IX Forowy Niewidzialny Zlot Niedźwiedzi Róg 2016

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Wróciłem przed chwilą z Manu. Bylismy na dobrej kawie, obok restauracja Gesslerowej, wykwintne dania i napitki. Było fajnie, było przyjemnie ale tak sobie pomyślałem, że to nic w stosunku do naszej jajecznicy na Czarcim Ostrowie! :-) Te chwile ciężko będzie przebić!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

johny pisze:Wróciłem przed chwilą z Manu. Bylismy na dobrej kawie, obok restauracja Gesslerowej, wykwintne dania i napitki. Było fajnie, było przyjemnie ale tak sobie pomyślałem, że to nic w stosunku do naszej jajecznicy na Czarcim Ostrowie! :-) Te chwile ciężko będzie przebić!
Ja myślę, że jajecznicę z 20 jaj na kiełbasie na Czarcim Ostrowie będzie bardzo ciężko przebić.
A tymczasem otrzymałem kolejne części relacji z Niewidzialnego Zlotu! :564:
Kto następny, kto?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mazur
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Ruciane-Nida
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Mazur »

Serdeczne pozdrowienia z Mazur dla wszystkich miłośników Pana S. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

Mazur pisze:Serdeczne pozdrowienia z Mazur dla wszystkich miłośników Pana S. :-)
Dzięki za pozdrowienia, Mazurze z Mazur. Jak ja Wam zazdroszczę, że jesteście przy tej pogodzie na Mazurach. Miałam super weekend, jedna czterdziestka i dwa bardzo udane pod każdym względem grille. Ale co ja bym dała za 3,4 dni na Mazurach.
Mazur
Zlotowicz
Zlotowicz

panna Monika pisze:
Mazur pisze:Serdeczne pozdrowienia z Mazur dla wszystkich miłośników Pana S. :-)
Dzięki za pozdrowienia, Mazurze z Mazur. Jak ja Wam zazdroszczę, że jesteście przy tej pogodzie na Mazurach. Miałam super weekend, jedna czterdziestka i dwa bardzo udane pod każdym względem grille. Ale co ja bym dała za 3,4 dni na Mazurach.
W wolnej chwili zapraszamy !
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Dzięki Mazur. :564:
Ja też Wam zazdroszczę i chętnie bym się z Wami zamienił. :-/ :-/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Wzorem poprzednich zlotowych relacji teraz chyba też będziemy publikować nasze wspomnienia w odcinkach.
Ponieważ pisanie relacji idzie bardzo powoli to pomyślałem, że w temacie zlotowym (czyli w tym w którym piszę te słowa) moglibyśmy publikować nasze relacje według kolejności pisania, bez chronologii wydarzeń. Tak żebyśmy mogli na bieżąco wspominać nasze przygody.
A jak już będziemy mieli wszystkie odcinki to wtedy w temacie relacji (tym, który założył zbychowiec) opublikujemy wszystko raz jeszcze ale już chronologicznie. Co Wy na to?
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

Słuszna koncepcja.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Bardzo słuszna koncepcja . Pisanie relacji to raptem kwadrans, chyba, że się nie chce , to i rok mało.
Jak Czesio po Bieszczadach rozdał temat ode mnie relację miał po kwadransie. Czesio świadkiem.

Jestem ZA !!!!!
Mazur
Zlotowicz
Zlotowicz

zbychowiec pisze:Ja również pozdrawiam Mazury i Mazurów :)
Dziękujemy serdecznie w imieniu wszystkich :->
Obrazek
Mazur
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze:Wzorem poprzednich zlotowych relacji teraz chyba też będziemy publikować nasze wspomnienia w odcinkach.
Ponieważ pisanie relacji idzie bardzo powoli to pomyślałem, że w temacie zlotowym (czyli w tym w którym piszę te słowa) moglibyśmy publikować nasze relacje według kolejności pisania, bez chronologii wydarzeń. Tak żebyśmy mogli na bieżąco wspominać nasze przygody.
A jak już będziemy mieli wszystkie odcinki to wtedy w temacie relacji (tym, który założył zbychowiec) opublikujemy wszystko raz jeszcze ale już chronologicznie. Co Wy na to?
Popieram Czesiu ! ....Nawet ja się włączę pisząc jedynie ze swojej perspektywy ,. Pozdrawiam i uciekam do swojego kawałka lasu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Ok, w takim razie zaczniemy publikację kolejnych części według takiej kolejności jak będą do mnie wpływać.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

8. Mysikrólik

Wieczorny grill

Powrót do kwatery po pierwszym dniu poszukiwań. Jeżeli nawet ktoś poczuł jakieś zmęczenie, zrekompensował mu je widok, który roztaczał się sprzed naszego domu.
śniardwy stały przed nami otworem.

