O wszystkim i o niczym

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 182 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Re: O wszystkim i o niczym

Post autor: Fantomas »

Nie, no szturmowcy Imperium i zagroda z alpakami to takie atrakcje w sam raz. Zabrakło tylko Misia Uszatka, który mógłby się zmierzyć z Mistrzem Yodą, w pokazowej walce na miecze świetlne. Kurde, to już Marsz 12 kwietnia był bardziej doniosły niż to mydło i powidło. Na prawdę tak ciężko sprawdzić jak świętują Amerykanie Dzień Niepodległości i Francuzi zdobycie Bastylii. Już dzień Wojska Polskiego jest obchodzony z większą pompą. Nie mówiąc o tym jak trąbiono o 20 rocznicy wstąpienia do Unii Europejskiej.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Fantomas pisze: 27 kwie 2025, 20:29 irycki, aleś się uczepił.
Czasami lubię :)
Wiadomo, że nastąpiła krótko przed śmiercią Bolesława.

To że krótko przed śmiercią, to chyba jest wniosek, a nie przesłanka. Wydaje mi się że żaden z kronikarzy tego tak nie ujmuje. To my wiemy, że to było w miarę krótko przed smiercią, bo wiemy w jakim roku się koronował i kiedy zmarł. Ale wiedząc jaki Bolesław miał charakter i jak mu na tej koronie zależało, i jak długo na nią czekał, nie zdziwiłbym się, gdyby koronował się najwcześniej jak mógł, nie czekając na żadne Wielkanoce. 
Jeśli nie w Wielkanoc AD 1025 to krótko po, skoro 16 czerwca Bolesław już nie żył.
No właśnie nie wiem skąd bierze się wniosek, że po a nie przed.  Mogło to być pierwszego stycznia :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Ater »

irycki pisze: 29 kwie 2025, 10:28
Fantomas pisze: 27 kwie 2025, 20:29Fantomas
No właśnie nie wiem skąd bierze się wniosek, że po a nie przed.  Mogło to być pierwszego stycznia :)
Ten wniosek bierze się np. z tego fragmentu kroniki Wipo:
Rozdział IX: O Bolesławie Chrobrym, księciu Słowian
W tym samym roku, który to wymieniłem już wcześniej [1025], Słowianin Bolesław, książę Polaków, zdobył z krzywdą króla Konrada insygnia królewskie i tytuł królewski, lecz jego zuchwalstwo przyćmiła nagła śmierć.
Chrzest Mieszka z dużym prawdopodobieństwem był w Wielkanoc, bo wtedy odbywały się chrzty, natomiast data koronacji jest nie do ustalenia. Według mnie mogła być 23 kwietnia, we wspomnienie św. Wojciecha.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz

irycki pisze: 29 kwie 2025, 10:28No właśnie nie wiem skąd bierze się wniosek, że po a nie przed.  Mogło to być pierwszego stycznia :)
Ten wniosek bierze się np. z tego fragmentu kroniki Wipo:
Rozdział IX: O Bolesławie Chrobrym, księciu Słowian
W tym samym roku, który to wymieniłem już wcześniej [1025], Słowianin Bolesław, książę Polaków, zdobył z krzywdą króla Konrada insygnia królewskie i tytuł królewski, lecz jego zuchwalstwo przyćmiła nagła śmierć.
W tym fragmencie podany jest jedynie rok. I rok jest raczej pewny. A ja się pytam, skąd Wielkanoc? Oprócz dywagacji, że Bolesław musiał się koronować w wielkie święto. Może tak, może nie, nie do ustalenia.
Rok zaczyna się w styczniu, w czerwcu Bolesław zmarł, a pomiędzy tymi datami mógł się koronować. Nawet jeśli Wielkanoc jest bardziej prawdopodobna, to tylko o prawdopodobieństwie mówimy.
Chrzest Mieszka z dużym prawdopodobieństwem był w Wielkanoc, bo wtedy odbywały się chrzty, natomiast data koronacji jest nie do ustalenia. Według mnie mogła być 23 kwietnia, we wspomnienie św. Wojciecha.
Chrzest Mieszka to oddzielna para kaloszy i z tym też są problemy. Natomiast sam zauważasz, że daty dziennej koronacji nie da się ustalić, o czym ja właśnie piszę od jakiegoś czasu.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

