Roch pisze:Zacierki na mleku to jada się u mnie. Inne dania tradycyjne to żurek kujawski, czarnina, zupa śliwkowa, biały barszcz. Do tego muska czy szablok. Przepisy znajdziesz bez problemu

Fuj... Nie lubię mleka. ble...
Babie_Lato pisze:Czesio1 pisze:A znacie zupę zacierkę? To moja ulubiona. 3 x NAJ: najszybsza, najtańsza i najlepsza!
Szczegóły proszę dla tych, co nie znają (np. ja

)
Krótki przepis chociaż. No jak mam to zrobić, jak?
Ależ proszę, podam przepis z pamięci bo tak robię:
Nastawiasz w garnku wodę, marcheweczkę ścieram na tartce i razem z pietruszką, i selerem dodaję do wywaru. Można dodać pokrojone w kosteczkę 2-3 ziemniaki. Przy czym ja robię bez ziemniaków bo w tej zupie wolę przede wszystkich rwane kluski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na smalcu, dodać wody z gotującej się zupy i wlać do garnka.
Na stolnicy rozrobić ciasto na kluski (woda, mąka i 1 jajko), rozwałkować, pokroić w paski. Jak wywar zacznie się gotować rwać kluski z tych pasków i wrzucać do zupy. Ja wcześniej rwię te kluski na stolnicę i dodaję od razu bo lubię duuuuużo kluchów. A jak rwię bezpośrednio do garnka to te pierwsze się rozgotują zanim skończę rwać ostatni pasek.
Na patelce rozpuścić trochę smalcu, dodać łyżkę mąki, rozmieszać. Dodać łyżkę wazową gotującej się zupy (ten moment najbardziej lubię, to tzw. zasmażka lub zapałka), pomieszać chwilę i dodać do reszty zupy. Doprowadzić do zagotowania i zupka gotwa!
Smaczności!!