Dawno nie było podobnej tematyki w naszej kinematografii tym bardziej opartej na świetnej powieści Niziurskiego.
Zwiastun można obejrzeć TU
Dla forumowiczów z okolicy Ciechocinka informuję że premiera w Kinie Zdrój 19 i 20 września o 16:00

He, he mam tak samo!PawelK pisze:Ja, jeśli bym nie poszedł, to tylko przez niego. Nie mogę patrzeć jak regularnie wychodzi z mojej lodówki.Yvonne pisze:A poza tym bardzo nie lubię Karolaka

Z tym to nawet przeginają w drugą stronę...PawelK pisze:Obecnie dobre filmy są tak robione żeby rodzice idący z dziećmi do kina sie nie nudzili

I tu się z Tobą zgodzę w całej rozciągłości. Nie ma już takich twórców filmów jak na przykład Stanisław Jędryka. W ogóle dzieciom i w tej dziedzinie odbiera się dzieciństwo. Oglądałem ostatnio z synkiem Smerfy. Zamiast dla dzieci to jest produkcja dla nastolatków i lekki film dla dorosłych. Chciałbym aby powstawały filmy takie jak np. Banda Rudego Pająka z dziećmi, o dzieciach i dla dzieci bo niejako ich oczami.Yvonne pisze:Spora część tekstów z takich filmów jak "Shrek" i mu podobych jest skierowana GŁÓWNIE do dorosłego widza i podszyta podtekstem seksualnym, którego dziecko nie zrozumie

Teraz filmy muszą się w znaczy sposob same finasować. Często mają prywtnych inwestorów i muszą poprostu zarobić. W dawnych czasach kiedy ja chodzłem do kina na tzw. "poranki" , to widownia była pełna, ale tylko dzieciaków przebranych za indian, kowboj i pancernychzbychowiec pisze:Pytanie, czy jest tak dlatego, że tak chcą dorośli, czy dlatego, że to dzieci pozytywniej reagują na takie filmy. Nie wyobrażam sobie, żeby tego typu filmy nie miały być wcześniej konsultowane z widownią docelową - zdaje się, że robi się im sporo badań sondażowych i próbnych wyświetleń przed rozpoczęciem produkcji...

VdL pisze:Po za tym wszystko się zmieniło gusta też. Piłkarze biegają w różowych butach, to co się dziwić.

A płacił za to Pan, Pani czyli społeczeństwo...zbychowiec pisze:Tęsknię za starymi polskimi filmami, gdzie tempo akcji było wolne
Mam identyczne odczucia. Marzy mi się taki Smaoichodzik i Niewidzialni na przykład osadzony w realiach lat 70. Niestety chyba to pozostanie tylko w sferze marzeń...zbychowiec pisze: a autor scenariusza musiał się trzymać książki, którą adaptował. Trochę żal, że musimy kopiować Zachód na swój nieudaczny sposób, mając tak bogaty swój własny dorobek kinematograficzny.

Np fakt! To też była miazga!Czesio1 pisze:Częściowo te marzenia spełniliśmy johny sami w czasie ostatniego zlotujohny pisze: Mam identyczne odczucia. Marzy mi się taki Smaoichodzik i Niewidzialni na przykład osadzony w realiach lat 70. Niestety chyba to pozostanie tylko w sferze marzeń...

Czesiu, wiesz że to wcale nie jest taki głupi pomysł!Czesio1 pisze:Jeszcze kilka takich zlotów i pełnometrażowy film zrobimy.johny pisze: Np fakt! To też była miazga!

Chyba nawet dziś będzie:Vasco pisze:Byliśmy młodsi i mniej wybredni
A co do Włóczykijów to co jakiś czas można je obejrzeć w Canal+.