.
seth_22
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Dolny Śląsk
Podziękował;: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: seth_22 »

@irycki, ale masz świadomość, że w historii to nie daty są najważniejsze? Czasami tak, ale w tym przypadku, to naprawdę kwestia drugorzędna. Bo najważniejsze w historii są mechanizmy, przyczyny i skutki, a nie liczby. Jasne, dobrze by było, gdybyśmy wiedzieli, kiedy dokładnie się to wydarzyło, ale nie jest to coś, co jest nie do przeskoczenia.
Co można było zrobić?
Ogłosić rok 2025 rokiem pierwszej koronacji, pierwszego króla i ułożyć jakiś sensowny plan obchodów 1000. rocznicy tejże koronacji. Zrobić jakiś harmonogram, wybrać jakiś termin (może ten najbardziej prawdopodobny, a może jakiś inny, w weekend) na główny dzień obchodów i przy okazji także wyjaśnić wszystkim, jak to dokładnie jest z naszą wiedzą o dacie  dziennej. 
I wykorzystać RP-owo 1000. rocznicę pierwszej koronacji.  

Ostatnio zmieniony 29 kwie 2025, 20:21 przez seth_22, łącznie zmieniany 3 razy.
Za ten post autor seth_22 otrzymał podziękowania (total 2):
johny (29 kwie 2025, 20:10) • Fantomas (04 maja 2025, 15:24)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Obrazek
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz

Co można było zrobić?
Ogłosić rok 2025 rokiem pierwszej koronacji, pierwszego króla i ułożyć jakiś sensowny plan obchodów 1000. rocznicy pierwszej koronacji.
Dokładnie tak. Natomiast twierdzenie, że znamy dokładną datę (a taka narracja przewija się także w mediach) to nadużycie.

.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Wilginjuz są u nas. Dzisiaj usłyszałem je w okolicy.
Z tego co wiem powinny być po "Zimnej Zośce", czyli za 2 tygodnie.

Ostatnio zmieniony 03 maja 2025, 23:53 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Co to znaczy "wilginjuz" ? To jakieś wczesnopolskie określenie Wielkanocy ? 
A zresztą dzienna data koronacji nie jest ważna. Obchody można zorganizować w dowolnym okresie, chociażby w jakiś długi weekend, wtedy będzie większa frekwencja. No i najlepiej po wyborach, wtedy politycy przestaną się wtrącać w obchody. 
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Miało być : Wilgi już  są....... 😀
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Mnie się udało prawidłowo rozwiązać rebus VdLa, :), a co do Chrobrego to przypomniała mi się ta piosenka:
:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Jak czytałem post VdL, to przez chwilę pomyślałem, że chodzi mu o wilki. Ale gdzie wilki pod Łodzią ? A później skojarzyłem z wigilią, może tak dawniej określano Wielkanoc ? 
W sumie fajnie wyszło  :-D
A wilgi u VdL to sam słyszałem, a to rzadki ptak. 
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Habemus papam!!!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

johny pisze: 08 maja 2025, 20:06Habemus papam!!!
Za mojej pamięci to już piąte "Habemus papam" i zawsze jest zaskoczenie.

Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Jak usłyszałem, że wybrano Amerykanina od razu przypomniał mi się serial Młody Papież Paolo Sorrentino. Polecam świetny serial.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Barabasz pisze: 09 maja 2025, 09:49 Jak usłyszałem, że wybrano Amerykanina od razu przypomniał mi się serial Młody Papież Paolo Sorrentino. Polecam świetny serial.

Tez polecam. Po wielu obejrzanych filmach "przewidywalnych", znajdując mało filmów ciekawych a seriali tym bardziej, ten serial był dobry. Na pewno sezon 1.

Dodałbym jeszcze flm "Dwóch papieży". Mniej kontrowersyjny ale też ciekawy. Rozmowy mądrych ludzi. Inteligencja jest ok, ale mądrość jest cenniejsza (może dlatego lubię to Forum i wasze wypowiedzi).

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Dzisiaj szczególny dzień, zatem nie łamiemy zasad. Ale żartować bez łamania zasad można.

