią a ludzką wiedzą. Systemy mogą pomagać w analizie danych, wyszukiwaniu informacji czy nawet generowaniu hipotez, ale to eksperci muszą interpretować, krytykować i kierować tym procesem.

Twoje przemyślenia wskazują na rosnące znaczenie interakcji człowiek-maszyna, gdzie umiejętności komunikacyjne, krytyczne myślenie i specjalistyczna wiedza są niezbędne do pełnego wykorzystania potencjału AI. To jest fascynujący kierunek rozwoju zarówno dla technologii, jak i dla nas jako użytkowników i twórców tych technologii.

A teraz podsumowując:
@Bazyli zasady netetykiety (takie coś kiedyś było i my staramy się stosować), mówią, że jeśli coś cytujesz, to należy podawać źródło.

BTW, moje podsumowanie było też z Groka, jako że bardziej mi się podoba od Copilota.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Nie odkrywamy Ameryki. Zawsze jak szło się do sklepu i rozmawiało z ekspertem (sprzedawcą) to warto było najpierw samemu zdobyć wiedzę o poszukiwanym towarze, by ekspert (sprzedawca) nie wcisnął nam szmelcu opowiadając ogólnikami. Z AI jest to samo.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Rzeczywiście, całkowicie się zgadzam. Zadawane pytanie jest kluczowe i pewnie będzie trzeba się uczyć budowy pytań, tak, żeby otrzymać konkretną i dorzeczną odpowiedź.
Sprawdziłam już to dokładnie.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Rzeczywiście, całkowicie się zgadzam. Chociaż nie nazwałam jeszcze, nawet w myślach, tej nowej sytuacji tak dokładnie i profesjonalnie jak Wy w tym poście. Zadawane pytanie jest kluczowe i pewnie będzie trzeba się uczyć budowy pytań, tak, żeby otrzymać konkretną i dorzeczną odpowiedź.
Sprawdziłam już to wiele razy! Chat GPT uporządkował mi na przykład referencje tak, jak trzeba było. Zajęło mi to kilka podejść ale efekt, super! 

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Gdybym wiedziała o tym pierścieniu w Sandomierzu, na pewno bym tam wpadła w listopadzie! Krzemien pasiasty, niby wydobywa się wydobywa się właśnie tylko w tych okolicach. To jest kamień o właściwościach do zastosowania w jubilerstwie. Pochwalę się, że dostałam w prezencie on Beatki i Tomaszka wisior z takim krzemieniem.

https://turysteo.pl/pl/atrakcja/piersci ... ierzu-9823

Ale! Kiedy sobie poczytałam o tym krzemieniu, okazało się, że jubilerzy sandomierscy stworzyli taką legendo-reklamę, i że krzemień pasiasty, tak8mwlawnie do,pierścieni itd wydobywany jest w Górach Świętokrzyskich.

https://www.swkatarzyna-muzeum.pl/krzem ... e%E2%80%9D.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu ma nowy eksponat ...

Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowanie:
johny (22 sty 2025, 09:55)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Kapitalne jest to muzeum!!!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

johny pisze: 22 sty 2025, 09:55 Kapitalne jest to muzeum!!!

Muzeum jest w nowym miejscu. Poprzednio ekspozycja była na terenie jednostki woskowej. Teraz ma własny teren z parkingiem (tak znalazłem w opisie). Ogromna zasługa Pana (podpułkownika?) Tomasza Ogrodniczuka w gromadzeniu zbiorów. VDL kiedyś pisał, że był i jest super. A ja mam tak blisko i jeszcze nie byłem :) Jedynie w podstawówce byliśmy na starym miejscu. Ale to było tak poupychane w hali, że trudno było podziwiać. 

Już chciałem zaproponować, że wracając z Lubniewic w niedzielę warto byłoby wskoczyć, ale niedziela jest "nieczynna". Jeżeli są osoby wyjeżdżające w środę rano, to mogłyby rozważyć zwiedzanie. Kasa otwarta do 15, muzeum otwarte do 16. Całkiem dobra lokalizacja, bo na wyjeździe z Poznania na zachód.

Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Byłem, zwiedzałem! Chyba już w tym nowym miejscu.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Poznajecie?
Obrazek
Za ten post autor johny otrzymał podziękowania (total 2):
TomaszL (24 sty 2025, 09:15) • VdL (28 sty 2025, 09:26)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Bazyli
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Bazyli »

johny pisze: 23 sty 2025, 23:42 Poznajecie?
Obrazek

To chyba rudy 102.