Obrazek
śniardwy, w tle Czarci Ostrów (po prawej) i Wyspa Pajęcza
fot. zbychowiec

Niektórzy poczuli się jakby całe należały do nich. Johny pobierał energię wprost z jeziora.

Obrazek
Całe śniardwy moje - gest johny'ego mówi wszystko
fot. zbychowiec

Ni stąd ni zowąd na kilka dni, staliśmy się właścicielami plaży i mola w jednym z najpiękniejszych zakątków Polski.

Obrazek
Molo na śniardwach
fot. zbychowiec

Spokój, szum fal i tylko szkoda, że się nie jest w tym wieku co Sokole Oko i Michał.

Obrazek
Johny z Adamem przyglądają się zabawom Sokolego Oka z Michałem
fot. zbychowiec

Pierwsza próba zdobycia Fort Lyck.

Obrazek
Czyżby ci trzej dżentelmeni chcieli dojść na Czarci Ostrów?
fot. zbychowiec

- To ta po prawej - instruował zwiad ojciec Czesław - Myszy przepłynęły, to i wam się uda.
- Czesiu, zorganizuj transport na wyspę, bo się potopią - powiedział z troską TomaszK
- No niestety, chyba masz rację, trzeba zamówić kuter - stwierdził zrezygnowany

Obrazek
Pogawędka Czesia z TomaszKiem
fot. zbychowiec

Eskapada się nie udała. Konie łby pospuszczać.
Czy konie mnie słyszą?

Obrazek
Byliśmy już tak blisko Czarciego Ostrowu - zdają się mówić
Mysikrólik, Sokole Oko i Adam

fot. zbychowiec

Na plażę zaczęli schodzić kolejni uczestnicy zlotu, aby zażyć kąpieli i napawać się zapachem i widokiem śniardw. Wspaniałe popołudnie, po pierwszym udanym dniu.

Obrazek
Nad śniardwami
fot. zbychowiec

Wieczorem drugiego dnia zlotu, postanowiliśmy zorganizować posiłek w formie grilla, a w zasadzie jak by powiedziała obecna duchem Brunhilda, barbecue. Najbardziej głodne jednostki w osobach Hanki, johny'ego i Michała brały czynny udział w rozpalaniu.

Obrazek
Dmuchał Pan kiedyś w taką pogodę kolego? Johny chyba dmuchał...
fot. zbychowiec

Na ruszcie znalazły się różne wariacje kiełbasy śląskiej, a także kaszanka w dwóch odsłonach, a mianowicie saute, oraz wersja z cebulą i jabłkiem w folii aluminiowej, oraz oscypek na deser.

Obrazek
Nasz Forowy Ogniomistrz Mysikrólik w akcji
fot. Czesio1

Tymczasem…
Przy stole oczekujących, poruszenie wywołał Czesio, który postanowił uaktywnić towarzystwo, przed mającym odbyć się konkursem z wiedzy na temat Pana Samochodzika i Niewidzialnych.

Obrazek
Czesio1 tłumaczy zasady rozgrzewkowej zabawy konkursowej
fot. zbychowiec

Na wydrukowanych wcześniej kartkach, uczestnicy otrzymali opisy postaci z książki i na tej podstawie mieli dopisać, kto za opisem stoi. Niektóre były banalnie proste, inne wymagały większego zastanowienia, lub też „strzału”, jak np. przystojny brunet.
Ostatecznie zwycięstwo w tej konkurencji odniosła panna Monika dopisując poprawnie wszystkie osoby.
Potem nastąpiła konsumpcja wszystkiego co się nadawało do spożycia. Przyglądał się temu ze smutną miną, będący na diecie pies gospodarzy Misiek. Ostatecznie chyba i jemu coś skapnęło z pańskiego stołu.
Na stole pojawiły się trunki własnej roboty, jak wino z Lubelszczyzny i miód pitny z Małopolski.