Wczoraj poszedłem po wodę mineralną (warto mieć trochę w domu i w samochodzie). Wziąłem 2 sześciopaki butelek 1,5 litrowych. Przy kasie zdziwiłem się zbyt wysoką ceną. Sprzedawca skasował 12 sześciopaków zamiast 12 butelek. Powiedziałem, że tyle bym nie uniósł (12 razy po 9kg sześciopaka to trochę dużo).

Wczoraj po południu Wykop (tak, wiem - wykop) umieścił na głównej stronie przeprosiny. W tej chwili jeszcze są. Warto je przeczytać. Dokładnie.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Jutro wszystko zależy od Lecha i od Widzewa :)

Nie grają jutro na jednym boisku ale to te dwa zespoły zdecydują gdzie jutro będą świętować. Wszystko będzie w rękach Widzewa, jeżeli Lech nie wygra. Ciekawa sytuacja. A ja nie lubię piłki nożnej. Jutro zrobię wyjątek na jeden dzień.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

TomaszL pisze: 23 maja 2025, 22:09 Jutro wszystko zależy od Lecha i od Widzewa :)

Nie grają jutro na jednym boisku ale to te dwa zespoły zdecydują gdzie jutro będą świętować. Wszystko będzie w rękach Widzewa, jeżeli Lech nie wygra. Ciekawa sytuacja. A ja nie lubię piłki nożnej. Jutro zrobię wyjątek na jeden dzień.

Chcesz liczyć, licz na siebie. Widzew jest cienki jak siki węża. Obawiam się żeby kompromitacją się w Częstochowie nie skończyło.  :-/

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

johny pisze: 23 maja 2025, 23:39
TomaszL pisze: 23 maja 2025, 22:09 Jutro wszystko zależy od Lecha i od Widzewa :)

Chcesz liczyć, licz na siebie. Widzew jest cienki jak siki węża. Obawiam się żeby kompromitacją się w Częstochowie nie skończyło.  :-/

Bo faktycznie zależy od Lecha i Rakowa.
Ciekawszy będzie mecz w Białymstoku o ile obie drużyny chcą grać w pucharach.

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Ater »

Fanów piłki kartofliskowej zapraszam do działu sportowego :)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Ater pisze: 26 maja 2025, 09:10 Fanów piłki kartofliskowej zapraszam do działu sportowego :)

Ale to była rozmowa o "wszystkim i niczym" :)
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz

Na innym forum pewien forumowicz (Chemas) zadał w googlu pytanie "cmentarz staroobrzędowców pan samochodzik".

Gugiel ostatnio pokazuje także wyniki produkowane przez Gemini, googlową AI. I oto co wyprodukował mądry ejaj:

W kontekście "Pana Samochodzika" i cmentarzy, najczęściej wspomina się o cmentarzu staroobrzędowców w Gabowych Grądach, który jest jedynym czynnym cmentarzem staroobrzędowym w Polsce. To właśnie tam, w powieści "Księga strachów", Pan Samochodzik odnajduje grób Zbigniewa Nienackiego, autora przygód Pana Samochodzika. Cmentarz w Gabowych Grądach charakteryzują ośmiokończyste krzyże, zgodnie z zasadami staroobrzędowców.

Inne cmentarze, które pojawiają się w książkach o Panu Samochodziku, to m.in. cmentarz żołnierzy w Siekierkach, gdzie bohaterowie "Księgi strachów" odczytują nazwiska poległych podczas przeprawy przez Odrę w 1945 roku. Pojawia się też wzmianka o cmentarzu staroobrzędowców na Kamionku w Warszawie, który istniał w latach 1831-1961.

W powieści "Pan Samochodzik i Złota Rękawica", akcja rozgrywa się nad Jeziorem Jeziorak, gdzie znajduje się cmentarz na Wielkiej Żuławie, jednej z największych śródlądowych wysp w Polsce.
Zatem, choć cmentarz staroobrzędowców w Gabowych Grądach jest najbardziej kojarzony z twórczością Nienackiego i przygodami Pana Samochodzika, to w jego książkach pojawiają się również inne cmentarze, stanowiące tło dla fabuły. 

Generalnie bełkot, ale zaznaczyłem zdanie które mnie najbardziej ubawiło, bo Pan Samochodzik odnajdujący grób Nienackiego, jako koncept wzbija się na wyżyny surrealizmu. :)

.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

irycki pisze: 26 cze 2025, 09:42 Na innym forum pewien forumowicz (Chemas) zadał w googlu pytanie "cmentarz staroobrzędowców pan samochodzik".