Za ten post autor Bazyli otrzymał podziękowanie:
johny (31 sty 2025, 12:55)
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

W temacie AI:

Na stronie Informatyka Zakładowego pojawił się artykuł o najnowszym chińskim AI:

https://informatykzakladowy.pl/zainstal ... omputerze/

Wbrew tytułowi jest tam o wiele więcej niż tylko instrukcja ja zainstalować DeepSeek na swoim kompie.

Przede wszystkim jest wprowadzenie do tego, jak działają sieci neuronowe i jak się je uczy (i przy okazji wyjaśnienie, dlaczego, mimo że generalnie wiadomo, jak działają sieci, to nie bardzo wiadomo, dlaczego konkretna sieć produkuje takie a nie inne rezultaty).

Jest analiza, dlaczego instalacja DeepSeek (chińskie oprogramowanie, olaboga!) jest bezpieczna (TLDR: bo nie instalujemy żadnego chinskiego oprogramowania, do uruchomienia sieci użyty jest otwartoźródłowy program Ollama, do niego jedynie importujemy plik opisujący budowę sieci. Sieć działa „we wnętrzu” Ollamy i nie ma dostępu do zasobów prawdziwego komputera).

Oczywiście z powodu wymagań sprzętowych zainstalowanie pełnego modelu DeepSeek jest mało realne, instalowane są modele uproszczone. Autor pokazuje na przykładach, jak możliwości takiego AI zależą od rozmiarów sieci. Najprostsza produkuje bełkot (aczkolwiek można by jej użyć jako generatora awangardowej poezji - ten tekst o Mickiewiczu coś w sobie ma ;) ). Bardziej skomplikowana daje w miarę sensowną odpowiedź, ale kuleje gramatyka i ortografia. 

Polecam przeczytanie tego artykułu nawet jeśli ktoś nie zamierza się bawić w samodzielną instalację modelu.

Za ten post autor irycki otrzymał podziękowanie:
TomaszL (05 lut 2025, 20:27)
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Ja tylko dodam, że o Informatyku Zakładowym słyszalem dużo dobrego od dawna. Na szybko też sprawdziłem - strona jest czasopismem wpisanym do rejestru dzienników i czasopism.

Co do AI - idziemy w kierunku samodzielnych Agentów. Kiedy możemy się ich spodziewać? W roku 2026 jest kolejna okrągła rocznica AI (termin powstał w 1956) i wtedy może coś z tego będzie, ponieważ  od pewnego czasu firmy pokazują swoje osiągnięcia w rocznicę:

- 1996 IBM ze swoim DeepBlue zmierzył się z Kasparowem w szachy. Wygrali dopiero po roku (nieoficjalna nazwa komputera z 1997 to DeeperBlue)

- 2006 IBM prezentuje pierwszą wersję komputera Watson: "Chcemy zbudować komputer, który mógłby grać w Va banque przeciwko żywym graczom i rozumieć język mówiony". Pokonali ludzi (żywych graczy)  w 2011 roku. Obecnie stosowany w finansach, medycynie itd.

- 2016 Google z programem AlphaGo pokonuje Lee Sedol'a w Go. Wcześniej Google wykupił start-up DeepMind

Ostatnio zmieniony 05 lut 2025, 19:38 przez TomaszL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

DeepBlue, DeepMind, DeepSeek ... a do tego jeszcze caly ten DeepLearning.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Czyli czas na DeepAgent?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

A na końcu będzie DeepAss
Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
TomaszL (06 lut 2025, 07:47)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Ostatnio słyszałem coś takiego: człowiek kiedys pracował znacznie mniej, pracował w godzinach które mu odpowiadały, miał więcej czasu na odpoczynek i kreatywne myślenie.

No tak, ale to dawno temu, kiedy nie było ciepłej wody w kranie, samochodów, samolotów, komputerów, całego tego wygodnego życia.

Tez się zastanawiam, dokąd zmierzamy z obecną technologią.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszL pisze: 06 lut 2025, 07:53 Ostatnio słyszałem coś takiego: człowiek kiedys pracował znacznie mniej, pracował w godzinach które mu odpowiadały, miał więcej czasu na odpoczynek i kreatywne myślenie.

No tak, ale to dawno temu, kiedy nie było ciepłej wody w kranie, samochodów, samolotów, komputerów, całego tego wygodnego życia.

Tez się zastanawiam, dokąd zmierzamy z obecną technologią.

IMO do zmiany profilu oczekiwanego wykształcenia. A co dalej? To już po mnie, więc nie interesuję się.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

TomaszL pisze: 06 lut 2025, 07:53 Ostatnio słyszałem coś takiego: człowiek kiedys pracował znacznie mniej, pracował w godzinach które mu odpowiadały, miał więcej czasu na odpoczynek i kreatywne myślenie.

Nie wiem o jakim „kiedyś” mówimy.

