Zagadka - bohater filmowy

Dział poświęcony konkursom i zabawom forowym
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Aleksander Newski
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Zgadza się. Kiedy bohaterowie "Uroczyska" weszli do podziemnego korytarza, Tomasz zauważa, że leżący tam Krzyżak ma broń taką jak na filmie "Aleksander Newski". Gdyby Nienacki napisał to kilka lat później, porównałby zapewne do "Krzyżaków".
Zadajesz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

van de loro pisze:Nowoczesna technika w stomatologii powiedzmy jest od nie dawna (25lat). Co poniektórzy członkowie forum pamiętają sprzęt stomatologiczny, który był np. w gabinetach szkolnych do których z łapanki można było trafić.
O ludzie!! :-D :-D co to za film? Ale dlaczego sie tak dymi??? :-D :-D dykiel boska :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:
Brunhilda pisze:Wszystko dobrze tylko dlaczego od razu sadysta!!!! ?
Obejrzyj ten fragment . Później jeszcze była scena jako rozwiercał mu zdrowy ząb...
I dlaczego ten dentysta ma taki okropny wzrok?? :-D czyżby zabiegi stomatologiczne byly największa tortura? :-D niemożliwe....! A ja myślałam, ze to czysta przyjemność....leżeć sobie w fotelu w objęciu dentysty/stki, słuchać cudownego szumu wiertarki, pytań i opowieści dentysty/ tki.... Niektórzy zasypiają w fotelu!
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Brunhilda pisze:
TomaszK pisze:
Obejrzyj ten fragment . Później jeszcze była scena jako rozwiercał mu zdrowy ząb...
I dlaczego ten dentysta ma taki okropny wzrok?? :-D czyżby zabiegi stomatologiczne byly największa tortura? :-D niemożliwe....! A ja myślałam, ze to czysta przyjemność....leżeć sobie w fotelu w objęciu dentysty/stki, słuchać cudownego szumu wiertarki, pytań i opowieści dentysty/ tki.... Niektórzy zasypiają w fotelu!
Teraz tak, można nawet zasnąć.
Miałem kiedyś do czynienia ze stoma, który lubił gadać, zupełnie jak u fryzjera. Tylko jak tu gadać jak gęba pełna tamponów i węży.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Warto obejrzeć ten film. Naprawdę sadysta nazista.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze: czyżby zabiegi stomatologiczne byly największa tortura? :-D niemożliwe....! A ja myślałam, ze to czysta przyjemność....leżeć sobie w fotelu w objęciu dentysty/stki, słuchać cudownego szumu wiertarki, pytań i opowieści dentysty/ tki.... Niektórzy zasypiają w fotelu!
Moja dentystka też jest taka słodka. Ale mimo to, jakoś nie lubię tam chodzić... :651:
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ale jak to? Nie lubisz? Przecez dentystki to najłagodniejsze babki podsloncem!
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:Ale jak to? Nie lubisz? Przecez dentystki to najłagodniejsze babki podsloncem!
Dentystki może i tak, tylko te przyrządy w ich dłoniach bywają niezbyt przyjemne :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Eeee tam! Czesiu! Jak ja lubie ten srebrzysty dźwięk narzędzi ze stali chirurgicznej, najpiękniejszy pod słońcem, kiedy narzędzia wyjęte z worka sterylizacyjnego czy jak to sie nazywa, lądują na tacce wylozonej papierem( to chyba nie papier ale nie wiem jak to nazwać) i obijaja sie jedne o drugie. Pełen, soczysty, pobrzekujacy dźwięk. Taki czysty i subtelny....I ten blask kiedy odbijają sie w lampie i chłód stali w dotyku... A zima ciepło jeśli nie ostygły zesterylizatora.... Miło ogrzewać sie od nich...A wiertła! Przeciez to dzieła sztuki! Te diamentowe, błyszczące i lekko chropowate w dotyku... A tungsten carbide z polyskujacymi i równiutko, laserowo przycietymi blaszkami ... Ach wizualny koncert! Ale to początek tylko! Czesiu! Dopiero Jak sie wiertła rozkręca w wiertarce obsypane kroplami wody w blasku lampy.... Cudowny widok....No.....trochę sie psuje ta feeria kolorów i dźwięków jak nerw sie wkręci........ :-D :-D :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No nieeeeee.... Zapomniałam o kleszczach..... To cuda techniki po prostu.... Ciekawostka! Jeden rodzaj zaprojektował Meissner, nawet tak sie nazywają w Europie chyba. Mieszkał w Krakowie, czy we Wrocławiu i w Krakowie... Już nie pamietam. Robiłam wywiad z jego synem.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Bruniu, Twoja kolej na zagadkę.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ach rzeczywiście....
Ten bohater ściął swojego brata a wszystko za sprawa jednej nauczycielki....
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Zawiła konstrukcja fabuły, pachnie mitologią. Czy to stary film ?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie makabrycznie stray ale czarno- bialy
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

OK. Film z 1981 roku. Ale czarno bialy
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: z dużego miasta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Kynokephalos »

Teraz nabieram przekonania, że chodzi o Konopielkę. Nie oglądałem filmu, ale pamiętam że w książce długo tlący się konflikt wybuchł w końcu przy koszeniu zboża. Kaziuk ściął brata kosą, czy może brat ściął Kaziuka sierpem?