Gugiel ostatnio pokazuje także wyniki produkowane przez Gemini, googlową AI. I oto co wyprodukował mądry ejaj:

Grok (X vel Twitter) napisał tak:

W serii książek o Panu Samochodziku autorstwa Zbigniewa Nienackiego cmentarz staroobrzędowców pojawia się w powieści „Pan Samochodzik i złota rękawica”. W tej książce cmentarz staroobrzędowców jest jednym z miejsc, które odgrywają rolę w fabule związanej z poszukiwaniem zaginionego skarbu. Konkretnie, chodzi o cmentarz w okolicach Mazur, który jest powiązany z historią staroobrzędowców – grupy religijnej, która osiedliła się na tych terenach w XIX wieku, uciekając przed prześladowaniami w Rosji.
W powieści cmentarz ten jest miejscem, gdzie bohaterowie szukają wskazówek związanych z tajemnicą złotej rękawicy – przedmiotu, który ma kluczowe znaczenie dla rozwikłania zagadki. Nienacki, jak to często bywa w jego twórczości, wplata w fabułę elementy historyczne i kulturowe, w tym przypadku odnosząc się do rzeczywistych cmentarzy staroobrzędowców, takich jak ten w Gabowych Grądach czy Ładnym Polu, które istnieją na Mazurach i są związane z historią tej społeczności.
Nie podano w książce dokładnej lokalizacji fikcyjnego cmentarza, ale można przypuszczać, że Nienacki inspirował się prawdziwymi miejscami, takimi jak cmentarz staroobrzędowców w Gabowych Grądach, który jest jedynym czynnym cmentarzem tego typu w Polsce, czy innymi nekropoliami staroobrzędowców na Mazurach, np. w Onufryjewie lub Ładnym Polu
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Jutro przyjeżdża do mnie do pracy w ramach letniego obozu 30-tka dzieciaków z Morzycka Moryń.
Vasco
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Vasco »

A u mnie na zlocie był jeden opaleniczanin i jeden nowotomyślanin, który (jak się okazało) pracował z moją żoną w Trzciance.

Mieliśmy m.in. mały koncert muzyki z gier z Commodore'a 64 (skrót):

Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz

Zobaczcie jaki gość odwiedził siostrzenicę

Załączniki
Messenger_creation_7343BDB7-88F6-4605-B74D-570C6293E04B.mp4
(5.83 MiB) Pobrany 43 razy
Messenger_creation_AC1213E1-0086-4C60-89F5-57911AF5A276(1).mp4
(6.62 MiB) Pobrany 29 razy
Messenger_creation_F4E7EBD8-1A01-4AC9-88EA-7A1F3534691D.jpeg
Za ten post autor Fantomas otrzymał podziękowania (total 6):
johny (18 lip 2025, 15:23) • PawelK (18 lip 2025, 16:52) • Czesio1 (18 lip 2025, 20:12) • irycki (18 lip 2025, 20:57) • TomaszK (20 lip 2025, 07:46) • TomaszL (20 lip 2025, 07:56)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

No elegancki kotek!
Za ten post autor johny otrzymał podziękowanie:
Fantomas (18 lip 2025, 15:36)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zazdraszczam
Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
Fantomas (18 lip 2025, 19:51)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz

PawelK, siostrzenica mieszka w Finlandii, około 40 km od Helsinek. Jelenie i łosie często podchodzą do domu, ale ryś wzbudził sensację nawet wśród fińskich znajomych.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Fantomas pisze: 18 lip 2025, 19:55 PawelK, siostrzenica mieszka w Finlandii, około 40 km od Helsinek. Jelenie i łosie często podchodzą do domu, ale ryś wzbudził sensację nawet wśród fińskich znajomych.

Łosie dla mnie nie są powodem do zazdrości, bo spotykam przynajmniej kilka razy w roku, ale rysie, pomimo tego, że są w Puszczy Kampinoskiej, raczej są nieosiągalne. Widziałem kilka zdjęć rysi w lesie, gdyby ktoś nie napisał gdzie jest to w życiu bym nie zauważył.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”