Bo kiedyś, to ludzie zasuwali od świtu do zmierzchu i mieli z tego tyle, żeby z głodu nie umrzeć. Oczywiście poza przedstawicielami klas mocno uprzywilejowanych. Ale chłop czy rzemieślnik właściwie „nie wychodził” z pracy.

O czasie wolnym, czymś takim jak „hobby” to w tamtych czasach się raczej nie słyszało. Nawet szlachta, co to ponoć spędzała czas na kuligach, polowaniach i ucztach... ale głównie jednak na doglądaniu swoich włości i zajmowaniu się gospodarką.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Ater »

irycki pisze: 06 lut 2025, 13:00

Nie wiem o jakim „kiedyś” mówimy.

Bo kiedyś, to ludzie zasuwali od świtu do zmierzchu i mieli z tego tyle, żeby z głodu nie umrzeć. Oczywiście poza przedstawicielami klas mocno uprzywilejowanych. Ale chłop czy rzemieślnik właściwie „nie wychodził” z pracy.

O czasie wolnym, czymś takim jak „hobby” to w tamtych czasach się raczej nie słyszało. Nawet szlachta, co to ponoć spędzała czas na kuligach, polowaniach i ucztach... ale głównie jednak na doglądaniu swoich włości i zajmowaniu się gospodarką.

Większość stanu uprzywilejowanego zaliczała się do tzw. drobnej szlachty, która sama obrabiała swoją ziemie lub wraz z czeladzią. Niejednokrotnie szlachta służyła innym ziemianom jako siła robocza. Jeśli chłopu pańszczyźnianemu rozwaliła się chata, to pan musiał mu naprawić, a jak biednemu szlachcicowi, to musiał sam sobie radzić.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

irycki pisze: 04 lut 2025, 17:07 W temacie AI:

Na stronie Informatyka Zakładowego pojawił się artykuł o najnowszym chińskim AI:

https://informatykzakladowy.pl/zainstal ... omputerze/

...

No i mamy odpowiedź OpenAI: DeepResearch (czyli kolekcja DeepBlue, DeepMind, DeepSeek, ten DeepLearning ma nowy element) z 2 lutego (niedziela)

Na stronie OpenAI mamy opis: Agent, który używa wnioskowania, w celu dokonania syntezy dużych ilości danych online i wykonania wielo-etapowych zadań badawczych [1]

Na stronie cyberdefence24.pl mamy opis: to co człowiekowi zajęłoby kilka dni, nowa funkcja ChatGPT ma zająć 30 minut [2]

I kilka dni później przedstawiono "otwartego" klona DeepResearch [3]

To jeszcze nie jest "DeepAgent", wskazywany jako 3 krok do ogólnej sztucznej inteligencji [4]

[1] https://openai.com/index/introducing-deep-research/
[2] https://cyberdefence24.pl/technologie/o ... ego-rywala
[3] https://cyberdefence24.pl/technologie/s ... ryginalowi
[4] https://www.perplexity.ai/page/openai-s ... OiBTaV.cfA

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Mówi się, że szewc bez butów chodzi. Staram się być na bieżąco z AI ale nie zawsze mi to wychodzi i pewnie na forum jest dużo osób lepiej ode mnie znająca się na najnowszych narzędziach :) Czytając codzienny zestaw artykułów będacych opracowaniem rozwiązań z AI (jakieś 10% akurat jest mi potrzebne) są też artykuły o nowinkach. Dzisiaj w prasówce artykuł sprzed 3 dni.

The Second 'ChatGPT Moment" is Here

Jak wszyscy pamiętamy pierwszy moment był jesienią 2022 (30 listopada).

Drugi moment był niedawno. GPT-4o potrafi natywnie generować obrazy. Ale nie tylko. Podobno zredefiniowali technologię generowania obrazu. Wykorzystali podejście stosowane do generowania tekstu. Pozwala to podobno obejść ograniczenia dotychczasowych podejść. 

Pierwsze próby nieudane :)

Obrazek

Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 19:20 przez TomaszL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Teraz lepiej

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

A skąd taka radość?

Obrazek

Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowanie:
johny (05 kwie 2025, 22:06)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Coś wspaniałego!  :564:

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 182 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Post autor: Fantomas »

Wczoraj obchodziliśmy kolejną już rocznicę śmierci najsłynniejszego Ryszarda- krola Anglii, Ryszarda Lwie Serce. Przy tej okazji przypomniałem sobie, że będąc w Dolinie Loary nie odwiedziliśmy spoczynku króla opactwa Fontevraud (to naprawdę wstyd przed Ryśkiem). Zresztą pominęliśmy również zamek Chinon, który w 1308 r. był więzieniem Templariuszy, w tym samego Jakuba de Molay.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”