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 20:58 przez Kynokephalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Kaziuk, Kaziuk, koso śmierć żniwuje.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Brawo! Tak, Kaziuk ściął drzewo przed domem co było oczywiście nowatorskim posunięciem zważywszy powszechne przekonanie, ze drzewa to bracia i siostry ludzi. Kyno był pierwszy. Zadajesz.
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:Brawo! Tak, Kaziuk ściął drzewo przed domem co było oczywiście nowatorskim posunięciem zważywszy powszechne przekonanie, ze drzewa to bracia i siostry ludzi.
No proszę, znowu miałem szczęście. Nie zrozumiałem przenośni, a jednak udało mi się rozwiązać - przez przypadek.

Zagadka:
Z wyglądu i stylu trochę demoniczny, ale witał (w trzech językach) przybyszów w miejscu, gdzie wszystko jest piękne.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Kojarzy mi się z tym absolutnie Jacek Wójcicki i jego zaproszenie do kabaretu "Willkommen".

Ale czy on tę piosenkę śpiewał w "Ostatnim dzwonku" jako świr, tego nie pamiętam, a przecież to mój ulubiony polski film :oops:

Pamiętam Asnyka "Miejcie nadzieję" i tę szaloną pieśń przy ognisku i światełko w tunelu i Modlitwę o wschodzie słońca, ale tego akurat nie.

Chyba muszę ponownie obejrzeć :-)
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Również polubiłem "Ostatni dzwonek" od pierwszego obejrzenia, jednak takiej piosenki w nim nie pamiętam. Odświeżyć sobie nigdy nie zawadzi, ale bohater z pytania występował w innym filmie i nie był grany przez Wójcickiego.

Prawdę mówiąc nie znam zaproszenia o którym mówisz i w tym momencie nie mogę go szybko znaleźć w internecie. Ale czytając to co napisałaś myślę, że Twoje skojarzenia idą w bardzo dobrym kierunku. Później jeszcze raz spróbuję się upewnić, teraz napiszę, że jest dla mnie bardzo prawdopodobne, iż Wójcicki wykorzystał elementy filmu, o który pytałem. Nawet podałaś już jego tytuł, pozostaje podać bohatera.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Chodziło mi o piosenkę, w której Wójcicki śpiewa w trzech językach zaproszenie do kabaretu:

"Willkommen Bienvenue Welcome..."
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Yvonne pisze:Chodziło mi o piosenkę, w której Wójcicki śpiewa w trzech językach zaproszenie do kabaretu:
"Willkommen Bienvenue Welcome..."
Teraz już jestem pewny, że Wójcicki zapożyczył tę piosenkę, a przynajmniej jej pomysł i pierwsze słowa, od bohatera o którego pytałem.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Kynokephalos pisze:Teraz już jestem pewny, że Wójcicki zapożyczył tę piosenkę, a przynajmniej jej pomysł i pierwsze słowa, od bohatera o którego pytałem.
A to nie mam pojęcia :-)

Nie znam bohatera ani filmu :-/
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Znalazłem już sobie odpowiednie nagranie Wójcickiego i widzę, że tę piosenkę w całości zaczerpnął od mojego bohatera. Nuta w nutę i prawie słowo w słowo. Co nie jest zarzutem, bo stała się standardem a sztuka naszego aktora i wokalisty polega na wejściu w tę niełatwą rolę rolę.

Oryginał łatwo znajdziesz pod słowami powitania. To może nieładnie tak naprowadzać na rozwiązanie ale zagadka teraz schodzi na dalszy plan. MUSISZ obejrzeć ten film (chyba że nie tolerujesz musicali). Jest duża szansa, że Ci się spodoba, a jeśli nie - to i tak warto zobaczyć chociaż raz. Możliwe, że nie tylko piosenka powtórzona przez Wójcickiego zabrzmi znajomo w Twoich uszach.
A może kiedyś już go oglądałaś tylko ten akurat motyw zagubił się w niepamięci?

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Zapewne chodzi o "Kabaret" z Lizą Minelli.
Ale ja nie oglądałam tego filmu (jak słusznie zauważyłeś nie przepadam za musicalami), więc nie wiem kto śpiewał tę piosenkę.

Niech odgadnie ktoś, kto widział film :-)
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Yvonne pisze:Niech odgadnie ktoś, kto widział film :-)
Tak to chyba nie powinno być. Odgadłaś o co chodzi z powitaniem w trzech językach, wymieniłaś tytuł filmu... Podanie, że powitanie pada z ust konferansjera kabaretu to tylko formalność, zresztą kto miałby witać gości jeśli nie konferansjer.
Myślę, że będzie najsprawiedliwiej, jeśli przyjmiesz nagrodę za zwycięstwo w tym etapie konkursu.

Do oglądania w takim razie nie namawiam, ale zauważę, że film porusza ważniejsze tematy niż przeciętny musical i nie chodzi mi o historię dziwnego trójkąta tylko o oddanie atmosfery stolicy wielkiego państwa w czasie kryzysu i w przełomowym momencie historycznym.

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Kynokephalos pisze:Myślę, że będzie najsprawiedliwiej, jeśli przyjmiesz nagrodę za zwycięstwo w tym etapie konkursu.
Niech będzie :-)
Kynokephalos pisze:Do oglądania w takim razie nie namawiam, ale zauważę, że film porusza ważniejsze tematy niż przeciętny musical i nie chodzi mi o historię dziwnego trójkąta tylko o oddanie atmosfery stolicy wielkiego państwa w czasie kryzysu i w przełomowym momencie historycznym.
W takim razie chętnie go obejrzę, ale nie wiem, kiedy nadarzy się okazja ;-)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Moja zagadka:

Mimo, że woda zabrała mu wszystko, co miał najcenniejszego, tylko w niej czuł się szczęśliwy. A od kochającej go kobiety wolał ... syreny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przygoda z konkursami”