Dawno nie było podobnej tematyki w naszej kinematografii tym bardziej opartej na świetnej powieści Niziurskiego.
Zwiastun można obejrzeć TU
Dla forumowiczów z okolicy Ciechocinka informuję że premiera w Kinie Zdrój 19 i 20 września o 16:00

Z tym to nawet przeginają w drugą stronę...PawelK pisze:Obecnie dobre filmy są tak robione żeby rodzice idący z dziećmi do kina sie nie nudzili

I tu się z Tobą zgodzę w całej rozciągłości. Nie ma już takich twórców filmów jak na przykład Stanisław Jędryka. W ogóle dzieciom i w tej dziedzinie odbiera się dzieciństwo. Oglądałem ostatnio z synkiem Smerfy. Zamiast dla dzieci to jest produkcja dla nastolatków i lekki film dla dorosłych. Chciałbym aby powstawały filmy takie jak np. Banda Rudego Pająka z dziećmi, o dzieciach i dla dzieci bo niejako ich oczami.Yvonne pisze:Spora część tekstów z takich filmów jak "Shrek" i mu podobych jest skierowana GŁÓWNIE do dorosłego widza i podszyta podtekstem seksualnym, którego dziecko nie zrozumie

Teraz filmy muszą się w znaczy sposob same finasować. Często mają prywtnych inwestorów i muszą poprostu zarobić. W dawnych czasach kiedy ja chodzłem do kina na tzw. "poranki" , to widownia była pełna, ale tylko dzieciaków przebranych za indian, kowboj i pancernychzbychowiec pisze:Pytanie, czy jest tak dlatego, że tak chcą dorośli, czy dlatego, że to dzieci pozytywniej reagują na takie filmy. Nie wyobrażam sobie, żeby tego typu filmy nie miały być wcześniej konsultowane z widownią docelową - zdaje się, że robi się im sporo badań sondażowych i próbnych wyświetleń przed rozpoczęciem produkcji...

A płacił za to Pan, Pani czyli społeczeństwo...zbychowiec pisze:Tęsknię za starymi polskimi filmami, gdzie tempo akcji było wolne
Mam identyczne odczucia. Marzy mi się taki Smaoichodzik i Niewidzialni na przykład osadzony w realiach lat 70. Niestety chyba to pozostanie tylko w sferze marzeń...zbychowiec pisze: a autor scenariusza musiał się trzymać książki, którą adaptował. Trochę żal, że musimy kopiować Zachód na swój nieudaczny sposób, mając tak bogaty swój własny dorobek kinematograficzny.

Chyba nawet dziś będzie:Vasco pisze:Byliśmy młodsi i mniej wybredni
A co do Włóczykijów to co jakiś czas można je obejrzeć w Canal+.