Obrazek
Niewidzialna ekipa zlotowa gotowa do konkursu
fot. zbychowiec
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 6 razy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Fajne teksty :-D
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:Fajne teksty :-D
Super :-D
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Mysikrólik pisze: Niewidzialna ekipa zlotowa
gotowa do konkursu

fot. zbychowiec
Niewidzialna, choć widzialna.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2016, 18:14 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Nil77
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Nadszyszownik
Miejscowość: Ottobeuren

Post autor: Nil77 »

Witajcie :)

Moja część relacji gotowa w 65 % :) no może w 72 :)

Było miło mi Was spotkać :)

Chcę jeszcze :)

Pozdrawiam
Nil77 "Pasikonik" :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Nil77 pisze: Było miło mi Was spotkać :)

Chcę jeszcze :)
To czemu jeszcze nie zapisałeś się na listę uczestników zlotu w Brześciu Kujawskim? :-)
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

no właśnie, czemu Cię Tam jeszcze nie ma??? Zapraszamy serdecznie!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Nil77 pisze:Było miło mi Was spotkać
A nam jaką przyjemność sprawiła Twoja niespodzianka! :-)

Widzimy się w Brześciu?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

9. Mysikrólik

Konkurs "Jeden z dziesięciu"

Turniej wiedzy o „PS i Niewidzialni” odbywał się zaraz po kolacji. W tym celu przenieśliśmy się do sali kominkowej, która znajdowała się w budynku po dawnych pomieszczeniach gospodarczych. Sala, tak jak cały dom, obwieszona była rogami i skórami dzików, jeleni i innych zwierząt łownych.

Obrazek
Trofea myśliwskie w sali kominkowej
fot. Czesio1

Obrazek
Trofea myśliwskie w sali kominkowej
fot. Czesio1

Prócz tego znajdowały się tam również skóry krokodyli, czy też kajmanów. Na antresoli, na którą prowadziły drewniane schody przy zachodniej ścianie budynku, zawieszone było kilka wypchanych ptaków. Właściciel zarzekał się, że wszystkie te trofea nabył drogą kupna, czemu zaprzeczyła później jego żona. My zajęliśmy dolną część sali, której umeblowaniem były drewniane stoły i ławy.

Obrazek
Studio konkursowe gotowe na przybycie uczestników
fot. Czesio1

Rozgrywka prowadzona była w formule Jeden z dziesięciu”, a raczej z braku uczestników „Jeden z ośmiu”, z dodatkowymi modyfikacjami. Odstąpiliśmy od zasad II tury tego popularnego teleturnieju i nie wyznaczaliśmy kolejnego odpowiadającego. Pytania zadawał Czesio po kolei wszystkim uczestnikom.
Udział wzięli: Czesio – jako Tadeusz Sznuk, oraz Gracze: zbychowiec, Mysikrólik, Milady, panna Monika, Hanka, Yvonne, TomaszK i johny.

Obrazek
Uczestnicy konkursu od lewej: panna Monika, TomaszK, zbychowiec,
Mysikrólik z juniorem, Milady, Yvonne, johny i Hanka

fot. Czesio1

Pozostali uczestnicy zlotu, czyli Ania, Adam i młodsza młodzież, zajęli się dopingowaniem.
Gra była zacięta, a pytania tendencyjne. Formuła zawodów powodowała, że niektórzy dostawali trochę trudniejsze pytania, a inni całkiem łatwe, ale raz że o tym decydował ślepy los, a dwa że w końcu liczy się dobra zabawa, a tej nie brakowało.

Obrazek
Wielki finał konkursu a w nim: Milady, Yvonne i johny
fot. Czesio1

Trzeba jednak zaznaczyć, że zabawa zabawą, a nagrody były wspaniałe. Finaliści, którymi okazali się ostatecznie Milady, Yvonne i johny otrzymali grawerowane kufle z logo forum, ufundowane przez nieobecnego VdL. Taki sam kufel otrzymał również organizator konkursu czyli Czesio1.
Nagrodą główną dla zwycięzcy był Kacper Ryx i Król Żebraków, polska łotrzykowska gra planszowa, oparta na motywach cyklu powieściowego autorstwa Mariusza Wollnego o XVI–wiecznym krakowskim detektywie Kacprze Ryksie.
O recenzję gry poprosimy Yvonne, bo to właśnie ona została zwycięzcą turnieju, na czym zależało jej szczególnie, gdyż fanką Kacpra Ryxa jest.

Obrazek
Główną nagrodę w konkursie zdobyła Yvonne!
fot. Czesio1

Na cześć zwycięzcy: hip hip hurra.
Jako że pytań troszkę zostało, poza konkursem zrobiliśmy jeszcze kilka tur pytań. Z tym że w rolę prowadzącego wcielił się zbychowiec, a Czesio miał okazję przekonać się jak trudne pytania wymyślił.

Obrazek
Pamiątkowa fotka z organizatorem konkursu.
fot. Czesio1

Po wszystkim część udała się na spoczynek, pozostali zeszli jeszcze na plażę, posiedzieć przy ognisku.

IX Forowy Niewidzialny Zlot Niedźwiedzi Róg 2016 część 9 - "Konkurs "Jeden z dziesięciu" (Mysikrólik)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 3 razy.
Nil77
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Nadszyszownik
Miejscowość: Ottobeuren

Post autor: Nil77 »

Widzimy się w Brześciu?

Postaram się dotrzeć :)

Pozdrawiam
Nil77
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Nil77, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Zwycięstwo w konkursie to była piękna chwila dla mnie! Piszę zwycięstwo bo z góry można było założyć dla kogo zarezerwowane jest pierwsze miejsce! ;-) Yvonne , trzymając się konwencji piłkarskiej, w zakresie wygrywania konkursów wszelakich i wiedzy z twórczości Nienackiego to taki Bayern Monachium w lidze niemieckiej. Gra zawsze toczy się o 2. miejsce!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Captain Nemo
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: z jedzeniem na TY...
Kontakt:

Post autor: Captain Nemo »

johny pisze:Zwycięstwo w konkursie to była piękna chwila dla mnie! Piszę zwycięstwo bo z góry można było założyć dla kogo zarezerwowane jest pierwsze miejsce! ;-) Yvonne , trzymając się konwencji piłkarskiej, w zakresie wygrywania konkursów wszelakich i wiedzy z twórczości Nienackiego to taki Bayern Monachium w lidze niemieckiej. Gra zawsze toczy się o 2. miejsce!
Johny dla Ciebie zarezerwowany jest zawsze tytuł "moralnego zwycięzcy" :D
Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

2. TomaszK

Cerkiew prawosławna w Wojnowie

Zaraz po śniadaniu, kawalkadą tylko trzech samochodów wyruszyliśmy realizować pierwszy tego dnia punkt zlotu – zwiedzanie cerkwi pod wezwaniem Zaśnięcia Matki Bożej w Wojnowie.

"Po lewej ręce mignęła nam cerkiew prawosławna w Wojnowie, potem przemknęliśmy między drewnianymi domkami wioski."

Obrazek
Wojnowo wita nas
fot. Czesio1

Obrazek
Przed cerkwią prawosławną w Wojnowie
fot. johny

Obrazek
fot. johny

Obrazek
fot. Czesio1

Już na miejscu dołączyły do nas Milady i panna Monika, które przyjechały bezpośrednio z Łodzi.
Pomalowana na biało drewniana cerkiew nie jest stara, bo powstała w latach 20–tych XX wieku.

Obrazek
fot. johny

Obrazek
fot. Czesio1

Wnętrze wygląda zupełnie inaczej niż w cerkwiach z Sanoka, które zwiedzaliśmy na poprzednim zlocie, być może dlatego, że jest bardziej współczesne. Tutejsze wnętrze dzięki licznym oknom jest jaśniejsze, a skromny ikonostas znajduje się tuż przy tylnej ścianie świątyni. Niestety nie wolno było robić zdjęć.
O cerkwi i religii prawosławnej, opowiadała młoda mniszka, wyjaśniając różnice z religią rzymskokatolicką, poczynając od sposobu żegnania się.
W Wojnowie mieści się też monaster czyli klasztor, mniszek jest siedem, niewiele mniej niż wiernych w tutejszej parafii. Monaster jest jeszcze młodszy niż kościół, bo został wybudowany dopiero 20 lat temu.

Obrazek
Cmentarz przy cerkwi
fot. Mysikrólik

Obrazek
Cmentarz przy cerkwi
fot. Czesio1

Obrazek
Cmentarz przy cerkwi
fot. Czesio1

Między klasztorem a cerkwią znajduje się niewielki cmentarz, ze współczesnymi nagrobkami, bardzo podobnymi do nagrobków na innych polskich cmentarzach, z odmiennym jedynie krzyżem.

Obrazek
Pora na zlotową grupówkę. Czesio1 ustawia sprzęt.
fot. Mysikrólik

Obrazek
Niewidzialna Ekipa przed cerkwią prawosławną w Wojnowie
fot. zbychowiec

Obrazek
Niewidzialna Ekipa przed cerkwią prawosławną w Wojnowie
fot. Czesio1

Na koniec robimy jeszcze wspólne zdjęcie na schodach cerkwi (niemieccy turyści cierpliwie czekali aż skończymy) i jedziemy dalej.

IX Forowy Niewidzialny Zlot Niedźwiedzi Róg 2016 część 2 - "Cerkiew prawosławna w Wojnowie" (TomaszK)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez TomaszK, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Moje część już prawie skończona. Niestety jako, że jutro do późna urzęduję w bibliotece całość mogę wysłać jutro dopiero po 20-tej. Mam nadzieję, że Czesio mnie za to nie zlinczuje...
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Ja też jeszcze nie wysłałam :-/
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz